Hvilken bobiltype bør du velge?
Det finnes flere ulike typer bobiler og man kan velge mellom mange forskjellige planløsninger. Hvordan velger man riktig bobil? I dette blogginnlegget gir vi gode tips til førstegangskjøpere!
Innhold
1. Dette må du tenke over, når du skal kjøpe bobil for første gang.
2. Førerkort og vektklasser.
3. Ferda fører disse merkene.
4. Premiummerket vårt, Carthago.
Av Marie Rosenborg Moen
1. Vurderer du å kjøpe bobil? Dette må du tenke over!
Tor Vidar Gabrielsen er en av ekspertene ved avdelingen vår i Grimstad og har mange gode råd til deg som drømmer om å kjøpe bobil.
- Noe av det du må tenke nøye gjennom er hvor stor bobilen skal være og hvor mange sengeplasser den skal ha. Den største feilen mange gjør, er at de kjøper en bobil med sengeplasser for både barn og barnebarn, mens det i realiteten sjelden er mer enn fire personer som ferierer samtidig», sier Tor Vidar.
I tillegg anbefaler han å se på de ulike typene bobiler som finnes, slik at du velger den som passer behovene dine best.
Ulike typer bobil
Før du velger bobil er det lurt å sette seg inn i de forskjellige typene. Uansett hvilken type som passer best for deg, trenger du ikke å bekymre deg over å bli en sinke i trafikken. Dagens bobiler har nemlig mer enn nok motorkraft, så de kan holde fartsgrensene både på motorveier og i motbakker.
Bybobil/ van/ campere
Bybobil er en varebil innredet som en bobil. De er kompakte, men er utstyrte med alt du trenger til en fin ferie på hjul: bad, kjøkken, senger, sittegruppe og lasterom. Noen modeller har også soveplasser på taket (hevetak). Bybobilene er relativt små og derfor lettere å kjøre på trange veier og i smale bygater. Denne typen kan du enkelt parkere på en vanlig parkeringsplass uten problemer. Bybobilen kan selvsagt også benyttes som bil nr 2 i hverdagen.
Se våre lagerførte bybobiler her
Alkovebobil
Disse bobilene er basert på chassiser fra varebiler hvor kun førerhuset er beholdt fra bilprodusenten. Alkovemodellene har et overbygg over førerhuset med en stor dobbeltseng. De er ofte utstyrte med køyeseng for de minste og er blir derfor ofte valgt av barnefamilier.
Se våre lagerførte alkovebobiler her
Halvintegrert bobil
Denne modellen er oppbygd som en alkovebil, men har ikke faste senger over førerhuset noe som gjør den lavere og mer strømlinjeformet. Med åpent førerhus mot bodelen og svingbare førerstoler blir plassen utnyttet maksimalt. Halvintegrerte bobiler har overnattingsplasser for 2 til 4 personer. De siste årene har det også kommet modeller med en senkeseng (dobbeltseng) over sittegruppen i tillegg til dobbeltseng eller enkeltsenger bak. Halvlintegrerte bobiler kan leveres i forskjellige vektklasser, og er markedets mest populære bobiltype.
Se våre lagerførte halvintegrerte bobiler her
Integrert bobil
På de integrerte bobilene bygger bobilprodusentene også selve førerhuset. (Ofte benevnt som helintegrert) Dette gir bedre utnyttelse av plassen og gode muligheter for innredningen. Chassisene er gjerne fra Fiat, Ford, Mercedes, Iveco, MAN og Renault. Integrerte bobiler kommer også i forskjellige vektklasser.
Se våre lagerførte helintegrerte bobiler her
Planløsning og sengeplasser
Det er også lurt å tenke over hvor mange sengeplasser dere trenger og hvilken sengeløsning som passer dere best. Vi deler inn sengeløsningene i fire hovedgrupper: sidestilt dobbeltseng, tverrstilt dobbeltseng (såkalt «fransk løsning»), midtstilt dobbeltseng («Queen bed») og to enkeltsenger.
2. Førerkort og vektklasser
Førerkort klasse B: Du kan kjøre en bobil som har en tillatt totalvekt på maks 3 500 kg. Den kan være godkjent for maks 8 passasjerer i tillegg til føreren.
Førerkort klasse C1: Du kan kjøre lett bobil med en tillatt totalvekt mellom 3 500 kg og 7 500 kg. Den kan være godkjent for maks 8 passasjerer.
Førerkort klasse C: Med klasse C kan du blant annet kjøre en bobil uansett hva den tillatte totalvekten er. Du må være minst 21 år og ha førerkort for klasse B for å ta førerkort for klasse C. Den kan være godkjent for maks 8 passasjerer.
Du kan lese mer om førerkort og vekt på Statens vegvesen sin nettside her
Bobil og vekt
Totalvekt, egenvekt, vekt i kjøreklar stand og akselvekt har skapt forvirringer og tolkningsproblemer hos Statens vegvesen, importører og forhandlere i en årrekke. Nå er det heldigvis nye regler som er lettere å sette seg inn i: Fra og med 15. september 2012 skal alle bobiler som importeres til Norge ha en egen EU-godkjenning som heter Certificate of Conformity (COC). Dette betyr at alle nye bobiler har et COC-dokument fra produsenten, som oppgir bobilens egenvekt og totalvekt. Egenvekten og totalvekten som er oppgitt i COC skal være det samme som oppgis på vognkortet.
Dette kan likevel skape litt hodebry. Hvilket utstyr ble bilen COC-godkjent med? Som regel gjelder COC-godkjenningen minst mulig utstyr, men i de fleste tilfeller inkluderes fører, en gassbeholder og 90 % dieseltank i egenvekten. En god huskeregel er derfor at alt ekstrautstyr som monteres på bobilen kommer som tilleggsvekt og må plusses på egenvekten.
Før COC kom i 2012, ble de fleste kjøretøy veid av Biltilsynet, også når bobilen og vognen ble typegodkjent i Norge.
Egenvekt er en betegnelse som brukes på vekten av bilen med standard utstyr. Det kan være mer standardutstyr på en bil levert i Norge sammenlignet med standardutstyret som leveres i Tyskland.
Kjøreklar vekt er vekten som skal oppgis i COC-dokumentet. Kjøreklar vekt inkluderer etter EU-kravene bil med standardutstyr, fører (75 kg), en gassflaske, 25 % vann, 90 % diesel og én strømkabel.
3. Ferda fører disse merkene
Du finner et stort utvalg av bobiler og campingvogner i alle vekt- og prisklasser i vår utstilling. Ferda har enheter fra de største og mest populære produsentene på markedet.
4. Premiummerket vårt, Carthago
Carthago er Ferda sitt premiummerke. Dette er svært eksklusive bobiler der produsenten har tenkt på alt. Høy komfort, stor lastekapasitet, romslig plass og den gode følelsen av luksus. Alle bobilene til Carthago har også et oppvarmet dobbeltgulv, noe som gjør Carthago perfekt til både sommer- og vinterbruk.
Ta en titt på noen av fordelene med en Carthago bobil i filmen under:
Hvorfor bør du velge en Carthago bobil? Dette er merket er for deg som ønsker skikkelig luksus på tur. Carthago er kjent for å ha bobiler med gode vinteregenskaper, stor lasteevne, komfortable planløsninger og innovativt design.
Det pene interiøret i en Carthago og alle de smarte løsningene skaper et hyggelig bomiljø. Med elegante former, lekre farger og organiske linjer. Hver detalj er gjennomtenkt!
En modell designet for par på tur
Carthago har vunnet pris for modellserien, liner-for-two. Denne er designet for par på tur. Den er kjent for sin store lounge-sittegruppe plassert bakerst i bobilen.
Bobilen er utstyrt med elektrisk senkeseng over førerhuset, buet kjøkken med stort matskap, flott bad med regndusj, klesskap i full høyde, svingbare førerseter med kontorløsning og mye mer!
Se alle våre lagerførte Carthgao her
Har du flere spørsmål oppfordrer vi deg til å ta kontakt med oss! www.ferda.no
Last ned 11 gode råd til førstegangskjøpere av bobil