Per elsker det enkle og fleksible bobilkontoret sitt!

Publisert av Per Vie den 9. september 2018

Per Vie har hatt en fleksibel arbeidshverdag som frilanser i mange år. Men aldri før har han fått så mye ut av dagene og kunnet være så selvstendig som etter han forlot den faste kontorplassen sin og flyttet hele jobben til bobilen. Og dommen? «Det gir en helt egen fleksibilitet jeg ikke kan se for meg å leve uten!»

Han var litt motvillig før han testet det. Usikker på om det ville være praktisk og fungere i arbeidshverdagen. Men med en lang jobbreise foran seg, ble det lettere for Per å hoppe i det – og flytte alle arbeidsoppgavene sine inn i en liten bybobil. Og det funker faktisk så mye bedre enn han hadde forventet, at han fortsatt har bobilkontor – over tre år etter.

«Nå har det blitt så naturlig for meg å bruke bobilen som kontor! Jeg kan jo reise hvor jeg vil og når jeg vil, uten at jeg trenger å tenke på det. Jeg har alt det jeg trenger – til og med en printer. Nå kan jeg ikke se for meg å gå tilbake igjen til et vanlig kontorlandskap og en kontortilværelse som er fast og statisk.»

Kontorret i Troms

Per synes ikke det er feil å ta lunsjen her – en helt vanlig arbeidsdag. 

Fra rutiner til frihet

Per er illustratør og innholdsprodusent av tekst, film og foto for ulike bedrifter, og tidligere vekslet han mellom å jobbe på hjemmekontoret og et leid kontor.

«Jeg har alltid vært litt frilanser og hatt en fleksibel jobb, men jeg har hatt et eget kontor fordi jeg har trengt å kunne jobbe isolert og konsentrert aleine. Men nå setter jeg meg like gjerne inn i bilen utenfor huset for å jobbe i fred og ro, selv om jeg ikke er på tur. Jeg blir så konsentrert i bilen!» sier Per.

lillehammer-8

lillehammer-14

Per har levert utallige prosjekter fra bobilkontoret sitt.

«Og uansett når det skulle dukke opp en tur eller et kundemøte, kan jeg si ja, fordi jeg ikke trenger å tenke på at jeg må fikse med et sted å bo, gi beskjed til kontoret, passe på at folk får tak i meg og sånne ting. Siden jeg ikke har en jobb med mye besøk, er jeg ikke avhengig av å være samme sted hele tiden. Det er jo mange som har det sånn, men likevel drar til det samme kontoret hver morgen.»

Perfekt for kundebesøk og oppfølging

Per forteller at det meste av kundekontakt og prosjekter foregår over e-post og telefon – og noen ganger kan han jobbe i nesten tre måneder uten at han trenger å se et annet menneske. «Men jeg holder jo kontakten og jobber med folk hver dag likevel. Det er ingen som tenker over hvor jeg er, så lenge jeg gjør jobben min. Og jeg tror det er mange andre som også har det sånn, som bare ikke har oppdaget denne muligheten ennå.»

Men hvordan fungerer egentlig bobillivet når man skal ut på kundebesøk?
«Jeg har faktisk flere kunder i samme område, så jeg besøker dem gjerne alle sammen når jeg først er på veien. Selv om det ikke er sånn at den fysiske nærheten er så viktig for de samarbeidene jeg har, er det viktig med noen kundemøter i blant.»

Per forteller at han noen ganger parkerer rett utenfor kontorene til kundene når han er innom. «Og ellers har jeg funnet noen campingplasser i nærheten jeg liker å bo på. Jeg kan også fricampe, for jeg har alltid nok strøm til å være flere dager i bilen, og Mac-en min holder kanskje en dag før jeg må søke strøm igjen.»

per-i-kontoret-1-2

Med godt mobilnett kan Per være tilgjengelig hvor som helst og når som helst.

På tur – tilgjengelig og på nett

En av bekymringene mange har når det gjelder å bruke bobilen som arbeidsplass, er om det ikke er kronglete med nettilgang og PC i bobilen. Per er overbevist om at utviklingen de siste årene har gjort bobilkontoret til en mye bedre løsning enn det har vært tidligere. Når nettet alltid funker, kan man jo jobbe når det trengs!

«Hadde jeg begynt å bruke bobil på jobb bare ett år tidligere, hadde det nok ikke vært like enkelt, for nettet ble så mye bedre det året! Med det mobilabonnementet jeg har, kan jeg bruke så mye jeg vil over hele Europa. Nettet på mobilen er ofte bedre enn på campingplassene, så jeg trenger ikke å lete etter et sted med ok nett, men kobler bare PC-en til mobilnettet. Det er superfleksibelt!»

Reiseruter med mitt rullende kontor

Til nå har Per kjørt disse langturene med sitt rullende kontor. Og hele tiden mens han har vært på tur, har han også vært på jobb og levert ulike prosjekter.

Hva bør man se etter når man skal bruke bobilen som kontor?

Selv om Per er veldig fornøyd, er det par ting som har vært viktig for at han skal kunne jobbe godt i bobilen. Hvis du vurderer å bruke bobilen i jobbsammenheng, bør du tenke over hva du trenger i løpet av en arbeidsdag.

«Jeg ville sett på hvor stikkontaktene er plassert i bobilen. Og at det er bra arbeidslys over arbeidsbordet, eller det såkalte spisebordet. Det er også praktisk med stikkontakter der du skal sove, så du kan lade opp mobilen så den er klar til neste arbeidsdag. Så det er en del tekniske ting som det er viktig at funker», sier Per.

adria-6
Per anbefaler at du ser for deg hvordan arbeidshverdagen i bobilen blir, og at du sjekker om det er godt nok arbeidslys og stikkontakter der du trenger det.

«En gang hadde jeg en bobil hvor jeg trengte skjøteledning gjennom hele bilen for å kunne jobbe, så det har jeg lært litt av. Printeren min bruker jeg ikke så ofte, så den har jeg bak i bagasjerommet, og henter den bare frem når jeg trenger den»

Liten plass – men veldig effektivt

«Jeg ble rett og slett skikkelig overraska over at det funka så bra!» sier Per. «Alt er innen en armlengdes avstand, og det er ikke noe kluss med noe. Fordi det er så liten plass, har jeg full kontroll på hvor jeg har ting – og det gjør det så enkelt! Hele kontorhverdagen blir forenkla fordi det ikke er så mye plass. Jeg bare strekker opp armen og åpner skapet over arbeidsbordet – der har jeg tegnesakene mine. Og jeg kan selvfølgelig flytte bilen etter sol og værforhold. Skal jeg lage litt svevende og inspirerte tegninger, finner jeg meg gjerne en romantisk utsikt. Og det kan man ikke når man sitter på samme kontor hver dag! Noen ganger står jeg på en parkeringsplass midt i en by, mens andre ganger finner jeg meg en vakker utsikt.»

Harstad - Lofoten 52-1-1

Dette er bare en av hundrevis av flotte utsikter Per har jobbet til.

Hvem passer bobilkontor for?

«Jeg ser for meg at bobillivet er helt perfekt for uteselgere! De er ofte altfor lei av hoteller og hotellmat – jeg treffer dem stadig på tur. Men jeg tror egentlig at det bare er et tidsspørsmål før flere oppdager det. Det er jo perfekt for folk som er mye ute og besøker kunder ute i distriktene sine i Norge. Det blir nesten som en turnebuss, hvor du har alt du trenger, og du kan ha det hjemmekoselig. Du har mat i kjøleskapet, kan lage deg hva du vil, når du vil og slipper unna hotellmaten. Det er et stort pluss at du ikke er avhengig av andre for å få mat. Det kan være utrolig slitsomt å måtte finne seg et ok sted å spise når man er sulten etter en lang dag i møter.»

41 Bobil 2017-1

Per synes det er deilig å kunne roe ned og bestemme middagen selv etter endt arbeidsdag.

Kombiner arbeid og fritid

Noe av det vi synes lokker mest, er en kombinasjon av arbeid og fritid som en jobbreise på hotell ikke kan tilby. Å komme «hjem» til seg selv, ha større grad av selvstendighet og faktisk kunne ha med utstyr og bruke naturen og nærområdet etter arbeidstid. Men er det egentlig god nok plass til både arbeidsgarderobe og fritidsgarderobe?

«Ja, absolutt! Og i tillegg kan man jo ha med seg sykkel, ski eller golfutstyr! Så er man enda mer parat til tiden på døgnet man faktisk ikke jobber», sier Per. «Da har man faktisk mulighet til å ha en fritid og gjøre noe annet enn å sitte på hotellrommet på ettermiddagene og kveldene – uten å måtte researche hva slags tilbud som finnes i nærområdet der man er. Det åpner opp for å bruke fritiden man har på jobbtur på en mye bedre måte! Og grensen mellom fritid og jobb blir, i alle fall for meg, visket ut når jeg er i bobilen. Jeg liker det veldig godt og synes det gir meg veldig stor fordel og fleksibilitet i hverdagen.»

England 426-1-2-1

Sykkelen er ofte med når Per er på tur.

Stadig flere har jobben med på tur

«De fleste tar jo egentlig med seg litt jobb på tur i større eller mindre grad nå til dags,» sier Per. «Det hender ofte at de jeg møter på campingplasser sier at de må inn en tur i bilen og sjekke mailen. Så uten at de vet det, bruker de jo egentlig bilen til jobb på samme måte som meg, bare at jeg gjør det på heltid. Jeg tror det er veldig mange som er i den gråsonen hvor de ikke kan ta helt fri, men må ha med seg jobben på tur. Og jeg tror det er mange som kunne tenkt seg å ta steget til med mer fleksibel arbeidshverdag, men at det er en sånn mental barriere for folk å flytte hele kontoret til bobilen.»

Knaus'n til Per 1-1

Bobilen er både arbeidsplass på fulltid og «hjemme» når Per er på tur.

Det er i alle fall ingen tvil om at Per er overlykkelig over at han tok sjansen og dro med seg jobben inn i bobilen for tre år siden. «Nå kan jeg ikke se for meg å gå tilbake igjen til et vanlig kontor. Å jobbe i bobilen gir en helt egen fleksibilitet jeg ikke kan se for meg å leve uten!»

Har du noen erfaringer med å bruke bobilen i jobbsammenheng?
Vi vil gjerne høre fra deg!
 

Kategori: Tips og råd, Norges-turer

Relaterte artikler