Til vakre Hemsedal i postkortvær og 18 blå

Publisert av Per Vie den 19. januar 2016

Da vi bestemmer oss for å reise til Hemsedal er det sprengkaldt. Det skal bli en bra test på hvordan vinterlivet i bobil kan arte seg når minusgradene nærmer seg 20.

Per Vie, langs vinterveien.

Fredag ettermiddag går turen fra Oslo i et vintervær som bestilt for postkort. Fra knallsol over Sollihøgda, magisk ettermiddagslys i den blå timen langs Krøderen, rosa kveldssol opp gjennom Hallingdal og kraftig snøvær da vi kommer til Hemsedal.

Hemsedal 1Hemsedal 2Hemsedal 3Hemsedal 4Hemsedal 6

Planen er å campe på Hulbak Camping & Hytter, oppe i åsen på østsiden av dalen og Hemsedal Skisenter. Men da vi kommer dit er det så kraftig snøvær at jeg blir engstelig for at vi skal snø inne i løpet av natta. Så vi bestemmer oss for å kjøre ned til Hemsedal sentrum igjen. Det pakker seg til med is på vindusviskerne mens vi snegler oss frem i snødrevet til Elvely Camping litt syd for Hemsedal sentrum.

Hemsedal 8

Knut Harald Langehaug, som har drevet denne plassen siden 1998, tar hjertelig imot oss, og vi finner oss en plass nær santærbygget, som er knallbra. Det snør fortsatt utover kvelden, og vi fyrer opp gassvarmen og lager oss en bedre middag.

Hemsedal 9

Da vi våkner dagen etter er det skyfri himmel og 17 kuldegrader, som fort blir 18. Veien inn til bilen har snødd igjen, men ikke mer enn at vi nok skal komme oss avgårde.

Hemsedal 10

Dessuten dukker Knut Harald opp og måker veien ut av campingplassen for oss. For nå skal vi til Hemsedal Skisenter. Ikke for å kjøre på ski, men for å ta en titt på livet i bakken og nyte det deilige været. De siste ukene har jeg slitt med ryggsmerter, så å kjøre slalom er ikke aktuelt i denne kulda.

Hemsedal 12

Vi finner oss en plass til bilen. Klokka er elleve, og det begynner å bli folksomt på skisenteret.

Hemsedal 14

Pia og jeg tar oss først en kaffe på Skistua, mens vi venter på et vennepar som har hytte i nærheten. Helt tilfeldig at vi er her samtidig, men veldig hyggelig. Våre gode venner spenner på seg skiene for å kjøre noen runder, mens Pia og jeg tar heisen opp for å se på utsikten og nyte en lunsj på Fjellstua.

Hemsedal 15Hemsedal 16

Heisturen ned er helt rå. En utrolig utsikt, og høyt svevende på vei nedover sitter Pia og jeg alene i 8-mannsheisen. Med min iPhone i handa kommer neglspretten i kulda, men skitt au. Jeg får foreviget den fantastiske nedturen.

Hemsedal 19Hemsedal 18

Vi treffer Ann-Britt og Bjørn, og reiser til hytta deres nær Skogshorn, fjellet som rager 1728 meter over havet og skiller Hemsedal og Valdres. Et fantastisk skue fra hyttevinduene utover kvelden til sola går ned. Og like fantastisk når formiddagssola dagen etter maler landskapet så vakkert som bare Hemsedal kan være.

Hemsedal 21

Etter en herlig kveld med peiskos og reinsdyr på menyen reiser vi sydover igjen. I knallvær, selvfølgelig. Hemsedal byr på vinteridyll av de sjeldne, med snøtunge trær, kritthvit uberørt snø og magisk sollys i alle valører.

Hemsedal 22Hemsedal 23Hemsedal 25Hemsedal 26Hemsedal 28

På reisen mot Oslo følger vi sola helt ned.

Her kan du se filmklipp fra turen til Hemsedal...

For en helg det har vært! Hemsedal - vi kommer tilbake. Og da med friskmeldt rygg og ski i bagasjen.

Kategori: Turer i Norge

Relaterte artikler