Med bobil til Meteora for å besøke munker uten høydeskrekk

Publisert av Per Vie den 19. juli 2019

For oss, som for nordmenn flest, er Hellas trivelige småbyer og vakre strender på idylliske øyer. Men dette landet er så mye mer enn det. Som for eksempel stedet vi er på vei til nå. Bli med på en reise til vanvittige klosterfjell i Meteora, der munkene på 900-tallet bodde i isolasjon i hver sin hule høyt oppe i fjellveggene. 

Av Per Vie

Fra praktfulle Parga går turen videre innover i landet. Og nok et hett tips fører oss til en uvirkelig virkelighet.

Meteora 2

Meteora 57

Med normal kjøring tar det drøye to og en halv time fra Parga til Meteora, men mitt klønete veivalg gjør at vi bruker ekstra lang tid, før vi endelig ser de besynderlige fjellformasjonene foran oss. 

Meteora 4

Meteora 5

Se på dette! Når vi svinger inn i gatene til byen Kalambaka nærmest velter de enorme fjelltoppene mot oss. De ser ut som om de bare har kommet rett opp fra intet!

Meteora 6

Vi kjører til landsbyen Kastraki og velger oss Campsite Vrachos Kastraki for natta. Dette viser seg å være en familiedrevet plass, og med sin beliggenhet et perfekt utgangspunkt for alle som kommer med bil, bobil eller campingvogn for å oppleve Meteora. Du kan også komme til Kalambaka med tog, og det er mulig å bo på hotell her i landsbyen.

Meteora 7

Det er overraskende lite med gjester her på campingplassen når vi kommer, men vi liker så godt det vi ser rundt oss at vi nyter både freden og de særegne omgivelsene.

Meteora 8

Her er det lett å trives, og bare det å se de mektige fjellformasjonene rundt byen og campingplassen gir gåsehud over hele kroppen.

Meteora 9

Det blir hjemmelaget Moussaka på plassens restaurant, og vi får litt å tygge på før middagen serveres. Solide brødblingser!

Meteora 10

Ja, vi blir mette. Og etter middagen tar vi oss en tur for å bli kjent med landsbyen.

Meteora 11

Kastraki betyr «lite slott», og vi ser at dette lille slottet av en fargerik og pittoresk landsby faktisk omfavnes ganske så mykt og omsorgsfullt av disse enorme fjellene av sandstein, med sine runde former og naturlige nærmest perforerte hull og huler.

Meteora 12

Meteora 21

Husene her i landsbyen er bygget i stein og mur, og takene er dekket av leirefliser. Og i gatene rundt husene er det er massevis med vakre blomster. For en herlig landsby!

Meteora 15

Det føles som det er noen som titter på oss fra høyt der oppe bak ryggene våre. Og kanskje sitter det en munk eller to inne i øyekroken der oppe i fjellet og passer på oss? Det er ikke fleip en gang, for det var nettopp de naturlige hulene langt oppe i fjellveggen som trakk eremittmunkene hit til Meteora på 900-tallet. Men det kommer vi tilbake til.

Meteora 14

Meteora 20

Meteora 18

Meteora 16

Meteora 24

Meteora 19-1

Meteora 23

Enhver landsby med respekt for seg selv har en egen liten bensinstasjon. Til og med en veldig koselig bensinstasjon. 

Meteora 13

Og jeg er temmelig sikker på at den er familiedrevet, at familien bor i huset bak pumpene.

Etter en behagelig og trivelig landsbyvandring tar vi kvelden. Vi skal tidlig opp for å kjøre rundt og titte på det vi har kommet for å se.

Nå skal vi endelig se klostrene!

Klokka er rundt ti når vi med sola rett i fleisen kjører gjennom landsbyen og ut mellom fjelltoppene. 

Meteora 25

Meteora 26

Vi har en kjøreplan. Vi fikk nemlig et kart av sønnen i huset på campingplassen. Her ser du hvor de forskjellige klostrene ligger langs veiene du kan kjøre med bilen for å se dem. Det går også busser fra både Kastraki og Kalambaka, hvis du vil la bobilen stå. 

Kart Meteora klostere

Meteora, som betyr «hengende i luften», er et av de største områdene med gresk-ortodokse klostere i Hellas.

«I Meteora henger klostrene fra himmelen»

Dette skriver Renate på renatesreiser.com. En knallbra og treffende beskrivelse.

Meteora 28

Allerede på 900-tallet slo munker seg til i isolasjon i hver sin hule høyt oppe i disse loddrette bergveggene. Ufattelig! Og grunnen til at det ble bygget klostere på disse toppene var blant annet for å beskytte seg mot fiendtlige angrep, og selvfølgelig for å komme nærmere Gud.

Meteora 50

Den eneste ankomstmuligheten var å klatre opp en lang stige, som munkene kunne trekke opp når de følte seg truet.

Meteora 27

Antageligvis ble de første klostrene bygget på 1300-tallet, og av 24 opprinnelige klostere er det nå bare seks igjen.

Meteora 30

Her er det fortsatt gresk-ortodokse munker og nonner som mediterer og ber, samtidig som flere av klostrene er tilgjengelige for turister som oss. Så her lever munker og nonner i beste velgående idag, dog på kanten av stupet. Det koster penger å komme inn, så klostertilværelsen har blitt god business.

Meteora 33

Vi stopper nesten rundt hver sving, for dette er så fascinerende å titte på at vi rett og slett lager bilkø. 

Meteora 34

Også så fryktelig liten Knausen vår plutselig ble!

Meteora 32

Bak min egen medbrakte «nonne» ser du klosteret vi skal besøke.

Meteora 31

Meteora 35

Bli med opp til munkeklosteret Metamorphosis, og se hvordan munkene lever her oppe på klippetoppen.

Meteora 36

De lange stigene er erstattet med litt mer komfortable trapper. Men hvordan det var mulig å komme seg 400 meter rett opp disse fjellveggene på 1300-tallet er en ubegripelig gåte.

Meteora 38

Meteora 65

Meteora 39

Dette er jo direkte vakkert og elegant, og gir et solid kvalitetsinntrykk. Ikke akkurat det man forbinder med kloster.

Meteora 41

Meteora 48

Meteora 42

Fantastisk utsikt har de også, blant annet til flere av de andre klostrene.

Meteora 44

Meteora 40

Pia og jeg går inn for å se klosteret innvendig, og vi slipper inn i et slags åpent lite kapellrom.

Meteora 46

Meteora 49

Men når vi vil inn i det aller helligste blir jeg stoppet av en munk med kritisk blikk. Han måler meg opp og ned – spesielt ned- og sier «No, no!» Jeg har shorts på meg! En mann i kortbukser slipper ikke inn. Husk det, bobilvenner. Ta på dere langbukser når dere skal på munkebesøk. Eller veldig lange kortbukser.

Og apropos business. Her oppe er det en egen liten butikk med både religiøse souvernirer og lokalprodusert klostervin å få kjøpt. Så turistpenger er greit. Bare ikke nakne mannebein.

Meteora 51

På veien videre stopper vi og betrakter dette mektige synet. Der oppe var vi for noen minutter siden. Så nærmer vi oss klosteret som helt klart har profilert Meteora mest og best, nemlig Agia Triada. 

Meteora 52-1

Har du sett på maken! Garanter ikke, hvis du ikke har vært her.

Meteora 70

Meteora 55

Det siste klosteret på veien er nonneklosteret Agios Stefanos. Men for oss blir det med det ene klosterbesøket, selv om vi gjerne skulle sett nærmere på flere. Kortbuksa vant over det aller helligste i varmen i dag.

Meteora 56

Nå går turen videre mot Athen. Men oppholdet i hovedstaden blir ikke helt som planlagt. Følg med!

Se film fra turen til Meteora her...

 

 

 

 

 

 

 

Kategori: Europaturer

Relaterte artikler