Bli med til Gdansk, siste bybesøk på vår eventyrlige bobiltur i Øst-Europa

  Blogg

  Bli med til Gdansk, siste bybesøk på vår eventyrlige bobiltur i Øst-Europa

  Posted by Per Vie on 15.aug.2018 17:53:14

  Det er vemodig å tenke på at denne fantastiske turen med bobil til Øst-Europa nærmer seg slutten. Men når selveste finalebyen er Gdansk setter det et perfekt punktum for en bobilreise i Baltikum som til de grader har overgått alle forventninger. 

  Av Per Vie
  Se film fra turen til Gdansk HER eller lenger ned i reisebrevet. 

  Etter et forfriskende tordenvær med deilig og etterlengtet regn, våkner vi i dag til strålende sol her ved Sopot-stranda. 

  Elk-Sopot 24

  Nå har vi vært på tur her i Baltikum i godt over tre uker, og vi har hatt en halv dag med regnvær! Men i dag lever vi godt med at sola skinner, for planen er å ta toget fra Sopot til Gdansk, byen vi har hørt så mye om.

  Gdansk 51 

  Vi rusler de tre kilometerne inn til Sopot by, stikker oppom turistkontoret i byen og får vite at det går tog inn til Gdansk hvert tiende minutt!

  Elk-Sopot 25

  Endelig er vi i Gdansk!

  Drøye 20 minutter senere går vi av toget på Gdansk Glowny Railway Station, og vi beveger oss selvfølgelig mot gamlebyen, som vi har for vane å gjøre når vi besøker byer for første gang.  

  Gdansk 6

  Gdansk 7

  På veien passerer vi Jan Heweliusz som var astronom og borgermester her i byen på 1600-tallet. Han er kjent for å være grunnleggeren av forskningsområdet selenografi. Da vet du det!

  Gdansk 9

  Vi har ikke gått langt før vi støter på en av gatene med markedene Gdansk er så kjent for. Her bugner det av varer av alle slag, og det tilbys også nygrillet mat i alle varianter .

  Gdansk 10 

  Gdansk 53

  Rett nedenfor den enorme Mariakirken havner vi i Ulitsa Mariacka, også kalt Mariagata, som i århundrer har tiltrukket seg kunstnere, musikere og bohemer. Og i dag er også to bohemer fra Oslo på besøk!
   Gdansk 48

  Her i Mariagata kan man i flere av verkstedene se hvordan ravsmykker blir laget.

  Gdansk 52

  Dette er som å gå tre hundre år tilbake i tid, og vi har fått med oss at byens rike gullsmeder og handelsmenn en gang bodde innenfor disse utsmykkede fasadene.

  Gdansk 11A 

  Den gode gitartrubaduren Vadam Gavva underholder oss mens vi tar oss en enkel lunsj og noe friskt, fruktig og godt å drikke. 
   Gdansk 13

  Så går turen videre ned til havna og Motlawa-elva. Og her er det en stemning og et folkeliv som faktisk minner oss litt om Nyhavn i København!

  Gdansk 14-1 

  Gdansk 15

  Vi tar ikke mange skrittene fra den 700 år gamle kanalen og inn en av byens mange byporter, før dette åpenbarer seg for oss. Dluga, selveste paradegata i Gdansk.

  Gdansk 16

  Her er det et herlig liv. Og for en sjarm! Først rusler vi over denne åpne plassen, som går over til å bli en litt smalere gate når vi passerer Rådhuset. Her finner vi en rekke restauranter, kafeer og uteserveringer, og et stort utvalg små butikker. Og det beste av alt, kjernen av gamlebyen er bilfri.

  Gdansk 17

  Neptun-fontenen tiltrekker seg oppmerksomheten vår foran det mektige Rådhuset.

  Gdansk 18

  Neptun og Vie. Neptun øverst.

  Gdansk 19

  Vi koser oss i denne gata, og vi blir her lenge. Veldig lenge, for her er det godt å være. En fantastisk atmosfære.

  Gdansk 44

  Gdansk 20

  Gdansk 50

  Gdansk må være skapt for oss livsnytere, og det er mange av dem rundt oss. Ja, dette er definitivt en by å reise til for å nyte det gode liv! Og for mange av oss er det heller ingen lang reisevei.

  Gdansk 21 

  Gdansk 23 

  Uten plan rusler vi bare rundt i byen og suger til oss inntrykkene, og vi legger bort ambisjonene om å få med oss mest mulig av denne gamle, vakre middelalderbyen.

  Hardt rammet under krigen

  Gdansk har en meget dramatisk historie. Voldsomme kamper mot slutten av andre verdenskrig utslettet nesten hele sentrum, men omfattende gjenoppbygging etter krigen har gjenskapt mye av den gamle bygningsmassen. Og takk for det!

  Les mye mer om Gdansk og byens historie her på reisdit.no.

  Gdansk 25

  Gdansk 26

  Gdansk 27

  Her ser du litt av den mektige Mariakirken, verdens største mursteinkirke. Den ble bygget i gotisk stil i perioden 1343-1502. Den er på 5000 kvadratmeter og skal ha hatt god plass til de over 25000 menneskene som søkte tilflukt her under bomberegnet i andre verdenskrig.

  Gdansk 28

  Jeg har en tilbøyelighet til å søke mot havner, kyst og hav, og plutselig er Pia og jeg her nede ved Motlawa-elva igjen. Her ser du det kjente landemerket Zuraw Gdanski, Kranen. Den ble bygget på midten av 1400-tallet, og var den største kranen i sitt slag. Den ble drevet av menneskekraft; menn som tråkket inni en tredemølle av tre. Kranen er idag en del av Gdansk Sjøfartsmuseum.

  Gdansk 29

  Vi rusler videre langs havnepromenaden, og langt der borte kan du så vidt se toppen av det karakteristiske bygget til museet vi tenker å besøke, Museum for andre verdenskrig.

  Gdansk 30

  På veien passerer vi mange trivelige restauranter og barer, pluss denne gamle damen, som lager krøllete kunst av gulrøtter og poteter med et redskap hun gjerne vil selge oss.

  Gdansk 31

  Gdansk 32

  Dette arkitektonisk særegne museet ble åpnet så sent som i 2017, og det er naturlig at et sånt museum ligger her i Gdansk. Andre verdenskrig startet nemlig i denne byen, og Polen var et av de landene der ødeleggelsene var størst og befolkningen led mest.

  Dessverre er museet stengt når vi kommer, så vi rusler litt skuffet tilbake til havnepromenaden. Men skuffelsen forsvinner fort når vi fortsetter vandringen rundt i disse vakre omgivelsene.

  Gdansk 33

  Gdansk 34

  Gdansk 35

  Gdansk 36

  Gdansk 37

  Etter noen fine timer i Polens sjette største by er det på tide å gå mot toget. Vi tenker å tilbringe den aller siste kvelden her i Polen på et av de trivelige utestedene i Sopot.

  En siste kveld i praktfulle Sopot. Gleder oss! 

  Etter drøye 20 minutter går vi av toget. Magisk kveldslys og vakker fiolinmusikk møter oss når vi rusler over torget for å finne oss et trivelig sted for kvelden. Og trivelige steder er det nok av her i Sopot.

  Gdansk 43

  Gdansk 39

  Gdansk 47

  Gdansk 40

  Gdansk 45

  Her sitter vi og nyter myke jazztoner til de seneste timer. Og når vi rusler hjem til bobilen er det svarte natta.

  Elk - Sopot 40

  For en dag vi har hatt i Gdansk! Og for en kveld i Sopot! Heldige oss.

  Se film fra turen til Gdansk her: 

   

  I morgen reiser vi til Gdynia for å ta fergen over til Karlskrona. Vemodig å reise herfra. Men følg oss gjerne videre på veien fra Polen og hjemover!

  Les mer om attraksjoner i Gdansk her på reiseplaneten.no.

  Se kart over reiseruta til Øst-Europa her! 

  Planlegger du tur et annet sted i Europa? Last ned alle Europa-tipsene mine her!   

  Last ned Pers beste reisetips til bobilferie i Europa

  Søk i bloggen