Skal du til Honningsvåg og Nordkapp? Besøk Havøysund også!

Publisert av Per Vie den 3. august 2015

Fra Olderfjord reiser jeg nordover mot Havøysund, og uten særlig forhåndsinformasjon er jeg spent på hva som møter meg. Jeg får et tips om å reise ut til Arctic View ytterst på Havøygavlen, men er absolutt ikke forberedt på det jeg får oppleve. For ikke å snakke om det som venter meg i Honningsvåg.

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen til Havøysund og Honningsvåg nederst i artikkelen.

At veien mot Havøysund har fått status som nasjonal turistvei, det forstår jeg godt. For dette er finnmarksnatur på sitt vakreste.

Havoysund:Honningsvag 1Havoysund:Honningsvag 2Havoysund:Honningsvag 3Havoysund:Honningsvag 4Havoysund:Honningsvag 5

Havøysund - et sjarmerende fiskevær med nogo attåt

Det regner da jeg svinger over brua til Havøysund, og jeg kjører gjennom dette lille tettstedet for å finne et sted å stå med bobilen i natt.

Havoysund:Honningsvag 6

Men innerst i veien snur jeg og følger skiltet jeg så da jeg kom hit. Jeg kjører oppover mot Havøygavlen og vindmølleparken, og får en fantastisk utsikt over dette sjarmerende tettstedet.

Havoysund:Honningsvag 7

Jeg kjører ned til byen igjen, og finner en fin plass ved siden av Havøysund Hotell & Rorbuer, et trivelig hotell med hyggelig betjening, som også har noen få plasser til bobiler, og til og med strømuttak.

Havoysund:Honningsvag 16

Etter en god natts søvn våkner jeg til nærmest skyfri himmel, og jeg reiser raskt opp samme vei som igår for å titte nærmere på Arctic View. Jeg kjører opp på toppen av Havøygavlen og gjennom den imponerende vindmølleparken. Til å miste pusten av!

Havoysund:Honningsvag 8

Og enda mer imponert blir jeg da jeg parkerer ytterst på gavlen med bare hav foran meg, rett ved siden av et stilig hus i betong, med store vinduer nærmest hengende utover stupkanten. Jeg har kommet til Arctic View!

Havoysund:Honningsvag 9

Havoysund:Honningsvag 10

Havoysund:Honningsvag 14Ekteparet Reidun Mortensen og Aslak Henrik Lango overtok dette særegne stedet i september i fjor, og er fulle av pågangsmot, med mange spennende tanker om hva de kan tilby av aktiviteter utover restaurantdriften, som havfiske, fjellvandring, overnatting i lavvo, kurs og arrangementer for næringslivet, for å nevne noe. Jeg skjønner umiddelbart at det kan være ekstremsport å drive virksomhet her ute, der naturkreftene og havets stormer påvirker hverdagen til de grader.

- Det er en del av spenningen, og også opplevelsen for gjestene våre, sier Aslak Henrik. Og her ute kan det være vel så fascinerende når det stormer som verst, eller det er gråvær med lysbrytninger som skaper magi gjennom de store vinduene.

Reidun disker opp med hjemmelaget brownie med is og jordbær til meg, og hun forteller at de satser på lokale råvarer på menyen sin. Hun er selv fra Havøysund, og flyttet tilbake hit for å drive denne restauranten sammen med mannen sin.

- Vi ønsker å bruke råvarer fra lokale produsenter i størst mulig grad. Vi får levert reinkjøtt fra en reindriftsfamilie som også har eget slakteri. Og fisken kjøper vi fra stedets fiskere eller fra fiskebruket. Vi prøver også å utnytte lokale urter og bær som vi får tak i i sesongen, forteller Reidun.

Havoysund:Honningsvag 12

Bare det å sitte her ved disse store panoramavinduene og nyte utsikten mot uendelig hav er helt spesielt - og for meg ubeskrivelig sterkt. Jeg kjenner at dette stedet gjør noe med meg, at hav og horisonter beveger meg, mens jeg nyter kaffen og Reiduns hjemmelagde kake, og titter over til Hjelmsøya.

Havoysund:Honningsvag 11

- Der ute er det et yrende fugleliv, med flere ørnefamilier, så det er stadig spennende ting å se, forteller Reidun entusiastisk.

Havoysund:Honningsvag 13

Aslak Henrik kommer fra en samisk familie, så det er naturlig å både ha reinsdyr på menyen og selge skinn i butikken, der du også kan kjøpe kunst, og etterhvert flere andre ting gjestene kan være interessert i å kjøpe med seg som et minne om stedet og Finnmark.

Arctic View - et unikt reisemål med bobil!

Dette er en opplevelse for livet! Jeg håper i mitt stille sinn at flest mulig får øynene opp for dette stedet. Og kommer du med bobil kan du stå "unplugged" rett i nærheten, og ha den beste utsikten i verden fra bobilvinduet ditt, både før og etter et besøk hos Reidun og Aslak Henrik på Arctic View.

Jeg ønsker disse to ildsjelene lykke til med utviklingen av dette unike stedet, og kjenner at jeg ikke har lyst til å reise herfra. Jeg skal tilbake hit en vakker dag, det er helt sikkert.

Les mer om Arctic View ved å klikke her.

På vei ned blir jeg helt utslått av den vakre utsikten her oppe fra Havøygavlen...

Havoysund:Honningsvag 15

Jeg kjører sørover mot Olderfjord, og skal videre nordover igjen til Honningsvåg...

Havoysund:Honningsvag 18

Jeg stopper flere ganger underveis på vei fra Havøysund for å fange det jeg opplever til "kamerarullen", som det het i gamledager...

Havoysund:Honningsvag 19

Havoysund:Honningsvag 20

Og turen nordover langs Porsangerfjorden....wow!

Havoysund:Honningsvag 21Havoysund:Honningsvag 22

Honningsvåg - den lille byen ved Nordkapp

Gjennom et par tunneler - spesielt den siste var lang, mørk og våt - og vips, der er Honningsvåg!

Havoysund:Honningsvag 23

Havoysund:Honningsvag 24

Jeg finner meg en drømmeplass på bryggepromenaden, og ser at Hurtigruta rakk å komme før meg. Jeg rusler litt rundt i byen, for å bli litt kjent...

Havoysund:Honningsvag 25

Havoysund:Honningsvag 29

Jeg finner mange kaféer og restauranter, pluss flere fine butikker og gallerier. Som i dette huset, der Perleporten Kulturhus også holder til. Her kan du oppleve "Our Northernmost Life", et show med lokale unge skuespillere - hver dag klokka ett og klokka åtte - i hele sommer!

Havoysund:Honningsvag 27Havoysund:Honningsvag 28

Og utenfor galleriet og kulturhuset er det innspilling av en musikkvideo da jeg passerer...

Havoysund:Honningsvag 26

En herlig stemning her i byen, på en av de sjeldent varme sommerdagene. Jeg vurderer å bo her på bryggepromenaden i natt for å nyte byen noen timer til, men jeg velger å reise åtte kilometer nordover til Nordkapp Camping for natta.

Se filmklipp fra turen til Havøysund og Honningsvåg...

I morgen skal jeg til Nordkapp!

Klikk her og følg reiseruta til Nordkapp!
Klikk her og følg reiseruta fra Nordkapp!

 

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler