Vann og toalett i campingvogn og bobil

Publisert av Marie Rosenborg Moen den 17. februar 2020

Vann og toalett i campingvogn og bobil

Få med deg hvordan vannsystemet i bobil og campingvogn fungerer og hva du bør tenke på, når gradestokken viser minusgrader.

Av Marie Rosenborg Moen

Ulike vannsystemer
Campingvognen kan ha tre vannsystemer; ett til ferskvann, ett til avfallsvann (gråvann) og ett system for toalett som opererer sammen med ferskvann. Vanntank til campingvogn er som regel plassert under en av benkene. Gråvann går i de fleste tilfeller rett ut gjennom gulv til dertil egnet gråvannstank. Denne følger som regel med vognen. Det finnes gråvannstanker og -poser i å få kjøpt hos oss. Toalettsystemet er litt forskjellig fra bobil. Det finnes i tillegg en tank for spylevann som også må ha skyllemiddel.

Bobiler har to vannsystemer, ett ferskvannsystem og ett gråvannsystem. Vann fra vanntanken brukes til spyling av toalettet.

Rengjør vanntanken regelmessig 
Vanntanken er noe av det viktigste i en bobil. Rent vann er en kilde til velvære, derfor er rengjøring av vanntank viktig. Vanntanken bør desinfiseres én gang i året.

Bruk spesialmiddel beregnet for dette, som både rengjør og desinfiserer hele vannsystemet. Følg bruksanvisningen nøye.

Kan man drikke vann fra vanntank? Ja, vil noen mene mens andre er skeptiske. Vårt råd er å bruke skjønn og ikke ta noen sjanser. I Norge går det fint å drikke vannet så sant man renser tanken regelmessig, i Europa forøvrig bør en ikke drikke springvann.

Ved bruk av dusj bør man sette vanntemperaturen på 60 grader for å unngå salmonella-faren.


Husk: Tøm vanntanken når du kommer hjem fra tur. Sjekk rør og slanger og ettertrekk slangeklemmer.

Gråvannstanken
Lukt fra gråvannstanken er noe herk. Det er derfor smart å tømme tanken så ofte som mulig. Bakteriene i gråvannstanken formerer seg fort, så bruk bakteriedrepende middel. Det kan også være lurt å skylle gjennom tanken med vann en gang i blant. Tøm gråvannstanken når du kommer hjem fra tur. Sjekk rør og slanger og ettertrekk slangeklemmer. Og husk: Tenk miljø – bruk tømmestasjoner!

 

Vann i bobil og campingvogn om vinteren 
Dersom campingvognen eller bobilen er bygd for vinterforhold, er det viktig å følge fabrikantens anvisninger. På alle vogner og biler bør en sjekke hvor vannrør ligger og ta forholdsregler deretter. Ligger vannledningene inntil yttervegg kan de faktisk fryse i sterk kulde. Det er smart å ha litt  frostvæske i spilltanken og gjerne den miljøvennlige typen som du finner hos de fleste forhandlere.

Bobil vinterturer 4

 

Vinterlagring og vann
Tøm vannsystemet. Åpne alle kraner og blås slik at vannperler i kranene renner ut.
Sjekk vanntank og åpne tappekran for denne. Ikke alle har tappekran (se vogn/bobils instruksjonsbok). Hvis tank og vannledninger inneholder groe eller er skitten, bruk egnet rensemiddel som kjøpes hos forhandler, følg bruksanvisning for denne. Husk skyll godt.
Varmtvann-systemet må også tømmes. VIKTIG: SJEKK INSTRUKSJONSBOK og følg prosedyrene. Det kan fort bli dyrt hvis varmtvannstanken blir ødelagt.

Spillvannstank må tømmes.
Toalett-tank tømmes og rengjøres. Smør gummipakning. På campingvogn: tøm spyletanken. 

Se også vårt hjelpesenter/FAQ!

 

 

Kategori: Tips og råd

Relaterte artikler