Dette bør du vite før du reiser med hund i bobil
Av Mina Kleppan
- Forberedelser
- Erfaring med å reise med hund i bobil
- Dette må være på plass når du reiser til utlandet
- Vær obs på dette når hunden er med på ferie
Hunden Truls har fått sin egen plakat på kjøleskapsdøren i bobilen han er med på tur i.
Forberedelser
Enkle forberedelser og gjennomtenkt pakking er viktig når du skal ha med hunden på bobilferie. Dersom det er første gang du reiser med hund, er det ekstra viktig å ta med deg disse rådene. La oss starte med en kort pakkeliste:
Pakkeliste:
- Reisebur eller bilsele
- Hundemat
- Kjente tepper og/eller kosedyr
- Håndklær, børste og vaskeutstyr
- Førstehjelpsskrin med bl.a. flåttfjerner, pinsett og desinfiseringsmiddel for sår
- Luftegård og hundesele
Tilvenning til bobilen og bilkjøring
Det er viktig å venne hunden til bilkjøring fra den er valp, for å unngå at hunden blir bilsyk. Begynn gjerne med korte bilturer. Det er også lurt å la hunden bli kjent med bobilen før dere reiser på lengre turer. Ta med kjente tepper og hundens favorittleker, slik at den raskere føler seg trygg og hjemme i bobilen.
Husk at også hunder kan rammes av reisesyke ved bilkjøring. Det kan være lurt å la være å gi hunden mat rett før avreise, og sørge for at hunden har tilgang til friskt vann underveis. Legg også inn hyppige pauser og tilpass turen slik at hunden din har det bra på tur.
Sikkerhet på reisen
Rita Molnit fra Dyreriket i Vestfold minner oss på at det er lovpålagt å sikre all last i bobilen og at dette også inkluderer hunder. Det tryggeste for hunden din (og deg) er å ha hunden i et solid hundebur under kjøring. Buret må være festet med stropper som tåler mye vekt, slik det ikke flytter på seg ved bråbremsing og i krappe svinger.
Sørg for at det er god lufttilgang når hunden din er i buret. Ikke legg bagasje på eller for tett rundt buret.
Et alternativ til reisebur er et eget bilsele tilpasset hunder. Rita anbefaler en krasjsikret sele som finnes i alle størrelser, om ikke du har plass til hundebur i din bobil.
Rita Molnit fra Dyreriket på Revetal i Vestfold viser frem anbefalte reisebur eller krasjtestet sele til hunden din til reisen.
Spesialtilpasse bobilen til din hund
Ferda kan spesialtilpasse bobilen etter dine ønsker og behov med utgangspunkt i bobilens innredning. Hva med å montere en utvendig dusj på bobilen slik at du enklere kan vaske din hund når den blir sølete? Eller montere en luke/liten dør fra bobilen inn til garasjen, temperaturmåler, luftegitter og evt. ventil med vifte i garasjen slik at du kan ha hundeburet ditt permanent der? Vi har erfaring med ulike tilpasninger, og det meste lar seg løse på de fleste bobiler. Ta kontakt med Ferda om dette er interessant.
Praktisk mat til hunden på bobilferie
For å spare vekt finnes det lettvint frysetørret hundemat som er tilpasset livet på farten. Før servering blandes ønsket mengde ut med vann. Maten har samme fordelene som råfôr, har lang holdbarhet og er tilnærmet luktfritt. Det kan være lurt at hunden din er kjent med tørrfôret på forhånd, og har hatt en tilvenningsperiode før avreise dersom dette er ukjent mat for hunden.
Rita Molnit bekrefter at frysetørret mat kan brukes som fullfôr i både kortere og lengre perioder. Maten har lang holdbarhet og er tilnærmet luktfritt.
Lag din egen luftegård
Vi anbefaler å lage en liten luftegård utenfor din bobil hvor hunden kan være når dere parkerer - særlig på campingplasser hvor det er mye folk. Dette kan f.eks lages av en levegg som du får kjøpt i butikken hos Ferda. Dette er trygt både for hunden og for andre som ikke er kjent med din hund, og kan hindre at det oppstår uønskede situasjoner.
Denne lette leveggen fra Kama Fritid fungerer fint som hundegård for små hunder, og gir også hunden skygge på varme dager.
Lang erfaring med hund i bobil
Kari Schibevaag, åtte ganger verdensmester i kitesurfing og elleve ganger verdensmester i snøkiting, liker fortsatt å være mye på reise i inn- og utland, og har i mange år hatt med seg hund i sin bybobil.
Kari Schibevaag og hunden Truls har vært på utallige fjelltopper sammen både i inn- og utland.
«I bobilen har jeg og hunden min Truls alt vi trenger. Bobillivet har gjort det mulig for oss å oppleve så mye! Jeg synes det å reise på tur med bobil og hund er en perfekt kombinasjon. Hunder er jo ikke alltid velkommen på hotell eller bed & breakfast, og da er det ekstra praktisk å ha sitt eget overnattingssted.
Min hund er en liten Jack Russell, så det er lett å ha han med på det meste. I utlandet kan man som regel ha hunder med inn på butikker og restauranter, men i Norge er det ofte ikke tillatt. Da er det fint å vite at Truls har alt han trenger i bilen og litt mer. Han har sin lille hule under bordet. Vannet står alltid fremme og han har sine kjente ting og omgivelser rundt seg. Jeg passer selvsagt på at ikke bilen blir oppvarmet av sola, og forlater han aldri lenge av gangen.»
Få med deg andre nyttige tips i dette innlegget:
Bobilene som passer hele familien – og hunden
Dette må være på plass ved reise til utlandet
- Microchip/ID-merking
- Godkjent kjæledyrpass
- Behandling mot revens dvergbendelorm
- Evt. rabiesvaksine (gjelder ikke Sverige)
- Sjekk at hunden din er velkommen på stedene du planlegger å overnatte
Dersom du reiser til utlandet med din hund, er det viktig at du følger reglene for innførsel av dyr til det landet du besøker. Sjekk reglene i god tid før du reiser. Noen land krever flere vaksiner enn andre.
For å reise med hund over grensen må du huske på dette:
ID-merking og gyldig kjæledyrpass
Alle hunder som skal reise til utlandet skal være ID-merket med godkjent mikrochip, og ha et gyldig pass (dette gjelder også Sverige). ID-merking er et krav for å få utstedt pass. Begge deler får du hos din veterinær.
EU-godkjent kjæledyrpass inneholder navn på dyrets eier, en beskrivelse av dyret og dokumentasjon for gyldig ID-merking. Du som eier dyret må signere passet for at det skal være gyldig.
Behandling mot revens dvergbendelorm
Hunder som skal reise tilbake til Norge må behandles for revens dvergbendelorm i utlandet ett til fem døgn før din retur til Norge. Behandlingen må utføres hos veterinær og dette skal dokumenteres i hundens pass.
Alternativt en signert bekreftelse (fra veterinær) på at hunden er behandlet mot revens dvergbendelorm ved regelmessig tablettkur hver 28. dag, og at den er behandlet minimum to ganger før første innreise til Norge. Behandlingene kan gjennomføres enten i Norge eller i utlandet. Denne behandlingen med 28 dagers intervall vil særlig være aktuelt for deg som reiser jevnlig over grensen med hund.
Rabiesvaksine
Med unntak av Sverige krever alle andre Eu/EØS-land at din hund er vaksinert mot rabies før avreise. For at vaksinen skal være gyldig, må vaksineringen utføres minst 21 dager før avreise (gjelder grunnvaksinering), settes av veterinær og attesteres i hundens pass. Husk at hunden må være minst 12 uker før første vaksinering.
Grensekontroll
Når du kommer med hund fra Sverige og hunden har vært i Sverige lovlig, er ID-merket med microship, har EU-kjæledyrpass, og dokumentert behandling mot revens dvergbendelorm, kan du gå på grønn sone i tollen. Du må vise frem hunden og hundens dokumenter på forespørsel.
Når kjæledyr er med på reise fra land i EU/EØS-området, må dyr og nødvendige dokumenter vises uoppfordret til Tollvesenet for kontroll. Gå (eller kjør) på rød sone.
Les mer om det å reise med hund over grensen, eller regler for andre dyr på Mattilsynet sine nettsider.
Merk. De samme reglene gjelder om du skal på dagstur eller ferie med din hund til utlandet eller om du har kjøpt deg kjæledyr i utlandet som du vil ta med hjem. Mattilsynets regler gjelder kun for returen, altså innreisen tilbake til Norge.
Les også:
Hvordan planlegge bobilferie i Europa
Vær obs på dette når hunden er med på ferie
Ikke forlat hunden i bilen når sola skinner
Hunden kan få heteslag dersom den blir innestengt i en varm bil uten aircondition. Dersom den blir for varm, vil hunden begynne å pese og puste tungt, deretter hyperventilere og til slutt vil den kunne besvime.
Sørg for å kjøle den raskt ned med kaldt vann dersom den har blitt for varm.
Hunder kan også bli solbrente
Hunder trives som regel best i skyggen. Men på ferie kan det være perioder man oppholder seg lengre i solen. Da bør hunden også beskyttes, for å unngå at den blir solbrent. Du kan bruke vanlig parfymefri solkrem, men du kan selvsagt også få kjøpt egne solkremer for hund på apoteket. Pass særlig på ører, nese og områder uten hår og pigmenter, og smør minst 15 min før dere går ut i solen.
Dersom hunden din blir solbrent, kan du lindre dette med aloe vera, og passe på at den ikke blir utsatt for sol for en periode.
Unngå for varm asfalt
Er du i varmere strøk bør du tenke på at varm asfalt også kan utgjøre en fare for hunden. For å unngå forbrenningsskader på hundens poter bør du sjekke at ikke asfalten er for varm. Du kan enkelt finne ut dette ved å holde baksiden av hånda mot bakken og telle til fem. Hvis du brenner deg og ikke klarer å holde hånden der i 5 sekunder, er underlaget også for varmt for hunden din.
Brannsår på potene kan være svært smertefult for hunden, og behandles med potesalve og smertestillende.
Pass på hva hunden spiser
Vi koser oss gjerne litt ekstra i ferien, og det kan også være fristene for hunden din å smake på nye ting. Grillmat kan være farlig for matglade hunder da ben fra for eksempel fugl og fisk, eller et engangsgrillspyd i tre med kjøttrester kan sette seg fast i gommen eller i halsen, eller i verste fall gjøre skade på magesekken. Det samme gjelder ispinner som hunden din kan finne på stranden.
Behandling av kuttsår
Dersom hunden din tråkker på noe skarpt som et skjell, glasskår eller andre skarpe gjenstander, kan feriedagen få en brå vending. Dypere sår bør selvsagt sys for rask sårheling, og du bør kontakte en veterinær for hjelp, men dette kan du gjøre selv ved mindre sår:
-
Rengjør såret med grønnsåpe og vann, evt desinfiseringsmiddel.
-
Pass på at hunden ikke slikker på såret. Bruk gjerne en krage for å hindre at hunden slikker. Krager får du som oftest kjøpt i dyrebutikker eller hos veterinæren.
Ferda ønsker deg og hunden din riktig god bobilferie!
Har du spørsmål om tilpassninger i din bobil eller andre spørsmål, oppfordrer vi deg til å ta kontakt her!
Få med deg andre nyttige tips i dette innlegget:
Bobilene som passer hele familien – og hunden