Valdresflya! Men først skrotnisser, troll og rafting på Sjoa...

Publisert av Per Vie den 3. september 2015

Det blir en softis på Vinstra før jeg nesten kjører forbi skrothandleren på Sjoa. Jeg snur selvfølgelig, og får med meg severdigheten. Men det slutter ikke med det her på Sjoa, for her er det skrotskatter, troll og rafting på løpende bånd. Ikke lett å forlate dette fargerike tettstedet i Gudbrandsdalen. 

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen fra Gudbrandsdalen til Valdres nederst i artikkelen.

Jeg reiser fra Trabelifjellet og ned til Ringebu for å kjøre Gudbrandsdalen nordover, og målet er å kjøre fra Sjoa over til Sjodalen, og videre sydover.

Gudbrandsdalen - Beitostolen 1

Gudbrandsdalen - Beitostolen 2

Gudbrandsdalen - Beitostolen 3

Gudbrandsdalen - Fagernes 35

Da jeg nærmer meg Sjoa raser jeg forbi "noe" som gjør at jeg bråstopper ved første mulighet, og snur...

Gudbrandsdalen - Beitostolen 5

Skrothandleren Alfred på Sjoa

Ved første øyekast ser det ut som en haug med søppel, noe det faktisk også er. Og etter at førsteinntrykket har sunket inn går jeg ut av bilen og ser meg rundt. Her finner jeg alt jeg kan tenke meg av skrammel og skrot, saker og ting og duppeditter. Jeg blir nysgjerrig på hvem det er som driver dette stedet, men finner ingen her, og jeg ser at det er en slags "ta det du vil ha og betal i postkassen"ordning.

Gudbrandsdalen - Beitostolen 7

I etterkant har jeg funnet ut at Alfred, som har navnskilt over døra, heter Letrud til etternavn, og ble for noen år siden rikskjent som treknyter, av alle ting. Han vant til og med prisen "Mest overraskende hobby" i 2008 for sin treknyterlidenskap i Ylvis-programmet "Norges herligste".

Gudbrandsdalen - Beitostolen 6

"Selbetjening. Pengene i denne kasse", står det på et skilt over pengepostkassa. Jeg ser ingen sel, og heller ingen annen betjening, så jeg setter meg i bilen igjen. Uansett, takk for meg, Alfred! Dette satte farger på gråværsdagen. Og Sjoa har mer å by på...

Gudbrandsdalen - Beitostolen 8

Trollsenteret på Sjoa - eventyrlige opplevelser

Jeg har ikke mer enn satt bilen i fjerdegir etter opplevelsen hos skrothandler Alfred før dette dukker opp. Som denne opprinnelige matbutikken sier på sine hjemmesider: "Trollsenteret på Sjoa er et kjent og populært stoppested for veifarende langs E6 gjennom Gudbrandsdalen. Opprinnelig en matbutikk m/bensin, men innehavere Jorunn og Knut Granli har gjennom årene utviklet stedet til en turistatraksjon av de sjeldne. Så er du veifarende langs E6 gjennom Gudbrandsdalen, anbefaler vi en rast hos oss, blandt utskårne tusser og troll, og andre underlige skapninger. Her kan du også tanke opp bilen, besøke vår dagligvarebutikk med lokal "gardsmat", som tjuke, rakørret m.m. Eget souvernirutsalg."

Les mer om Trollsenteret på Sjoa ved å klikke her.

Men Sjoa stopper ikke med det. For rundt et par svinger i Heidalen dukker Sjoa Rafting opp...

Gudbrandsdalen - Beitostolen 11

Og igjen kjører jeg først forbi, stopper og kjører tilbake igjen.

Gudbrandsdalen - Beitostolen 12

Sjoa Rafting - et opplevelsessenter av de sjeldne

Sjoa Rafting er det eneste raftingselskapet som ligger ved elva Sjoa. De tilbyr rafting, familieturer, juving, elvebrett, feriepakker og mye mer!

Gudbrandsdalen - Beitostolen 10

Jeg ser meg litt rundt, og ser at det er fine tømmerhus og lavvoer her, og noen unge folk som gjør klar til et arrangement i et stort telt. Jeg beveger meg ut på en skummel hengebru over Sjoa, med håp om å få øye på noen raftere i aksjon. Ingen å se, så min høydeskrekk og vannskrekk sørger for at jeg kommer meg fortest mulig tilbake på fast land og inn i den trygge bilen igjen.

Les mer om Sjoa Rafting ved å klikke her.

Og turen går videre mot Sjodalen og sydover langs Jotunheimen mot Valdresflya. I regnvær.

Gudbrandsdalen - Beitostolen 15

Gudbrandsdalen - Beitostolen 16

Gudbrandsdalen - Beitostolen 17

Gudbrandsdalen - Beitostolen 18

Gudbrandsdalen - Beitostolen 19

Gudbrandsdalen - Beitostolen 21

Gudbrandsdalen - Beitostolen 22

Gudbrandsdalen - Beitostolen 24

Gudbrandsdalen - Beitostolen 25

Gudbrandsdalen - Beitostolen 26

Gudbrandsdalen - Beitostolen 27

Gudbrandsdalen - Beitostolen 29

Turen over Valdresflya er fantastisk, selv i regnvær. Og underveis bestemmer jeg meg for å stoppe på Beitostølen for natta. Jeg har ingen formening om det finnes noen campingplass der, men er åpen for hva som dukker opp...

Gudbrandsdalen - Beitostolen 30

Det blir Beitostølen Hytter & Camping i natt, og jeg finner en plass ved siden av et helt nytt sanitærhus, som er virkelig bra. Legger meg til styrtregn og våkner til sol. Campingplassen ellers er ok, men ikke av de mest sjarmerende. Mye faste vogner, men nærmest ingen mennesker å se. Jeg ser for meg at dette er en knallfin plass om vinteren.

Les mer om Beitostølen Hytter & Camping ved å klikke her.

Og etter en lang og grå regnværsdag er det godt å våkne til go'vær igjen, og se Beitostølen i sol før jeg reiser.

Gudbrandsdalen - Fagernes 34

Jeg reiser ned til Fagernes for å spise lunsj, og tenker å kjøre videre over Golfjellet til Hallingdal.

Gudbrandsdalen - Beitostolen 32

Og her ved vannkanten i Fagernes ser jeg tydelige tegn på at det nærmer seg slutten på min sommerturné. For her er bjørka i høstmodus allerede nå siste uka i august. Ikke til å tro at det snart har gått tre måneder siden jeg startet på turen 8. juni. SommerNorge rundt på 90 dager er snart over. Men først skal jeg til Hallingdal, Telemark og Setesdalen...

Se filmklipp fra turen fra Gudbrandsdalen til Valdres her...

Etter lunsjen skal jeg videre over Golfjellet til Hallingdal. Og kanskje til Geilo.

Klikk her og følg reiseruta til Nordkapp!
Klikk her og følg reiseruta fra Nordkapp!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler