Kystriksveien – en drømmereise med bobil. Bli med på tur!

Publisert av Per Vie den 12. juli 2018

Da jeg var på min første lange bobiltur i Norge for tre år siden hadde jeg gleden av å kjøre denne vidunderlige veistrekningen fra Brønnøysund og nordover. Jeg var ikke forberedt på at Helgelandskysten var så enestående vakker, og rundt hver eneste sving hørte jeg meg selv si «wow». Jeg bestemte meg for at jeg ville oppleve Kystriksveien en gang til, denne gangen sammen med Pia. Og her er vi!

Av Per Vie
Se film fra turen fra Bodø til Namsos HER eller lengre ned i reisebrevet.

Etter tre dager i magiske Lofoten og ferge fra Moskenes til Bodø er vi klare for å kjøre sørover. Målet er å få med oss Sandnessjøen, Torghatten, Trollstigen og Geirangerfjorden, og første stopp for dagen tenker vi blir Sandnessjøen. Så får vi se om vi reiser så langt eller velger å ta kvelden litt før. Det er det som er så herlig med bobil. Alltid åpent.

Vi er igang med Helgelandskysten, og det er godt å være tilbake! Været er litt grått og skiftende, så det er helt ok å kjøre langt idag.

Kystriksveien 1 

Det første vi passerer er Saltstraumen. Tidevannsstrømmen i sundet regnes som en av verdens sterkeste, og er faktisk en av Nordlands mest besøkte turistattraksjoner.

Kystriksveien 5

Selv om sola glimrer med sitt fravær er det landskap og naturopplevelser som tar pusten fra oss rundt hver eneste sving.

Kystriksveien 4

Kystriksveien 7

Kystriksveien 8

Kystriksveien 9

Når vi passerer Svartisen, Norges nest største bre, henger det tunge skyver over fjellet, noe de to fiskerne i den lille robåten sikkert ikke bryr seg en døyt om.

Kystriksveien 10

Så blir det ferge fra Jektvik til Kilboghamn, og vi krysser polarsirkelen på 66° nord. Tydeligvis en feststund for mange av turistene ombord i fergen, som knipser villig vekk.

Kystriksveien 11 

Aldri har vel begrepet skiftende skydekke passet bedre enn idag ...

Kystriksveien 12

Kystriksveien 13

Se film fra turen fra Bodø og sørover her:


 

Til Sandnessjøen for å besøke syv søstre

Da vi svinger over den vakre brua ned mot Sandnessjøen bestemmer vi oss for å kjøre rett til Sandnessjøen Camping, og heller se mer i morgen, da det er meldt knallsol. For idag har De syv søstre tatt på seg topplua.

Kystriksveien 21

Tunge skyer henger lavt over fjellene, og det er ingen ting å se. 

Kystriksveien 14

Her, ytterst på kanten mot havet, får vi med oss enda et glimt av midnattsola, før vi kryper i køya for natta.

Kystriksveien 15

Idag våkner vi til drømmevær, og vi er klare for å se både søstre og by.

Kystriksveien 17

Kystriksveien 18

Når vi kjører fra campingplassen åpenbarer dette seg, og vi kjører inn til Sandnessjøen sentrum, strålende fornøyde med å ha hilst på søstrene.

Kystriksveien 20

Kystriksveien 19

Kystriksveien 22

Som alltid da vi kommer til et nytt sted ser Pia og jeg etter stedets beste softis. Og den finner vi her på kafé Scandinavie i gågata i byen. Den smaker himmelsk her i solveggen.

Kystriksveien 23

Kystriksveien 24

På veien videre sørover kjører vi igjen langs den legendariske fjellrekka, som visstnok Petter Dass skal ha gitt navnet De syv søstre til, etter et gammelt sagn. Og spennende sagn og trolldom blir det mer av nedover langs kysten. Vi skal nemlig til Torghatten.

Les mer om sagnet om Helgelandsfjellene her!

Men først noen mil med vakker Helgelandsnatur ...

Kystriksveien 25

Kystriksveien 26

På ferga fra Tjøtta til Forvik får vi se hvordan søstrene ser ut fra østsiden. Storslått og vakkert. Og for et vær vi har fått i gave idag!

Kystriksveien 27 

Kystriksveien 29

Det blir litt handling på kjøpesenteret når vi kommer til Brønnøysund, før vi kjører over brua mot Torghatten. Vi kjøper med oss litt deilig middagsmat, noe det skal vise seg at vi kanskje like gjerne kunne latt være.

Kystriksveien 30

Kystriksveien 40Der borte ligger den sagnomsuste kremtoppen av et fjell med hull i. Og kanskje det blir en klatretur opp il hullet kveld? Som forrige gang jeg var her?

Her kan du lese det spennende sagnet om Torghatten.

Les mer om Helgelandskysten her på nettsidene til Nasjonale turistveier.

Velkommen til idylliske Torghatten Camping & Strandrestaurant! 

Vi blir nærmest slått over ende da vi kommer til Torghatten Camping & Strandrestaurant, som ligger ved roten av fjellet Torghatten. Se på dette!

Kystriksveien 31

Kystriksveien 32

Her har familien Hatten, som driver denne vakre plassen, demmet opp og skapt et lite badevann for de minste, med deilig sandstrand for små og store nakne føtter. Så fint! Og ikke bare det, for i den flotte restauranten tilbyr Kamilla oss en sekstetters smaksopplevelse. Så da legger vi enkelt og greit fra oss alle planer om å klatre opp til hullet. Hehe...ikke så veldig vanskelig valg på en dag som denne.

Vi sier «JA TAKK», og bestiller bord til halv åtte.

Kystriksveien 34

Og for en opplevelse! Her er delikatessene vi ble servert, med tilhørende viner til hver rett::

Kystriksveien 35

Se mer om den fantastiske seksretters middagen her i filmen fra besøket vårt.

Per Kåre Hatten kan fortelle at Kamilla er 9. generasjon som driver her på Torghatten, og dette konseptet har de hatt de siste årene. For en overraskelse! Vi tar av oss hatten, Hatten!

Kystriksveien 36

Det er ikke bare Pia og jeg og de heldige campinggjestene som har oppdaget familien Hattens enestående restaurantkonsept. TV2-kokk Wenche Andersen sier følgende om det hun opplevde da hun var på besøk her i mai i år:

«Det var ærlige, gode smaker som ikke var gjemt bort, og som var veldig godt komponert. Dette kunne vært en restaurant i en storby i Europa, eller en stjernerestaurant i Oslo. Det er feil å si at jeg blir overrasket, men jeg ble imponert, dette er smaken av Norge.»

Kystriksveien 37

Som prikken over i'en på en fantastisk kveld med en overveldende matopplevelse får vi med oss at Hurtigruta passerer her ute på panoramaplassen, før vi legger oss for kvelden, glade, gode og mette.

Ferden går videre fra Nordland til Trøndelag

Kystriksveien 38

Idag er det grått da vi setter snuta sørover mot Trøndelag og Namsos med Lille Globia som verdensvant los foran på dashbordet. Namsos er passe langt unna, og et topp utgangspunkt for veien videre på Kristiansund og Atlanterhavsveien.

Kystriksveien 39

Jeg bodde her på Namsos Pluscamp for tre år siden, og dette er en flott plass på alle måter, idyllisk plassert med munningen av Namsen.

Kystriksveien 41

Her kan du se den planlagte ruta med overnattingssteder underveis, som vi til nå faktisk har fulgt. Men man vet jo aldri hva som dukker på tur med bobil. Så følg med!

Nå gleder vi oss enormt til ferden videre, og neste reisemål er Atlanterhavsveien.
Slå følge!

Her kan du se filmen fra turen fra Bodø til Namsos. Og få spesielt med deg innslaget fra Torghatten!

 

Fikk du lyst på ferietur langs Helgelandskysten? Her er flere gode tips fra turene mine!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler