Portugal er et bobileventyr. Tettere på kystens perler kommer du ikke!

Publisert av Per Vie den 2. desember 2018

Jeg forlater Algarve og reiser fra Sagres og nordover til Aljezur og fredelige Porto Covo. Og det er bare ett godt norsk ord som gjelder: Wow! For med bobil langs denne kysten kommer ubeskrivelig vakre naturopplevelser som perler på en snor. For ikke å snakke om de sjarmerende småbyene underveis. Så det er bare å henge seg på!

Av Per Vie 

Se film fra turen til Aljezur og Porto Covo her: 


Er det noe jeg aldri blir lei, så er det å oppleve disse fantastiske sanddynene pakket inn av dramatiske klipper, og ikke minst lyden av bølger som skyller innover strendene og treffer klippene. Musikk i mine ører! Og det blir mye av i dette reisebrevet.

Porto Covo 2

Etter to netter i Sagres og en ekstra tur ut til Kapp St. Vincent i praktfull sol går turen videre nordover. Og målet for dagen er den lille landsbyen Aljezur, men det skal bli et par spontane avstikkere underveis. Og den første dukker opp etter bare noen kilometer. 

Porto Covo 5-1

Porto Covo 7-1

Jeg ser skiltet Amado, bråsvinger av hovedveien og kjører en kjerrevei innover og ned mot en åpenbaring av et sted.

Porto Covo 6

Porto Covo 8

Praia do Amado - Portugals flotteste strand?

Se bare her. Dette er Praia do Amado. Og Amado betyr «elskede», forteller den trivelige damen i kafébua på stedet. Herlig. Blir glad og varm bare av navnet.

Porto Covo 13 

Porto Covo 9

Her er det små hytter til utleie, en stor og fin plass for fricamp, en kafé og et aktivt surfemiljø, selv om det er tynt med både surfere og andre turister på denne tiden av året. Men se og nyt allikevel...

Porto Covo 10 

Porto Covo 11

Porto Covo 12

I den lille kafébua ser jeg de har ferske, fristende appelsiner, og jeg tenker at jeg endelig skal få smake på en ferskpresset juice av portugisiske appelsiner her og nå.

Praia do Amado

Porto Covo 14

Ah! En himmelsk smak! Jeg bestiller også en omelett. Og herlighet, for en rett jeg får.! Omeletten er dandert med ekstra ost, en vidunderlig salat og knallgod pommes frites. Og med denne utsikten som bakteppe smiler både magen og resten av mannen bredt akkurat nå.
 Porto Covo 15

AMADO! ELSKEDE!

Porto Covo 16

Nå går turen videre mot Aljezur, men det blir enda en spontan avstikker rett før jeg når landsbyen.

Neste perle er Monte Clérigo!

Praia do Monte Clérigo åpenbarer seg. Folketomt her også, men smellvakkert. Her er det tydeligvis flust med fritidsboliger. Og en restaurant, som forøvrig er vinterstengt. Men se på dette...

Porto Covo 19

Her er det vanligvis stappfullt med badegjester. Nå ser jeg snaut nok tre mennesker rusle rundt på stranda.

Porto Covo 20 

Porto Covo 18

Fantastisk vakkert. Enig? Nå blir det en ekstra avstikker rundt neste sving, og jeg havner her...

Porto Covo 60

Porto Covo 21

På restauranten Taberna do Gabriell bli det en kaffe og en rusletur ned trappene mot havet. Og for en strand! Enda en!

Bortsett fra et par strandvandrere er det smått med folk her også.

Porto Covo 22

Et par fiskere prøver seg i elva innover i landskapet. Den trivelige mannen i restauranten tilbyr meg å fricampe her, men jeg bestemmer meg for å ta den siste stubben inn til Aljezur.

Landsbyen Aljezur med gratisplasser til bobiler midt i sentrum!

Det viser seg at dette er en liten landsby, og kaféer, restauranter og butikker i den gamle bydelen er dessverre stengt for vinteren. Hmm....historien gjentar seg.

Porto Covo 25 

Porto Covo 24

Porto Covo 26

Jeg finner meg en plass ved elva midt i landsbyen, og rusler mot den nyere bydelen for se meg rundt og ta meg noe leskende. 

Porto Covo 28 

Porto Covo 29

Og her, rett bak kirken, blir det et lite glass, akkompagnert av kirkeklokkene.

Porto Covo 30

Jeg har kommet til nok en fredelig plass, og roen senker seg i hele kroppen. Så rusler jeg ned igjen til bobilen for natta.

Porto Covo 23-2 

Porto Covo neste!

Idag skal jeg besøke Porto Covo, et av mange fine tips jeg har fått på Facebook fra bobilentusiaster som har kjørt denne strekningen før. Og som Portugal-fersking suger jeg til meg alle gode tips jeg kan få.

Veien mot Porto Covo er så grønn og frodig at det er en fryd for øyet.

Porto Covo 34 

Porto Covo 33

Når jeg kjører inn i den lille byen er det folketomt. Også her.

Et fredeligere sted enn Porto Covo finner du neppe!

Porto Covo 35

Porto Covo 47

Jeg finner meg en helt rå plass helt nederst mot havet. Og tettere på de brusende vannmassene ytterst på klippekanten er det ikke mulig å komme. 

Porto Covo 51

Jeg nyter plassen, utsikten og omgivelsene, og kjenner etterhvert at magen vil ha føde. Så jeg vandrer det korte stubben inn til gågata.

Porto Covo 41

Denne lille byen, som ikke teller mer enn tusen innbyggere, er allerede pynta til jul. 

Porto Covo 42

Og her nyter jeg en knallgod pizza med noko attåt. Alene.

Porto Covo 45

Porto Covo 43

Porto Covo 44

Det nærmer seg kvelden, og lyset endrer deg... 

Porto Covo 48

Jeg vil se meg litt rundt og rusler mot høyden du ser til høyre på bildet over. 

Porto Covo 52 

Her viser det seg å være flere bobilpasser rett ved siden av nok en fantastisk strand. 

Porto Covo 53

Stranda er stappfull av glade badegjester når det er godt og varmt, men nå er det kaldt, og folketomt, men fantastisk vakkert.

Porto Covo 56

Tilbake i bilen åpner jeg bobildøra og tar inn havet, naturkreftene og det vidunderlige kveldslyset. Og jeg kan love deg at havet gir lyd fra seg! Jeg nyter lyden av bølger som skyller innover strendene og med kraftfulle brøl treffer klippene rundt meg, men regner ikke med at bølgene tar hensyn til at jeg etterhvert skal sove...

Det blir en ekstratur inn i byen før sola går helt ned. Og de eneste jeg ser i gatene er gamlekara som bor i byen. Og ganske sikkert er det på dette hjørnet de møtes hver eneste ettermiddag. 

Porto Covo 55

For en kveld det blir i bobilen. Tenk deg å sitte på klippekanten i disse omgivelsene. Og vakre solnedganger er aldri feil!

Porto Covo 57

Ny dag og nytt reisemål...

Etter en natt med veeeldig lite søvn - og det visste jeg jo - våkner jeg til strålende sol. Alt rundt meg skifter litt karakter i morgensola. Bobildøra åpnes på vidt gap, og havet kommer nærmest inn i bilen. Kraftfullt og vakkert!

Porto Covo 58 

Tid for en flytur sammen med stedets måker i gromværet. 

Porto Covo 59

Porto Covo 61

Så er det på tide å si takk for oss til fredfulle Porto Covo. Godt å være her! Jeg og Globia, min lille gode reisepartner, gjør oss motvillig klare for å reise videre. 

En ting har overrasket meg på turen til nå langs kysten av Portugal, og det er at det er mange muligheter for å fricampe. Og det virker både lovlig og trygt på denne tiden av året. Fullt så greit er det visstnok ikke i høysesongen.

Porto Covo 60-1

Planen nå er å styre bobilen litt innover i landet. Vekk fra havet. Har nemlig fått et veldig spennende tips.

Hvor jeg skal? Følg med!

Se oppdatert kart over kjøreruta til Portugal

I mellomtiden kan du se flere av mine reisebrev fra mine bobilturer rundt i Europa: 

Last ned Pers beste reisetips til bobilferie i Europa 

 

 

 

Kategori: Europaturer

Relaterte artikler