Med sola til Ballangen, Hamarøy og Fauske :)

Publisert av Per Vie den 23. august 2015

Nå er det noen dager siden jeg reiste fra Finnmark, og jeg har tenkt - hva kan måle seg med naturopplevelsene der oppe? Blir ikke det som å hoppe etter en kjent finnmarking? Så fortsetter bare dette vakre landet vårt med å bergta meg. For se på disse bildene, fra jeg reiser fra Narvik til jeg avslutter en praktfull dag ved vannkanten i Fauske.

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp nederst i artikkelen fra turen sydover fra Narvik til Fauske.

Jeg kommer litt sent avgårde fra Narvik, etter innspurten på Arctic Race. Litt mett i hodet av folkefesten i byen tenker jeg at det ikke blir lange bilturen idag.

Ballangen-Fauske 2

Da jeg kommer til Ballangen, som ligger i Ofoten, svinger jeg inn på Ballangen Camping, og jeg liker meg der umiddelbart, etter et heller stusselig opphold på nedlagte Narvik Camping, som var midlertidig gjenåpnet for Arctic Race.

Ballangen Camping - mer enn du forventer

At dette er en stor, velorganisert og innholdsrik campingplass ser jeg med en gang. Jeg finner meg en plass nede ved vannkanten. Liker meg best der. Og nok en idyll åpenbarer seg for meg...

Ballangen-Fauske 4

Med nok en kveld med et fantastisk kveldslys jeg har sett mye av her oppe i nord, takker jeg for dagen.

Les mer om Ballangen Camping ved å klikke her.

Ballangen-Fauske 8

Denne splitter nye dagen fortsetter som dagen før. Knallvær og en natur som gir meg frysninger i varmen. Og jeg som trodde de sterkeste naturopplevelsene var unnagjort!

Ballangen-Fauske 9Ballangen-Fauske 10

Her kommer ferga som skal frakte meg og bilen min over Tysfjorden fra Skarberget til Bognes.

Ballangen-Fauske 11

Se landskapet jeg forlater. Takk til min iPhone for at jeg kan se det igjen. Mange ganger!

Ballangen-Fauske 12

På ferga bestemmer jeg meg for å reise til Hamarøy - til Hamsuns Rike.

Ballangen-Fauske 15

Og da jeg tar av E6 ved Ulsvåg, kjører utover mot Vestfjorden, svinger over brua og ser Hamarøy Fiskecamping og Hamsunsenteret, da skjønner jeg hvilken perle jeg har kommet til.

Hamarøy Fiskecamping - en naturperle i hjertet av Hamsuns Rike

Mellom Fauske og Narvik ligger dette familiedrevne feriestedet i rolige omgivelser på østsiden av Vestfjorden.

Ballangen-Fauske 17

Og jeg parkerer selvfølgelig så nær vannet som mulig. Som vanlig...

Ballangen - Fauske 32

...med campingplassens sommerkafé som nærmeste nabo.

Ballangen-Fauske 18Her på kaféen slår jeg av en prat med Hans Petter Christensen, som har drevet denne plassen sammen med sin kone fra 1986.
- Så til neste år er det 30-årsjubileum, smiler Hans Petter, som selv kommer fra Ulsvåg, der jeg tok av fra E6'en.

- Plassen her ble startet i begynnelsen av 60-tallet, og mye har skjedd etter det. Da vi overtok var sesongen bare noen sommeruker. Nå er det hovedsakelig fiskere som kommer, og de kommer igjen år etter år, fra tre-fire dager og opp til en måned, forteller Hans Petter. Han og kona leier også ut båter til fiskefolket.

- Så vi er heldige sånn, vi er ikke så væravhengig, for lidenskapelige fiskere kommer uansett vær. Og det er mange hollendere og tyskere, men også russere som er faste gjester. Ikke så mange nordmenn, for de som kommer hit er her for å ta med seg fiskemat hjem, sier Hans Petter, som forteller at han har 26 hytter man kan leie hele året, med alt man trenger.

- Nå starter sesongen i april, og siste booking vi har for fisketurister er i desember, smiler Hans Petter, som raskt dreier samtalen inn på stedets store sønn - Knut Hamsun.

Les mer om Hamarøy Fiskecamping ved å klikke her.

Hamsunsenteret som nærmeste nabo

Han Petter forteller Knut Hamsuns familie flytter fra Lom til Hamsund her ute da Knut var 3 år gammel. Da het den kommende forfatteren Knut Pedersen. I 1862 forpaktet onkelen til Hamsun prestegården rett bak her, og da Knut Hamsun var 9 år måtte han flytte til sin strenge onkel for å hjelpe til med skrivearbeidet. Onkelen drev et slags folkebibliotek og postkontor i den gamle prestegården, og Hamsun skriver at dette var forferdelige år for den unge gutten.

- Fra den tiden skrev Hamsun en fortelling om et spøkelse, og vi fikk spilt inn fortellingen med dramatisert lyd og musikk til, og nå i september er det mange ungdomsskoleklasser som kommer for å høre på denne historien, iscenesatt med lyd og lyssetting her hos oss, forteller Hans Petter, som naturlig nok er brennende engasjert i den verdenskjente forfatterens historie.

Takk, Hans Petter, for spennende omvisning og innføring i litt av Knut Hamsuns liv her ute.

Ballangen-Fauske 16

Jeg våkner til en ny dag i Hamsuns Rike, og jeg reiser litt lenger ut på Hamarøy - til Hamsund - for å se barndomshjemmet til den store forfatteren...

Ballangen-Fauske 22

Her vokste forfatteren opp, bortsett fra da han bodde på prestegården hos sin strenge onkel fra han var 9 år til han ble komfirmert.

Ballangen-Fauske 20

Ved siden av Hamsunsenteret ser du ruinene etter prestegården.

Så går turen tilbake til Ulsvåg og videre sydover på E6...

Ballangen-Fauske 23

...og mot Fauske...

Ballangen-Fauske 27

Da jeg kommer til Fauske parkerer jeg på brygga, og handler litt mat og drikke på Amfi kjøpesenter. Jeg liker umiddelbart dette stedet.

Ballangen-Fauske 28

Mange nyter et bad fra brygga på en av de sjeldne sommerdagene med sol og varme. Det er praktfull her, og jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg er overrasket.

Ballangen-Fauske 31

Det blir en softis på Rådhustrappa, før jeg rusler til bilen for å spise nygrilla kylling i solnedgangen...

Livet er ikke det verste jeg har...og Fauske - takk for meg!
Se filmklipp fra turen til Ballangen, Hamarøy og Fauske her...

I morgen reiser jeg videre mot Mo i Rana.

Klikk her og følg reiseruta til Nordkapp!
Klikk her og følg reiseruta fra Nordkapp!

 

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler