Fra vakre Northumberland og Harry Potter til vikingene i York

Publisert av Per Vie den 15. juli 2017

Kysten i Northumberland er en fantastisk opplevelse med sitt landskap og sine historiske steder og slott. Blant annet slottet der flere scener til de to første filmene om Harry Potter ble spilt inn. Og etter en mellomlanding i Durham ender jeg opp ”hjemme” i York. Vikingbyen. Her er det syvende reisebrevet fra min bobiltur rundt i Storbritannia.

Av Per Vie, Bobilturer 2017
Se filmklipp fra turen til Seahouses, Alnwick Castle, Durham og York her eller lenger ned i reisebrevet.

Fra Edinburgh går turen ut mot østkysten og ned til Seahouses. Ikke fordi den lille fiskehavna langs Northumberlandkysten er spesielt vakker, men fordi jeg vil oppleve kyststripa, stranda, det vidunderlige landskapet og slottene jeg har hørt så mye om.

England 73-1.jpg

Etter snaue to timers kjøring passerer jeg Bamburgh og slottet som vikingene prøvde å ødelegge i år 993. Så uansett hvor jeg beveger meg her borte, våre forfedre har satt spor etter seg!

England 75.jpg

Bamburgh var en gang den historiske hovedstaden her i Northumperland, og området her kalles visstnok kristendommens vugge. 

Seahouses - fiskerihavna ytterst på Northumberlandkysten

På forhånd har jeg sikret meg plass på Seafield Caravan Park. Ikke innenfor porten, men rett utenfor mot havet. Fin plass, men prisen – 47 pund for én natt! Suverent dyrest på turen min til nå.

England 76.jpg

England 79.jpg

- Inklusive tilgang til et velværesenter, sier damen som tar imot meg. Jeg aksepterer prisen, parkerer og rusler de snaue hundre meterne inn til sentrum av byen, som ikke er noe særlig mer enn en rundkjøring med noen butikker og kaféer rundt. Ikke spesielt trivelig, men her finner jeg alt jeg trenger å handle for turen videre.

England 713.jpg

England 710.jpg

Jeg tar selvfølgelig en fish & chips, en selvskreven rett når man er på besøk i Seahouses, før jeg rusler ned til The Olde Ship Inn. En trang, men utrolig sjarmerende pub stappfull av modellbåter, gamle maritime gjenstander og historiske dubbeditter hengende fra taket.

England 711.jpg

Dette er et sted å trives, tett på de andre gjestene. Terningkast seks!

England 712.jpg 

Havet har trukket seg tilbake, og det er på tide å ta beina fatt langs den fantastiske sandstranda. Og langt der borte kan du se Bamburgh Castle...

England 715.jpg

England 716.jpg

Her på den praktfulle stranda møter jeg forelskede par hånd i hånd, barnefamilier og grupper med eldre mennesker som tydeligvis er på langtur langs denne fantastiske kysten. For her kan du gå i dagevis og oppleve denne enestående kysten med alle de historiske stedene og slottene du finner her.

England 717.jpg 

England 719.jpg

Seahouses er en aktiv fiskehavn som mange turister besøker for å oppleve kysten, sjøfuglene og kanskje ta en båttur ut til øyene langs den vakre kysten.

England 721.jpg

I Harry Potters fotspor

Idag går turen videre til Alnwick Castle, bare 20 kilometer fra Seahouses. 

England 723.jpg

Jeg vil besøke slottet der flere av scenene til de to første filmene om Harry Potter ble spilt inn. Scener til Sorte Orm med Rowan Atkinson og Robin Hood med Kevin Costner ble også spilt inn på slottet.

England 727-1.jpg

De eldste delene ble bygget i 1096, og siden 1309 har slottet vært eid av Percy-slekta - jarlene og hertugene av Northumberland.

England 725.jpg

England 726-1.jpg

Slottet er i topp stand, og er idag hjemmet til hertugen og hans familie, og kontorer for administrasjonen av hertugens enorme eiendommer.

England 729.jpg

Jeg er også inne i den overdådige luksusen til hertugen, med kunstskatter av en annen verden. Men siden dette er et privat hjem idag er det ikke love å ta bilder her. Her er derfor et par glimt inn i hertugens hjem fra en brosjyre om slottets historie...

England 735A.jpg

England 735B.jpg

England 730.jpg 

England 735.jpg

Slottet byr også på et museum med masse spennende historie å titte på...

England 731.jpg

England 732.jpg

Og selveste Henry Percy har fått sin naturlige plass på slottet. Flott kar!

England 734.jpg

England 738.jpg

Durham - med verdensarv i særklasse

Etter å ha gått i Rowan Atkinson, Kevin Costner og Harry Potters fotspor i noen timer drar Globia og jeg videre sydover. Og planen er å reise til York, men underveis bestemmer jeg meg for å mellomlande i byen Durham. Hvorfor vet jeg ikke, for Durham er ikke et reisemål jeg har blitt anbefalt. Typisk meg!

England 739.jpg

Kanskje nettopp derfor reiser jeg til den lille familiedrevede campingplassen Strawberry Hill Caravan & Camping Park på utsiden av byen.

England 740.jpg

For noen varme mennesker! For her tar Elisabeth og Howard, driverne av plassen, så hjertelig imot meg at jeg rett og slett blir beveget, lettrørt som jeg er. Jeg finner en plass for bobilen og tar bussen inn til byen.

England 753.jpg

Durham ligger ca 25 kilometer sør for Newcastle, og selve sentrum av byen ligger på en halvøy, der det ikke er lenger enn 400 meter fra den ene enden av sentrumsgatene til den andre.

England 741B.jpg 

Katedralen står på lista til UNESCO som en del av verdensarven, og det samme gjelder festningen.

England 745.jpg

England 749.jpg

Dagens Durham kan spores tilbake til år 995, da en gruppe munker fra Lindisfarne valgte den strategisk høytliggende halvøya som et sted å bosette seg.

England 742-1.jpg 

England 746.jpg

De små sjarmerende gatene har alt hva hjertet og magen begjærer, og jeg rusler rundt i byen et par tre timer før jeg tar bussen tilbake til Strawberry Hills og Elisabeth og Howard.

England 748.jpg

England 750.jpg

Vikingbyen York neste...

Idag er jeg klar for York, byen som en gang var av norsk og dansk opprinnelse. Spennende!

England 754.jpg

Og etter bare en snau times kjøring er Globia og jeg fremme på York Caravan Park & Storage, der jeg blir i bobilen for å jobbe resten av dagen. Jeg tenker å reise inn til York i morgen tidlig for å se byen som en gang het Jórvik. Og var norsk!

England 755.jpg 

England 757.jpg

Idag går jeg på bussen rett ved campingplassen, og etter 20 minutter er jeg i sentrum av York. Og jeg har ikke gått lenge rundt i gatene før dette byggverket dukker opp på denne sukkertoppen...

England 763.jpg

Clifford’s Tower - levninger fra York Castle - ble bygget på 1000-tallet. Og i billettluka slår jeg av en prat med den meeeget glade og hyggelige Dale, som forteller at flere av byens gater har betegnelsen "gate", som på norsk, og det samme med en av byens elver, som faktisk heter Foss.

Som å komme hjem!

England 764.jpg

Fra toppen av tårnet ser jeg ned på York Castle Museum...

England 766.jpg

...og der borte ligger den mektige katedralen York Minster.

England 767.jpg

Etter en luftig og skummel tur rundt på den smale toppen av muren går jeg ned til denne kaféen Tower Vue Café for å ta meg en sen frokost. 

England 768.jpg

England 769.jpg

Og her - mens jeg nyter en English Breakfast - har jeg utsikt til både tårnet og andefamilien som kommer seg trygt over gata mens bilene tålmodig venter. Hehe...et herlig syn. Bilistene her i byen lever godt med alle andefamiliene i gatene.

England 770.jpg

På vei for å se York Minster passerer jeg Shambles Market, byens markedstorg...

England 772.jpg 

England 773.jpg

Byen, som ble gunnlagt av romerne i år 71, har et mangfoldig av historiske severdigheter hvor katedralen York Minster er den mest fremtredende. Og her dukker York Minster opp mellom husene. Wow...

England 779.jpg

York Minster ble bygget av Henrik III på 1200-tallet. Ufattelig at det lot seg gjøre på den tiden...

 England 780.jpg

England 781.jpg

Bli med en tur inn i katedralen...

England 782.jpg

England 783.jpg

England 783A.jpg

I underetasjen er det gravd ut et eget museum der du kan følge utviklingen helt tilbake til romertiden...

England 783B.jpg

Etter mektige York Minster tar jeg en tur oppe på bymurene...

England 784.jpg

England 785.jpg

York Minster med Grays Court i forgrunnen, sett fra bymuren. Intimt og mektig på samme tid.

England 786.jpg

I byens aller triveligste smågater er det bøttevis med sjarm.

England 774.jpg

England 775.jpg 

England 776.jpg

England 787.jpg

England 788.jpg

Jórvik - vikingenes hovedstad på de britiske øyer

Så er jeg klar for å besøke Jórvik Viking Centre for å se og oppleve hvordan vikingene levde her rundt år 1000. Fantastisk spennende! Og for en historie. Visste du at Jórvik var den nest største byen i Storbritannia på den tiden mht. befolkningstall? Bare London var større!

Bli med inn på senteret en liten tur...

England 791.jpg

Her ser du vikingenes handelsrute... 

England 796.jpg

På rundturen i en slags gondol blir livet i Jórvik presentert, der de spill levende dukkene til og med prater gammelnorsk!

England 792.jpg 

England 793.jpg

Det blir en reise tilbake i tid som virkelig gjør inntrykk, og da jeg rusler ut av Jórvik-senteret føler jeg at York er litt mer min by. Har følt meg hjemme siden jeg kom hit i formiddag.

England 789.jpg

Det er vanskelig å forlate denne herlige byen. Og da denne eminente gatemusikanten trår til med en magisk versjon av "What a wonderful world", da er jeg så rørt at jeg blir stående nærmest lamslått for å høre flere låter. Så enig, så enig. What a wonderful world! Og York - jeg kommer tilbake, men da kommer jeg ikke alene.

Les mye mer om York her på reisdit.no

Se filmklipp fra turen til Seahouses, Alnwick Castle, Durham og York her...


Hvor ferden går nå? Til en av de mange kanalene med de sjarmerende kanalbåtene, pubene og enda flere trivelige engelskmenn. Følg med!

Se alle reisebrevene her!

Se kart over reiseruta underveis her!

 

Kategori: Europaturer

Relaterte artikler