Fra en hallinglad feriepark til campingidyll ved Tinnsjøen

Publisert av Per Vie den 6. september 2015

Har du vært innom Hallingdal Feriepark i Ål i sommer? Eller Sandviken Camping ved Tinnsjøen i Telemark? Hvis ikke, kjør innom neste sommer. Eller nå i høst, for den saks skyld. For disse to plassene er virkelig verdt et besøk. 

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen over Golsfjellet til Hallingdal, og videre til Telemark nederst i artikkelen.

Det nærmer seg slutten på SommerNorgeturnéen min, og idag går turen videre fra Fagernes og over Golfjellet. Jeg gleder meg til Hallingdal, og målet for dagen er Geilo.

Varldres - Telemark 1

Varldres - Telemark 2

Varldres - Telemark 3

Varldres - Telemark 4

Varldres - Telemark 5

Varldres - Telemark 6

Jeg har en fin tur over Golfjellet, og Hallingdal møter meg med skiftende skydekke, som det heter på meteorologspråket. Jeg stopper i Ål for å nyte dagens softis, og da jeg spør damen bak disken på bensinstasjonen om hvor jeg finner Hallingdal Feriepark blir hele henne et eneste stort smil, og hun peker i retningen jeg skal videre. Og like rundt neste sving åpenbarer det seg en campingplass (les: feriepark) jeg aldri har sett maken til. Ikke rart damen smilte så godt, stolt som hun må være av hva bygda hennes har å tilby sine gjester.

Varldres - Telemark 7

Det er en nesten uvirkelig stor forskjell på norske campingplasser, og etter nærmere tre måneder på veien og snart 90 overnattinger ser jeg umiddelbart om plassen drives med lidenskap og lyst til å gi meg som gjest en optimal opplevelse. Dette er en sånn plass! For her er det investert mye tid og lidenskap, men også mye penger.

"Velkommen til landets beste feriepark!"

Denne påstanden kan du lese på ferieparkens hjemmesider. Og jeg støtter den! Initiativtaker Thorstein Berg og hans team har skapt en park som det ikke finnes maken til i Norge. Jeg får en prat og en omvisning med denne entusiastiske investoren og motoren bak utviklingen av ferieparken.

Varldres - Telemark 10

Thorstein Berg er født og oppvokst på Bergsjø. Han har nå tilhold i Oslo, men har sterk knytning til hjemstedet. Dette kan du lese på parkens hjemmesider: "Sammen med en rekke andre solide investorer, hvorav mange av de andre også har tilknytning til Ål og Hallingdal, har Thorstein ledet arbeidet til det som nå fremstår som Norges feriepark nummer èn. Mange lokale investorer er med på laget, og det er sterkt samarbeid med lokale aktører innen sport, friluftsliv, kultur og historie."

Parken er tegnet av et lokalt arkitektkontor, der alt er gjennomtenkt til minste detalj for at jeg som gjest skal få den gode følelsen.

Varldres - Telemark 8

Valdres - Telemark

Jeg er imponert over hvordan servicerommene i underetasjen av hovedhuset er løst, med blant annet eget bad og dusjrom for barn, med gøyale motiver på veggene og vaskeservanter og klosetter montert i barnehøyde.

Varldres - Telemark 11

Varldres - Telemark 15

Resepsjonen og restauranthuset er enestående i sin arkitektur og form, og panelen på veggene er hentet fra 13 gårder i lokalmiljøet.

Varldres - Telemark 9

Og dette tårnhuset med terrasse mot elva kan du leie, hvis du og din kjære vil ha et lite kjærlighetsrede for dere selv.

- For å jobbe her må du skrive under på en gladskapserklæring, smiler Thorstein, som også har innført begrepet hallinglad. Og har du en porsjon med galskap i deg er det enda bedre.

- Vi åpnet 23. juni for to år siden, og vi er stolte av å kunne fortelle at Hallingdal Feriepark fra 2015 er tatt opp som medlem i Leading Campings. Det finnes kun 40 plasser i Europa som er medlem i dette eksklusive selskapet. Fra før av har vi fått 5 av 5 mulige stjerner fra NHO, og vi er i tillegg kåret til Spitzenplatz av ECC - en utmerkelse vi er helt alene om i Norge og Sverige, sier Thorstein stolt.

- Folk er nok ikke bortskjemt med kvalitet her i landet, og vi skårer høyt på gjestemålingene våre, forteller Torstein. Og grunnen for at denne ferieparken har fått så bra skussmål er at disse kreative utviklerne har hatt fokusert på kvalitet og et variert tilbud av opplevelser og aktiviteter.

