På ferie i Norge: Planlegge eller være spontan? Dette må du tenke på i forkant

  Blogg

  På ferie i Norge: Planlegge eller være spontan? Dette må du tenke på i forkant

  Posted by Per Vie on 29.jun.2018 09:01:54

  Før du skal ut på ferie er det mye som må planlegges. Men er ikke noe av sjarmen med campinglivet å kunne ta ting litt på sparket også? Det er ofte den gylne balansen mellom akkurat nok planlegging og akkurat nok rom for å være spontan som gir den aller beste ferien – og de fineste ferieminnene. Men hvordan finner du den riktige balansen for deg?

  Forberedelse vs. spontanitet

  Uansett om du er en hardbarka planlegger eller liker at ferien er en fri flyt av spontane innfall, er det noen ting du ikke kommer utenom å planlegge. Som for eksempel hva du trenger for å få den ferien du ønsker deg. God planlegging gir nemlig det aller beste grunnlaget for spontanitet!

  Budsjett og tidsplan

  Hvor lang tid har du til ferien, og hvor vil du reise? Skal du stoppe innom flere små steder, eller være på ett sted over mange netter? Tidsplanen bør planlegges for å få nok tid til det du vil ha ut av ferien, som de små stoppene innom en gammel venn, en severdighet eller et sted du aldri har vært før.

  helgeland-11

  «Da jeg kom til fantastisk vakre Helgelandskysten røk tidsplanen fullstendig. I tillegg til en kjøreopplevelse av en annen verden traff jeg også en gammel skolekamerat som flyttet til Brønnøysund for 40 år siden. Da lot jeg tidsplan være tidsplan», skrev Per Vie i et reisebrev i 2015.

  Skisser ut dagene du har til rådighet og hvor du vil dra, så ser du raskt at puslespillet faller på plass. Husk å legge inn noen dager ekstra, så du har litt planlagt slingringsmonn hvis du plutselig vil være et sted ei ekstra natt, eller får et godt tips om en spontan og spektakulær liten omvei.

  Fergeutgifter det er lurt å regne med

  Bilde av ferge fra Vistit Norway

  Hvor du vil dra, spiller også inn på feriebudsjettet ditt, så det er smart å ta hensyn til dette før du reiser. Vi har for eksempel mange ferger langs den norske kysten, og går turen til det vakre Vestlandet må du ha satt av en egen pott i budsjettet til fergeutgifter. Uansett om du kjører bobil eller campingvogn avhenger prisen av hvor langt kjøretøyet ditt er. For eksempel har bobiler opptil 6 meter en takst, og denne taksten dobles ofte hvis kjøretøyet er over 6 meter. Så skal du kjøre et stykke her, kan du ende opp med flere tusen i fergeutgifter.

  Her finner du mer informasjon om fergetider og fergepriser på Vestlandet.

  1-lofoten-19

  «Det ble noen turer ut på dekk for å fange lyset, havet og konturene av Lofoten. Helt rått», sier Per om en av Norges mange magiske fergeturer.

  Her finner du mer informasjon om fergene langs Kystriksveien.

  Booking av campingplass eller fricamping?

  Skal du på tur i fellesferien er det smart å planlegge litt og booke campingplass på forhånd, spesielt hvis det er en plass du vet du har lyst til å dra innom. I Norge er det heldigvis nokså trygt å fricampe, så det er ikke noen krise dersom du ender opp uten campingplass ei natt eller to – og det gir deg jo mulighet til å være enda mer spontan på turen! De siste årene har det også kommet opp flere selvbetjente bobilparkeringer – ofte i nærheten av bykjernen i de mindre byene. Her kan du ikke booke i forkant, men betaler på en automat når du har funnet en ledig plass.

  Terje Tuft 3

  Planlegging av reisesteder, tid og penger er faktisk nødvendig før du legger ut på en skikkelig ferietur, men du velger selv hvor stram planen skal være og i hvilken grad du følger planen når du først er ute på veien. Det viktigste å planlegge er å ha nok tid og nok penger for den ferien du ønsker deg. For det er nemlig det som funker best for folk flest – å planlegge for å kunne være spontan!

  Har du alt du trenger av campingutstyr?

  Tenk deg å endelig komme frem etter en lang kjøretur, og så mangler du ting og utstyr du så absolutt gjerne skulle hatt med deg. Da kan det være lurt å ha tenkt gjennom hva du trenger før du reiser. Har dere nok campingstoler? Er det også nok utstyr hvis dere får gjester på besøk? Er grillen i orden, og har dere grillutstyret du trenger? Har dere nok servise, glass og bestikk til alle som skal på tur? Og har dere egentlig det dere trenger av kjøkkenutstyr, eller er det noe som trenger en oppgradering?

  Utstyrskampanje

  Vi feirer Tour de France med vår egen Tour de Ferda – og mange gode tilbud på utstyr til ferien!

  Fordi ferien blir både enklere og bedre når alt campingutstyret er på plass, får du supergode tilbud på utstyr i alle Ferda-butikkene fra 29. juni! Og er det noe du finner ut at du trenger i løpet av ferien din i juli, er det selvfølgelig også bare å stikke innom oss. Vi  har fylt butikkene med varer og kommer til å arrangere konkurranser med flotte premier. Ta touren innom! 

  Tour de Ferda 2

  Kampanje Tour de Ferda

  New call-to-action

  Få også med deg at Ferda er til stede under Tour de France 17.-19. juli. TV 2 har fått låne en Ferda-bobil for å komme tettest mulig på opplevelsene. Her blir det både sykkelfest og annen moro. Følg med!

   

  Planlegger du ferie i Norge?
  Se Pers 46 reiseskildringer med mange gode tips her!

  Søk i bloggen