Skal du reise rundt i Norge i sommer? Her er 37 gode tips!

Publisert av Per Vie den 8. mai 2020

Skal du reise rundt i Norge i sommer? Her er 37 gode reisetips!

En sommer for noen år siden tilbakela jeg hele 1.200 mil på norske veier. Jeg startet reisen fra Larkollen Camping og avsluttet turen med en hyggelig overnatting på Neset camping i Setesdalen. En eventyrlig reise og opplevelser for livet! I dette blogginnlegget kan du lese om noen av stedene jeg besøkte!

Av Per Vie

Steder jeg har sett, mennesker jeg har møtt og magiske øyeblikk er formidlet etter beste evne i dette innlegget. Jeg var også heldig å få med meg min samboer, Pia, i to perioder på 14 dager, langs kysten på Vestlandet og strekningen fra Lofoten til Tromsø.

Her er en oversikt over stedene jeg besøkte. Du finner mengder med bilder og reisebeskrivelser som kanskje kan inspirere. God fornøyelse!

Larkollen camping

Larkollen Camping – varmt sommersmil fra ende til annen!

For en tyvstart på SommerNorge-turen! Etter et møte i Fredrikstad reiser jeg nordover, og ender på Larkollen Camping et par mil syd for Moss. Her blir jeg tatt imot av en strålende blid campingplassbestyrer. Se Larkollen sin nettside

 

Bie Apartement i Grimstad

Bobil på Sørlandet? Besøk Bie Apartement i Grimstad!

Bie Apartment & Feriesenter ligger sentralt og usjenert med få minutters gange til Grimstad sentrum. Bie har tilrettelagt for bobiler med eget område som er asfaltert, og på de fleste av plassene er det også egen gressplen til hver bobil. 

Les mer om campingplassen

 

Tingsaker Camping

Hils på Espen hos Tingsaker familiecamping, Lillesand

På Tingsaker Familiecamping er du midt på Sørlandet. Her bor du i sjøkanten, fem minutters rusletur fra Lillesand sentrum, og bare 15 minutter i bil til Dyreparken.

Espen Sjølund har jobbet mange sesonger på Tingsaker familecamping i Lillesand og ønsker både liten og stor velkommen. Se mer her!

 

 

 

Kvavik Camp

Softis i særklasse hos Kvavik Camp i Lyngdal

Camp Lyngdal er en lun og rolig familiecamping med barnevennlig strand like ved Lyngdal sentrum.

– Det er ikke mange campingplasser som har softis, sier Irene Kvavik, som eier og driver denne plassen i Lyngdal sammen med mannen sin. Se mer her!

Fra Sorlandet til Jaren

Fra Sørlandet til Rogaland og Jæren i ett jafs

Det blir riksvei 44 på oss fra Flekkefjord til Egesund, og for en veistrekning! Vi nærmer oss Rogaland langs smale, kronglete veier, brå svinger og stupbratte fjell. En ubeskrivelig opplevelse.

 

Bomlobrua

Hvis du skal mot Haugesund i sommer – opplev Bømlo!

Vi tar oss en snartur innom gågata i Haugesund, før vi dundrer ned i tunnelen under Bømlafjorden på vei til Finnås – fulle av forventninger. For nå skal vi til Kulleseidkanalen Gjestehamn, sterkt anbefalt av en god venn.

 

13308507_990550414367479_1490606953822994355_o

Fra sjøens fristelser i Bergen til Sognefjorden på sitt beste!

Bildet er fra Kjørnes Camping & Fjordhytter i Sogndal som ble kåret til «Norges beste campingplass» 2014 av Norsk Bobil og Caravanklubb. Plassen ligger på et nes tett ved Sognefjorden, i rolige og vakre omgivelser. Gode turmuligheter nærområdet.

 Se mer her!

 

Ferda sine turtips i Norge, bilde av Kråkens fyr

Fra Førde til Måløy med hjemmelagde raspeballer i bagasjen

Ord blir fattige når inntrykkene blir så overveldende. Naturen, været, menneskene. Så jeg overlater til bildene å formidle opplevelsene, fra vi reiser fra Sogndal for å treffe raspeball-Signe i Førde til vi kommer til Måløy og Kråkenes Fyr.

 

Ferda sine beste turtips

Fra Ålesund, landets vakreste by, til århundrets byggverk i Norge!

Etter en natt «unplugged» der ute i ville havgapet reiser vi tilbake fra Kråkenes Fyr til fast land og videre i retning Norges vakreste by. Møre og Romsdal – here we come!

 Finn ut mer om Ålesund. 

 

Varme folk, kortreist mat, dresinsykling og revy – Trøndelag!

Været er brukbart da jeg forlater Kristiansund mutters alene, og et Trøndelag i skiftende vær byr på alt fra lange badestrender, magiske solnedganger, kortreist økologisk mat, dresinsykling og revyfestival på Høylandet.

Se hva du kan oppleve i Trøndelag her

 

Helgeland 10

Endelig igang med magiske Helgelandskysten

Fra Revyriket på Høylandet reiser jeg nordover mot Brønnøysund. Det vil si – jeg skal til Velfjord, og enda mer nøyaktig – til Hommelstø.

 

1 Lofoten 15

Lofoten venter på oss. For et eventyr av en reise!

I fergekøen i Bodø går tankene tilbake til den fantastiske turen langs Helgelandskysten. Uten tvil det vakreste jeg har opplevd av natur i hele mitt liv. Og nå er det Lofoten som venter! Hvor skal dette ende? Se mer her!

Fra sydenstrand og magisk natt med midnattsol på Ramberg farer vi videre nordover for å se hva som dukker opp. Og igjen skinner sola. Selvfølgelig – for alle gode krefter er tydeligvis med oss på denne turen.

 

Ferda sine beste turtips

Til Lyngvær, Henningsvær og Svolvær i go’vær

Vi reiser fra nakne og røffe Eggum ytterst på vestsiden av Lofoten til frodige og lune Lyngvær, og vi stopper flere ganger underveis. For rundt hver sving stiger ruvende fjell opp fra havet i nye fantastiske formasjoner som bare ber om å bli fotografert.

Lyngvær Lofoten Bobilcamping. Denne plassen er en av de mest idylliske vi har bodd på og  en av de rimeligste. Her rager tindene rundt 1000 meter over havet, fiskevannene ligger rett opp i fjellene og campingplassen vender ut mot Vestfjorden. Vi legger merke til hvor fint og harmonisk denne campen er plassert i landskapet. "I pakt med naturen", som eieren av plassen selv sier.

Se nettsiden deres her

 

Ferda sine beste turtips til deg som skal på bobilferie i Norge

Vi er klare for Vesterålen. På gjensyn, fantastiske Lofoten!

Vi reiser fra Svolvær med en fornemmelse av at en kort og heftig sommerforelskelse snart er over, og at det blir lenge til neste gang. Men hvem vet? 

 

Ferda sine 37 beste turtips

Andøya – hele Norge i miniatyr, pluss så mye mer...

Fra Sortland, den blå byen ved sundet, reiser vi over brua til Hinnøya og mot Andøya. Vi er faktisk nå på Norges største øy, og da vi kommer til Buknesfjord dukker det opp et sted vi bare må innom. Kanskje en kaffe og en is, tenker vi – før vi reiser videre. Men neida, her blir vi! Se mer her!

 

senja-7

Eventyrøya Senja – Torsken, trollet og Kråkeslottet

Bare halvannen time etter at vi vinket farvel til Andøya nærmer vi oss Senja, Norges nest største øy. Innseilingen til Gryllefjord er praktfull, og kameraene rundt oss klikker som lyden av hakkespett, helt til vi må forlate dekket og gå til bilene.Vi ser på hverandre og ler. Er det mulig? Eventyret bare fortsetter.

Vi kjører i land i Gryllefjord, usikre på hvor første campingplass er. Etter noen minutter står det Torsken på et skilt som peker mot høyre. Og siden torsk er min absolutte favorittfisk på matfatet må vi bare dit! Litt klatrekjøring opp på fjellet og ned igjen på den andre siden - og vi kommer til Torsken og Torskenkrogen.

Vi finner oss en plass helt nede ved vannkanten, og legger merke til fiskeskøyta som ligger på svai midt i fjorden foran oss. Perfekt fotomotiv og utsikt, spør du meg!


Kos på bobiltur med bobil fra Ferda

Fra Tromsø, Nordens Paris, til et glass vin ved Skibotnelva

«Tromsø er en livlig og vakker by med arktisk historie og kultur, omgitt av fjell, fjord og en øyverden under midnattssola og nordlyset», sies det på visitnorway.com. Klart vi må til Tromsø, som også kalles «Nordens Paris» og «Porten til ishavet».

 

Troms

Bergtatt av vakre Troms. Hva møter meg i mektige Finnmark?

Troms! Maken til fantastisk natur, fjorder og fjell! Jeg kjører langs Storfjorden med de snøkledte Lyngsfjellan i horisonten. Og da jeg runder Sørkjosen, og tar en liten avstikker innover i Reisadalen fra Storslett, da skjønner jeg at jeg nærmer meg Finnmark.

Jeg må innrømme at jeg er i overkant ivrig etter å komme meg til Alta og Finnmark, og det blir å campe et par steder til før jeg bryter Finnmarksgrensa.

Jeg tenker at jeg har kjørt langt nok for dagen, og svinger av i Rotsund. Campingplassen heter Rotsundelv Camping.

 

Hammerfest 20

Hammerfest – en gjestfri by med et varmt og åpent folkeferd
Lite visste jeg om Hammerfest, annet enn at dette er verdens nordligste by. Og da jeg kjører inn i Kirkegata i regnvær aner jeg heller ingen ting om hva som venter meg dagen etter.  Knallfint, varmt sommervær, softis på brygga, medlemskap i Isbjørnklubben og galleribesøk.

 

hammerfest-25-1

På Olderfjord Hotell Russenes Camping finner jeg meg denne idylliske plassen. 

 

Skal du til Honningsvåg og Nordkapp? Besøk Havøysund også!

Fra Olderfjord reiser jeg nordover mot Havøysund, og uten særlig forhåndsinformasjon er jeg spent på hva som møter meg.

At veien mot Havøysund har fått status som nasjonal turistvei, det forstår jeg godt. For dette er finnmarksnatur på sitt vakreste.

Det regner da jeg svinger over brua til Havøysund. Jeg kjører ned til byen og finner en fin plass ved siden av Havøysund Hotell & Rorbuer, et trivelig hotell med hyggelig betjening, som også har noen få plasser til bobiler, og til og med strømuttak.

 

Havøysund

Etter en god natts søvn våkner jeg til nærmest skyfri himmel, og jeg reiser raskt opp samme vei som i går for å titte nærmere på Arctic View.

Jeg parkerer ytterst på gavlen med bare hav foran meg, rett ved siden av et stilig hus i betong, med store vinduer nærmest hengende utover stupkanten. Jeg har kommet til Arctic View!

 

Havoysund:Honningsvag 9

Dette er en opplevelse for livet! Jeg håper i mitt stille sinn at flest mulig får øynene opp for dette stedet. Og kommer du med bobil kan du stå "unplugged" rett i nærheten, og ha den beste utsikten i verden fra bobilvinduet ditt. Finn ut mer her.

 

bobiltur med Ferda

ENDELIG PÅ NORDKAPP!

Jeg og min kjære  bybobil har kommet til Nordkapp! Ja, jeg må innrømme at det er et sterkt øyeblikk for en følsom sjel som meg å komme til kuppelen, parkere bilen og gå ut til globusen på platået – selve symbolet på Nordkapp.

Det tar en stund før jeg forstår at dette stedet er et komplett opplevelsessenter, med underjordiske tunneler, butikker, kaféer, barer, restauranter, kinosaler, muséer og monumenter. Finn ut mer her

Dagen før parkerer jeg for natta på Nordkapp Camping, noen kilometer nord for Honningsvåg.

 

Tana 26

Med lange klyv fra Nordkapp til Tana bru

Finnmark imponerer, fascinerer og begeistrer meg mer og mer. Og etter å ha pratet med en del finnmarkinger om å forholde seg til avstander og tid, da bare nyter jeg de lange kjøreturene. Her kjører man gjerne i tre timer for en kaffekopp hos gode venner, for så å reise hjem igjen. Uansett vær.

Jeg ankommer Tana bru på kvelden, etter tre timers biltur fra Mehamn. En veldig fin reise, tross gråværet, med Halvdan Sivertsen, countrymusikk og fotball på radioen. Og det blir Tana bru Camping, som det står på skiltet.

 

Batsfjord:Hamningberg 13

Veien til Hamningberg – en opplevelse av en annen verden!

Direkte fra Syltefjord ankommer jeg Båtsfjord i knallvær. Jeg kjører litt rundt, og finner meg etterhvert en plass på Havneparken

Jeg bestemmer meg for å reise hele runden dagen etter. Først sydover til Tana bru igjen, så nordover forbi Vadsø og Vardø, for så å reise ut og se Hamningberg, som jeg har hørt så mye om. Eller rettere sagt – det er veien til Hamningberg jeg har hørt om. 

Hamningberg - med den mest spektakulære ankomstveien jeg noen gang har opplevd.

Hamningberg

Jeg skjønner at jeg nå er i et tidligere ganske stort og aktivt fiskevær, som en gang i tiden hadde 250 fastboende. Nå er det deres slektninger og andre sommergjester som bruker husene til ferieboliger noen sommeruker hvert år. Og historien forteller også at Hamningberg ble skånet av tyskerne under krigen, så her finnes det hus fra før 1900.

Jeg reiser tilbake sammen veien og overnatter på brygga i Vardø. Dagen etter går turen sydover til Vadsø og den årlige Varangerfestivalen. Jeg finner en plass ved Vadsø Fjordhotell, og tar meg en tur over brua og inn til sentrum. Og her er det fullt folkeliv. Herlig å oppleve, etter nærmest folketomme gater i Båtsfjord og Vardø.

 

Finnmark – takk for denne gangen. Og på gjensyn!

Mens jeg rusler i sanda langs Tanaelva innser jeg at det nærmer seg slutten på mitt besøk i Finnmark. Jeg reiser fra Vadsø til Kirkenes, og videre dagen etter til Karasjok. Jeg kommer til Karasjok Camping, finner meg en fin plass, snekrer sammen en enkel middag.

Juhls Silvergallery.

Dagen etter reiser jeg videre mot Kautokeino. Og fremme i Kautokeino finner jeg raskt målet mitt for turen - Juhls Silvergallery. For en opplevelse! Dette fantastiske stedet med sin særegne arkitektur som ble etablert her mot slutten av 50-tallet.

Da er Alta neste og siste stopp, både for natta og for turen min i Finnmark. Og igjen blir det Alta Strand Camping. Den trivelige eieren av campingplassen, tar hjertelig imot meg. Nok en gang!

 

Tur med bobil Ferda

Fra Finnmark til Arctic Race og Morgans Skip på Lille Jamaica!

Turen fra Alta til Skibotn og videre til Setermoen går unna i skiftende vær. Og da jeg våkner for å reise til Narvik skinner sola fra skyfri himmel. Et lokalt tips fører meg til Gratangen, og jeg kjører for å se Morgans Skip på Lille Jamaica. Wow! 

Morgans Skip ble gitt som en gave fra den svenske kunstneren Calle Örnermark til Astrid Høgmo. Senere ble skipet en del av bygdene Grøssnes, Myrland og Løvdal. Skulpturen kom til Gratangen sommeren 2008, og står her på det som kalles Lille Jamaica ved innseilinga til Gratangen.

Jeg reiser videre til Narvik. Byen er i feststemning før søndagens siste etappe av sykkelrittet Arctic Race.et er fortsatt feststemning i her i byen det deilige været, da jeg vender nesa sørover.

 

Ballangen-Fauske 8

Med sola til Ballangen, Hamarøy og Fauske

Jeg kommer litt sent avgårde fra Narvik, etter innspurten på Arctic Race. Litt mett i hodet av folkefesten i byen tenker jeg at det ikke blir lange bilturen i dag.

Da jeg kommer til Ballangen, som ligger i Ofoten, svinger jeg inn på Ballangen Camping, og jeg liker meg der umiddelbart. At dette er en stor, velorganisert og innholdsrik campingplass ser jeg med en gang.

Ballangen

Jeg finner meg en plass nede ved vannkanten. Liker meg best der. Og nok en idyll åpenbarer seg for meg. Med nok en kveld med et fantastisk kveldslys jeg har sett mye av her oppe i nord, takker jeg for dagen.

Denne splitter nye dagen fortsetter som dagen før. Knallvær og en natur som gir meg frysninger i varmen. Og jeg som trodde de sterkeste naturopplevelsene var unnagjort!

På ferga til Bognes bestemmer jeg meg for å reise til Hamarøy - til Hamsuns Rike. Da jeg  kjører utover mot Vestfjorden, svinger over brua og ser Hamarøy Fiskecamping og Hamsunsenteret, da skjønner jeg hvilken perle jeg har kommet til.

Hamarøy Fiskecamping

Hamarøy Fiskecamping - en naturperle i hjertet av Hamsuns Rike.Mellom Fauske og Narvik ligger dette familiedrevne feriestedet i rolige omgivelser på østsiden av Vestfjorden.jeg parkerer selvfølgelig så nær vannet som mulig.

Dagen etter Sgår turen tilbake til Ulsvåg og videre sydover på E6 mot Fauske. Da jeg kommer til Fauske parkerer jeg på brygga, og handler litt mat og drikke.

Fauske

 

Alle syv søstrene er hjemme da jeg kommer til Sandnessjøen

Fra Fauske og over Svartisen og Polarsirkelen går turen videre innom Mo i Rana, og så utover til Sandnessjøen. Godt å være tilbake på Helgelandskysten!

fauske-sandsnessjoen-26

Idylllisk i gatene og på brygga i Sandnessjøen. Men nå er det søstrene som gjelder. Så bærer det over Helgelandsbrua igjen, og mot E6. Det blir igjen Mosjøen Camping på meg og bilen min, som på vei nordover. Nok en perfekt dag i Nord-Norge. Trist at det nærmer seg slutten på mitt opphold her oppe.

 

Trøndelag

Trøndelag ønsker meg velkommen

Nok en dag med knallfint vær, og med sollyset rett imot og reflekser i frontruta reiser jeg fra Mosjøen. Steinkjer er mulig reisemål for dagen.Og det går ikke mange milene på E6 før jeg forlater Nordland for denne gangen, og Trøndelag ønsker meg velkommen.

Jeg topper lenge før jeg egentlig har planlagt, og tar inn på campingplassen over veien for Namsskogan Familiepark. 

Da jeg kommer til Steinkjer  dagen etter, finner jeg raskt denne campingplassen - Guldberganuet Sommerhotell & Camping. Plassen ligger bare 7 minutters gange unna Steinkjer sentrum. 

 

Stiklestad, Nidaros og Røros – en bobiltur på sitt helligste

Jeg har gledet meg lenge til å se Nidarosdomen. Men først skal jeg til Stiklestad.

Stiklestad er mest kjent for Spelet om Heilag Olav som framføres hvert år i Norges eldste utendørsamfi. Men her på Stiklestad Nasjonale Kultursenter finner du også utstillinger, skoletjeneste og kulturhusvirksomhet.

Trondheim

Så reiser jeg mot Trondheim. Og da jeg kommer til byen parkerer jeg like ved mektige Nidarosdomen, som er det første jeg vil se. Rart å tenke på at denne sentrale kirken i Norges historie er Olav den helliges gravkirke, spesielt etter å ha vært på Stiklestad. Og for et byggverk! Norges nasjonalhelligdom og kroningskirke ble bygget fra ca år 1070 til ca 1300. 

 

Røros

 

Etter en natt på Vårvolden Camping i Støren reiser jeg direkte til Røros. Ikke lange bilturen for meg som er vant med Finnmarksvidda. Røros står selvfølgelig også på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Og øverst i Kjerkgata - kjerka over alle kjerker - og for meg selve symbolet på Røros by. Tegnet av arkitekt Peter Leonard Neumann, og åpnet i 1784.

 

Rondane

Fr Alvdal til fjellmagi over Rondane


Fra Røros går turen til Alvdal, Kjell Aukrusts rike. Ja, jeg skal selvfølgelig innom Aukrustsenteret. Bygdas store sønn ble hedret med dette senteret i 1996, og inneholder blant annet mange av hans arbeider, men også aktiviteter til å fryde seg over. 

Etter en magisk tur gjennom Rondane Nasjonalpark kommer jeg til Trabelia Hyttegrend & Camping, rett nord for Ringebu. Jeg er i Gudbrandsdalen. I morgen skal jeg reise videre mot Jotunheimen. Og ja, jeg gleder meg

 

 

Ferda sine aller beste turtips

Valdresflya! Men først skrotnisser, troll og rafting på Sjoa…

Jeg reiser fra Trabelifjellet og ned til Ringebu for å kjøre Gudbrandsdalen nordover, og målet er å kjøre fra Sjoa over til Sjodalen, og videre sydover.

Je stopper på Trollsenteret på Sjoa. Som denne opprinnelige matbutikken sier på sine hjemmesider: "Trollsenteret på Sjoa er et kjent og populært stoppested. Så er du veifarende langs E6 gjennom Gudbrandsdalen, anbefaler vi en rast hos oss, blant utskårne tusser og troll, og andre underlige skapninger.

Men Sjoa stopper ikke med det. For rundt et par svinger i Heidalen dukker Sjoa Rafting opp.Sjoa Rafting er det eneste raftingselskapet som ligger ved elva Sjoa. De tilbyr rafting, familieturer, juving, elvebrett, feriepakker og mye mer!

 

Valdresflya

Og turen går videre mot Sjodalen og sydover langs Jotunheimen mot Valdresflya. Turen over Valdresflya er fantastisk, selv i regnvær. Og underveis bestemmer jeg meg for å stoppe på Beitostølen Hytter & Camping for natta. 

Og etter en lang og grå regnværsdag er det godt å våkne til go'vær igjen Jeg reiser ned til Fagernes for å spise lunsj, og tenker å kjøre videre over Golfjellet til Hallingdal.

 

Hallingdal Feriepark

Fra en hallinglad feriepark til campingidyll ved Tinnsjøen

Det nærmer seg slutten på SommerNorgeturnéen min. Jeg har en fin tur over Golfjellet, og Hallingdal møter meg med skiftende skydekket. Jeg stopper i Ål for å nyte dagens softis. 

Det er en  stor forskjell på norske campingplasser, og etter nærmere tre måneder på veien og snart 90 overnattinger, ser jeg umiddelbart om plassen drives med lidenskap. Hallingdal Feriepark er en sånn plass!

 

Tinnsjøen

Turen går videre over fjellet mot Telemark.I følge GPS'en skal jeg reise nesten helt til Kongsberg, og så mot Rjukan, men jeg tar en snarvei over fjellet, og sparer en times kjøring på det. Denne veien, som er stengt om vinteren, fører meg ned til Tinn Austbygd ved Tinnsjøen. Sandviken Camping - campingidyll ved Tinnsjøen

Dette er et av stedene jeg har kommet til der jeg har hatt lyst til å bli noen dager, men jeg skal og må videre. Det nærmer seg innspurten på turen min, og jeg kjenner at tre måneder egentlig er altfor lite.

 

Siste stopp for denne gangen – praktfulle Setesdalen


Det er ikke til å tro at jeg nærmer meg slutten på sommerturnéen min. Tre måneder på veien er straks over, og det føles både godt og brutalt. For i løpet av de 1.200 milene rundt omkring i verdens vakreste land har jeg bare blitt mer og mer glad i dette livet i bobil. 

Det er bare et par dager igjen av turen min da jeg reiser fra Sandviken Camping i nordenden av Tinnsjøen. Jeg har bestemt meg for å kjøre mot Haukeli og nedover Setesdalen.

Setesdalen

Jeg kommer til sommervarme og en blikk stille Byglandsfjord. Ikke til å tro, og så ufattelig deilig. Og siden Neset camping er siste stopp på turen er det ekstra rørende at værgudene er der for meg akkurat idag.

For en innspurt på 90 dagers turen min! Akkurat nå er jeg bare ydmyk og takknemlig for at jeg har fått denne muligheten til å oppleve dette fantastiske landet på denne måten

 

Takk for følget! 

Klikk her og se reiseruta nordover til Nordkapp!

 

Kategori: Reisetips

Relaterte artikler