Campingplassene som holder åpent hele året og tips fra erfarne vintercampere
Stadig flere nordmenn får opp øynene for vintercamping. Noe av det beste med bobil og campingvogn, er at man kan reise hele året. Men hva er det lurt å tenke over når man skal vintercampe for første gang, hvilke aktiviteter kan man finne på og hvor kan man overnatte når gradestokken viser minusgrader?
Av Marie Rosenborg Moen
Det hele startet for to år siden. Christoffer Dyrhaug bestemte seg for å kjøpe campingvogn etter å ha blitt skadet i en alvorlig arbeidsulykke. Han hadde et stort ønske om å kunne reise på turer sammen med sønnen. Men etter ulykken ble det vanskeligere å reise langt på grunn av skadene.
Tøff: Christoffer ville vise at det er mulig å reise på turer, selv om man har et handikap.
Derfor endte Dyrhaug opp med å kjøpe en lett kjørevogn fra Knaus. På denne måten kunne han og sønnen reise mye rundt, ta pauser underveis og sitte komfortabelt i bilen. Christoffer Dyrhaug ville vise at det er mulig å reise på spennende turer selv om man har et handikap og sitter i rullestol.
- Det krever litt ekstra planlegging hvis man skal reise med fly, når man er avhengig av rullestol og må få kontrollert alle medisiner i sikkerhetskontrollen. I tillegg blir det fort dyrt med flybilletter og hotellopphold. Camping er en rimeligere ferieform og terskelen for å komme seg ut på tur blir mindre.
Ofte på tur: Dyrhaug er ofte på tur og liker best å fricampe. Med bil og campingvogn kan han reise komfortabelt. I bilen er det god plass til bagasje, campingmøbler og rullestolen.
Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle like campinglivet så godt, men etter å ha brukt campingvogna i noen måneder, spurte jeg meg selv hvorfor jeg ikke hadde kjøpt campingvogn tidligere, forteller campingentusiasten fra Nannestad engasjert.
Alt man trenger : Knaus 400 QD er blant annet utstyrt med sittegruppe, kjøkken med kokebluss, vask og kjøleskap, dobbeltseng, bad med dusj og elektrisk gulvvarme.
Fricamping
Den reiseglade eventyreren bruker campingvogna hele året og er en stor tilhenger av fricamping. Christoffer Dyrhaug forteller at han trives best når han camper ved et idyllisk fjellvann, en brusende elv eller et sted man kan hvile øynene på en vakker innsjø. Da finner Christoffer roen i seg.
Utsikt: Den reiseglade østlendingen er glad i naturen og liker best å fricampe ved et flott fjellvann.
- Når snøen har lagt seg, ser naturen helt annerledes ut. Det blir på en måte mer stille og fredfullt. Fricamping om vinteren er helt topp hvis du er glad i naturen, ønsker å komme deg litt vekk og nyte stillheten. Om vinteren kan du ofte overnatte alene på stedene som er svært populære på varme, solfylte dager, sier han.
Les også: Hvilken type campingvogn er best for vinterbruk?
Takluke: Den store takluka over sittegruppa slipper inn mye naturlig lys.
Nyttig utstyr
Den engasjerte vintercamperen forteller at det kan være nyttig å skaffe seg en liten vifteovn, ha et ekstra par med ullsokker liggende på lur og eventuelt kjøpe et gulvteppe.
- Det jeg passer ekstra på når jeg skal ut på tur, er å ha fulle gassflasker. Jeg sjekker alltid om batteriet er fulladet før jeg reiser, sier han.
Du kan følge turene til Dyrhaug på Instagram her
Helårscamping: Siden Christoffer fricamper for det meste har han planer om å få montert et ekstra batteri.
Batteri på ønskelista
Christoffer Dyrhaug har en Knaus 400 QD med elektrisk gulvvarme og Truma varmesystem. Siden dette er en vogn som ikke er ekstra isolert, velger Dyrhaug å ha vann på egne tanker inne i vogna, for å være helt sikker på at vannet ikke fryser.
- Når det er kjølig, bruker man ekstra strøm til oppvarming og lys. Jeg har derfor planer om å få montert et ekstra batteri og solcellepanel. Et varmeteppe til gassflaskene står også høyt på ønskelista, forteller han.
Les et mer utfyllende blogginnlegg om strøm og batterier
Matlaging: Christoffer forteller at han lager mye god mat på tur. - Det fine med campinglivet er at du kan lage deg mat når og hvor som helst, sier han
Har du noen gode reisetips?
- Mitt tips er å bruke GoogleMaps til å lete etter steder man vil besøke. For meg handler det ikke bare om å komme seg frem, men nyte turen underveis. Ferie med campingvogn blir nesten som telttur, men med bedre komfort. Man har alltid med seg senga, kjøkkenet og badet. Prøv å lei campingvogn en sommer og test det ut, avslutter Dyrhaug.
Visste du at Ferda har lansert Campr, en delingstjeneste for både bobil og campingvogn? Finn ut mer om dette her.
Sporty: Einar Iversen bruker mye tid ute i naturen på fritiden. - Det er hyggelig å ha med min firbente venn på tur. Jeg har en liten hund som heter Doffen, som er en trofast turvenn, sier Einar.
Aktiv fritid
Einar Iversen bor i Sandnes hvor han jobber som ingeniør i byggebransjen. På fritiden bruker Iversen mye tid ute i naturen og har stor interesse for ski og toppturer. Den aktive friluftslivmannen eier en Dethleffs Globeline, som han bruker nesten hver helg, også om vinteren. Han liker best å parkere så tett på naturen som mulig, slik at han kan spenne på seg skiene rett utenfor bobildøra.
Toppturer: Einar Iversen er glad i friluftsliv og bruker ofte helgene til å gå turer. Bildene er tatt på en tur til Jølster og Olahans-fjellet på 1164 moh. Han overnattet på Jølster Panorama som holder åpent hele året.
- Etter en dag i skiløypa, er det godt å komme tilbake til en varm bobil, ta seg en dusj og slappe av med god mat, forteller han.
Se alle fordelene med å bli kunde hos Ferda her
Godt og varmt: - Etter en lang tur er det herlig å komme tilbake for å nyte en god dusj og slappe av med god mat, sier han.
Oppgradert strømløsning
Friluftslivmannen sier han har oppgradert strømløsningen i bobilen for å kunne nyte friheten til det fulle.
- Jeg har utstyrt bobilen med to lithiumbatterier, en dynamo-hurtiglader og et solcellepanel, slik at jeg slipper å bekymre meg for om jeg har nok strøm når jeg fricamper, forteller han.
Nyter livet på hjul: - Det beste med bobillivet er friheten og at det er fleksibelt, sier den aktive bobileieren.
Iversen sier han har skaffet seg ekstrautstyr som er nyttig å ha om vinteren.
-Bobilen er utstyrt med Truma varmesystem, som gjør at den holder seg god og varm selv når det er minusgrader. Det er lurt å skaffe seg en nivåmåler til gassen, slik at man slipper å gå tom midt på natta.
Reiser hele året: Einar bruker bobilen hele året og går toppturer både sommer og vinter.
Gode piggdekk, hurtigkjettinger, stige og kost for å fjerne snø fra taket, stålflasker for gass og isolasjonsmatte til front-og sidevinduene. Dessuten er en lett spade lurt å ha med seg på vinterturer, poengterer han.
Tett på opplevelser: Med bobil kommer man mye tettere på naturen og områder hvor det er fint å sykle, gå på ski eller til fots.
Han forteller videre at det lønner seg å bruke bobilens varmeanlegg, enten det er Truma eller Alde, selv om man er koblet til strøm. Ved å bruke gass i tillegg får man en jevn varme i hele bobilen. Dette er lurt med tanke på vanntanker og rør som går langs ytterveggene.
- Ta med deg minst to gassflasker når du skal på tur og det lureste er å ha stålflasker. Disse er bedre isolerte enn komposittflasker og leder derfor varmen bedre. Av erfaring går det en 11 kg flaske med gass i løpet av en helg om vinteren, avslutter Iversen.
Følg Einar Iversen på Instagram her.
Vintercamper: Salgssjef ved Grimstad, Christian, bruker campingvogna som en hytte om vinteren.
Hytte på hjul
Christian, salgssjef ved Ferda Grimstad, er en erfaren vintercamper. Han bruker campingvogna som en fleksibel hytte på hjul.
- Det fine med campingvogn og bobil, er at du kan bruke den som en hytte. Hos mange campingplasser får du leid vinterplass for rundt 10.000 kr og da har du tilgang til skiløyper og andre aktiviteter rett utenfor døra, sier han.
Beregnet for vinterbruk: Christian sier det er lurt å kjøpe en bobil eller vogn som faktisk er laget for helårsbruk. Han har selv en Knaus Scandinavian selection.
Han forteller at det er lurt å kjøpe en bobil eller campingvogn som faktisk er beregnet for vinterbruk, hvis man ønsker å bruke den hele året
-Da får du et feriehjem på hjul, som er bygget for å bruke om vinteren med tykkere vegger og ekstra isolasjon. Bobiler og campingvogner med Alde vannbåren varme, er det jeg anbefaler vintercampere. Da får man en jevn og fin varme. Men det er flere fordeler med Truma varmesystem også. Det er luftbåren varme som varmer fort opp, og det i kombinasjon med elektrisk gulvvarme egner seg også til helårsbruk.
Helårstelt: Bruker du bobilen eller vogna om vinetren kan det være lurt å skaffe seg et helårstelt.
Ekstra plass
Salgssjefen sier videre at det er svært nyttig å skaffe seg et fortelt når man skal campe om vinteren.
- Når man bruker campingvogna vinterstid, er man ofte mer innendørs om kveldene. Da er det godt å ha et ekstra rom, der man kan sette fra seg utstyr og tørke klær.
I tillegg anbefaler jeg stålgassflasker med DuoControll og Truma iNet Box. DuoCotroll er en gassregulator som automatisk bytter over fra den tomme sylinderen til den fulle. Med Truma INet Box er det mulig å styre varmesystemet og Truma-klimaanlegg via en app. Det er fantastisk å kunne slå på varmen før du reiser hjemmefra, slik at det er varmt når du kommer frem til campingvogna. Når man reiser hjem igjen eller skal parkere bobilen til neste tur, er det viktig å tømme alle vanntanker, slik at man unngår frostskader, avslutter Christian.
Praktisk: Det er greit å ha et ekstra rom til å sette fra seg utstyr. Hos Ferda får du blant annet bestilt helårstelt fra Isabella.
Vinteråpne campingplasser
I landet vårt finnes det over 100 campingplasser som holder åpent hele året. Mange av dem er i nærheten av vintersportsanlegg. Her er noen:
Vakkert Sveastranda Camping ligger idyllisk til ved Mjøsa.
Sveastranda Camping
Når snøen har lagt seg som en lun dyne over landskapet på Sveastranda Camping, nyter gjestene utsikten over den islagte innsjøen, Mjøsa. Noen bruker campingplassen sin egen grillhytte, og mange tar turen til skiløypene i nærheten.
Synnøve og Petter Berger Sæther startet campingeventyret ved Mjøsa i begynnelsen av 1960-tallet. På denne tiden var det fargerike familietelt, oppslått ved siden av biler, som rådde campingplassene i landet. Først på 70-80-tallet ble campingvogner et vanlig syn på norske veier.
Flott beliggenhet: Sveastranda Camping ligger sentralt mellom Mjøsbyene. Om vinteren er det blant annet populært å pilke på Mjøsa.
Populær campingplass
I dag er Sveastranda Camping en 4-stjernes campingplass og drives av sønnen til Sæther. Ole Petter Sveen overtok i 1998 og har siden da, sammen med sin kone, Mette, hatt ansvaret for den populære campingen. Den ligger sentralt mellom Mjøsbyene Hamar, Gjøvik og Lillehammer. Hos Sveastranda Camping får man leid hytter og leiligheter hele året og noen av de flotte oppstillingsplassene for bobil og campingvogn er brøytet. Servicehusene med dusjer, kjøkken og vaskerom er åpne og det er mulighet for å tømme toaletter.
Helårsåpent: Ole Petter og Mette Sveen ønsker alle velkommen både sommer og vinter.
Det engasjerte ekteparet sier det er en svært givende jobb.
- Vi blir stadig kjent med nye mennesker og det er hyggelig å se at flere kommer igjen hvert år. På vinterstid er skiturer og pilking på Mjøsa populært. Sveastranda ligger kun 40 minutter unna Hafjell og Sjusjøen. Gjestene kan også besøke Totenbadet, Hunderfossen Vinterpark, Lillehammer olympiske bob-og akebane og Gjøvik Fjellhall. Vi ønsker alle vintercampere velkomne, sier Ole Petter og Mette Sveen.
Se adresse kontaktinformasjon her
Topcamp Hallingdal - Ål
Hallingdal Feriepark er en femstjerners feriepark midt mellom Oslo og Bergen. De tilbyr aktiviteter for hele familien. Campingplassen har blant annet flotte skiløyper, skøytebane, akebakke og innendørs lekeland.
Finn ut mer her.
Aurdal Fjordcamping og Hytter
Ligger like ved Valdres Alpinsenter. Det finnes flotte, preparerte løyper i nærhet av campingplassen. Campingplassen har kro, pub og kiosk som er åpen store deler av året.
Finn ut mer her
Bortelid Camping og Hyttegrend
Bortelid Camping og Hyttegrend er en vinter- og sommeråpen campingplass med høy standard. Beliggende ved østsiden av idylliske Murtetjønn, rett sør for sentrum, nær løyper og alpinanlegg. Langtids- og korttidsleie av oppstillingsplasser for campingvogner, bobiler og husvogner. Frostfrie vannposter, service med ettersyn og brøyting.
Finn ut mer her