Andøya - hele Norge i miniatyr, pluss så mye mer :)

Publisert av Per Vie den 21. juli 2015

Fra Sortland, den blå byen ved sundet, reiser vi over brua til Hinnøya og mot Andøya. Vi er faktisk nå på Norges største øy, og da vi kommer til Buknesfjord dukker det opp et sted vi bare må innom. Kanskje en kaffe og en is, tenker vi - før vi reiser videre. Men neida, her blir vi!

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen til Andøya nederst i artikkelen.

Vi fryder oss som små unger over at vi snart skal oppleve Andøya, der vi også skal treffe min venn og samarbeidspartner Harry og hans gode kone, som er på slektsbesøk på øya.

2 Vesteralen 1

Men allerede før vi når selveste Andøya dukker det opp et sted vi bare kjenner vi må stoppe ved - Andøy Friluftssenter. Ved første øyekast skjønner vi at vi har kommet til et helt spesielt sted, og da vi møter Josefine i resepsjonen er vi solgt. Dette stedet og disse menneskene må vi bli bedre kjent med.

Andøy Friluftssenter - et naturlig valg

2 Vesteralen 2

Fra Robin Hood Country til Hinnøya
Nigel Turrell, Josefines pappa, viser meg litt rundt. Vi setter oss i restauranten og han forteller historien bak dette flotte stedet. Nigel er opprinnelig engelsk og er oppvokst i en landsby i North Nottingham, ikke langt fra Shirewood-skogen i selveste ”Robin Hood country".

1 Vesteralen 20 Ingvild og Nigel Turrell tar godt imot oss.
 

- Min kone Ingvild er fjerde slektsledd på gården, og Norveig Bakken, min svigermor, var litt av en dame, forteller Nigel, og forteller meg hele historien om denne driftige damen.

- Familien til min kone flyttet fra Gudbrandsdalen og hit for 150 år siden. Og på 70-tallet var ikke lenger det tradisjonelle gårdsbruket levedyktig, så da gikk de over til laksefiske og salg av multer. De hadde en butikk de solgte fra, og da kom alle sjøveien, da det ikke var veier her, forteller den trivelige engelskmannen med sin særegne nordlandsdialekt.

Vesterålens største grunneiere
- Hvorfor vi begynte her var de unike naturressursene vi har rundt oss, sier Nigel. Han og hans fru er Vesterålens største grunneiere og forvalter både kultivert multemyr og flotte fiskevann. Lokale matskatter er nemlig en viktig del av totalopplevelsen ved Andøy Friluftssenter. 

2 Vesteralen 6 Frem til 1994 var det kun det lille huset midt på bildet.

- Huset her ble bygget i 1994, og de første hyttene i 1995. Og før det var det kun dette huset, sier Nigel, som viser frem et gammelt sort/hvitt-bilde.

Det begynte med kaffe, multekrem og kromkarer
- Vi begynte med å servere kaffe, multekrem og kromkaker her i det opprinnelige huset. Etter hvert var det ikke nok, og vi begynte med matservering. Så har vi bygget ut etter behov, og siden 1997 har vi servert lokal mat eller mat som har tilhørighet til området rundt her. Så kortreist mat har vi holdt på med lenge før det ble et så populært begrep, foreller Nigel.

- Vi bor selv i huset her, så det er kort vei til jobben, smiler Nigel, som også må innrømme at dette er en livsstil mer enn en jobb, noe de stortrives med, selv om fritid er et fremmedord.

Aktiviteter hele året
De fleste gjestene kommer hit for å få en spesiell opplevelse, og de kommer som oftest via turoperatører Ingvild og Nigel samarbeider med. Stedet er viden kjent for alle sine spennende aktiviteter, både sommer og vinter. Se mer om aktivitetstilbudet ved å klikke her.

1 Vesteralen 19 Å få servert maten i stedets lavo må være en helt spesiell opplevelse.
 
1 Vesteralen 18
 
Tre minutters rusletur bak hovedhuset, og du kommer til dette lille idylliske fiskevannet. Bare fuglekvitter og klokking fra en liten bekk bryter den totale stillheten.

Boknafisk - ja takk!
Vi takket Ingvild og Nigel for oppholdet, og ikke minst en middagsopplevelse fra igår kveld jeg sent vil glemme - Boknafisk, fiskeretten folket her oppe elsker. Og det samme gjør jeg. Helfrelst!

- Nyt Andøya! For med denne vidunderlige øya kan du oppleve hele Norge i miniatyr, sier Ingvild med glødende entusiasme. Hun forteller at øya byr på alt av natur og fjellformasjoner du finner rundt i Norge, pluss så mye mer av den særegne kystkulturen her oppe.

- Og husk å få med dere Ateliér Nøss, og ikke minst stranda på Bleik, sier Ingvild og Nigel, og vinker oss avgårde.

Les mer om Andøy Friluftssenter ved å klikke her.

Vi nærmer oss Nøss... Vi nærmer oss Nøss...

På veien videre skjønner vi hva Ingvild snakket om. Vi nærmer oss vestsiden av Andøya, og vi minnes de dramatiske stupbratte fjellene i Lofoten.

Ateliér Nøss og kunstnerfamilien Tollefsen

Vi kommer til Nøss, ser atelierskiltet, parkerer bilen og banker spente på døra. Og her tar to blad Tollefsen imot oss, Siri Tollefsen og hennes mor Åse. Ved første øyekast ser vi at dette flotte galleriet er noe helt spesielt.

2 Vesteralen 7

Bilde av familien Tollefsen er fra deres egen hjemmeside

Siri forteller at de begynte med galleridrift i dette huset for 10 år siden. Og siden har de utviklet og bygget ut i flere faser. Bestefaren til Siri var den siste som drev gårdsbruk her. Nå er dette et feriested og galleri for familien. Siris far Gunnar Tollefsen er en anerkjent kunstner, og har i alle år drevet med maleri, skulptur og trearbeid. Mor Åse har jobbert med vev og er fagutdannet vevlærer.

Siris bror Espen er fotografen i familien, og tar mange bilder fra distriktet, men jobber også mye rundt i verden med fotokunsten sin. Selv jobber Siri med både tekstiltrykk og digital grafikk, der hennes karakteristiske fugler går igjen. Og en av hennes spill levende fuglemotiver ble mitt eie under besøket. Heldige meg! For en talentfull familie! Og ikke nok med det, folkens - Espens kone Heidi Marie Kriznik er også representert med sine arbeider her. Hun jobber også som forfatter og spaltist. 

2 Vesteralen 8 Gunnars skulpturer og Siris grafikk.
 
2 Vesteralen 9 Gunnars malerier og skulpturer.
 
2 Vesteralen 11 Mor Åses tekstiler og Espens fotokunst med lokale motiver.
 

Stappfulle av inntrykk fra besøket hos familien Tollefsen reiser vi videre mot Stave og Bleik. Og fjellprofilene underveis fremstår nærmest som utklipte kulisser på en teaterscene. For en forestilling!

2 Vesteralen 25 

2 vesteralen 14 Landskapet blir stadig villere...
 
...og vi passerer Stave, og merker at det er regnvær på gang... ...og vi passerer Stave, og merker at det er regnvær på gang...
 
2 Vesteralen 16 ...og vi passerer Bleik, der vi egentlig hadde planer om å overnatte...
 
2 Vesteralen 17 ...tar en rast og litt å spise...med regnvåt utsikt mot Bleik...
 
2 Vesteralen 18 ...og vi velger Andenes Camping for natta, en middelmådig plass som reddes av den fantastiske stranda.
 
2 Vesteralen 19 ...og da vi våkner til noe sånt, da er middelmådighetene glemt!
 
2 Vesteralen 24 Harry, meg selv. Pia og Eva på tur "over" Bleik og Andenes.

Igår avtalte vi med våre venner Eva og Harry at vi skal møtes idag for å ta en tur opp på fjellet bak Bleik. Og for et syn! Ord overflødig.

Takk, kjære venner, for at dere tok oss med på denne turen. Fra Bleik i regnvær igår til dette idag, med sin 3 kilometer lange hvite sandstrand, og Bleiksøya med sine lundefugler rett utenfor dette fantastisk vakre fiskeværet.

Wow!

2 Vesteralen 20 Bleik...hva synes du?
 
2 Vesteralen 21 Andenes med Senja i horisonten.
 
2 Vesteralen 22 Det er flere enn oss som svever her oppe...
 
2 Vesteralen 23 JA, vi elsker Andøya!
 

2 Vesteralen 24Etter en tur innom Spaceship Aurora for å se på Nordlysets historie reiser vi for å ta fergen til Senja. Et hjerte malt på en av steinene som omkranser fergeleiet i Andenes sier alt. Andøya har vært en ubeskrivelig stor opplevelse.

Nå er vi klare for fergeturen over til Senja, med håp om å se hval....

Se filmklipp fra turen til Andøya...

Klikk her og følg reiseruta på kartet!

 

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler