Sjeler som brenner i Kongsfjord, Berlevåg og Syltefjord

Publisert av Per Vie den 10. august 2015

Man skulle tro at det er enkelt å sortere inntrykk og bilder etter en tur som ikke er lenger enn fra Tana til Berlevåg, og så videre til Syltefjord, men å utelate noe er brutalt. Og da jeg også møter mennesker som brenner - da er jeg solgt!

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen til Kongsfjord, Berlevåg og Syltefjord nederst i artikkelen.

Som vanlig - fra Tana bru i regnvær, da jeg reiser mot Berlevåg. Og regnet skifter fra dusk til plask, og så til dis, med magisk lys fra himmelen.

Berlevag:Syltefjord 1

Elva Tana er et kapittel for seg. Og kanskje det kommer et eget kapittel med bilder jeg har tatt fra denne fantastiske elva...

Berlevag:Syltefjord 2

Etter en stund kommer jeg til Kongsfjord, og jeg fristes av et skilt som varsler om servering...

Velkommen til Kongsfjord Landhandel og Café!

Berlevag:Syltefjord 4

Berlevag:Syltefjord 3Dunsten av nystekte vafler møter meg da jeg kommer inn til dette sjarmerende landhandleriet, med gamle ting og gjenstander i to etasjer. Og det meste er til salgs. Innehaveren selv, Liv Simble, serverer meg varm deilig kaffe og nystekte vafler, og forteller historien bak Kongsfjord Landhandel og Café, som er den eneste bedriften i Finnmark som har blitt tildelt utmerkelsen "Olavsrosa" fra Norsk Kulturarv. Liv og mannen Per bor på Hvaler i Østfold, og flytter hit og driver dette stedet hver sommer. Landhandelen med caféen er fullt restaurert, og fremstår idag som et av den best bevarte bygninger fra før krigen i hele Finnmark. Så er du i traktene - ta deg en kaffepause her!

Berlevag:Syltefjord 5

Les mer om dette fantastiske landhandleriet ved å klikke her.

Da er det ikke langt igjen til Berlevåg, som er dagens endestasjon. Og innkjøringen til Berlevåg er trolsk i tåka, nærmest uvirkelig, med sine fjellformasjoner...

Berlevag:Syltefjord 35Berlevag:Syltefjord 7

Berlevåg i tåke gir en ekstra dimensjon, så hvem savner sola? Joda, jeg gjør det, men trosser tåka og parkerer ved dette huset - Villa Borealis, med Arctic Glasstudio i første etasje.

Berlevag:Syltefjord 8

Men først vil jeg innom Rådhuset - her bak glasskunsten til Daniela på bildet under  - for å prate med ordføreren, som viser seg å være på ferie.

Berlevag:Syltefjord 15

Men hva gjør vel det når jeg møter to blide og imøtekommende damer på servicekontoret i Rådhuset, som har mer enn lyst til å fortelle meg om Berlevåg.

Berlevåg - yrende kunst- og kulturliv

Berlevag:Syltefjord 37- Få med deg glasstudioet i Villa Borealis og Kvitbrakka kunstnermiljø, sier Janne Andreassen og Ann Rubi Straumsnes nærmest i kor.
- Og altmuligbutikken til Ottar Neergård må du også besøke. Men de har vel stengt for sommeren nå, dessverre, beklager Janne. For noen år siden var Jørn Hoel her og spilte. Et par år etterpå skulle Steinar Albrigtsen spille her, og han ble tipset av Jørn om at han måtte reise innom Ottar. Og han ble der i timesvis! Og der fant han deler til sin gamle Tempo moped. De har deler til ALT!

Janne og Ann Rubi forteller at innbyggertallet dessverre synker, og at mange av de unge flytter herfra. Men de håper at nysatsinger som er på gang skal endre tendensen, for Berlevåg er et godt sted å bo, er jentene enige om.

- Og skal du ta deg en øl, få med deg Neptun pub. Og ikke minst Velferden, som en flink spanjol og hans argentinske kone driver.
Jeg takker damene for tipsene, og skal prøve å se flest mulig, hvis været blir bedre i morgen.

Stedets pensjonat og campingplass - kort vei til alt

Berlevag:Syltefjord 9Jeg kjører til Berlevåg Pensjonat og Camping, og finner en brukbart tørt sted, på en plass som er full av vann etter regnværet de siste timene.

Og utpå kvelden ser jeg Hurtigruta legge til kai, selv om det unektelig ser ut som båten kom landeveien til Berlevåg. Og se fargen på himmelen!

Berlevag:Syltefjord 11

Idag tar jeg meg en tur inn igjen til Arctic Glasstudio for å ta en prat med Daniela Salathe, og se glassarbeidene hennes. Hun driver dette stedet - og campingplassen -  sammen med sin mann Dieter.

Unike Arctic Glasstudio - verdt et besøk!

Berlevag:Syltefjord 13

Berlevag:Syltefjord 12- Jeg og mannen min er fra Sveits. Vi kom hit for 26 år siden, og har blitt her siden, smiler Daniela. Begge to ble så fascinert av naturen og folket her at de ville etablere seg her i Berlevåg.