Valdres- Telemark 36

Thorstein viser meg rundt, og vi er også innom 4H-gården de også overtok. Geita Geit har kommet seg ut av innhegningen sin, og Thorstein gjør et helhjertet forsøk på å lokke den inn igjen.- Som du ser, vi har en godkjent 4H-gård, vi har en høyt-og-lavt-park og vi har innendørs lekeland, det største mellom Oslo og Bergen. Vi har utendørs klatrevegger. Så har du naturen rundt her, med ørretfiske om sommeren og ski in og ski out om vinteren. Så har vi en restaurant som har blitt beskrevet som en av de aller beste. Dette har betydd enormt mye for bygda Ål, og de som bor i bygda er hyppige gjester her, avslutter Thorstein.

Takk for praten, Thorstein!

Les mer om Hallingdal Feriepark ved å klikke her.

Jeg er litt i tvil om jeg skal bli her eller reise videre til Geilo, som egentlig er dagens reisemål. Jeg reiser, og skal snart angre...

Varldres - Telemark 16

Jeg har vært på et par av hotellene på Geilo før, så det nye for meg er å komme hit for å finne en campingplass. Jeg spør meg frem og får beskjed om at jeg må reise ut av sentrum igjen, der jeg kom fra, for å finne en campingplass. Jeg har to valg, og velger Øen Turistsenter. Skuffet over at jeg ikke finner en plass nærmere Geilo sentrum parkerer jeg bilen, og ser at jeg har kommet til en campingplass som mangler det meste av trivselselementer. Sanitæranlegget er nedslitt og direkte udelikat, og veien til toalett og dusj mangler også belysning i kveldsmørket.

Der og da angrer jeg på at jeg ikke ble i Ål, men slår meg til ro for natta, og aksepterer at jeg ikke alltid kan være like heldig, eller kresen, om du vil.

Turen går videre over fjellet mot Telemark...

Varldres - Telemark 18

Varldres - Telemark 19

Varldres - Telemark 20

Varldres - Telemark 21

Varldres - Telemark 22

Varldres - Telemark 25

Varldres - Telemark 26

I følge GPS'en skal jeg reise nesten helt til Kongsberg, og så mot Rjukan, men jeg tar en snarvei over fjellet, og sparer en times kjøring på det. Denne veien, som er stengt om vinteren, fører meg ned til Tinn Austbygd ved Tinnsjøen, og jeg reiser videre mot Rjukan da dette dukker opp...

Varldres - Telemark 28

Sandviken Camping - campingidyll ved Tinnsjøen

"Overnatting er ikke bare et sted man sover...", sier Anette Fagerberg på sine hjemmesider. Og det skal være visst, for dette er en plass der alt stemmer. Helhetlig, gjennomtenkt, skikkelig og ordentlig, og samtidig sjarmerende intimt og idyllisk.

Varldres - Telemark 31Anette tar hjertelig imot meg da jeg kommer, og jeg nyter hvert minutt av oppholdet her, både i hennes selskap og på denne herlige campingplassen. Anette viser meg rundt, og forteller at hun er tredje gerenasjon som driver denne plassen.

- Jeg har vokst opp her, og tatt over etter min far som tok over etter sin far. Altså fjerde generasjon som bor her, og tredje generasjon som driver camping her, forteller Anette. Hennes oldefar kjøpte stedet i 1929, og den eldste hytta på plassen her er 100 år gammel.
- Jeg sa til pappa for to år siden at jeg ville ta over neste år, for da fyller jeg 30, forteller Anette, som overtok driften i pinsen ifjor. Og vips, så var pappa vaktmester.

Valdres - Telemark 35

I dag er en spesiell dag mht været, fordi det er ikke vind. For hvis det er sol blir det vind og kaldt, fordi Norges tredje dypeste innsjø (460 meter dyp) skaper mye vind når sola skinner. Men ikke idag. Godt og varmt og vindstille.
- Vi garanteret nedkjøling, om du er stressa, smiler Anette, som forteller at vannet her sjelden får god badetemperatur. Bortsett fra i fjor, da det til og med her var oppe i 24 grader i vannet.

Anette har 12 hytter totalt, der 7 er ettroms, med gress på taket. To hytter med dusj og toalett. Hun har 49 fastboende, og 32 plasser til gjennomreisende som meg. Sanitærhuset er av topp kvalitet. Det er fantastisk turterreng herfra, og Hardangervidda ligger rett bak her.

- Bobiltrafikken vokser, og vi har aldri hatt så bra campingsommer med så mange gjester som i år, smiler Anette fornøyd.

For en plass du har, Anette! Jeg er overbevist om at du vil føre familiestedet videre på den aller beste måten. Jeg kommer tilbake!

Varldres - Telemark 30

Varldres - Telemark 29

Dette er et av stedene jeg har kommet til der jeg har hatt lyst til å bli noen dager, men jeg skal og må videre. Det nærmer seg innspurten på turen min, og jeg kjenner at tre måneder egentlig er altfor lite.

Les mer om Sandviken Camping ved å klikke her.

Se filmklipp fra turen over Golfjellet til Hallingdal, og videre til Telemark her...

I morgen skal jeg reise videre mot Setesdalen.

Klikk her og følg reiseruta til Nordkapp!
Klikk her og følg reiseruta fra Nordkapp!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler