I Lofoten med Per Vie #reiseblogg

Publisert av Per Vie den 24. februar 2021

Innhold

 1. Bobiltur til Lofoten? Her er Pers beste tips
 2. Lofoten venter på oss. For et eventyr av en reise!
 3. Kunst, kultur og camping - perfekt Lofotenmiks

 

1. Bobiltur til Lofoten? Her er Pers beste tips!

Et unikt landskap, mektige naturopplevelser, magisk midnattssol og fantastiske nordlendinger. Flust av aktiviteter for de eventyrlystne, og godt med pusterom for de som søker ro. Per Vie har vært i Lofoten flere ganger, og blir alltid like bergtatt av den fantastiske naturen og kulturen – og den klare nordnorske lufta.

1-lofoten-3

Dette bildet er fergeturen mellom Bodø og Moskenes da Per besøkte Lofoten sommeren 2015.

Lofoten står på utallige ønskelister over reisemål og steder man vil se. Og det er ikke uten grunn. Her får du rå natur og et heftig landskap langs hele veien. Les om Pers store bobilopplevelser i Lofoten, se de fine filmene og få hans beste tips i reisebrevene under.

 

Sterke naturopplevelser

Det er ingen tvil om at Per har blitt glad i Lofoten, og han trenger ikke mer enn bobilen og naturen for å nyte det som har blitt kalt verdens vakreste øyrike. «Å oppleve kritthvite strender og midnattssol – det er så vakkert at du nesten ikke kan tro det! Stupbratte majestetiske fjell som går rett ned i havet. Landskapet er helt vilt, og det er sterke opplevelser rundt hver sving. For meg var det ganske emosjonelt å få oppleve. Det er uvirkelig vilt!»

Harstad - Lofoten 28-1

Og skal vi tro Per, kan du ikke være i Lofoten uten å la deg begeistre og beveges av det ville og utrolige landskapet. «Det er jo en grunn til at det er så mange som reiser tilbake!»

1-lofoten-15

«Den fantastiske stranda ved Ramberg Gjestegård, med midnattsola hengende i horisonten foran oss, ble en magisk opplevelse.»

 

Pers reisebrev fra Lofoten

3-lofoten-113

For Per er Henningsvær et naturlig stoppested når han er på bobiltur i Lofoten.

 

Flere tips til din egen Lofottur?

Hyggelige gallerier og museer

 • SKREI Opplevelsessenter
 • Vikingmuseet Lofotr
 • Lofoten Krigsminnemuseum
 • Oversikt over alle museene i nord finner du her

 

Synes du aktiviteter er mer spennende enn kultur?

 • Dra på havsafari og opplev lofotfiske
 • Test ut de flotte golfbanene helt ute ved havet
 • Ta beina fatt og legg ut på en liten tur
 • Lofoten.info har oversikt over det meste av aktiviteter Lofoten har å by på

 

 

2. Lofoten venter på oss. For et eventyr av en reise!

I fergekøen i Bodø går tankene tilbake til den fantastiske turen langs Helgelandskysten. Uten tvil det vakreste jeg har opplevd av natur i hele mitt liv. Og nå er det Lofoten som venter! Hvor skal dette ende? 

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.

Bodil - en bobil av de sjeldne...

Tove og Kjell reiser rundt i en Volkswagen T3, og jeg blir nysgjerrig på å vite mer om denne sjarmerende skapningen av en bobil. Eller det ingen bobil, Kjell?

1 Lofoten 8 Reine - en perle av et tettsted
 
1 Lofoten 10Sandstrender som minner oss om andre deler av verden...
 
 

Ramberg Gjestegård med sydenstrand og lokal mat

På hjemmesidene til denne plassen kan du lese: "Ramberg Gjestegård er en liten, men mangfoldig reiselivsbedrift. I hovedhuset finner du resepsjon og en trivelig, velrenommert restaurant. Ned mot den flotte sandstranden har vi 10 hytter av varierende størrelse, fra 2 til 4 senger. Alle har dusj/toalett, soverom og oppholdsrom med fullt utstyrt kjøkkenkrok og TV. En av hyttene er også tilpasset rullestolbrukere. Fra alle hyttene er det flott utsikt over stranden, storhavet og midnattssola."

1 Lofoten 12


Dette er nok en plass for voksne folk, men også mye ungdom i telt kommer hit. I lokalmiljøet her er det mye aktiviteter for de unge, som for eksempel kiting med flere ganger verdensmester Kari Schibevaag i Lofoten Adventure Company, mens det er naturopplevelsene som lokker de voksne.

Les mer om denne plassen ved å klikke her.

1 Lofoten 13

Vi er ikke forberedt på å oppleve midnattsola med denne horisonten foran oss, så det blir en sjelsettende opplevelse. Og da det nærmer seg midnatt deler vi filmsnutter og bilder med våre kjære der hjemme. Tilbakemeldingen på sms fra min datter sier sitt: "Men pappa, du sa dere skulle til Lofoten. Dere er jo i syden!"

 1 Lofoten 15

Se filmklipp fra vår første etappe i Lofoten...

 

 

3. Kunst, kultur og camping - perfekt Lofotenmiks 

Vi føler oss som lykkelige vinnere av ekte perler fra Lofoten, med den storslåtte naturen, kunst- og kulturlivet her ute, og ikke minst menneskene som bor og jobber her.

2 Lofoten 3

2 Lofoten 4 Her er vi på vei til Glasshytta i foten av mektige Bjørntinden.
 

Vi svinger innom brukskunstsenteret Glasshytta på Vikten, et familiedrevet kultursted, som blant annet selger kunsthåndverk i resirkulert glass med ulike farger og innlagt kvartz fra Lofotfjellene.

2 Lofoten 9

2 Lofoten 7b

Rett over veien for Glasshytta hilser jeg på keramiker Åse Tangrand, som drev Glasshytta i mange år sammen med mannen sin. Nå er det en av sønnene hennes som driver stedet, og hun har sitt eget keramikkverksted i underetasjen av kaféen.

- Jeg er opprinnelig fra Kragerø, og kom hit som ung jente. Vi gifta oss da jeg var 20, og vi har fått 9 barn. Vi drev gårdsbruk i mange år, og i 1992 åpnet vi Glasshytta, forteller Åse.

Takk Åse, for at du og mannen din gjorde det, for dette må alle som besøker Lofoten få med seg!

2 Lofoten 30

Les mer om brukskunstsenteret ved å klikke her.
Se også Glasshyttas Facebookside ved å klikke her.

Så går turen videre østover til innerst inne i Rolfsfjorden.

 

Brustranda Sjøcamping - en lun og koselig 50-årsjubilant

 

2 Lofoten 13

Dette er trivelige Brustranda Sjøcamping, godt beskyttet av grønnkledte Lofotenfjell. På campingplassens hjemmesider kan du lese: "Siden 1967 har tre generasjoner Tjønndal vært med på å skape en fin ferie for turister langs landeveien. Etter ombygginga på 90-tallet er tilbudet utvidet til ca. 100 sengeplasser og 50 bobil-/caravanplasser."

2 Lofoten 11

2 Lofoten 10

Jeg får meg en god prat med Randulf Tjønndal, eieren av campingplassen. Randulf og familien drev både bilforhandlervirksomhet og campingplass her ute frem til 2010.

- I 2008 brant hovedhuset vi sitter i ned til grunnen. Så dette huset er nytt, forteller Randulf.
Han har også en egen butikk her, med et stort utvalg av brukskunst og souvernirer.

- Vi selger også juleartikler hele året, for det vil gjestene våre ha, sier Randulf, som forteller at de har mange gjester fra mange land som kommer år etter år.

- Vi har 18 hytter totalt her, og vi fikk for noen år siden en kunstner til å dekorere alle dørspeilene i hyttene. Også alle stolene her i kaféen har håndmalte motiver, forteller den engasjerte campingplasseieren. Jeg får se en av de større hyttene, som også tilbys til de som har behov for langtidsleie. Den vi ser på har to soverom pluss en hems som rommer fire ekstra personer, og hytta har også badstue.

Les mer om Brustranda Sjøcamping ved å klikke her.

 

Eggum på Vestvågøy

Etter en behagelig kveld og natt på campingplassen til Randulf reiser vi vestover igjen. Målet er Eggum på Vestvågøy, et sted som en gang huset over 400 mennesker, stort sett fiskere med familier. Idag er det snaut 50 fastboende igjen på dette praktfulle stedet her ute i havgapet.

 

Galleri Eggum med motiver fra Lofoten

På vei utover til Eggum stopper vi hos Elisabeth og Rolf Aarøe Arnesen som driver Galleri Eggum. Elisabeth og Rolf bor på Helgeroa, men bor her ute på Eggum så ofte de kan, og nå i sommer i to måneder.

2 Lofoten 19

2 Lofoten 16

 

- Lofoten har alltid vært en stor inspirasjonskilde for meg som billedkunstner, og i stedet for å dra rundt med malesaker tenkte vi at det hadde vært fint å ha et eget tilholdssted her ute, sier Rolf, som forteller at de kjøpte dette stedet i 2006.

Elisabeth driver en egen antikvitetshandel i lokalene ved siden av Rolfs galleri. Et utrolig sjarmerende sted som virkelig er verdt et besøk.

Har du hørt om hodet på Eggum?

2 Lofoten 21

Rett etter bebyggelsen finner du et svært så populært område for bobilister som vil oppleve midnattsola på første benkerad. Dette er et naturreservat som skal være åpent for fri ferdsel. Allikevel må du betale 20 kroner i en postkasse for å kjøre inn til stedet, og 100 kroner for å stå der natta over til de som driver kaféen på stedet. Ingen tilgang til strøm eller dusj, men kaféen har et toalett du kan benytte.

Vi finner oss en plass til bilen og rusler en snau kilometer videre innover veien til det verdenskjente hodet, som utgjør en del av prosjektet Kulturlandskap Nordland.

2 Lofoten 20

 lofoten.info kan du lese at kunsten til Markus Raetz handler om det å se, om hvordan vi observerer tingene rundt oss. Vi blir minnet om at overraskelser kan erfares også i livet ellers, hvis vi har øynene åpne. Skulpturen som står på Eggum forandrer form og dermed også innhold seksten ganger hvis man vandrer rundt den. Fra ett synspunkt ser den ut som et klassisk portrett, fra en annen vinkel er den som et hode snudd opp ned.

Jeg måtte frem med min iPhone for å filme dette kunstfenomenet, som du kan se i dette filmklippet fra andre etappe i Lofoten rundt...

Etter en bedre gryterett skapt av Pia i bobilens lille mirakel av et kjøkken følger vi solnedgangen så lenge vi klarer å holde øynene oppe. Og enda en natt legger vi oss før sola.

 

1-vesteralen-2

Lyst til å få mer inspirasjon til din neste tur? Eller har du kanskje planer om å reise på ferie i Norge i sommer? Her er Pers 46 beste tips for Norgesferien!

Kategori: Ferie og fritid, Norges-turer

Relaterte artikler