Kunst, kultur og camping - perfekt Lofotenmiks :)

Publisert av Per Vie den 14. juli 2015

Fra sydenstrand og magisk natt med midnattsol på Ramberg farer vi videre nordover for å se hva som dukker opp. Og igjen skinner sola. Selvfølgelig - for alle gode krefter er tydeligvis med oss på denne turen.

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.

Vi føler oss som lykkelige vinnere av ekte perler fra Lofoten, med den storslåtte naturen, kunst- og kulturlivet her ute, og ikke minst menneskene som bor og jobber her.

2 Lofoten 3

2 Lofoten 4 Her er vi på vei til Glasshytta i foten av mektige Bjørntinden.
 

Vi svinger innom brukskunstsenteret Glasshytta på Vikten, et familiedrevet kultursted, som blant annet selger kunsthåndverk i resirkulert glass med ulike farger og innlagt kvartz fra Lofotfjellene.

2 Lofoten 9

2 Lofoten 7bRett over veien for Glasshytta hilser jeg på keramiker Åse Tangrand, som drev Glasshytta i mange år sammen med mannen sin. Nå er det en av sønnene hennes som driver stedet, og hun har sitt eget keramikkverksted i underetasjen av kaféen.

- Jeg er opprinnelig fra Kragerø, og kom hit som ung jente. Vi gifta oss da jeg var 20, og vi har fått 9 barn. Vi drev gårdsbruk i mange år, og i 1992 åpnet vi Glasshytta, forteller Åse.

Takk Åse, for at du og mannen din gjorde det, for dette må alle som besøker Lofoten få med seg!

2 Lofoten 30

Les mer om brukskunstsenteret ved å klikke her.
Se også Glasshyttas Facebookside ved å klikke her.

Så går turen videre østover til innerst inne i Rolfsfjorden.

Brustranda Sjøcamping - en lun og koselig 50-årsjubilant

2 Lofoten 13

Dette er trivelige Brustranda Sjøcamping, godt beskyttet av grønnkledte Lofotenfjell. På campingplassens hjemmesider kan du lese: "Siden 1967 har tre generasjoner Tjønndal vært med på å skape en fin ferie for turister langs landeveien. Etter ombygginga på 90-tallet er tilbudet utvidet til ca. 100 sengeplasser og 50 bobil-/caravanplasser."

2 Lofoten 11

2 Lofoten 10

Jeg får meg en god prat med Randulf Tjønndal, eieren av campingplassen. Randulf og familien drev både bilforhandlervirksomhet og campingplass her ute frem til 2010.

- I 2008 brant hovedhuset vi sitter i ned til grunnen. Så dette huset er nytt, forteller Randulf.
Han har også en egen butikk her, med et stort utvalg av brukskunst og souvernirer.

- Vi selger også juleartikler hele året, for det vil gjestene våre ha, sier Randulf, som forteller at de har mange gjester fra mange land som kommer år etter år.

2 Lofoten 33- Vi har 18 hytter totalt her, og vi fikk for noen år siden en kunstner til å dekorere alle dørspeilene i hyttene. Også alle stolene her i kaféen har håndmalte motiver, forteller den engasjerte campingplasseieren. Jeg får se en av de større hyttene, som også tilbys til de som har behov for langtidsleie. Den vi ser på har to soverom pluss en hems som rommer fire ekstra personer, og hytta har også badstue.

Les mer om Brustranda Sjøcamping ved å klikke her.

Etter en behagelig kveld og natt på campingplassen til Randulf reiser vi vestover igjen. Målet er Eggum på Vestvågøy, et sted som en gang huset over 400 mennesker, stort sett fiskere med familier. Idag er det snaut 50 fastboende igjen på dette praktfulle stedet her ute i havgapet.

2 Lofoten 31

Galleri Eggum med motiver fra Lofoten

På vei utover til Eggum stopper vi hos Elisabeth og Rolf Aarøe Arnesen som driver Galleri Eggum. Elisabeth og Rolf bor på Helgeroa, men bor her ute på Eggum så ofte de kan, og nå i sommer i to måneder.

2 Lofoten 19

2 Lofoten 16- Lofoten har alltid vært en stor inspirasjonskilde for meg som billedkunstner, og i stedet for å dra rundt med malesaker tenkte vi at det hadde vært fint å ha et eget tilholdssted her ute, sier Rolf, som forteller at de kjøpte dette stedet i 2006.

Elisabeth driver en egen antikvitetshandel i lokalene ved siden av Rolfs galleri. Et utrolig sjarmerende sted som virkelig er verdt et besøk.

Har du hørt om hodet på Eggum?

2 Lofoten 21

Rett etter bebyggelsen finner du et svært så populært område for bobilister som vil oppleve midnattsola på første benkerad. Dette er et naturreservat som skal være åpent for fri ferdsel. Allikevel må du betale 20 kroner i en postkasse for å kjøre inn til stedet, og 100 kroner for å stå der natta over til de som driver kaféen på stedet. Ingen tilgang til strøm eller dusj, men kaféen har et toalett du kan benytte.

Vi finner oss en plass bilen og rusler en snau kilometer videre innover veien til det verdenskjente hodet, som utgjør en del av prosjektet Kulturlandskap Nordland.

2 Lofoten 20

lofoten.info kan du lese at kunsten til Markus Raetz handler om det å se, om hvordan vi observerer tingene rundt oss. Vi blir minnet om at overraskelser kan erfares også i livet ellers, hvis vi har øynene åpne. Skulpturen som står på Eggum forandrer form og dermed også innhold seksten ganger hvis man vandrer rundt den. Fra ett synspunkt ser den ut som et klassisk portrett, fra en annen vinkel er den som et hode snudd opp ned.

Jeg måtte frem med min iPhone for å filme dette kunstfenomenet, som du kan se i dette filmklippet fra andre etappe i Lofoten rundt...

Etter en bedre gryterett skapt av Pia i bobilens lille mirakel av et kjøkken følger vi solnedgangen så lenge vi klarer å holde øynene oppe. Og enda en natt legger vi oss før sola.

2 Lofoten 32

I morgen er planen å reise mot Lyngvær, noen kilometer nord for Henningsvær.
Ja, vi gleder oss!

Klikk her og følg reiseruta på kartet!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler