Visste du at du kan få en ny hytte ved sjøen – og ved Middelhavet og på fjellet – for rundt 300.000 kroner?
Av Gjermund Glesnes
– Akkurat i vår har det vært utrolig travelt, men vanligvis reiser vi med campingvognen hver helg. Og selvfølgelig i sommerferien, sier Joachim Jacobsen. For familien Jacobsen betyr campingvogn å kunne styre både helgeturer og sommerferien etter været.
Sammen med kona Kirsten-Marie og barna Tilde (11), Eline (8) og Jesper (3) har han rigget opp vognen på gården til bestefar for å sjekke at alt er klart til neste utflukt.
– I morgen reiser vi på helgetur til Bohuslän-kysten, forteller han.
Hele vinteren står Adria-vognen med fem sengeplasser på fast plass nedenfor skiheisen i Brokke i Setesdal. Campinglivet gir enorm frihet for familien fra Froland.
– Det beste med campingvogn er at vi kan følge været, sier Joachim.
– Og at vi opplever nye ting. Og får nye venner på campingplassene, legger Tilde til.
Foto: Gjermund Glesnes
God løsning for lommeboka
Du kan kjøpe en fabrikkny campingvogn med fire sengeplasser til 350.000 kroner hos Ferda. Selv om campingvognen til familien Jacobsen kostet en god del mer, gjør den underverker for feriebudsjettet deres.
De slipper jo utgifter til både flybilletter og hotell – og kan lage det meste av maten på kjøkkenet i vognen. Det gir et svært gunstig regnestykke selv når utgiftene til campingplass, bensin og andre kjøreutgifter tas med.
– I sommer har vi booket ti netter på fire-stjerners campingplasser i Norge – med svømmebasseng
og lekeland. Til sammen har vi betalt 5000 kroner. Prøv å få hotellrom til fem personer for den prisen!
sier Joachim. Foto: Gjermund Glesnes
Familien har også et fullt utstyrt kjøkken i vognen. Dermed sparer de store summer også på maten – og slipper å underholde barna mens de venter på kelneren.
I tillegg kan selvfølgelig campingvognen eller bobilen brukes mange ganger i året. Både i sommerferien på kontinentet eller i Norge, i høstferien, vinterferien og på utallige helgeturer.
Du kan også leie ut campingvognen eller bobilen når du ikke bruker den selv. Dermed kan regnestykket bli enda hyggeligere.
Mens svært få hoteller ligger i strandkanten, gjør mange campingplasser det. Her er familien på Skottevik Feriesenter i Lillesand. Foto: Privat
Alltid plass på kort varsel
Mens hoteller blir fulle og ofte er uten gratis avbestilling, er virkeligheten en helt annen på campingplassene.
– Bortsett fra noen plasser langs Middelhavet, har de nesten alltid plass til én vogn til. Og de fleste lar deg avbestille gratis dagen før, sier daglig leder Christian Fluør i Ferda Grimstad.
Familien Fluør kjører gjerne sin vogn helt til Slovenia og Kroatia om sommeren. Foto: Gjermund Glesnes
Tobarnsfaren og Ferda-avdelingslederen legger til at det å ha vogn gir uante muligheter.
– Hvis sommeren er dårlig, kan du kjøre til Adriaterhavet på to dager. Eller du kan bruke lengre tid og oppleve nydelige plasser langs veien, lokker han.
At Ferda har 12 filialer med verksted over hele landet – fra Grimstad i sør til Nordkjosbotn i nord, gjør at hjelpen er nær uansett om du er i Geiranger eller Lofoten. Garantiavtalen gir deg også markedets beste dekning og trygghet, uansett hvor i Europa du måtte befinne deg.
La ditt behov styre
Gjennom jobben i den landsdekkende kjeden har Christian Fluør hjulpet utallige kunder med å velge riktig hytte på hjul.
Han forteller at valget mellom bobil og campingvogn for de fleste gir seg selv.
– For barnefamilier er campingvogn definitivt best. Den gir bedre plass, og barna er uansett aller mest lykkelige når de får bo på en campingplass med lekeplass, svømmebasseng og mange andre barn, begynner han.
– Bobiler er mest populære blant litt mer voksne, når barna har flyttet ut. De ønsker gjerne å bo midt i byen. En annen gruppe som ofte velger bobil, er «eventyrerne» som drømmer om å våkne opp rett ved kajakkelva, surfestranden eller starten på fjellturen, sier han.
Uansett hvem du er, har han ett godt råd som gjelder for alle:
– Ta valget ut fra ditt behov, ikke storfamiliens. Mange forteller oss at de skal ha en bobil eller campingvogn som også ungene og deres familie kan bruke. Da kommer de gjerne tilbake etter noen år og vil bytte til noe mindre.
Foto: Adria
Slik velger du riktig
Det beste er selvfølgelig å treffe blink med valget allerede nå. Da er det en del ting du bør tenke på.
– De første spørsmålene du bør tenke gjennom er selvfølgelig hvem som skal bruke den og hva dere skal bruke den til, begynner Christian.
Utfra svarene på disse to spørsmålene vil ekspertene i Ferda begynne å peile seg inn på hva slags sengeløsning, planløsning og ekstrautstyr som vil gjøre deg fornøyd.
I tillegg må du tenke gjennom hva du faktisk har lov til å kjøre med – enten du ønsker bobil eller campingvogn. For sistnevnte vil også bilens maks tillatte hengervekt kunne sette begrensninger.
– Enkelte velger å ta et tillegg i førerkortet for å stå fritt i valget.
Foto. Danielle Langedahl
Overraskende lett å kjøre
Mens en bobil i bunn og grunn er en stor bil, innser Christian Fluør at mange kvier seg for tanken om å kjøre med en campingvogn på slep.
Han mener likevel at frykten er overdrevet.
– Det er overraskende lett å kjøre, og det blir enklere og enklere. Med litt trening merker du ikke så mye til den. Men du bør kanskje ikke kjøpe den aller største vognen første gang du kjøper. Og Trollstigen og de aller smaleste vestlandsveiene bør du kjøre mens vognen står på campingplassen, sier han.
Ferda-mannen innrømmer at 11 år med campingvogn har gitt én litt ubehagelig opplevelse:
– Én gang rotet vi oss inn i Hamburg sentrum. Det anbefaler jeg ikke. Campingvogn-livet, derimot – det anbefaler jeg alle!
Ønsker du å bruke vogna hele året?
Les om hvilke vogner som egner seg best for vinterbruk her:
https://blog.ferda.no/blog/hvilken-type-campingvogn-er-best-for-vinterbruk