Godt å vite om livet i bobil for deg som vil kjøre hele vinteren

Publisert av Per Vie den 10. oktober 2019

Godt å vite om livet i bobil for deg som gjerne vil kjøre hele vinteren

Å kjøre bobil hele året er en selvfølge for mange, men det er naturlig nok kulda som skaper bekymringer for de som fortsatt er skeptiske. Blir det varmt nok inne i bilen når det er skikkelig kaldt ute? Hva skjer med vannet? Jeg tar en prat med Christian Aabøe Fluør hos Ferda i Grimstad om vinter og bobilkjøring.

Av Per Vie

Selv har jeg kjørt bobil her hjemme flere vintere på rad, og den kaldeste turen var til Hemsedal i 20 minusgrader. Joda, jeg må innrømme at vannet ble en utfordring, men det var skikkelig godt og varmt i bilen.

hemsedal-23

 

Nå er jeg spent på hva en spesialist som Christian hos Ferda i Grimstad har å si om vinterkjøring i kalde Norge.

 

Vinterlagring -2

- Stadig flere av våre kunder velger å bruke bobilen hele året, sier Christian, og påpeker at bobilene har blitt av så god kvalitet at de aller fleste bobiler av nyere dato fungerer greit ned til 15 minusgrader.

Bobil vinterturer 2

- Blir det kaldere enn det, da begynner ofte utfordringene med vann i bobilen. Da kan det fort fryse i spillvannstanken, det kan tette seg i dusjen osv. Å holde varmen er nok ikke problemet i de fleste bobiler, men det er vannet som er utfordringen, sier Christian.

Hvilke merker fungerer best om vinteren?

- Carthago og Kabe er helt klart de bobilmerkene som er best egnet for vinterbruk. Disse bygger alt inn i bilene, og har godt med isolasjon rundt alt som har med vannet å gjøre. Og da skal du faktisk opp i kaldere enn 30 minus før du kan få problemer. 

carthago vinter

Christian sier videre at det beste valget, hvis du tenker du skal bruke bobilen på de kaldeste vinterdagene, er en bil med dobbelt gulv, så du er sikker på at alle vanntanker ligger isolert og oppvarmet. Og dobbelt gulv har alle bilene fra Carthago og Kabe, men også noen fra Knaus, Dethleffs og Rapido. Svært få bybobiler har dobbelt gulv.

Men kaldere enn 30 minus, da er det vel mer enn vannet som blir en utfordring?

- Ja, for blir det kaldere enn 30 minus kan det dukke opp andre problemer, som for eksempel å få startet bilen. Noen få bobiler har det man kaller en varmeveksler. Det vil si at en pumpe sørger for at varmen også føres gjennom motorrommet, så motoren blir forvarmet. Da kan du klare deg godt også i relativt ekstrem kulde.

Dethleffs vinterbobil

Hva er den beste varmekilden?

- De fleste av dagens bobiler er bygget for å møte en norsk vinter, når det gjelder isolasjon og varmesystem. Elektrisk gulvvarme er vanlig på mange bobiler. Biler med doble gulv, der blir hele gulvet varmet opp av Alde eller Truma. Jeg vil nok si at Alde vannbåren varme er den mest effektfulle når du vintercamper, fordi du blant annet slipper viftestøy, og det blir jevnere varme hele tiden.

Bobil vinterturer 3-1

- Fordelen med Truma varmesystem er at den luftbårne varmen gjør det raskere å varme opp bilen. Kombinasjonen med elektrisk varme i gulvet er meget godt egnet for helårsbruk. Men Alde er å foretrekke.

Hva med Webasto kontra gass?

- Fordelen med Webasto er at du ikke trenger å tenke på om du har gass nok, da varmekilden går på diesel. Effekten er omtrent den samme som med gass.

På vakre vinterdager rundt 5 - 15 minus, da er det fritt frem for alle med bobil å ta seg noen trivelige turer?

- Ja, helt klart! Tenk deg bare å dra på juleshopping til Strømstad, reise på påsketur til Trysil, besøke Rakfiskfestivalen i Fagernes, reise på julemarkeder nedover i Europa eller dra på overnattingsturer og kulturarrangementer fra by til by i Norge.

trysil-16

- Tettere på opplevelsene kommer du ikke, og stadig flere campingplasser holder helårsåpent rundt i landet vårt, sier Christian, som selv har en campingvogn stående fast om vinteren, som familien bruker flittig, uansett snø og kulde.

Toppturer, Terje Tuft 6-2

- Mange velger også å parkere bobilen på en fast plass om vinteren og bruke den som vinterhytte, kanskje nær et alpinanlegg eller et sted med preparerte skiløyper. Og har du en app kan du fjernstyre varmen i bobilen din, så den er god og varm når du kommer til «hytta», avslutter Christian engasjert, før han tar frem mobilen og setter på varmen på campingvogna han og familien skal reise til nå aldeles straks.

Da er det bare å benytte anledningen til å ønske alle med bobil en god og aktiv bobilvinter!

 

 

 

 

Kategori: Tips og råd

Relaterte artikler