Til San Marino, lilleputtstaten med Italia rundt seg i alle retninger

Publisert av Per Vie den 4. august 2019

Fra vidunderlige Vieste går bobilturen videre nordover langs kysten. Til «utlandet» denne gangen. For San Marino, som ble grunnlagt av steinhuggeren og munken Marino i år 301, er nemlig en egen republikk, visstnok den eldste i verden. Så får Italia ha meg unnskyldt at det blir en bitteliten avstikker inn i en annen stat for et døgn eller to.

Av Per Vie

Det er ikke lett å forlate Vieste. Her har hver fiber i kroppen storkost seg. Men slutten på denne eventyrlige bobilturen kommer ubønnhørlig nærmere, så da blir det noen store jafs nordover.

San Marino 1

San Marino 2

San Marino 3

San Marino 66

Etter nærmere seks timers kjøring kommer Globia og jeg til Centro Vacanze San Marino.

San Marino 4

San Marino 7

Her finner vi en fin plass for hjemmet vårt, og vi ser umiddelbart at dette er en veldig bra campingplass, med et nydelig swimmingpoolanlegg og en flott restaurant rett ved siden av.

San Marino 5

Jeg får høre at det går buss opp til San Marinos historiske sentrum rett utenfor porten til campingplassen, og etter frokost tar jeg bussen. 

San Marino 8

San Marino 9

20 minutter senere er jeg utenfor byporten.

Byvandring i San Marino - ja takk!

San Marino 9B

San Marino 10

Byens trafikkonstabel loser meg trygt over veien og inn i byen, og her er jeg endelig i festningsbyen jeg har vært nysgjerrig på i mange år!

San Marino 11

Innefor bymurene går jeg rett på et torturmuseum, og for en sart sjel som meg er det ikke vanskelig å velge bort akkurat det. Men rett borti gata dukker dette opp...

San Marino 12

Systembolaget! Av alle ting! Og med et stort glis rusler jeg videre oppover i gatene.

San Marino 13

San Marino 14

San Marino 15

San Marino 16

San Marino 17

San Marino skal angivelig ha blitt grunnlagt som republikk allerede år 301 av to munker fra Kroatia, Marino og Leo, som unnslapp keiser Diokletians forfølgelser av kristne. I følge legenden er San Marino oppkalt etter den ene munken, som også var steinhugger, mens nabobyen San Leo ble grunnlagt av den andre munken.

Hele historien? Les mye mer her på reisdit.no

San Marino 19

Da er det bare å slå følge på en byvandring som krever ekstra friske bein og godt med tid.

San Marino 24

San Marino 20

San Marino 23

San Marino 21

San Marino var faktisk medarrangør til «Under 21 Championship Italy 2019». Og her ute på kanten, bak statuen av Bartolomeo Borghesi og fotballgutta, får jeg det første skikkelige møtet med den fantastiske utsikten.

San Marino 22

San Marino 25

San Marino 26

San Marino 27

En kaffe og et flaske vann smaker godt på denne kaféen, før jeg forbereder meg på stigningen oppover mot tårnene på toppen av fjellet Monte Titano.

San Marino 28

San Marino 29

San Marino 30

På neste nivå, og i enden av dette smuget, dukker dette opp...

San Marino 31

Den katolske kirken Basilica di San Marino.

San Marino 32

San Marino 33

San Marino 34

Som mange andre tilsvarende byer rundt i Europa har San Marino en dramatisk historie, og i middelalderen var byen under konstant press fra nabobyene Ravenna og Rimini. Derfor ble det bygget kraftige festningmurer her oppe på fjellet Monte Titano.

San Marino 35

San Marino 36

Så forbered deg på store høydeforskjeller, for her går det bratt oppover til de høye tårnene på toppen.

San Marino 37

Denne festningsbyen viser seg å være en byperle av dimensjoner, med sine trange sjarmerende smug, mange kaféer, butikker og museer. Også oppover mot tårnene er det trivelige serveringssteder for oss som trenger litt påfyll og en pust i bakken.

San Marino 68

Så må jeg selvfølgelig opp i Guaitatårnet som visstnok ble bygget på 1000-tallet. Og jeg går like greit de skumle trappene helt opp. Uæ!

San Marino 42

Med skjelvende bein våger jeg meg bort til åpningene i den kraftige tårnmuren. For en utsikt! Herfra kan du se hele republikken rundt deg, og faktisk helt ned til Adriaterhavet.

San Marino 43

San Marino 45

San Marino 41

Der borte ser du det neste tårnet jeg skal opp i, hvis jeg våger.

San Marino 48

San Marino 46

San Marino 47

Jeg kommer meg helskinna ned, og rusler videre mot tårnet Secunda Torre Cesta, fortsatt skjelven i beina. 

San Marino 49

Som så mange ganger før på denne reisen trosser jeg høydeskrekken nok en gang, og jeg bestiger tårnet.

San Marino 50

San Marino 54

Stolt ekstremsportutøver! 

San Marino 57

Og her oppe ser jeg bort på Guaitatårnet som jeg besteg for en snau halvtime siden.

San Marino 55

San Marino 56

San Marino 58

Så blir det en lunsj rett nedenfor tårnet, der jeg nyter en velfortjent lokalprodusert øl og en knallgod kyllingburger, mens jeg titter over på brua jeg gikk over på vei til tårnet.

San Marino 59

San Marino 60

Utover ettermiddagen bare rusler jeg rundt i de trivelige gatene, uten mål og mening, og bare tar inn den herlige byenergien her i San Marino. 

San Marino 61

San Marino 62

San Marino 63

Nok en dag stappfull av sterke inntrykk fra en by jeg visste lite om. Og det i seg selv er genialt, spør du meg. Så et godt tips er å la være og sjekke ut alt om stedene du skal besøke. Øyeblikksopplevelsene blir så uendelig mye sterkere når du kommer til et sted uten særlig forhåndskunnskap.

San Marino 64

Jeg forlater San Marinos historiske bysentrum samtidig med sola.

Nå skal jeg tilbake til Italia, og det er jo ikke lange stubben. Hvor jeg skal? Det blir nok ut til havet igjen, kjenner jeg meg rett. Følg med!

Se film fra bobilturen til San Marino her...

Se alle reisebrevene her!

Se kart over reiseruta til og fra Hellas!

Tidligere turer

Jeg har besøkt Sverige, Danmark, Tyskland, Østerrike, Italia, Frankrike, England, Wales, Skottland, Spania, Portugal, Belgia, Nederland, Estland, Latvia, Litauen, Polen – og selvfølgelig noen turer i Norge. Her kan du laste ned alle mine reisebrev fra turene rundt i Europa til nå, før denne turen til Hellas:

Last ned Pers beste reisetips til bobilferie i Europa

Kategori: Europaturer

Relaterte artikler