10 tips til Norgesferien

Publisert av Mina Kleppan den 8. juni 2021

I 2020 erfarte vi at Norge er et fantastisk land, og at de beste opplevelsene ikke nødvendigvis befinner seg langt så borte. Vi er heldige som kan bo og reise trygt i vårt eget hjemland.

Norge er trolig et av de mest bobilvennlige landene som finnes. Reiser du med bobil har du muligheten til å parkere og campe i umiddelbar nærhet til de flotteste naturopplevelsene, byene og attraksjonene!

Parkeringsreglene er stort sett så liberale at de ikke nødvendigvis er noe problem dersom det skulle være fullt på nærmeste campingplass eller bobilparkering. Mange ganger har vi parkert en natt i nærheten og funnet ledig plass den neste.

Dette kan i mange tilfeller by på litt ekstra utfordringer i andre land der man kun kan parkere bobil på angitte parkeringsplasser og campingplasser. På tur nedover i Europa har vi opplevd at vi har måttet kjøre videre etter anvisning fra lokalbefolkning eller politiet. I Norge har dette aldri skjedd, og vi har alltid hatt følelsen av å være velkomne uansett hvor vi har parkert bobilen.

 

New call-to-action

 

Hjemme overalt

Vi har reist langs sjø og land, over fjell og vidder i store deler av Sør-og Øst Norge, Vestlandet og Trøndelag. Familien har våknet opp i bobilen under isbreer, på strender og mitt i byer. Stoppene og opplevelsene har vært mange. Vi går faktisk litt i surr i hvor vi har vært og hva vi har opplevd.

Vi har flere ganger passert steder der vi plutselig har kommet på at vi har tilbragt natten i bobilen før. Det er det som er så fint med bobil. Det at man føler seg hjemme uansett hvor man er.

kart over SørNorgeStoppene og opplevelsene har som sagt vært mange. Men det er noen destinasjoner som ungene våre til stadighet nevner at de gjerne vil tilbake til, og det er disse vi velger å oppsummere her som våre 10 reisetips i Norge:

 

Mandal
Mandal er en liten og veldig hyggelig sørlandsby med kort vei mellom strand- og småbyliv. Sjøsanden camping minner om franske bobilparkeringer langs Biscayabukten, der man kan våkne til lyden av bølger og vinden i trekronene. Pinjetrærne er erstattet av furutrær, og man får mer følelsen av å bo i en skog ved stranden enn på en campingplass. Det finnes flere hyggelig cafeer og restauranten i den gamle sentrumsdelen og ungene elsker å bade på en av Norges fineste sandstrender.

Stand i Mandal

Stavanger
Stavanger og området rundt byr på mange by- og naturopplevelser. Byen er en opplevelse i seg selv med sin eldre trehusbebyggelse, restauranter, shopping og Norsk Oljemuseum.
Jærstrendene byr på et fantastisk landskap med bading og bølgesport. Samtidig er fjord og fjellopplevelsene langs Lysefjorden, som Prekestolen og Kjerag, en kort kjøre- eller fergetur unna.

Stavanger-glimt

Ålesund
I Ålesund kan du parkere bobilen i med utsikt over Valderhaugfjorden i umiddelbar nærhet til byens sentrum i kjent og unik jugendstil. Det er kort vei til øyene på utsiden som Godøya og Alnes der du kan bo på stranden med muligheter for både surfing og toppturer på fjellene opp til nesten 500 moh. med fantastisk utsikt ut mot havet og inn mot fjellene. Og ikke minst er selve kjøreturen dit en opplevelse i seg selv!

NB: Skal du spise bacalao mens du er i Ålesund (noe du absolutt bør!) kan vi anbefale XL Diner midt i sentrum.

alesund-destinasjon

Åndalsnes

Åndalsnes har de siste årene befestet seg som selve tindehovedstaden i Norge. Her kan du bo mitt i sentrum ved jernbanestasjonen rett ved Norsk Tindesenter, der det er både cafe, museum og klatresenter.

Turen til utsiktpunktet Rampestreken og Romsdalseggen kan du begynne på rett fra bobilparkeringen. Samtidig er det flere fjellområder rundt Åndalsnes som egner seg ypperlig til høyfjellscamping i alpine omgivelser som i Vengedalen og toppen av Trollstigen. Turmulighetene er utømmelige sommer som vinter uansett om duu vil gå til fots, på ski eller klatre.

5fbf568de4b2220aa66b331f_thumbnail

Oppdal

Oppdal er en kjent fjellbygd og skidestinasjon som dessverre er lite besøkt sammenliknet med for eksempel Geilo og Hemsedal. Byen kan sies å være Norges Chamonix med bra tilbud av cafeer, butikker, kulturhus og badeanlegg i sentrum i tillegg til flotte fjellområder nord for sentrum, sørover mot Dovre og vestover mot Trollheimen og Sunndalsøra.

Rafting i Oppdal

Trondheim & Stokkøya
Trondheim trenger kanskje ikke noen nærmere introduksjon. Det er er flott by med mange opplevelse for store og små. Det finnes bobilparkering i sentrum ved Nyhavna rett ved Svartlamoen. Vi vil derfor heller fortelle deg om denne perlen, nemlig Stokkøya:

Mange i Norge har ikke hørt om Stokkøya, øya som befinner seg 2,5 timer nord for Trondheim ytterst på Fosenhalvøya. Stedet er unikt både i norsk og internasjonal sammenheng.

Naturen er noe helt eget med sitt skjærgård- og fjelllandskap kombinert med et hotell, desinghytter, arbeidskollektiv, kunstutstillinger, italiensk bakeri og en restaurant på en vakker sandstrand. Campinggjester er også alltid velkomne. 

Stokkøya er blitt omtalt i verdenspressen i blant annet Wallpaper magasin, og det er ikke uten grunn at opplevelsessøkende svensker, italienere og argentinere velger å bosette seg der for å jobbe på et unikt sted i unik natur.

Stokkøya-restaurant

Jotunheimen
Vi har hatt mange fine stopp rundt om i Jotunheimen. De fineste opplevelsene har vi hatt i høstferien når det har vært mindre folk, mer natur og både sol og snø. Det er noe helt spesielt å campev ed en isdekket tindevegg mellom Øvre Årdal og Turtagrø eller under Galdhøpiggen for en dag med nysnø i oktober.

Jotunheimen

Hallingdal
Hallingdal ligger lett tilgjengelig på Østlandet. Der finnes fine turmuligheter sommer som vinter. Hemsedal har utviklet seg fra party- til familiedestinasjon og tilbudene for en familie på tur er mange. Det finnes klatreparker (Høyt og lavt) i både Hemsedal og Ål.

Beveger du deg litt opp fra dalbunnen og tar Fanitullvengen mellom Ål og Hemsedal finnes det en flott fjellvei som er åpen sommerhalvåret, der du kan campe helt alene over tregrensen i et vakkert fjellandskap.

Hallingdal

Telemark
Telemark fylke er nå en del av Vestfold og Telemark, men området i seg selv byr på mange fine naturområder og enkelte attraksjoner. Bø er et naturlig stopp med Bø Sommarland og Lifjell. Rjukan og Gaustablikk byr på fine opplevelser som Rjukanfoss, Norsk Industriarbeidermuseum, et historisk sentrum og ikke minst Gaustatoppen.

Et sted vi har vært mye er Nissedal. Der finnes et av verdens beste naturlige badeland i jettegrytene ved Reinfoss noen mil sør for Treungen, i tillegg til milevis med sandstrender, utallige fjellvann og flotte buldresteiner og klatrefjell.

Telemark-collage

Vi ønsker alle de beste opplevelsene i bobil i 2021. Tar dere turen til et eller flere av stedene vi har anbefalt, kan vi garantere en fin bobilopplevelse!

- S & M Grimsæth

New call-to-action

Kategori: Reisetips

Relaterte artikler