Topp ti reisemål for sommerferie med bobil i Norge

Publisert av Mina Kleppan den 8. mars 2024

Etter å ha vært båteier i 15 år, kjøpte Einar Iversen sin første bobil hos Ferda Ålgård. Han hadde et stort ønske om å se mer av Norge og komme tettere på opplevelser som å sykle, padle, gå på ski og bestige fjelltopper. Og det har han gjort til gangs!

Noen år senere kan han se tilbake på mange flotte Norgesopplevelser, og her finner du Einar sine topp 10 anbefalinger – til inspirasjon for deg som planlegger neste reise.

Av Mina Kleppan

Kart-collage

I løpet av 3 år på veien med sin Dethleffs Globeline har Einar besøkt store deler av landet vårt 😊

 

Planlegging og inspirasjon

Einar planlegger selvsagt turene sine på forhånd, men lar alltid mulighetene være åpne for å justere reisemålet underveis. Han bruker ofte nettsider for reisedestinasjoner som inspirasjonskilder. Og setter alltid opp et hovedmål for ferien, som f.eks Nord-Norge med konkrete reisemål som Helgelandskysten, Steigen, Vesterålen og Senja.

– Men jeg noterer meg alltid gode alternative destinasjoner i andre deler av landet om været skulle slå feil. Selv finner jeg hovedsakelig inspirasjon via Instagram hvor jeg følger profiler med tilsvarende interesser som jeg. Der får jeg også gode svar om jeg stiller spørsmål i aktuelle innlegg. Turistforeningen sin app UT gir dessuten alltid gode turtips for områdene, sier han.

 

Engeløya i Steigen, Nordland

Engeløya er et flott område for padling, bading, sykkeltur og mange fine fjellturer.

Engeløya- padling kopi

 

Det fint å overnatte med bobil på Bø bobilparkering. Her er ingen fasiliteter utenom vann og søppel, men en flott plass med utsikt over Vestfjorden mot Skrova og Lofotveggen. Å se midnattsola over Lofotveggen herifra er fantastisk! Ser du innover øya lokker fjelltoppene, og utsikter herifra er virkelig verdt turen opp.

 

Einar på tur_Engeløya kopi

Fjellturer som alle kan anbefales er Vesthornet, Prestkonetinden, Dronningruta og Trohornet.

Engeløya_Vesthornet_collage kopi

 

Batterie Dietel, som er en av Europas største kystfestninger fra 2. verdenskrig er et besøk verdt. Her sto tre av verdens største landmonterte kanoner. De ble aldri benyttet i kamp, og kanonbunkerne er gjort om til et spennende museum med restaurerte ammunisjons- og maskinrom, og fortellinger om dagliglivet til soldatene, krigsfanger og lokalbefolkningen under krigen.

 

Engeløya-Batteri Dietl kopi

 

 

Herøy på Helgelandskysten, Nordland

Herøy er et nydelig område du burde besøke. Parker gjerne bobilen på Herøy caravan. Herøy er et fint utgangspunkt for padling i kanaler med krystallklart vann mot sandbunn, fjellturer og øyhopping f.eks med sykkel til Dønna. Topptur på Dønnamannen er et godt alternativ til turene på De Syv Søstre, og gir deg spektakulær utsikt når du kommer på toppen!
Adventure Helgeland kan bistå med skyss, kajakkutleie eller båt-/fisketurer dersom man ønsker det.

 

Herøy_collage kopi

Fra Herøy har du flott utsikt mot De Syv Søstre (øverst). Dønnamann er en tur med spektakulær utsikt.

 

Lyngen, Troms og Finnmark

Kjøreturen gjennom naturskjønne omgivelser til Lyngen er en flott opplevelse i seg selv. Følg E8 fra Tromsø til Fagernes og kjør langs Rv 91 til kysten av Breivikeidet. Ta ferga (20 minutter) over til Svensby. Her får du panoramautsikt over Lyngsalpene. Turen kan gjøres til en rundtur.

 

Lyngen_collage_fejll

 

Lyngenalpene byr på mange fine fjellturer, men turen til Blåisvann anbefales spesielt, hvor du kan nyte utsikten av det intense blå vannet, omringet av høye fjell og vill natur.

 

Lybgeb Blåisvann kopi

 

– Via deling av egne innlegg på Instagram får jeg også ofte tips undervegs om aktuelle perler. Jeg fikk for eksempel tips om turen til Blåisvann når jeg var i nærheten av Lyngen. Den turen ble en flott opplevelse! Litt irriterende, men desto bedre, at jeg faktisk ikke hadde fanget opp denne perlen før jeg var i området :-), forteller Einar.

Du kan følge Einar sine turer på Instagram her.

 

Nyksund og Stø, Vesterålen, Nordland

Fiskeværet Nyksund var rundt forrige århundreskifte et av de største fiskeværene i Vesterålen med 127 fastboende i 1900, og enda flere under vinterfisket. I dag er det ca 10-15 fastboende, og næringen er i første rekke turisme. Særegen arkitektur og plassering ute i havgapet er stedets signatur. Dette er også flott utgangpunkt for rib-turer, fisketurer og ikke minst fjellturen Dronningruta.

 

Nyksund

 

Ut til Nyksund er det smal vei, og derfor litt spennende å kjøre med bobil, men det er mange møteplasser hvor man kan møte motgående trafikk.
Ved Nyksund finnes det en enkel bobilparkering med utsikt over havet. Her er ingen fasiliteter, men parkeringen ligger rett ved startpunktet til Dronningruta. Turen, som har fått sitt navn etter at Dronning Sonja gikk turen i 1994, er en majestetisk tur som innholder alt fra bratte partier, slake vidder, spektakulær utsikt og hvit sandstrand. Turbeskrivelse finner du i UT-appen.

Last ned UT-app her

Vesterålen-Dronningruta_3 bilder

 

I Stø, som er det andre utgangspunktet for turen, kan du parkere på Stø Bobilcamp, en enkel parkering hvor det finnes dusj og toalett.

 

Sommarøy ved Kvaløya i Troms og Finnmark.

En time utenfor Tromsø finner du kystperlen Sommarøy. På veien fra Tromsø mot Sommarøy anbefales et besøk på Eide Handel, en flott delikatessebutikk med et stort tilbud av både fisk, kjøtt, bakevarer etc.

Campingplassen er sentralt plassert sammen med marinaen og har de viktigste fasilitetene. Men her finnes også gode muligheter for fricamping.
Utsikten er vakker uansett hvilken himmelretning du velger. Mot nord ser du den karakteristiske klippeøya Håja, mot nord/​nordvest er det åpent hav og spektakulære syn når sola treffer havflaten, og mot sør ser du den bratte nordvestkysten av Senja.

 

Sommarøy_Collage_3 bilder kopi

Sommarøy kjent som et padleparadis, men passer også fint for sykkel- og fotturer.

 

Les flere gode tips her:
Norgesferie? Dette bør du tenke på (praktiske tips og råd)

 

Senja, Troms og Finnmark

Senja blir ofte kalt et Norge i miniatyr pga. sitt varierte landskap. Yttersiden består av dramatiske fjell som stuper rett ned i havet, men også av idyllisk skjærgård og flotte sandstrender. På innsiden finner man fruktbar jord og et vennlig landskap med bølgende åser og bjørkeskog.

Nasjonal turistveg Ytre Senja går mellom Bottenhamn og Gryllefjord, med korte avstikkere fra til Husøy og Melfjordvær. Bilturen er en reise gjennom et skiftende naturlandskap med fjord, fjell og levende bygder i ly for storhavet.

Det er uendelig med muligheter til hva du kan gjøre: Havsafari med fuglefjell eller besøk til historiske husvær for kulturopplevelser. Sjøfiske på egen hånd med utleiebåt eller med lokal guide, guidet sykkeltur med el-sykkel eller fjelltur med panoramautsikt.  Det er mange flotte turmuligheter på øya, og toppene Hesten, Segla og Husfjellet er noen av de mest kjente.

 

Senja_3 bilder kopi

 

Det finnes flere camping/bobilplasser på øya, f.eks Adventure Senja, og det er også mange muligheter for fricamping her.

 

Senja- Adventure Senja

 

Rødøy, Helgelandskysten, Nordland
Toppturen på Rødøyløva er et fantastisk turmål på Helgelandskysten om du treffer med været - og ikke minst om du får oppleve midnattsola herifra! Turen er relativt bratt, men det er laget gode Sherpa-trapper i de bratteste partier så det er trygt å gå opp.

Besøker du Rødøya på en sommerdag, anbefales også å ta turen mot Storsanden, en nydelig badeplass med kritthvit sand like under det stupbratte fjellet. I Klokkergården, som ligger rett under Rødøyløva er det mulig å spise godt etter turen. For å komme seg til Rødøy kan man velge RIB-tur fra Ørnes, eller du kan ta med bobilen på gratis ferje til Rødøy. Hvis du har med sykkel, kan du gjerne la bilen stå på fastlandet.

 

Rødløvøya

 

Mer klar for standliv enn topptur? Les innlegget  Eksotisk strandperle i Trøndelag 

 

Lodalen og Oldedalen, Nordfjord, Vestland

Oldedalen er en eventyrlig dal omringa med høye fjell, isbreer og fosser. Oldevatnet er veldig karakteristisk med den grønne fargen på vannet. Her finnes det flere muligheter til å leie båt, kajakk eller kano eller ta et forfriskende bad om det frister.

 

Loen_Collage_3 bilder

 

Sandecamping loen ved Lovatnet er en nydelig camping med bobilplasser helt nede ved vannet. Olden Camping og Gryta Camping er andre gode alternativ. De er alle fine utgangspunkt for sykkelturer både i Lodalen og Oldedalen opp til Briksdalsbreen.

Ønsker du opp i høyden, kan du velge Norges letteste topptur, nemlig Loen Skylift, som frakter deg opp til kanten av fjellet Hoven. Der oppe kan du fortsette turen innover i fjellheimen, eller nyte utsikten og et godt måltid i restauranten.

 

Kinsarvik i Hardanger, Vestland

Dette er også et sted man ikke blir ferdig med med det første! Fotturen opp Husedalen, omtales som den fineste stien opp til Hardangervidda, og det er ikke en overdrivelse. Langs stien passerer man 4 fosser som alle er mektige og imponerende.

Med utgangspunkt i Kinsarvik kan man også å gå Dronningruta eller Oksen som begge er særdeles flotte turer med spektakulær utsikt. I Kinsarvik er det flere campingplasser hvor man kan parkere med bobil.

Husedalen_3 bilder kopi_2

 

Flåm og Nærøyfjorden, Vestland

Dette er et område som byr på mange opplevelser. Hit er det fint å reise både sommerstid og på vårskiturer. Om sommeren kan en padletur på den blikkstille Nærøyfjorden knapt beskives – det må oppleves!

Flåmsbana til Myrdal, fjordcruise mellom Flåm og Gudvangen, Aurlandsdalen til fots, Rallarvegen på sykkel, Stegastein utsiktspunkt, eller fjelltur til Bakkanosi – er bare noen av opplevelsene du kan velge mellom her!

 

Flåm og Nærøyfjorden_3 bilder

 

Det finnes flere bobilplasser eller campingplasser i området. Det er begrenset med plasser for fricamping her.

 

Lyst på flere reisetips?

Skal du reise rundt i Norge i sommer? Her er 37 gode tips!

 

Relaterte artikler