Hvordan pakke smart til bobilferien?

Publisert av Mina Kleppan den 2. juli 2020

Hva du har med deg på bobiltur avhenger av hvem dere er, hva dere skal gjøre og hvor dere har tenkt dere. Etter en rekke besøk på europeiske campingplasser er vi nok å kategorisere som den spartanske familien, etter uttrykket "less is more."

Det er imidlertid god plass i en bobil. De som ønsker en personlig touch på campingen har gjerne med diverse pynt, kulørte lykter, duker og blomster på bordet, oppblåsbare flamingos, utekjøkken og utallige solstoler.

Dette har fått barna våre til å måpe noen ganger. Men for oss er raskt på plass og raskt avgårde viktigere. Samtidig tenker vi alltid på bilen tillatte totalvekt når vi skal ut på tur. Vi har derfor kun med oss det mest nødvendige, samtidig som det skal være hyggelig med lengre stopp for alle eventualiteter.

Surfbrett og bobil

Pakke for store og små

Hva som pakkes med i bobilen avhenger naturligvis av årstid og destinasjon, men det er allikevel mange ting som alltid vil være med i bobilen uansett hvor og når. Oppsummert vil vi hevde at det lurt å ikke ha med seg alt for mye med på bobiltur. Vi har i alle fall lært å sette stor pris på det litt enklere livet, med mindre ting.

Les også: Bobilene som passer hele familien – og hunden!

Ungene omtaler bobilen som ”hjemme” når vi er på tur. Og alle ting bør ha sin naturlige plass også ”hjemme” i bobilen. Man kan dele bobilen inn i følgende soner eller rom: salong, kjøkken, bad, soverom og garasje. Det sier seg nærmest selv hva man skal ha hvor. Det eneste man bør tenke litt ekstra over er hva man benytter mest og ønsker å ha lett tilgjengelig.Bamser i en skuff

I salongen er det naturlig å ha all elektronikk og underholdning som PC, nettbrett, kamera, ladere, headset, bøker, blader med mer. I tillegg har vi med brettspill og kortstokk for bruk i kø eller venting på ferge. Det kan også være fint å pledd og nakkeputer tilgjengelig under ferden.

Mange bobilen har klimaanlegget koplet på hanskerommet så her kan man ha kald drikke.
Vi pleier å ha med en egen pakkeboks der vi samler det ungene benytter seg mest av under reisen, så vi skal slippe å stoppe for lete etter ting underveis.


Les også: Norgesferie? Dette må du tenke på.

Rom for alle - stort som smått

  • I kjøkkenet har man med akkurat det man trenger av kopper og kar for fire til seks personer, i tillegg til mat og drikke for to til tre dager. Om sommeren utfører man ofte både matlaging og oppvask ute, så det er fint å ha med en oppvaskbalje og flere brett for enkel logistikk.

Kjøkkenskap

  • På baderommet har man det samme som hjemme, men bare mye mindre. Dette gjelder for øvrig for hele bobilen. Det er lurt å ha med førstehjelpsutstyr, solkrem og hvis du reiser med barn.. lusesjampo, medisiner og alt som du ikke ønsker å bruke tid på å oppdrive mens du er på ferie. Det er vanlig å vaske tøy på campingplasser eller vaskeri, så det er praktisk å ha en skittentøyspuff i badet.

  • På soverommet er det naturlig at alle har sitt eget skap med tøy. Pakk gjerne i bokser og nett så er det enklere å holde orden og å pakke ut og inn av bilen. Ha gjerne en hodelykt tilgjengelig i tilfelle du må ut ila natten.

  • Bagasjerommet eller garasjen, som det gjerne kalles, er for mange noe av det beste med hele bobilen. De fleste bobiler har dør på begge sider, det er ofte særdeles god lasteplass og mulighet for å ha med seg det meste man kunne trenge til turens hovedaktiviteter. Garasjen kan lett bli nøkkelen til en suksessfull ferie med god orden og gode opplevelser, eller også det motsatte fullstendig kaos.

Les også: Vann og toalett i campingvogn og bobil

Øvelse gjør mester - å pakke smart.

i Garansjen er det esker

Det krever litt tankevirksomhet og øving på å pakke smart i garasjen. Det kan være fordelaktig å ha det man benytter seg mest av på bilens passasjerside. Det vil si det man alltid tar med seg på tur som bord, stoler, nivåklosser, vannslange, campingmatte osv.

Passasjersiden er den tryggeste siden av bilen dersom man skulle stoppe langs veien, og det er denne siden man vil møblere og oppholde seg på utendørs, gjerne under markisen sommerstid.

På førersiden kan man ha alt annet som turutstyr, badeting, sparkesykler osv. Det er praktisk å pakke i store bokser som kan stables oppe på hverandre, og unngå å stappe garasjen for full så det blir vanskelig å pakke inn og ut.

Det står oppgitt pakkevekt for garasjen i bilens manual og tillatt totalvekt for bilen i vognkortet. Ta hensyn til dette og vei bilen dersom du er i tvil.

Selv om vi forsøker å ikke ha for mye med oss på tur, så har vi alltid med oss noe vi ikke får bruk.
Noen ganger har vi rett og slett med oss for mye mat og klær, og andre ganger så endrer man planer underveis. Det er allikevel det man ikke har med som man husker best.

Vi har lært å alltid ha med oss er egen vannslange. Det er ikke alltid det er koplet til slange der man fyller vann og ofte ønsker man å benytte egen og ren slange. Badetøy er alltid med. Er det for kalt ute så finnes det ofte en svømmehall eller et badeland langs veien.

Les også: Teknisk informasjon du må vite om din bobil

Pakke for endringer

I Norge er dunjakker og regntøy et must. Det kan bli vått og kalt også om sommeren. Ekstra sko til liten og stor er et annet tips. Primus for kaffekoking og matlaging utendørs har vi alltid med. Mange steder er det sand og grus som man helst ikke vil ha med inn i bobilen.

Derfor har vi alltid med oss en campingmatte som vi ruller ut under markisen. Ungene setter pris på uteleker som boccia og strandtennis. Mange campingplasser har sykkel til utleie så behovet har ikke vært veldig stort for vår del, men sparkesykkel har kommet godt med og sist men ikke minst hengekøyer.

To gutter i hengekøye

Den er mangler sikkert noe som andre mener er essensielt for en vellykket bobiltur, men kan være en fin rettesnor for sommerens bobilopplevelser.

God tur!
- S & M Grimsæth


New call-to-action

Kategori: Ferie og fritid

Relaterte artikler