Siste stopp for denne gangen - praktfulle Setesdalen :)

Publisert av Per Vie den 7. september 2015

Det er ikke til å tro at jeg nærmer meg slutten på sommerturnéen min. Tre måneder på veien er straks over, og det føles både godt og brutalt. For i løpet av de 1.200 milene rundt omkring i verdens vakreste land har jeg bare blitt mer og mer glad i dette livet i bobil. 

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen fra Tinnsjøen i Telemark til Byglandsfjorden i Setesdalen nederst i artikkelen.

Det er bare et par dager igjen av turen min da jeg reiser fra Sandviken Camping i nordenden av Tinnsjøen. Jeg har bestemt meg for å kjøre mot Haukeli og nedover Setesdalen. Håper bare at været holder. Det ser lovende ut...

Telemark - Setesdal 1

Telemark - Setesdal 2

Telemark - Setesdal 3

Gaustatoppen, Telemarks høyeste fjell, et mektig skue på veien mot Rjukan...

Telemark - Setesdal 4

Jeg stopper ved Tveitoparken, en idyllisk perle bare 2 km fra sentrum av Rjukan. Her finner jeg et fint tjern og et lite barnebasseng. Ypperlig for piknik med barn, kan jeg tenke meg. Og i tillegg til bademulighetene er det lekeapparater og sandvolleyballbane.

Så reiser jeg videre...

Telemark - Setesdal 5

Telemark - Setesdal 6

Telemark - Setesdal 7

Telemark - Setesdal 8

Telemark - Setesdal 9

Og da jeg kommer til Rauland tar jeg til høyre langs innsjøen Totak...

Telemark - Setesdal 10

Telemark - Setesdal 11

Telemark - Setesdal 12

Midt mellom Rauland og Haukeli kommer jeg til Vå. Må bare stoppe og ta noen bilder, med sauebjeller som lydkulisser...

Telemark - Setesdal 13

Så blir det vidunderlig vakre Setesdalen nedover...

Telemark - Setesdal 15

Da jeg nærmer meg Hovden ser jeg meg om etter et sted å være for natta. Og valget faller på Hovden Fjellstoge, uten at jeg egentlig ser noen alternativer i nærheten.

Telemark - Setesdal 17

Hovden Fjellstoge - eventyrlig, raust og ekte

Jeg blir tatt godt imot av trivelige folk i resepsjonen. Og da de hører at jeg akkurat ikveld er avhengig av godt nett tilbyr de meg å låne nøkkel inn til fjellstua. Nettet funker ikke så bra ute på plassen for bobiler og campingvogner. Jeg låser meg inn utpå kvelden og jobber noen timer, før jeg krabber til køys bakerst i bilen, og trekker dyna godt over meg i den kalde natta - med webastovarmeren på.

Idag våkner jeg til en fornemmelse av vinter, og etter en behagelig natt i en etterhvert svært så varm bil nyter jeg det magiske lyset som bare kulde kan skape. Jeg rusler inn på fjellstua og får meg litt kaffe, mens jeg jobber med blogginnlegget jeg skal ha ferdig.

Telemark - Setesdal 18

Jeg får også en prat med Ann-Torill Briksdal, som driver dette stedet sammen med sin mann. De overtok driften i 2010, og de har begge bakgrunn fra storhotelldrift i Oslo.

- Helt klart veldig annerledes. Hit kommer gjestene fordi de har lyst, og ikke fordi de må, som ofte er tilfelle på store konferansehoteller, sier Ann-Torill. Hun forteller at de har 150 senger totalt, hvorav 8 hotellrom her i huset, pluss en leilighet. De har også 12 store hytter med komplette bad.

- Hele området her skal endres, med flere hytter og leiligheter, forteller Ann-Torill, som også har merket økende bobiltrafikk. Så da blir det spennende å følge med på utviklingen videre her på Hovden Fjellstoge, om dette kan bli et bra stoppested for oss med bobil også i fremtiden. Uansett skal sanitæranlegget oppgraderes, og det er både bra og nødvendig.

Les mer om Hovden Fjellstoge ved å klikke her.

Ann-Torill på fjellstua anbefaler meg å stoppe på Neset camping drøye to timers kjøretur lenger ned i Setesdalen, og jeg tenker å sjekke ut tipset. Fra Hovden reiser jeg videre nedover denne herlige dalen - i prakfullt vær...

Telemark - Setesdal 19

Om det er vakkert i Setesdalen? Se selv...

Telemark - Setesdal 20

Telemark - Setesdal 21

Telemark - Setesdal 22

Telemark - Setesdal 23

Telemark - Setesdal 24

Telemark - Setesdal 27

Jeg stopper på Setesdalsmuséet på Rysstad, mest for å se på bunader, faktisk. Og det jeg får se er fantastisk! Bortsett fra dukkemodellene, som ser ut som lik, for å være helt ærlig.

Telemark - Setesdal 26

Her på dette hotellet, rett etter muséet, blir det is og kaffe ute i sola, før jeg tar siste etappe på turen mot Neset camping...

Telemark - Setesdal 28

Telemark - Setesdal 29

Jeg nærmer meg, og jeg kjenner at jeg gleder meg til å nyte de siste timene av turen min i godt og varmt sommervær...

Telemark - Setesdal 31

Neset camping - plassen for den ekstra gode følelsen

Etter en natt som smakte av vinter kommer jeg hit til sommervarme og en blikk stille Byglandsfjord. Ikke til å tro, og så ufattelig deilig. Og siden dette er siste stopp på turen er det ekstra rørende at værgudene er der for meg akkurat idag.

Olav Neset og hans blide kone møter meg med "hjertelig velkommen", og viser meg hvor jeg kan stå. Jeg finner meg en plass helt nede ved vannet på en odde bygget spesielt for oss med bobil.

Telemark - Setesdal 33Jeg tar en prat med Olav, som forteller at Neset både er stedets og familiens navn. Femte generasjon, faktisk.

- Jeg overtok campinglassen etter min far. Og etter at jeg overtok har vi bygget ut mye her. Vi har ingen andre veien å utvide på enn ut mot sjøen, og en gjest sa en gang: "I følge GPS'en står vi langt ute i vannet!", ler Olav.

Olav begynte med kiosk her på plassen som 12-åring i 1967, og han overok etter sin far i 1978.

- Noen av hyttene var bygget da, og vi har 30 hytter idag, med ca 150 sengeplasser totalt. Så har vi ca 150 plasser med strøm til dere med bobil, smiler Olav. Han er glad i bobilfolket.

- Det er veldig gledelig med bobilrevolusjonen. Mange reiser hele året i sine bobiler, og vi forsøker å legge så godt til rette som vi kan for bobiler. Alltid de beste plassene her på campingplassen, sier den trivelige campingplasseieren.

Kona Solveig syr selskapsbunader i et hus her på plassen, så dette er ikke noen "vanlig" campingplass. Og alle kaninene, hønene og endene som beveger seg fritt rundt her gir også plassen en ekstra dimensjon. Det er lett å føle seg vel her, og da jeg sier det til Olav forteller han at campingplassen hans ble tildelt utmerkelsen Wohlfühlplatz-Award des Euro Motorhome Clubs (EMHC) på reiselivsmessen CMT i Stuttgart ifjor. Prisen blir tildelt campingplasser som gir gjestene en ekstra god ferieopplevelse, en "Føl-deg-vel-plass". Prisen er så langt bare tildelt 40 plasser i Europa, og Neset camping er den første norske plassen som får prisen.

Velfortjent!

Les mer om Neset camping ved å klikke her.

Telemark - Setesdal 32

Telemark - Setesdal 30

Telemark - Setesdal 34

For en innspurt på 90 dagersturen min! Jeg kommer tilbake, Olav!
Og for en tur jeg har hatt. Nå er det ubønnhørlig slutt på reisen for denne gangen, og jeg skal hjem til samboer, barn, barnebarn og venner. Fint å komme hjem igjen, men også vemodig at det er over. Men akkurat nå er jeg bare ydmyk og takknemlig for at jeg har fått denne muligheten til å oppleve dette fantastiske landet på denne måten, takket være min gode samarbeidspartner Sørlandets Caravansenter, som stilte denne gromme bobilen til disposisjon.

Ja, jeg må innrømme det, jeg er hekta på livet i bobil. Så dette er bare begynnelsen.

Se filmklipp fra turen fra Tinnsjøen i Telemark til Byglandsfjorden i Setesdalen her...

Siste reisebrev for denne gangen kommer om et par dager...

Klikk her og følg reiseruta til Nordkapp!
Klikk her og følg reiseruta fra Nordkapp!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler