Tips til flotte vinterturer med bobil i Norge

Publisert av Mina Kleppan den 3. november 2023

Tips til flotte vinterturer med bobil i Norge

Utforsk vinter-Norge med bobil. Besøk hyggelige vinterbyer på Østandet, opplev magien i Nord-Norge, utforsk nye områder for skiturer og alpinsentre, eller gå på toppturer i fjellheimen. Les videre for å få gode tips om spennende vinterdestinasjoner!

Av Mina Kleppan

Innhold:

1) Besøk vinterbyene på Østlandet
2) Opplev magien i Nord-Norge på vinteren
3) Utforsk ukjente skianlegg eller alpinsentre
4) Gå på toppturer i fjellheimen

 

På bobiltur i vinterlandskap

 

Besøk vinterbyene på Østlandet

Når det kommer til vinterturer i Norge, er det mange flotte vinterbyer på Østlandet som er verdt et besøk., enten du er glad i museer eller kunstutstillinger, eller er du liker vinteraktiviteter og markeder.

 

Lillehammer
Storgata i Lillehammer er kjent over det ganske land. Her er det ytrende liv også vinterstid. Sjarmerende, bevaringsverdige bygårder danner rammen om et moderne og trivelig handelsmiljø med en rekke spesialforretninger, koselige kafeer og gode restauranter. I tillegg finnes gallerier og museer i umiddelbar nærhet, så trivelig handel kan kombineres med kultur, natur- og kunstopplevelser.

Hunderfossen Vinterpark i nærheten av Lillehammer er også verdt et besøk. Parken er kjent for sine magiske is- og snøskulpturer som skaper en eventyrlig vinteratmosfære. 
I Vinterparken finnes det en rekke aktiviteter og opplevelser som passer for hele familien, både innendørs og utendørs. Ta en herlig tur med kanefart rundt i parken, eller lån en gratis sparkstøtting. Hvis du er ute etter litt spenning, kan du prøve deg på snørafting og kjenne sommerfuglene i magen mens du suser nedover. Det er også veldig populært å kjøre minisnøscootere og terrengbiler. Inne i Vinterparken kan du også oppleve eventyrlige aktiviteter og eventyr i Eventyrslottet, Lekehuset, Trollfallet og Ivo Caprinos Eventyrgrotte.

Hafjell AlpinsenterKvitfjell Alpinanlegg og Skeikampen Alpinsenter er de største alpinanleggene  i området, og her er mange muligheter for skikjøring i for alle ferdighetsnivåer.

 

Julepyntet gågate i Lillehammer

 

Røros

Besøk Røros vinterstid og opplev en stemningsfull vinterby. Byen har en unik sjarm og et autentisk preg som tiltrekker seg besøkende fra nær og fjern. I løpet av vinteren arrangeres det flere populære aktiviteter som tiltrekker seg mange folk til byen, og som igjen skaper en magisk atmosfære.

Julemarked
Et av høydepunktene i vintermånedene er det tradisjonsrike julemarkedet i Røros. Byen blir forvandlet til et vinterparadis med vakre juledekorasjoner, duften av gløgg og julebakst, og et bredt utvalg av håndverk og lokal mat. Her kan du nyte den gode julestemningen og finne unike julegaver til dine kjære. Les mer om julemarkedet her

Femundløpet
En annen begivenhet som trekker mange besøkende til Røros er Femundløpet. Dette er en av Norges mest kjente hundeløp, og hvert år samles hundekjørere fra hele verden for å delta i dette spektakulære løpet. Start og målgang er i Røros sentrum. Du kan oppleve spenningen og energien når hundespannene setter ut på den krevende løypa gjennom snødekte landskap. Les om Femundløpet her

Rørosmartnan
Rørosmartnan er enda en begivenhet som tiltrekker seg opptil 80 000 besøkende til byen!  Dette er en tradisjonsrik markedsplass som har blitt arrangert i over 160 år. Her kan du oppleve en autentisk atmosfære med salg av håndverk, mat, klær og mye mer. Det er også underholdning og aktiviteter for hele familien, som gjør dette til et populært arrangement for både lokale og turister. Les om Rørosmartnan her

Selv om bobilparkeringen normalt er stengt vinterstid, legges det tilrette for bobiler i Røros under disse tre arrengementene.

Mye folk i gatene på Rørosmartnan

 

Opplev magien i Norg-Norge

Ta en tur til Tromsø og opplev nordlyset dansende på himmelen. Nordlyset kommer i et utall av fasonger; som blafrende gardiner, som bevegelige bånd, eller som rullende røyk - et fantastisk naturfenomen!

I Tromsø kan du få god introduksjon til nordlysopplevelsen gjennom et besøk på museet. Det fascinerende nordlyset er viet ei helt egen utstilling «Under Lyset» hvor du møter både moderne nordlysforskere og gamle sagn og myter. Lær deg mer om nordlyset gjennom å bli med på omvisningsturen «Oppdag nordlyset» eller lag ditt eget nordlys i vårt plasmakammer. Les mer om museet her

Klarvær er en forutsetning for å oppleve nordlyset, og over alt i Nord-Norge kan været variere innenfor få kilometer, og det er viktig å kunne være flyttbar. Derfor er bobil helt perfekt til dette formålet.

I Nord-Norge er det nordlys nesten hver kveld, 90% av alle klare netter. Det er selvsagt best mulighet for å oppleve nordlyset på et mørkt sted, eller et høyt utsiktspunkt. Om du er nær en by, vil du se de store nordlysutbruddene, men vil ikke se de svakere. Da bør du oppsøke et sted nord for byen, da svakere nordlys gjerne ligger mot nordvesthimmelen.

Om du kjører nordover vil du finne mange muligheter til å oppleve nordlyset på ulike måter. Til fots eller på truger, med ski, på reinsdyr- og hundeslede eller fra båt - alene eller i grupper - det er bare å velge om været er på din side. 

Besøk gjerne  Visit Tromsø for mer informasjon

Bobil og Nordlyset

 

Utforsk ukjente skianlegg og alpinsentre

For skientusiaster er fjellheimen i Norge et paradis. Med sine endeløse fjell og godt preparerte løyper, er det mange aktuelle reisemål med bobil.

Hovden
Hovden er en vakker vinterdestinasjon som ligger øverst i Setesdalen, og det er et attraktivt sted for skientusiaster. Med hele 180 km med langrennsløyper og 42 kilometer med alpinbakke, tilbyr Hovden et bredt utvalg av vinteraktiviteter! Uansett om du er en erfaren skikjører eller en nybegynner, vil Hovden tilby et bredt spekter av løyper som passer for alle ferdighetsnivåer. Du kan velge mellom utfordrende nedkjøringer i alpinanlegget, eller ta en roligere tur i de vakre langrennsløypene som snor seg innover fjellet.

I tillegg til flotte skiforhold, er det også mange andre vinteraktiviteter å utforske i Hovden. Du kan ake, gå på skøyter eller gå på trugetur i de vakre omgivelsene.

I sentrum finner du flere koselige butikker som selger både klær, interiør, sport mm. 

Etter en lang dag med skikjøring og aktiviteter, kan du spise på en av restaurantene eller kafeene, eller slappe av og nyte kvelden i bobilen.

Du kan lese mer om Hovden her

Hovden skisenter i Setersdal

 

Evje
Høgås og Gautestad Skiløyper utenfor Evje er kanskje Sørlandets fineste skiområde med 100 km oppkjørte løyper. Her kan du fricampe  på parkeringsplassen og være klar når dagen lysner, om du ikke er klar for en kveldsskitur i lysløypa på kvelden.

Du kan lese mer om området her

Bobil parkert ved Høgås skianlegg i Evje

Foto: Einar Iversen

 

Beitostølen i Valdres

På Beitostølen er det et fantastisk løypenett som strekker seg rett forbi campingplassen Beitostølen Hytter og Camping. Denne campingplassen er åpen hele året, noe som gjør den til det ideelle utgangspunktet for skiturer.  Du kan enkelt hoppe rett inn i løypenettet med 170 km løyper fra campingplassen.  Skiløypene på Beitostølen går i variert terreng fra skoggrensa til høyfjellet. Derfor er det mulig å gå på ski nesten uansett vær.

I tillegg til det flotte skianlegget, tilbyr Beitostølen også en praktisk shuttlebuss fra sentrum som tar deg til alpinbakken. Du kan enkelt hoppe på bussen og være oppe på Valdresflye på kort tid. Derfra kan du nyte en flott skitur tilbake til Beitostølen. Underveis anbefales en velfortjent rast ved Bygdin.

Om du ikke først og fremst er glad i å gå på ski, finnes det massevis av andre vinteraktiviteter du kan bli med på i dette området.  Les mer om alt du kan gjøre på vinteren på Beitostølen her

Beitostølen skiløyper

Foto: Einar Iversen

 

Sirdal
Med ca. 200 kilometer med tråkkede løyper spredd over hele Sirdal har man nok av plass til å kose seg i skisporet. Her finner man flere løyper i ulik vanskelighetsgrad, både korte og lange turer. 

Dessverre er campingplassene mest tilrettelagt for faste plasser for vogner med spikertelt. Da er det greit med en bobil som er utstyr for fricamp noen dager også vinterstid.

Sirdal Husky Farm kan du delta i spennende aktiviteter som hundekjøring, hvor du får muligheten til å være en ekte musher og lede ditt eget hundespann gjennom den snødekte naturen. Du vil føle vinden i håret og høre hundenes ivrige pust mens dere glir over det hvite landskapet. Dette er en opplevelse som vil gi deg en følelse av frihet og nærhet til naturen.

Høye snødekte fjell finner man mange av i Sirdal. Det blir mer og mer populært å ta seg frem gjennom nysnøen og opp til fjelltopper.  For tips til hvor du kan gå på topptur på ski, sjekk ut siden www.frikjoring.no/trips. (Her må du trykke deg inn på «Vestlandet» og «Ryfylkeheiane» for å få opp Sirdal).  Snakk også med lokalkjente før du legger ut på tur, og sjekk værforholdene og skredfaren.

 

Sirdal_bobil og skitur

Foto: Einar Iversen

 

Trysil
Trysil er Norges største skianlegg med 69 bakker, 32 heiser og 81 km preparerte nedfarter. Her finner du også både overnatting og restauranter i skiavstand. Denne populære vinterdestinasjonen tiltrekker seg skientusiaster fra både inn- og utland. Her finner du et bredt utvalg av løyper som passer for både nybegynnere og erfarne skikjørere.

Langrennsløypene i Trysil er varierte og går både oppe på fjellet og under tregrensen.

Hvis du foretrekker litt action og spenning, kan du prøve snøscootertur. Ta kontroll over en kraftig snøscooter og kjør gjennom det snødekte landskapet. Føl adrenalinet pumpe mens du utforsker fjellene og skogene på en spennende og unik måte.

For de som ønsker å oppleve naturen på en annen måte, kan du prøve moonbike. Dette er en elektrisk snøsykkel, som tar deg lydløst gjennom terrenget på en helt annerledes måte!

Andre aktiviteter som hundeslede, kanefart og aking kan du også finne her. 

For de som ønsker en mer avslappende opplevelse, kan du unne deg en dag med spa-behandlinger. La deg bli bortskjemt med massasje, ansiktsbehandlinger og andre avslappende behandlinger som vil gi deg en følelse av velvære og fornyet energi.

Les mer om alt du kan gjøre i Trysil om vinteren her.

Spabehandling

 

Toppturer i Norges fjellheim

For de eventyrlystne skikjørerne er toppturer i Norges fjellandskap et must. Med sine mange fjelltopper og uberørte snødekte skråninger, er det utallige muligheter for å utforske og nyte den fantastiske utsikten.

Sunnfjord
Jølsterområdet i Sunnfjord for toppturer. Der er en fin helårs bobilplass, Jølster Panorama i Skei, som et godt utgangspunkt for toppturer på ski. 

Toppturer på ski i Sunnfjord er alt fra maritime topper i vest til Jostedalsbreen i øst. I Sunnfjord kan du få snørike toppturer i både avrunda og spisse topper.

I Sunnfjord kan du bryne deg på den tre dagers lange turen Sunnfjordruta. Fra Jølstravatnet kan du finne flotte utgangspunkt for toppturer både fra nordsida og sørsida av vannet. Rørvikfjellet og Haukedalen har mange lett tilgjengelige topper med kort anmarsj. 

Naustdal og Angedalen er et topptureldorado tallrike valgmuligheter. I Viksdalen finner du både korte og lengre turer i vill og vakker vestlandsnatur. 

I Dalsfjorden og Førdefjorden ligger snøen ofte til et godt stykke ut i mai og her får du spektakulære utsikter. 

www.friflyt kan du lese om de ulike toppturene.

Vintertur med bobil og ski i Jølster i Sunnfjord

Foto: Einar Iversen

 

Jordalen
Jordalen er et fantastisk sted for vårskiturer med fricamp på parkeringsplassene for skiturer. Dette området nær Gudvangen er kjent for sine vakre fjelltopper og flotte skiforhold. To av de nærliggende toppene som er verdt å utforske er Skarsnosi, som ligger 1670 meter over havet, og Øyastølfjellet, som ligger 1342 meter over havet. Disse majestetiske fjellene gir deg muligheten til å oppleve spektakulær utsikt og spennende skiturer. 

 

Jotunheimen

Krossbu i Jotunheimen er et fantastisk utgangspunkt for vårskituter til flere majestetiske 2000 meterstopper i området. Dette området er kjent for sitt varierte terreng og spektakulære utsikt over fjellene. På Krossbu brøyter de "campingen" om våren, slik at du kan nyte den vakre naturen uten bekymringer. I tillegg har du tilgang til fjellstuas sanitæranlegg, slik at du kan opprettholde en komfortabel opplevelse under oppholdet ditt.

For å få mest mulig ut av opplevelsen, er det lurt å være forberedt for fricamp hvis du planlegger å bli noen dager. Ta med deg alt du trenger for å være selvstendig og trygg, inkludert nok mat, vann og varme klær. Dette vil sikre at du kan utforske de vakre fjellene i ditt eget tempo og oppleve den ultimate friheten i naturen.

I Jotunheimen på skitur med bobil

Foto: Einar Iversen

 

Rondane

Skiløypene i nasjonalparken kvistes rundt påsketider. Da kan du gå på ski fra hytte til hytte i et vinterlandskap med magisk lys.

I områdene rundt nasjonalparken er det flere maskinpreparerte skiløyper som gir flott utsikt til fjellmassivene i Rondane. På Høvringen og Mysusæter går noen av disse helt i ytterkanten av nasjonalparken. På Venabygdsfjellet er det flere maskinpreparerte løyper i området ved Spidsbergseter.

Disse løypene kjøres opp fra når snøforholdene tillater det, noe som kan variere fra år til år.

Troll-løypa er omtalt som «Europas vakreste skiopplevelse», og er ei merka skiløype som går fra Høvringen i nord, via høyfjellsterreng på Kvamsfjellet, til Venabygdsfjellet. Fra Venabygdsfjellet kan du gå videre til Øyerfjellet og helt til Lillehammer. Mesteparten av løypa er preparert, men på noen strekninger på Kvamsfjellet-Venabygdsfjellet er løypa kun kvista. Her må du regne med å tråkke egne spor, og da er fjellski med stålkanter anbefalt utstyr. Du bør være i god fysisk form, og ha gått en del på ski om du skal gjennomføre hele turen. Men også deler av turen går fint an å gå, for eksempel Trolløypa nord (Høvringen- Kvamsfjellet-Venabygdsfjellet 63 km).

Les mer om Troll-løypa hos VisitLillehammer

Peer Gynt hytta i Rondane

Foto: Einar Iversen

 

Snønuten

Topptur til Snønuten og skitur langs DNT´s kvistede løyper er en fantastisk opplevelse som du ikke vil gå glipp av. Med utgangspunkt i fjellveiene opp fra Nesflaten i Suldal, kan du utforske den majestetiske Snønuten og nyte den vakre naturen rundt deg.

Snønuten er en av de høyeste toppene i området, og turen opp vil belønne deg med en spektakulær utsikt over dalen og fjellene rundt. Ta deg tid til å beundre den fantastiske utsikten og ta bilder av det vakre landskapet.

 

Topptur til Snønuten

Foto: Einar Iversen


Avslutt dagen i bobilen

Ingenting er hyggeligere enn å avslutte en aktiv dag med vinteraktiviteter og opplevelser inne i den varme bobilen med en deilig kopp kakao og engasjerende spill eller en god film.  Etter en lang dag på topptur er det særlig godt å  slappe av og tenke på det du har opplevd. Kanskje titter du ut av vinduet og ser nordlyset danse på himmelen, eller stjerneklar himmel. Sjekk værmeldingen for morgendagen, planlegg neste topptur og nyt følelsen av frihet og eventyr som bobillivet gir deg. Med en godt utstyrt bobil har du alt du trenger for en vellykket vintertur i Norge.

 

Innekos i bobilen p åvinterstid

 

Ønsker du å vite hvilke campingplasser som er åpne på vinteren? Les her

 

Kategori: Reisetips

Relaterte artikler