- Dette var et gammelt samvirkelag, og etterhvert er det gjort en del oppgraderingsarbeid, som du ser, der det er et galleri og kurslokaler i andre etasje. Daniela forteller at huset er bygget i sibirsk lerk, som ikke trenger vedlikehold, og dette uttrykket er typisk for arkitekt Stein Halvorsen.

Danielas kunder er lokalbefolkningen og folk i regionen, men også mange turister. Hun og Marika, som også jobber som glasskunstner her, har bestillingsoppdrag fra bedrifter, foreninger og kommuner tillegg til folk som stikker innom.

Les mer om Arctic Glasstudio ved å klikke her.

Berlevag:Syltefjord 14Berlevag:Syltefjord 16

Jeg rusler litt rundt og nyter et Berlevåg i finvær...

Berlevag:Syltefjord 24

Havnemuséet - spennende realisme om livet i fiskeværet

Så drar jeg innom Berlevåg Havnemuseum, og får se en film og moloens historie, og hvordan begge moloene ble bygget for å kunne beskytte den indre havna og stå imot stormene fra havet. Jeg får også se mye spennende lokalhistorie, og hvordan det en gang var å bo i et værhardt fiskevær som Berlevåg.

Berlevag:Syltefjord 22Berlevag:Syltefjord 23

Lokal realisme - som om de som bor her nettopp har forlatt kaffebordet. Og apropos kaffe, jeg reiser innom Kafé Velferden på veien videre, og får servert en fortreffelig spansk potetrett av stedets spanske innehaver. Mmm!

Berlevag:Syltefjord 21

Så reiser jeg videre mot Syltefjord...i sola :)

Berlevag:Syltefjord 25

Berlevag:Syltefjord 26

Men bare noen minutters biltur fra Berlevåg kommer jeg til Kjølnes fyr, og jeg blir nysgjerrig...

Berlevag:Syltefjord 27

Jeg treffer Esther Utsi, som driver pensjonatet og kaféen her. Jeg får meg en tur opp i toppen av fyret, med fantastisk utsikt i alle retninger. også mot Berlevåg. Og jeg tar en prat med Esther.

Berlevag:Syltefjord 29- Her driver jeg på mitt trettende år. Og som et punktum for min virksomhet her ute vil jeg lage en liten tanketrafo i flere etasjer på den bittelille bygningen der borte, for folk som vil være alene og litt for seg selv for å samle tankene, forteller Esther. Hun sier at stedet eies av Kystverket, og at alt på fyret ble slettet med jorda under krigen, men ble bygget opp igjen i 1947 og 1948.

Esther tok også initiativet til reisekonseptet "De 7 kaffekok", som er syv destinasjoner fra Tana og hit, verdt å besøke, med forskjellige teamaer. En spennende reise gjennom Finnmark og samisk liv og kultur.

Esther har totalt 23 overnattingsplasser her, fordelt på 11 rom, og forteller at hun nå søker en som kan overta stedet etter henne. Så kjenner du noen driftige folk som kan tenke seg å drive en helt spesiell virksomhet her - meld fra!

Les mer om Kjølnes fyrstasjon ved å klikke her.
Les mer om Esther ved å klikke her.

Etter det spennende møtet med Esther Utsi går turen videre til Syltefjord...

Berlevag:Syltefjord 30Berlevag:Syltefjord 31Berlevag:Syltefjord 32

Jeg kommer til et skilt med "Farmen - åpent" langs veien, tar av innover en smal, hullete bygdevei, og det skrangler godt i kasseroller, glass og bestikk i skuffene i bobilen min. Og innerst i veien stopper jeg her...

Berlevag:Syltefjord 33

Berlevag:Syltefjord 34Da jeg kommer inn står musikken på, men ingen folk å se. Her i denne låven er det et fest- og serveringssted i beste westernstil! Jeg ser meg rundt, og etterhvert dukker Sandra Nikita opp, datteren til hun som driver stedet, glasskunstner Lisa Kathrin Pedersen, som er i Tromsø idag. Sandra viser meg rundt, og forteller at de også har et brukskunstutsalg her, med blant annet glassarbeidene til hennes mor.

Berlevag:Syltefjord 35- Snart skal vi arrangere stor westernfest her, og da kommer det masse folk, fra både lokalmiljøet og mer langveisfra, de fleste i bobiler, forteller Sandra.

Berlevag:Syktefjord 38

Utrolig fascinerende at man kan drive et slikt sted i enden av en sliten kjerrevei, langt her ute ved Syltefjorden!

Les mer på Farmens Facebooksider ved å klikke her.

Og apropos Syltefjord - dette er det som møter meg da jeg reiser videre fra Farmen...

Berlevag:Syltefjord 39

Syltefjord! Er det mulig...!

Se filmklipp fra turen fra Tana til Berlevåg, og videre til Syltefjord...

I morgen skal jeg til Båtsfjord, og videre til Hamningberg - fire timer unna med bil -  som tilhører den samme kommunen. Det blir litt av en tur. Gleder meg! 

Klikk her og følg reiseruta til Nordkapp!
Klikk her og følg reiseruta fra Nordkapp!

 

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler