Ljubljana - en storby stappfull av liv og småbysjarm

Publisert av Per Vie den 25. juni 2019

Etter et par døgn i vakre Wien går bobilturen sørover. Slovenia neste, og nok en gang er jeg spent på hva som møter meg. For landene her i øst overrasker. Og det skal Ljubljana gjøre også, byen som feiret 2000 år i 2014. For maken til byatmosfære har jeg aldri opplevd! Hvor skal dette ende?

Av Per VieDet skal ikke ta mer en rundt fire timer å kjøre fra Wien til Ljubljana.

Ljubljana 3

Ljubljana 71

Ljubljana 27

Når Globia og jeg svinger inn på Camper stop Vrbinc er klokka rundt to. Jeg finner jeg en grei plass på en bobilparkering som nærmest er en parkeringsplass å regne. Helt greit, og veldig bra toalett- og dusjforhold, som det har vært på alle stedene jeg har vært til nå på denne turen.

Ljubljana 70

Vertskapet skjønner at jeg vil raskt inn til byen, og gir meg telefonnummeret til plassen faste taxisjåfør. Fast pris – 8 euro helt inn til byen, ca fem kilometer. Og det er bare å ringe, så kommer Brada og henter meg når jeg vil hjem igjen også. Superavtale, spør du meg!

Ljubljana - Europas storbyhemmelighet?

Etter 20 minutter sitter jeg i taxien til verdens triveligste sjåfør, som gir meg gode tips, viser meg bilder av unga sine på mobilen, mens han kjører. En humorist av rang er han også..

Ljubljana 5

Etter ti minutters hyggelig biltur setter Brada meg av her, for her har de knallgod lunsj til en rimelig penge, anbefaler Brada.

Ljubljana 4

Kyllingretten er noen av det bedre jeg har spist av kylling, og det sier alt, spør du mine nærmeste. Så er jeg igang med å utforske en by som skal ta meg med storm. Se på dette! Gamlebyen, selvfølgelig...

Ljubljana 6

Ljubljana 8

Jeg får raskt en følelse av Italia og Venezia, med mange trivelige kaféer og restauranter langs den vakre elva Ljubljanica. 

Ljubljana 11

Ljubljana 10

Ljubljana 12

Og plutselig dukker det opp en solid overraskelse. Det er tydeligvis et slags Citroen-treff her i byen. For her står de på rekke og rad, fra de aller første modellene til dagens utgaver av det franske bilmerket. Wow! Utrolig artig å se. Og jeg tror jammen meg at jeg har hatt et par av dem selv.

Ljubljana 21

Så bærer det i bedagelig rusletempo over de tre bruene til Preseren-plassen.

Ljubljana 13

For noen vakre bruer! Jeg er mildt sagt satt ut av denne bysjarmen. Og siden dette er en universitetsby er det ungdom å se over alt. Ikke så rart, med 270 000 innbyggere totalt og opptil 65 000 studenter!

Ljubljana 31

Her ser du Fransiskanerkirken.

Denne fine lille byen har vært utsatt for jordskjelv flere ganger, og etter skjelvet i 1511 ble byen bygget opp igjen i renessansestil. Lett stilblanding, men sjarmerende så det holder.

Ljubljana 16

Ljubljana 15

Ljubljana 17

Ljubljana 19

Her i byen er det skulpturer i alle former og fasonger, og som på mange andre bruer, hengelåser fra besøkende turister.

Ljubljana 20

Ljubljana 18

Ljubljana 24

Ljubljana 25

Ljubljana 23

Etter noen timers nytelse langs gatene og elvebredden ringer jeg Brada for å reise hjem for dagen. Skal selvfølgelig tilbake i morgen.

Brada forteller at markedsplassen er stappfull av lokale leverandører av deilig mat hver eneste fredag.

Ljubljana 9- Expect many people, sier Brada begeistret. Jeg forteller den godeste taxisjåføren at Pia kommer etter med fly til Kroatia for å bli med meg videre til Hellas. Og med et stort spørrende smil ser han på meg i speilet og sier:

- Are you sure that it’s ok for you? You are so lucky to be able to travel alone, and you really want your wife to come?

- Hehe, yes, I really do, ler jeg tilbake. Han smiler og rister på hodet og styrer med knærne mens han viser meg bilder på mobilen av oldboyslaget han spiller på. For en fyr!

Matorgie på markedsplassen idag!

Ljubljana 46

Idag henter Brada meg rundt klokka elleve, og kjører meg direkte til markedsplassen. Og her koker det av liv og mat allerede. Det lukter fantastisk, og folk kjøper seg det de vil ha til en billig penge, og setter seg på hvilken som helst kafë rundt plassen her. For her er det bare å nyte og drikke hvor du måtte ha lyst.

Ljubljana 29

Jeg tenker at jeg vil spise litt senere. Skal blant annet se Ljubljana Castle først, som ligger på toppen der oppe.

Ljubljana 32

Jeg rusler opp den bratte bakken på fin gangvei helt opp på toppen, der slottet ligger som det mest synlige landemerket byen har.

Ljubljana 37

Ljubljana 45

Ljubljana 38

Ljubljana 44

Ljubljana 39

Her viser det seg at det er et torg med restauranter, i tillegg til et lite museum. Slottes historie kan spores tilbake til 1100-tallet, og har vært gjennom omfattende ombygginger og utvidelser gjennom årene. Idag brukes slottet til spesielle arrangementer, konserter og bryllup.

Bli med opp i tårnet!

Ljubljana 42

Uæææ! Dette er høyt! Med skjelvende bein beveger meg meg rundt der oppe for å få tatt bildene mine. Og for en utsikt!

Ljubljana 40

Her oppe ser jeg ned på gatene jeg har vandret i. Og her ser jeg også fjellene som omkranser byen.

Ljubljana 41

Så bærer det ned igjen til markedsplassen for å få meg noe å spise. 

Ljubljana 61

Det blir lokal gris på meg, servert på papptallerken, sammen med en øl i plastkrus. Og begge deler smaker himmelsk!

Ljubljana 53

Ljubljana 62

Bli med, så rusler vi videre. For et folkeliv!

Ljubljana 47

Ljubljana 34

Ljubljana 35

Ljubljana 33

Ljubljana 48

Ljubljana 49

Etter hvert beveger jeg meg over en av de vakre bruene til det området der det er gallerier og enda flere trivelige kaféer.

Ljubljana 52

Ljubljana 51

Jeg havner i en herlig park ved universitetet.

Ljubljana 55

Her slapper meg av litt i gresset i skyggen av et vakkert bjørketre. Og sammen med studentene nyter jeg livet i den vakre parken.

Ljubljana 56

Ljubljana 57

Så tilbake til elva og en av restaurantene for å ta meg noe å drikke. Og akkurat nå ser jeg at det er Aperol Stritz for alle penga her i byen. Så da trår jeg til, jeg også, i 33 graders varme.

Ljubljana 58

Ljubljana 59

Ljubljana 63

Ljubljana 64

Her er det musikk, dans og liv i alle former, og glade fjes over alt. 

Ljubljana 68

Det begynner å bli sent når jeg rusler forbi disse to på rådhusplassen. 

Ljubljana 66

Jeg setter meg ned på en vinkafé her ved rådhuset, og får med meg hund og eier i perfekt samspill. Hunden synger og han spiller sax. Se og hør i filmen nederst i reisebrevet!

Det er på tide å ringe Brada, og snart har jeg min siste taxitur med den trivelige moroklompen fra Ljubljana.

Ljubljana 67

Ljubljana 69

For en byopplevelse! Ikke bare byen sjarmerte meg i senk, men også menneskene. Et minne for livet. Reis hit, folkens!

Se film fra turen til Ljubljana her...Les mye mer om byperlen Ljubljana her i denne Dagbladet-artikkelen.

Se alle reisebrevene her!

Se kart over reiseruta til og fra Hellas!

Nå skal jeg endelig til Kroatia. Har aldri vært der, og gleder meg stort. Ikke minst til at Pia kommer etter med fly for å slå følge på turen videre mot Hellas. Så det er bare å følge med videre!

Tidligere turer

Jeg har besøkt Sverige, Danmark, Tyskland, Østerrike, Italia, Frankrike, England, Wales, Skottland, Spania, Portugal, Belgia, Nederland, Estland, Latvia, Litauen, Polen – og selvfølgelig noen turer i Norge. Her kan du laste ned alle mine reisebrev fra turene rundt i Europa til nå, før denne turen til Hellas:

Last ned Pers beste reisetips til bobilferie i Europa

Kategori: Europaturer

Relaterte artikler