På lavt turtall i Moseldalen og Die Romantische Strasse

Publisert av Per Vie den 3. juli 2016

Jeg må innrømme at formen kunne vært bedre. Et virus av noe slag har satt seg i magen, og det er ugreit med mat og drikke. Ikke akkurat som bestilt, da jeg befinner meg midt i det europeiske matfatet, i et av verdens beste mat- og vindistrikter. Jeg trøster meg med at jeg snart er i toppslag og har mange kulinariske opplevelser foran meg. Og i mellomtiden rusler jeg gatelangs med et bredt smil i bymiljøer som tar pusten fra meg.

Av Per Vie, Europa 2016
Se filmklipp fra turen her eller nederst i resebrevet.

Da jeg reiser fra Koblenz blir jeg litt i tvil om hvilken side av Mosel jeg skal velge på veien nedover. Kjører meg rett og slett litt bort i starten. Men jeg oppdager fort at det er like fint på begge sider, og flere broer fører meg over til den andre siden hvis jeg ønsker det.

Mosel 1

De små sjarmerende landsbyene kommer som perler på en snor, og det blir etterhvert et brutalt valg hvor og når jeg skal stoppe. Så jeg kjører etter intuisjonen, litt hit og litt dit og frem og tilbake mellom slott, borger, landsbyer, vingårder og rasteplasser.

Ja, jeg er en fersking på min første bobiltur nedover i Europa, og skulle kanskje tatt imot flere råd og tips, og ikke minst satt av mer enn to dager til denne vakre dalen. Men min reisemetode funker for meg her og nå, og jeg nyter alt jeg ser, selv om det blir lite av gourmetopplevelser og vinsmaking på grunn av en vrang mage.

Mosel 3

Første stopp blir da jeg ser et ruvende slott oppe i åskanten, og jeg tar av hovedveien og kjører opp en bratt, smal ikke-beregnet-på-bobiler-vei opp til Burg Thurant, en fantastisk borg fra rundt 1200-tallet som rager høyt der oppe over byen Alken.

Mosel 4Mosel 2

Les mer om Burg Thurant her.

Og da jeg kjører ned til dalen igjen blir det en kopp kaffe og handling av litt matvarer, pluss en lokal rødvin, før jeg kjører videre.

Mosel 5

Mosel 7 Mosel 8

Cochem er en liten by på vestsiden av elva. Jeg bestemmer meg for å stanse her for natta, og jeg finner meg en plass på Mosel Camping Cochem.

Mosel 11

Så rusler jeg over brua og oppdager at det er stellplasser langs elva og veien inn til sentrum av byen. Og bobilplasser er det mange av i Moseldalen, fra 6 euro og oppover. For det er virkelig lagt fantastisk bra til rette for oss med bobil.

Mosel 12 Mosel 14 Mosel 15 Mosel 16

Hva får jeg se i Cochem? Nok en gammel, vakker by. Og jeg elsker det. Rusle gatelangs i de trange smugene, ta inn pulsen, folkelivet, atmosfæren, arkitekturen, duftene, lydene. Og mine 16 år gamle skinnsandaler frakter meg gnagsårfritt og komfortabelt gjennom alle de brosteinsbelagte gatene.

Hva Wikipedia sier om Cochem? Les her!

Mosel 17 Mosel 18

Dagen etter er magen fortsatt ugrei, og matlysten er det så som så med. Men da jeg kommer til Zell parkerer jeg på østsiden og rusler over gangbrua til den lille byen. Her prøver jeg meg på en pizza til frokost – klokka er 14 - på en italiensk restaurant, og kelneren lurer på om det er noe galt med maten, da jeg bare kommer halvveis på denne sikkert så fantastiske italienske rundingen. Magen sier stopp.

Mosel 22

Videre nedover i dalen svinger jeg innom flere små tettstedet og landsbyer, og jeg bestemmer meg etterhvert for å reise til Trier. Dette er byen som avslutter turen gjennom Moseldalen helt i syd, og er sannsynligvis Tysklands eldste by. Jeg parkerer bilen på Camping und Reisemobilpark TREVIR og går den relativt lange turen tilbake mot sentrum over brua og inn til torget, som jeg er anbefalt å se. Og sandalene og beina mine får kjørt seg igjen.

Mosel 23 Mosel 24

Det blir noen timers vandring i smågatene, og jeg tenker at disse tyske byene er helt unike, alle som en. Jeg nyter hvert skritt og hver eneste brostein.

Les mer om Trier her.

Les mer her om byen som ble grunnlagt av en italiener.

Mosel 25

Dagen etter er planen å kjøre på tvers over til ”Die Romantische Strasse” til en by omtrent midt i den romantiske veien. Rothenburg ob der Stauber. Enda en gammel by omkranset av enorme bymurer. Jeg får plass på idylliske Camping Tauberromantik, som ligger litt nede i dalen ved et liten sjarmerende landsby med egne restauranter.

Mosel 26

Globia og jeg prøver oss på en Riesling, før jeg tar sandalene fatt den lange turstien opp til byen. 20 minutter og jeg er ved bymuren. Og jeg kommer til nok en by som setter meg helt ut. Mine tyske byopplevelser slår hverandre nærmest ihjel, og Rothenburg ob der Tauber gjør enormt inntrykk på meg. Klump i halsen. Igjen.

Mosel 35 Mosel 28 Mosel 29 Mosel 30 Mosel 31

Jeg må selvfølgelig innom julehuset. Jul i juli!

Mosel 33

Les mye mer om Rothenburg ob der Tauber her på reisdit.no

Mosel 34

Og før jeg reiser videre fra denne fine campingplassen koser jeg meg med å lage en akvarellgåte - en liten by i Italia. Er der med bobilen min om ikke så mange dagene.

Les mer om Rothenburg ob der Tauber her på Wikipedia.

Her er mer om byen der middelalderen fremdeles lever.

Så bestemmer jeg meg for å glemme alle de mindre plassene nedover den romantiske veien, og jeg kjører direkte mot Füssen, byen helt i sydenden av romantikkens vei, tett inntil grensa mot Østerrike.

Mosel 36

Og da Globia og jeg nærmer oss Füssen ser vi at landskapet endrer seg totalt. Herlig! For nå er vi ganske lei uendelige timelange kjøreturer på motorveier uten noe som helst å feste interesserte øyne på, bortsett fra de fantastiske stedene vi har kommet til.

Mosel 37

Og Füssen blir enda en by som sjarmerer meg i senk. Jeg parkerer på Camper’s Stop en kilometer unna bysentrum, og begir meg på tur igjen. Ja, det blir mye byvandring og mange bilder fra gatene, men for meg er dette toppen av reiselykke. Jeg elsker det, og siden dette er mine reisebrev blir det sånn. Så nyt bildene. Og ta deg en tur selv, for å kanskje oppleve alt jeg ikke har fått med meg.

Mosel 38 Mosel 39 Mosel 40 Mosel 41

Jeg hilser på italieneren Valerio Zamboni, som bor 4 mil unna Füssen. Han reiser rundt og synger og spiller på sin gitar for alle som ville høre på. Og da han hører jeg er fra Norge blir han ivrig og forteller at han har hørt rykter om at det er så fint å spille på gata i Bergen! Av alle byer! Jeg inviterer han til Oslo, som han også har hørt om. See you, Valerio!

Mosel 43 Mosel 44

Les mer om hva Wikipedia sier om Füssen her.

Mange av disse byene jeg har besøkt i Tyskland har slott, borger, kunst, gallerier, historie og severdigheter jeg ikke har fått med meg. Så blir det sånn for meg i denne fasen av Europaturen min. Med en mage som ikke er god, som ikke en gang orker tanken på å innta det jeg vanligvis nyter i rikt monn når jeg er på tur - god mat og god vin.

Men min tur kommer. Er like rundt svingen. Nærmer meg Østerrike og Italia.

Se film fra Moseldalen og Die Romantische Strasse her...

Vi treffes her på bloggen igjen til onsdag!

Her kan du se reiseruta sydover, del 1.

Her kan du se reiseruta nordover, del 2.

 

Kategori: Europaturer

Relaterte artikler