En tur innom Mosjøen for å oppleve kunst og folk uten filter

Publisert av Per Vie den 8. juli 2015

Det gjentar seg på denne bobilturen min - jeg treffer mennesker som brenner så inderlig for det de gjør, og jeg reiser ikke fra sånne ildsjeler uten å ha snakket med dem, og helst også skrevet om dem. Mosjøen er ikke noe unntak. Tvert imot! 

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.

Jeg kommer til Mosjøen i litt dårlig vær, og snart også i litt dårlig humør, for Mosjøen Camping kan ikke tilby meg annet enn en plass uten strøm i regnværet. Mye folk, med skytterstevne, kunstfestival og konsertene i byen.

Vinni holder gratiskonsert på torget mens jeg forsøker å få meg bobilplass for natta. Så den går jeg glipp av. Jeg slår meg til ro med det, og snart er humøret og gnisten på topp igjen. Mosjøenfolk - herlige mennesker!

Sommeråpent fra Mosjøen

Jeg får med meg den direktesendte sendinga i bobilen min før jeg rusler inn til byen for å møte musiker og musikkprodusent Fred Endresen. Han har med seg den spill levende og sprudlende artisten Berit Emma Forsmo. Begge var med i Sommeråpent, der Emma sang en hyllest til Berit Pauline Olderskog, den "finaste Damo i byen", og Fred spilte gitar og koret.

Mosjoen 10

Jeg får en lang prat med Fred om livet som musiker og musikkprodusent i lille Mosjøen. Fred driver nemlig Studio-Nord her, og det har han gjort i 21 år.

Studio-Nord - midt i musikkNorge

De fleste artistene som gjør innspillingene sine hos Fred kommer fra Nord-Norge, men han har også produksjoner for artister fra både Sverige, Finnmark og Oslo. Jeg lurer på om det er noen sjanger han har spesialisert seg på.

Mosjoen 12

- Jeg jobber ikke innenfor noen favorittsjanger, bare folk har med seg hjertet sitt i det du gjør, og har skapt musikken sin med en oppriktighet, sier Fred. Men hva med hans egen karrriere? Han har jo tross alt vært med på Grand Prix to ganger, både med Dubliners og som soloartist.

- Min egen karriere ligger der hele tiden, og jeg skriver mange nye låter. Så jeg føler ikke noe press på å lansere egne ting. Det kommer alltid når det skal. Dessuten er jeg mye rundt og spiller. Jeg er så utrolig glad i å jobbe i studio med andre artister, og jeg skriver også låter for andre, forklarer Fred.

Se og hør Fred synge en av sine egne ballader... 

Fred forteller at han kommer fra lille Værøy i Lofoten, der fiske var et naturlig yrkesvalg. Han kjørte også gravemaskin som ung gutt. Men så kom han inn på musikklinja i Mosjøen, og etter det har han vært her.

Jeg spør om Mosjøen kan bli i minste laget i denne bransjen, noe han tilbakeviser tvert. Og som en uvirkelig kontrast til et musikkprodusentliv på et lite sted i Norge forteller Fred at han var så heldig å ha et ukesopphold hos partneren til Quincy Jones - Bruce Swedien. Bruce er en legende av verdensformat, og han har gjort innspillinger for Frank Sinatra, Duke Ellington, Count Basie, Barry White, Michael Jackson, for å nevne noen.

Bruce Swedien og Fred

- Og det endte til og med opp med at jeg spilte piano og kora på en produksjon Bruce Swedien gjorde mens jeg var der, sier Fred stolt, med rette. Du verden, sier jeg!

- Etter det har Bruce og jeg hatt en spesiell kobling, og han er nærmest en bestefarfigur for meg idag. Bruce er nå 80 år, og musikalsk kunne jeg vel ikke hatt en bedre mentor.

Det er ikke vanskelig å være enig med Fred i det! Denne legenden har oppdaget det unike talentet fra Mosjøen, og Fred har virkelig satt standarden for sin egen fremtid som musiker og produsent. Og om noen små måneder er hans nye studio ferdig, med alt av lokaliteter han trenger, med fasiliteter og utstyr Fred har plukket på øverste hylle.

- Jeg elsker dette livet, og jeg gleder meg til å låse meg inn i studio hver dag, avslutter denne ildsjelen som jobber og bor med sin familie i en by han stortrives i.

Les mer om Fred og hans studio her på hans hjemmesider.

Galleria kunstfestival - kunst uten filter

Hvert år arrangeres denne festivalen, og da fylles alt som kan brukes av lokaler og gamle skur opp med kunst fra glade amatører og glade proffer i skjønn forening. Et herlig og befriende festivalkonsept, det du møter mange sprudlende fargerike folk.

Sigmund Berglund dått com!

Mosjoen 4

I det det første "galleriet" jeg går inn i treffer jeg spontant på en ung mann i en drakt fra en annen tid, og med et maleri som blåser meg litt overende. Han viser kun dette ene maleriet, og jeg spør hva denne mannen heter.

- Sigmund Berglund dått com, kommer det raskt fra kunstneren, etterfulgt av en befriende latter. Sigmund forteller at han bor i Korgen, et sted fem mil nord for Mosjøen. Jeg spør om han lever av å male.

- Neida, dette er et lykkelig underskuddsforetak, og jeg maler mellom to og fire bilder i året, sier Sigmund fornøyd. Og denne mannen som maler så fantastisk er snekker av yrke, og maler fordi han har lyst, uten å måtte tenke på økonomien. Det har han gjort i 20 år.

- Alt for kunsten, sier Sigmund, som ikke liker at jeg spør hva bildet hans koster. Han forteller at han hadde sin første separatutstilling i fjor. Og salg tenker han ikke så mye på. Han synes synd på de kunstnerne som MÅ produsere for å tjene penger og overleve.

- I år her i Mosjøen vil jeg bare gå rundt og være prins, sier Sigmund med et bredt smil.

Se mer av Sigmund her på hans hjemmesider.

Mosjoen 5 På Galleria kunstfestival kan alle uttrykke seg, små som store i alle formater.

Kvelden ble avsluttet på Gilles Café med en vorspielkonsert med den eminente gitaristen Dave Field.
Se klipp fra mitt besøk i Mosjøen og turen tilbake til Helgelandskysten her...

Dagen etter kjører jeg inn til byen for å få med meg mer før jeg reiser, og etter en kaffe kokt på gamlemåten på en av byens mange trivelige kaféer nærmer det seg tid for avreise. Ikke lett å reise fra et sted som Mosjøen. 

Mosjoen 3 Vikgården - en av de triveligste kaféene jeg noen gang har vært innom.

Få med deg Byfesten!

Byfesten nå til helgen avslutter Galleria kunstfestival og fyller hele Sjøgata med flere tusen feststemte deltakere. Få det med deg hvis du er i nærheten! Les mer ved å klikke her.

Så går turen videre utover mot deilige Helgelandskysten igjen...

Mosjoen 6 Det starter med regn og tunge skyer...
Mosjoen 9 Sola gløtter frem på veien nordover...
Mosjoen 7 Når jeg kommer til første fergen er det knallblå himmel...
Mosjoen 8 ...og jeg slår meg til ro for natta på Aldersund Motell & Camping

Herfra reiser jeg mot Bodø, med et par stopp inderveis. Det nærmer seg Lofoten....

Klikk her og følg reiseruta på kartet!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler