Norgesferie? Dette må du tenke på

Publisert av Marie Rosenborg Moen den 9. desember 2020

I år er det sommerferie i Norge som gjelder og vårt vakre land har mye å by på for både store og små.  Litt av sjarmen med campingferie er at man har frihet til å kunne endre planene underveis. Med litt planlegging på forhånd unngår man ubehagelige overraskelser på tur. Du er kanskje en av dem som skal på campingferie i Norge , og lurer derfor på hva du burde tenke over før du reiser? 

Forberedelse eller ta det på sparket? 

Uansett om du er en hardbarka planlegger eller liker å ta en dag om gangen, er det noen ting du ikke kommer utenom å planlegge. Som for eksempel hva du trenger for å få den ferien du ønsker deg. God planlegging gir nemlig det aller beste grunnlaget for spontanitet!

Campingferie i Norge med bobil eller campingvogn fra FerdaFoto: Ruben Soltvedt  

Førstegangskjøper?

Vurderer du å kjøpe campingvogn eller bobil til sommerferien, men du vet ikke hva du bør se etter? Kanskje du aldri har vært inne i en før? Slapp av, Ferda har bobiler og campingvogner som passer både for de som skal på familieferie og enslige par på tur. Finn ut mer om hva du bør tenke over og se introduksjonsfilm her.

 Last ned Ferda sin egen sjekkliste for ferieturen.

Budsjett og tidsplan

Hvor lenge skal du være på tur  og hvor vil du reise? Skal du stoppe innom flere små steder, eller være på ett sted over mange netter? Tidsplanen bør planlegges for å få nok tid til det du vil ha ut av ferien, som de små stoppene innom en gammel venn, en severdighet eller et sted du aldri har vært før. Trenger du ferietips til sommerferien i Norge? Her finner du 37 gode ferietips i Norge

Familieferie med bobil fra Ferda

Tenk over hva du vil bruke dagene til og hvor du vil dra, så ser du raskt at puslespillet faller på plass. Husk å legge inn noen ekstra dager, så du har mulighet til å være på samme sted noen flere dager hvis du skulle ønske det. Kanskje du har lyst til å reise utenom hovedveiene for å oppleve skjulte naturperler?

Dette må du huske på når du skal på norgesferie i sommer Ferda

Fergeutgifter er lurt å regne med

Hvor du vil dra, spiller også inn på feriebudsjettet ditt, så det er smart å ta hensyn til dette før du reiser. Vi har for eksempel mange ferger langs den norske kysten, og går turen til det vakre Vestlandet må du ha satt av en egen pott i budsjettet til fergeutgifter. 

Uansett om du kjører bobil eller campingvogn avhenger prisen av hvor langt kjøretøyet ditt er. For eksempel har bobiler opptil 6 meter en takst, og denne taksten dobles ofte hvis kjøretøyet er over 6 meter. Så skal du kjøre et stykke her, kan du ende opp med flere tusen i fergeutgifter.

Her finner du mer informasjon om fergetider og fergepriser på Vestlandet.

Her finner du mer informasjon om fergene langs Kystriksveien.

Ferda har de beste tipsene for norgesferien

På tur i fellesferien?

Skal du på tur i fellesferien er det smart å planlegge litt og booke campingplass på forhånd, spesielt hvis det er et sted du vet du har lyst til å dra innom. På campingplasser får du tilgang til rent vann, strøm og toalettfasiliteter med dusj. Dessuten har mange fellesområder med kjøkken, oppholdsrom og vaskerom med vaskemaskiner. Prisene varierer fra sted til sted, men det  pleier å koste rundt 150-300 kr natten. På noen campingplasser koster det litt ekstra for å ta seg en varm dusj, så det kan være lurt å ha litt småpenger liggende. 

 Last ned Ferda sin egen sjekkliste for ferieturen: 

Hva er fricamping?

Fricamping er en fin mulighet til å komme enda tettere på de spektakulære naturopplevelsene, men hva er fricamping og hvor har du lov til å parkere? Fricamping er når man overnatter på steder som i utgangspunktet ikke er tilrettelagt for bobil eller campingvogn. Denne formen for camping er regnet som ferdsel og opphold i naturen, og er derfor regulert av friluftsloven. I Norge er det heldigvis trygt å fricampe, så det er ikke noen stor undergang dersom du ender opp uten campingplass en natt eller to – og det gir deg jo mulighet til å være enda mer spontan på turen!

Du kan lese mer om reglene her

De siste årene har det også kommet opp flere selvbetjente bobilparkeringer – ofte i nærheten av bykjernen i de mindre byene. Her kan du ikke booke i forkant, men betaler på en automat når du har funnet en ledig plass.

Ferda gir deg de beste tipsene for fricamping i Norge

Planlegging av steder du vil besøke, tid og penger er faktisk nødvendig før du legger ut på en skikkelig ferietur, men du velger selv hvor stram planen skal være og i hvilken grad du følger planen når du først er ute på veien. Det viktigste å planlegge er å ha nok tid og nok penger for den ferien du ønsker deg. For det er nemlig det som funker best for folk flest – å planlegge for å kunne være spontan!

Har du alt du trenger av campingutstyr?

Tenk deg å endelig komme frem etter en lang kjøretur, og så mangler du ting og utstyr du så absolutt gjerne skulle hatt med deg. Da kan det være lurt å ha tenkt gjennom hva du trenger før du reiser.

Last ned Ferda sin sjekkliste for ferietruen, slik at du husker å få med deg alt av utstyr på din neste tur.

Har dere nok campingstoler? Er det også nok utstyr hvis dere får gjester på besøk? Er grillen i orden, og har dere grillutstyret du trenger? Har dere nok servise, glass og bestikk til alle som skal på tur? 

 

 

Kategori: Aktuelt om oss, Ferie og fritid, Tips og råd

Relaterte artikler