Lofoten venter på oss. For et eventyr av en reise!

Publisert av Per Vie den 13. juli 2015

I fergekøen i Bodø går tankene tilbake til den fantastiske turen langs Helgelandskysten. Uten tvil det vakreste jeg har opplevd av natur i hele mitt liv. Og nå er det Lofoten som venter! Hvor skal dette ende? 

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp nederst i artikkelen fra første del av turen i Lofoten.

Jeg husker sankthansaften i Kabelvåg for 12-13 år siden. Min første og til nå eneste tur til Lofoten. De enorme fjellveggene som speilet seg i blikk stille hav, og en sol som aldri gikk ned - glemmer det aldri. Nå skal jeg dit igjen. Men først til Moskenes.

1 Lofoten 1

1 Lofoten 21Pia er med på turen igjen, og hun skal være med til Tromsø. Godt å ha en å dele alle de sterke opplevelsene med. Og det tar ikke lang tid med fergen før vi skjønner hva som venter oss. Det blir noen turer ut på dekk for å fange lyset, havet og konturene av Lofoten. Helt rått.

Vi gleder oss hemningsløst!

1 Lofoten 2 Vi skimter Værøy i det fjerne...
 
1 Lofoten 19 Lofotveggen sett fra havet setter en støkk i oss. Mektig!
 
1 Lofoten 3 ...og vi nærmer oss Moskenes...
 
Bare to minutters kjøretur innover i Lofotenland kommer vil til Moskenes Camping. Og siden klokka allerede er ni på kvelden bestemmer vi oss for å finner oss en plass for natta.
 
1 Lofoten 5 Fantastisk utsikt mot Vestfjorden fra campingplassen

1 Lofoten 20Det samme gjør et trivelig par vi traff på fergekaféen i Bodø. Og igjen viser det seg hvor bitteliten verden er. Vi er nesten naboer med Tove og Kjell på Holtet i Oslo! Det blir selvfølgelig en tur innom puben på campingplassen og et par glass vin i bobilen vår som en markering på starten på turen gjennom Lofoten.

Moskenes Camping - vindu mot Lofotveggen

Du kan lese dette på campingplassens hjemmesider: "Moskenes Camping er eneste campingplassen i Lofoten hvor du kan se hele Lofotveggen – et spektakulært og storslagent syn. Lofotveggen er navnet på rekken med fjell som utgjør Lofoten, og som ser ut som en vegg når man ser de på avstand. Fra Moskenes Camping kan du blant annet se fjellet Vågakallen og det karakteristiske Ureberget.

Fra Moskenes Camping har du også en fantastisk utsikt over Vestfjorden, enten den speiler seg i det blikkstille sollyset, eller den raser i en kuling man en sjelden gang kan oppleve i løpet av sommeren. For mange er det å kunne observere hvalfangst på nært hold et fascinerende syn."

1 Lofoten 7Vi hilser på eieren Kjell Ringvej som kan fortelle at plassen har vært familiedrevet i 14 år, og at de har bygget opp denne plassen på egen hånd, til å bli det den er i dag. Alt er gjort av familien. Kjell sier at området ble slettet ut av Kystverket, som la igjen disse enorme steinene som rammer inn plassen mot havet for å sikre området.

- Da vi overtok var det laget istand for noen få bobiler. Nå har vi 50 bobilplasser og 50 teltplasser, og vi utvider nå med enda flere plasser, forteller Kjell. På turen min til nå har jeg ikke sett at det har vært satt av så store plasser til hver enkelt bobil.

- Vi har åtte meter mellom hver plass. Det vil si fire meters gressplen mellom hver bobil, avslutter Kjell, og gir meg noen gode tips for reisa videre.

- Når dere kommer til Senja må dere sette av et par ekstra dager. Der er det fint!

Les mer om Moskenes Camping ved å klikke her.

Bodil - en bobil av de sjeldne...

Tove og Kjell reiser rundt i en Volkswagen T3, og jeg blir nysgjerrig på å vite mer om denne sjarmerende skapningen av en bobil. Eller det ingen bobil, Kjell?

1 Lofoten 8 Reine - en perle av et tettsted
 

1 Lofoten 9

1 Lofoten 10 Sandstrender som minner oss om andre deler av verden...
 
1 Lofoten 11 Hus langs veien...et lite strøk med maling er kanskje ikke nok her...
 

Ramberg Gjestegård med sydenstrand og lokal mat

På hjemmesidene til denne plassen kan du lese: "Ramberg Gjestegård er en liten, men mangfoldig reiselivsbedrift. I hovedhuset finner du resepsjon og en trivelig, velrenommert restaurant. Ned mot den flotte sandstranden har vi 10 hytter av varierende størrelse, fra 2 til 4 senger. Alle har dusj/toalett, soverom og oppholdsrom med fullt utstyrt kjøkkenkrok og TV. En av hyttene er også tilpasset rullestolbrukere. Fra alle hyttene er det flott utsikt over stranden, storhavet og midnattssola."

1 Lofoten 12

1 Lofoten 17Jeg tar en prat med eieren Tordis Berre, som er født og oppvokst her.

- Jeg flyttet herfra da jeg var 16, som så mange ungdommer gjør, og 17 år etterpå flyttet jeg tilbake, forteller Tordis. En sprudlende dame som liker å ta imot gjestene med et stort smil og en artig replikk av beste nordnorske kaliber.

- Denne plassen har jeg drevet i 20 år. Mye smerte, men også mye moro. Men nå er vi fornøyd, og vi driver nå helårsdrift. Blant annet er det mange fotografer som bor i hyttene våre om vinteren. Ikke rart, med omgivelser som gir deg spektakulære fotomotiver uansett hvor du snur deg.

- Og restauranten er et kapittel for seg, som gjestene våre setter stor pris på, med mye fisk fra havet her ute og andre lokale råvarer. Og måten vi driver på nå har gjort at vi har kunnet ansette en kokk på helårsbasis, sier Tordis fornøyd.

Dette er nok en plass for voksne folk, men også mye ungdom i telt kommer hit. I lokalmiljøet her er det mye aktiviteter for de unge, som for eksempel kiting med flere ganger verdensmester Kari Schibevaag i Lofoten Adventure Company, mens det er naturopplevelsene som lokker de voksne.

- Fornøyde gjester er en betaling i seg selv, og det blir også gode vennskap av å drive et sted som dette, avslutter Tordis, før hun igjen forlater praten og rommet bak resepsjonen for å betjene gjester som gjerne vil ha plass. Og det er mange i disse dager. Enkelt å forstå.

Les mer om denne plassen ved å klikke her.

1 Lofoten 13

Vi er ikke forberedt på å oppleve midnattsola med denne horisonten foran oss, så det blir en sjelsettende opplevelse. Og da det nærmer seg midnatt deler vi filmsnutter og bilder med våre kjære der hjemme. Tilbakemeldingen på sms fra min datter sier sitt: "Men pappa, du sa dere skulle til Lofoten. Dere er jo i syden!"

1 Lofoten 14 1 Lofoten 15

Se filmklipp fra vår første etappe i Lofoten...

I morgen reiser vi videre nordover. Først innom Leknes for å handle. Så er det helt åpent hvor bobilen og skjebnen fører oss.
Herlig. Dette er stort!

Klikk her og følg reiseruta på kartet!

Kategori: Ferie og fritid, Norges-turer

Relaterte artikler