Med lange klyv fra Nordkapp til Tana bru

Publisert av Per Vie den 8. august 2015

Finnmark er svært! For hvem hadde trodd at jeg skulle tilbakelegge 60 mil på to dager på denne landet-rundt-turen? Ihvertfall ikke jeg. Og med Lofoten friskt i minne, der det tok et kvarter å finne en ny plass for kvelden fra dag til dag, er dette en helt annen verden. Og jeg liker det!

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen fra Nordkapp til Tana nederst i artikkelen.

Finnmark imponerer, fascinerer og begeistrer meg mer og mer. Og etter å ha pratet med en del finnmarkinger om å forholde seg til avstander og tid, da bare nyter jeg de lange kjøreturene. Her kjører man gjerne i tre timer for en kaffekopp hos gode venner, for så å reise hjem igjen. Uansett vær. Og selv på gråværsdager med en og annen regnskyll er lyset helt magisk!

Tana 1

Så slå følge med meg i regnværet, fra jeg forlater Kirkeporten Camping på Nordkapp og reiser til Lakselv. Og dagen etter til Mehamn, der jeg blir i tre timer, før jeg samme ettermiddag reiser til Tana bru for natta...

Tana 2

Porsangerfjorden byr på spektakulært lys i gråværet - og strender med flate steiner i mengder...

Tana 3

 

Tana 4

Tana 5Omtrent midtveis langs Porsangerfjorden tar jeg en pause hos Berit Eira fra Karasjok, som har hatt denne lille souvernirbutikken i over 25 år. Her får du kjøpt håndlagde samesaker og ting, fine gaver og minner fra Finnmark. Hun og familien har også reinsdyrene sine på beite her. Og jeg kjøper med meg en liten reinsdyrlapp, et sitteunderlag, så jeg har noe godt og varmt under baken på kalde sommerkvelder, som det er flest av på denne turen.

Så reiser jeg videre mot Lakselv...

Tana 6

Lakselv - jakt og fiskeparadis innerst i Porsangerfjorden

Tana 7

Her på Fjordutsikten Porsanger Camping, rett utenfor Lakselv sentrum, finner jeg meg en fin plass. Dette er et veldig hjemmekoselig og personlig sted, og mange som har Nordkapp som reisemål stopper her på vei enten nordover eller på hjemveien. Det er tydelig at dette også er et populært sted for både jakt, fiskere og fugleelskere. Det er blant annet et fuglereservat rett utenfor plassen her.

Så går turen videre mot Ilfjord, og enten Mehamn eller Berlevåg...

Tana 8Tana 14Tana 15

Da jeg kommer til Ilfjord bestemmer jeg meg for å ta milene nordover ut på Nordkynhalvøya for å besøke Mehamn.

Tana 17Tana 18Tana 19

Stille og rolig i Mehamn en grå dag i august...

I mitt hode har jeg en idé om at det det går ferge fra Mehamn til Berlevåg. Det gjør det også. Hurtigruta, heter fergen. Altså ingen bobil kan være med. Og dette oppdager jeg først da jeg er fremme i Mehamn, etter drøye tre timers biltur. Jeg går og tar en liten matbit på hotellet i byen, som eneste gjest i restauranten, og etter maten rusler jeg en tur for å bli litt kjent og prate litt med folk. Men folk finnes ikke, alt er stengt, og den blide svenske unggutten som tar imot meg hos Nordic Safari Wildlife Adventure tilbyr meg bobilplass for natta, men vet nærmest ingen ting om stedet, og fergemulighetene.

Tana 20

Jeg bestemmer meg for å reise sydover igjen. Mehamn er sikkert et flott sted å besøke, men idag er det folketomt og "stengt" her...

Tana 22Tana 23Tana 24Tana 25

Tana bru - midt i hjertet av Øst-Finnmark

Jeg ankommer Tana bru på kvelden, etter tre timers biltur fra Mehamn. En veldig fin reise, tross gråværet, med Halvdan Sivertsen, countrymusikk og fotball på radioen. Og det blir Tana bru Camping, som det står på skiltet, eller Elva Hotell og Camping, som stedet egentlig heter.

Dette sier hotellet på sine hjemmesider:
"Vi ligger idyllisk til ved Tanaelvas bredd, midt i hjertet av Øst-Finnmark. Hos oss har du et perfekt utgangspunkt for å utforske Tana, som er et eldorado for sportsfiskere, naturelskere og alle som ønsker å oppleve Finnmarks flotte natur og dens fantastiske variasjoner. Elva Hotel og Camping står gledelig til disposisjon for å skreddersy dine opplevelser."

Tana 26

Jeg blir her i et ekstra døgn, faktisk. Ikke fordi stedet er så fantastisk, eller fordi jeg får se brua i solskinn før jeg reiser, men fordi hotellet campingen tilhører har veldig bra internett.

Se filmklipp fra turen til Lakselv, Mehamn og Tana bru her...

I morgen reiser jeg til Berlevåg. Satser på godvær!

Klikk her og følg reiseruta til Nordkapp!
Klikk her og følg reiseruta fra Nordkapp!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler