Vurderer du å kjøpe bobil? Dette må du tenke på!

Publisert av Per Vie den 15. mars 2019

Har du lyst til å komme deg ut på veien i en smart og snedig bobil som har alt du trenger? Før du går til innkjøp av en bobil, er det viktig å finne ut av hvordan du skal bruke bobilen. Skal den kun brukes på ferie, som weekendbobil eller også som husstandens andre – eller eneste – bil? Vi har tatt en prat med en av bobilekspertene våre, og samlet de beste tipsene til hva du må tenke på før du kjøper bobil!

Før du velger hvilken bobil du skal kjøpe og tar steget opp til det komfortable bobilførersetet, er det mye du må vurdere. Flemming Pedersen er en av ekspertene ved avdelingen vår i Grimstad, og har mange gode råd til deg som er på jakt etter din aller første bobil. «Første gang du skal kjøpe bobil er det lurt å starte litt forsiktig», sier han. Det er nemlig mye å bli kjent med i en bobil, og mange bytter ut den første bobilen sin etter et par år. I tillegg anbefaler han å se på de ulike typene bobiler som finnes, slik at du kan velge den som passer behovene dine best.

«Noe av det du må tenke nøye gjennom er hvor stor bobilen skal være og hvor mange sengeplasser den skal ha. Den største feilen mange gjør, er at de kjøper en bobil med sengeplasser for både barn og barnebarn, mens det i realiteten sjelden er mer enn fire personer som ferierer samtidig», sier Flemming.

Last ned gratis e-bok: 7 gode råd til førstegangskjøperen av bobil

Ulike typer bobil

Før du tar et valg av bobil, er det lurt å sette seg inn i de forskjellige typene bobiler som finnes. Og uansett hvilken type som passer for deg, trenger du ikke å bekymre deg over å bli en sinke trafikken – dagens bobiler har nemlig mer enn nok motorkraft så de kan holde fartsgrensene både på motorveier og i motbakker. Her får du litt info og oversikt over fordelene ved de ulike bobiltypene.

Bybobil

la strada bybobil

Bybobilen er en kompakt og praktisk bobil, laget med utgangspunkt i ombygde varebiler. Noen har også et forhøyet tak. Bybobilene er relativt små, lettkjørte og tar seg godt frem i byer og tettbygde strøk. Størrelsen gjør dem også enkle å parkere. I de senere år er de nesten like godt utstyrt som de større bobilmodellene. Denne populære bobiltypen er ofte av merkene Fiat Ducato eller Mercedes Sprinter. Siden bybobilen er så lett å kjøre og parkere, passer den fint som husstandens andre (eller eneste) bil.

Alkovebobil

Alkove bobil.jpg

Disse bobilene er basert på chassiser fra varebiler hvor kun førerhuset er beholdt fra bilprodusenten. Alkovemodellene har et overbygg over førerhuset med en stor dobbeltseng. Og med en innredning med for eksempel køyesenger og tilleggssenger, er bilen ideell for barnefamilier. De mest brukte chassisene er Fiat og Ford, men det finnes også alkovebobiler på Renault- og Iveco-chassier.

Delintegrert bobil

Delintegrert bobil.jpg

Denne modellen er oppbygd som en alkovebil, men har ikke faste senger over førerhuset noe som gjør den lavere og mer strømlinjeformet. Med åpent førerhus mot bodelen og svingbare førerstoler blir plassen utnyttet maksimalt. Delintegrerte bobiler har overnattingsplass for 2 til 4 personer. De siste årene har det også kommet modeller med en senkeseng (dobbeltseng) over sittegruppe i tillegg til dobbeltseng (to enkle senger) bak. Delintegrerte bobiler kan leveres i forskjellige vektklasser, og er markedets mest populære bobiltype. De mest brukte chassisene er Fiat, Ford og Renault.

Integrert bobil

Helintegrert bobil.jpg

På de integrerte bobilene bygger bobilprodusentene også selve førerhuset. Dette gir bedre utnyttelse av plassen og gode muligheter for innredningen. Chassisene er gjerne fra Fiat, Ford, Mercedes, Iveco, MAN og Renault. Integrerte bobiler kommer også i forskjellige vektklasser.

Planløsning og sengeplasser

adria-3-1.jpg

adria-4-2.jpg

Westfalia seng.jpg

Før du kjøper bobil må du også tenke på hvor mange sengeplasser du trenger, og hvordan dere ønsker at sengene skal være plassert. Vi deler inn sengeløsningene i fire hovedgrupper: sidestilt dobbeltseng, tverrstilt dobbeltseng (såkalt «fransk løsning»), midtstilt dobbeltseng («Queen bed») og to enkle senger.

Se alle våre brukte bobiler

Førerkort og vektklasser

Med førerkort klasse B har du rett til å kjøre motorvogn med tillatt totalvekt på maksimalt 3500 kg. Du kan ha maksimalt 8 passasjerplasser i tillegg til førerplassen.

Førerkort klasse C1 gir deg rett til å kjøre lett lastebil eller bobil opp til 7500 kg.
Førerkort klasse C gir deg rett til å kjøre lastebil eller bobil med vekt over 7500 kg. 

Bobil og vekt

Totalvekt, egenvekt, vekt i kjøreklar stand og akselvekt har skapt forvirringer og tolkningsproblemer hos både Veivesenet, importører og forhandlere i en årrekke. Nå er det heldigvis nye regler som gjør forvirringen litt mindre: Fra og med 15. september 2012 skal alle bobiler som importeres til Norge ha en egen EU-godkjenning som heter Certificate of Conformity (COC). Dette betyr at alle nye bobiler har et COC-dokument fra produsenten, som oppgir bobilens egenvekt og totalvektEgenvekten og totalvekten som er oppgitt i COC skal være det samme som oppgis på vognkortet. 

Dette kan likevel skape litt hodebry. Hvilket utstyr ble bilen COC-godkjent med? Som regel gjelder COC-godkjenningen minst mulig utstyr, men i de fleste tilfeller inkluderes fører, en gassbeholder og 90 % dieseltank i egenvekten. En god huskeregel er derfor at alt ekstrautstyr som monteres på bobilen kommer som tilleggsvekt og må plusses på egenvekten.

Før COC kom i 2012, ble de fleste kjøretøy veid av Biltilsynet, også når bobilen og vognen ble typegodkjent i Norge.

Egenvekt er en betegnelse som brukes på vekten av bilen med standard utstyr. Det kan være mer standardutstyr på en bil levert i Norge sammenlignet med standardutstyret som leveres i Tyskland.
Kjøreklar vekt er vekten som skal oppgis i COC-dokumentet. Kjøreklar vekt inkluderer etter EU-kravene bil med standardutstyr, fører (75 kg), en gassflaske, 25 % vann, 90 % diesel og én strømkabel.

Gode nyheter!

  • Nye regler gjør at du ikke trenger å ta EU-kontroll på bobilen hvert år. 
  • Nå er det vanlig bomavgift selv om bobilen din veier over 3500 kg – samme bomavgift som for personbiler. 

Er du klar for å finne ut av hvilken bobil som passer for deg?

Last ned gratis e-bok: 7 gode råd til førstegangskjøperen av bobil 

 

Kategori: Ferie og fritid, Tips og råd

Relaterte artikler