Fra boknafisk og sort gull i Narvik til trekkspill i Bjerkvik og russisk rødvin i Nordkjosbotn.

Publisert av Per Vie den 10. oktober 2017

Etter to sterke døgn i Narvik, byen med det sorte gullet, går bobilturen til ferdafolktreff i Bjerkvik og Nordkjosbotn i et høstvær folk her nordpå sjelden opplever. Og jeg begynner å tro at det er jeg som har med meg godværet. Som alltid på turene mine.

Av Per Vie, Bobilturer 2017.
Se film fra turen til Narvik, Bjerkvik, Nordkjosbotn og Tromsø HER eller lenger ned i reisebrevet.

Fra den fine moloen for bobiler på Lødingen reiser jeg videre mot Narvik. 

Narvik-Tromso 1.jpg

Narvik-Tromso 4.jpg

Rett før Narvik passerer jeg den snart ferdigstilte Hålogalandsbrua...

Narvik-Tromso 5.jpg

Jeg finner meg en plass på bobilparkeringen midt i byen. Så rusler jeg over torget og opp til Rallar’n Kro og Pub for å få meg litt mat før konserten. For jeg skal nemlig på konsert i Kulturhuset ikveld.

Narvik-Tromso 6.jpg

Og da jeg ser det er boknafisk på menyen er valget enkelt. Nord-norsk snaddermat! 

Narvik-Tromso 7.jpg

Og det smaker godt!

Nå er jeg klar for Kulturhuset, og jeg skal treffe pappa'n til samboeren til broren til min samboer (puh!), Per Henrik Mørk, etter konserten. Og det viser seg at arrangementet er en støttekonsert for Sjømannskirken, med innslag fra blant annet lokale revyartister, en stand-up komiker, visesangere, jazzmusikere og koret Sangvirkelaget. En fin og artig opplevelse!

Narvik-Tromso 22.jpg 

Narvik-Tromso 23.jpg

Etter den stemningsfulle konserten møter jeg Per Henrik og hans fru Kari. Og denne mannen viser seg å være en kapasitet av de sjeldne. Den tidligere snekkeren har en fortid som SV-politiker og varaordfører her i byen, og er sentral i mye av kulturlivet. Og spiller kontrabass som en gud!

Per Henrik vil vise meg byen og gi meg en innblikk i Narviks dramatiske historie, så vi blir enige om å møtes kl 10 i morgen. 

På vei hjem til bobilparkeringen passerer jeg Scandic hotell. Plassen for bobiler ligger rett bak det særegne hotellbygget. Så midt i sentrum som det går an.

Narvik-Tromso 19.jpg

Dagens første stopp ligger bare tre minutters gange fra der jeg står med bobilen, og presis klokka 10 entrer vi Narvik krigsmuseum

Narvik-Tromso 8.jpg

Her møter vi Ann Kristin Kristensen, som er koordinator og omviser her på muséet. Og krigshistorien jeg blir presentert er voldsom.

Narvik-Tromso 9.jpg

Ann Kristin er fantastisk god til å formidle hva som skjedde her ute i fjorden under 2. verdenskrig, da tyskerne angrep. De var selvfølgelig på jakt etter jernmalmen - Narviks sorte gull.

Les mer om Navik Krigsmuseum her på museets hjemmesider.
 Narvik-Tromso 10.jpg

Narvik-Tromso 12.jpg

Krigshistorien til Narvik, som få av oss kjenner, gjør et sterkt inntrykk, og det undrer meg at jeg ikke har hørt om dimensjonene på slaget om Narvik før, hva som virkelig skjedde mellom 9. april til 8. juni 1940.  At det gikk med flere menneskeliv i kampene i fjorden utenfor Narvik enn under angrepet på Pearl Harbor er nesten ufattelig. Og sjokkerende. Hvem visste vel det?

Her kan du lese mer om Narviks dramatiske krigshistorie. 
 Narvik-Tromso 13.jpg

"For å bygge fred, må vi forstå krig"

Fra å være et krigsminnemuseum i de gamle lokalene har nå dette blitt til krigsmuseum, som også har fokus på krig og konflikter i verden idag. Målet er å bidra til at unge mennesker får mer kunnskap om 2. verdenskrig for å kunne forstå verden vi lever i idag på en bedre måte. 

Narvik-Tromso 14.jpg

- Det er viktig å se helheten her, sier Per Henrik, og sikter til hva jernmalmen fra Kiruna har betydd for Narvik og byens historie.

Så rusler vi videre for å treffe Steingrim Sneve i stiftelsen Vinterfestuka.

Vinterfestuka - den årlige hyllesten..

Narvik-Tromso 25B.jpg

Vinterfestuka har blitt arrangeres hvert eneste år siden 1956. Uka er en hyllest til byggingen av Ofotbanen og jernmalmtoget, rallaren og Narvik som by. Denne festuka er en av festivalene i Nord-Norge som har størst deltakelse og engasjement. 

Narvik-Tromso 26.jpg

Vi treffer Steingrim på togperrongen nedenfor statuen av legenden "Svarta Bjørn" som var kokke for et av arbedslagene under byggingen av jernbanen. Og mens vi snakker med Steingrim kommer ett av dagens 10 tog med jernmalm rullende inn på stasjonen.

Narvik-Tromso 27.jpg

Steingrim forteller at toget trekkes av verdens kraftigste elektrisk drevne lokomotiv, med sine 15.400 hestekrefter. Lokomotivet drar et sett med vogner med 6.800 tonn med jernpellets, og toget er nesten en kilometer langt! Utrolige dimensjoner. Og det hyler så det gjør vondt i ørene fra bremsene, da det ekstremt tunge toger skal stanse.

Ofotbanen sto ferdig i 1902, og ble offisielt innviet 14. juli 1903. Og det er ganske ufattelig at det transporteres 15,9 millioner tonn gods årlig på Ofotbanen. Det er mer enn all annen godstrafikk med jernbane i Norge til sammen.

Rombaksbotn - byen som forsvant.

Anleggsbyen for byggingen av Ofotbanen het Rombaksbotn, som lå innerst i Ofotfjorden. Her var det yrende rallarliv, med 500 fastboende helt frem til 1903. 

Narvik-Tromso 31.jpgModellen av Rombaksbotn er laget av Per Henrik Mørk.

Da forsvant byen, og Narvik begynte å vokse. Og inntil Ofotbanen ble bygd besto Narvik kun av noen få gårdsbruk. Byen fikk bystatus i 1902.

Spennende! Det er tydelig at helheten i byens historie, og betydningen av jernmalmen fra Kiruna er viktig for Narviks befolkning og byens identitet.

Per Henrik inviterer meg hjem, og jeg kjører til utkanten av Narvik, parkerer mitt rullende gjesterom i innkjørselen, og Kari, Per Henrik og jeg har en trivelig kveld sammen.

Narvik-Tromso 21.jpg

Narvik-Tromso 20.jpg

En deilig frokost, og jeg sier hjertelig takk for meg til det koselige vertskapet. Og på gjensyn!

Til Bjerkvik for å treffe ferdafolk...

Med hodet fullt av inntrykk går turen videre til Bjerkvik. Der skal jeg treffe ferdafolk og mange engasjerte bobilentusiaster, og jeg skal vise filmer og fortelle om bobilturene mine.

Narvik-Tromso 32.jpg

Narvik-Tromso 32B.jpg

Her er det god stemning, og de tre glade musikantene gjør det ekstra trivelig her på Ferda avdeling Bjerkvik. Jeg får en god prat med flere av gjestene som har kommet for å nyte det sosiale samværet og praten om livet i bobil.

Narvik-Tromso 38.jpg

Her treffer jeg folk som vært ute en vinternatt før gjennom mange år i bobil. For her kjører de fleste hele året, enten det er gode varmegrader midt i juli eller 35 minus i januar.

Og jeg spør: - Hva er det beste med livet i bobil, folkens?

Narvik-Tromso 34.jpg

- Du får se masse, du kommer tettere på alt, og du opplever ting du aldri kan få med deg når du kommer til et sted med fly.

Tor Thorvaldsen bygde sin første bobil selv i 1984.
- Så kjøpte vi vår første ordentlige bobil i 2004, og siden har vi kjørt hele Europa rundt i seks forskjellige bobiler, forteller Tor fra Andenes. Legg merke til ramma på veggen bak Tor, med pins fra alle land han og kona har besøkt.

- Det eneste landet vi ikke har vært i enda er Russland, sier Tor, som også kan fortelle at de var vi borte i to og en halv måned i sommer, og for tre år siden var han og fruen på tur i fem måneder i strekk..  

Narvik-Tromso 36.jpg

- Friheten! Og det at vi har både dusj, varmt og kaldt vann, og kan bruke bilen hele året.

Terje Mikalsen har kjørt bobil siden 1989.
- Da jeg begynte å bruke bobilen vintertid også var jeg et utskudd, sier Terje fra Harstad, som også kan fortelle at han kjører med henger. Han har nemlig med seg to skutere. Ofte har han vært på turer i opp til 40 kuldegrader med bilen full av unger. Rapidoen han kjører nå kjøpte han her på senteret i april.

Narvik-Tromso 40.jpg

- Friheten, samholdet og det å sitte rundt bålet sammen med andre bobilfolk – året rundt. Det er livet!

Gunn og Jan Johansen har altid vært glad i å kjøre rundt i Europa.
- Den første bobil kjøpte vi i 1994. Så har vi hatt mange forskjellige bobiler, og nå i mars kjøpte vi oss en Knaus 900. Det blir nok den siste, for nå er vi pensjonister, sier det sprudlende ekteparet fra Harstad.

- En gang var vi innom tretten land på fire uker, sier Jan, som kan fortelle at han har kjørt 100.000 kilometer i året i jobben sin, og 30.000 med bobil i fritiden. 

- Om det er 25 kuldegrader, vi koser oss. Så her oppe parkere vi ikke bobilen om vinteren!

Narvik-Tromso 41.jpg

- Skal vi bort til noen venner tar vi bilen. Her har vi alt vi trenger. Mat og klær og eget soverom.

Karin og Yngve Thune har nettopp kjøpt en ny Carthago.
- Dette er vår andre bobil, og før det hadde vi fire campingvogner, forteller ekteparet fra Bjerkvik. De bor faktisk bare et steinkast unna senteret her. Karin og Yngve forteller at de kjører mye til Sverige og Danmark. 

Takk for praten, alle sammen. Nå går turen videre til Troms og Nordkjosbotn i postkortvakkert høstvær..

Narvik-Tromso 44.jpgNarvik-Tromso 45.jpg

Nordkjosbotn - omkranset av mektige tromsfjell.

Narvik-Tromso 45B.jpg

Da jeg kommer inn døra til Ferda avdeling Nordkjosbotn blir jeg møtt av hjertelige smil og lukten av varme, nystekte vafler. 

Narvik-Tromso 48.jpg

Jeg har med meg et rimelig godt humør da jeg kommer hit, og humøret stiger enda et par hakk da jeg møter disse folka.

Narvik-Tromso 49.jpg

Hege er virkelig en kundemottaker i ordets rette forstand. .

 

- Alltid fint å kjøre sammen!

Narvik-Trmso 51.jpg

Disse to entusiastiske bobilparene forteller at de alltid kjører sammen i hver sin bobil når de er på tur, enten det er rundt i Norge eller nedover i Europa. De elsker bobillivet, og kan også anbefale turer til vakre østblokkland. Takk for tipset! Det blir nok mitt neste reiseprosjekt.

Narvik-Tromso 50-1.jpg

- Vi nyter pensjonistlivet og mange fine turer i bobilen.

Birger Fagerhaug er pensjonist, men kjører, henter og omregistrerer også biler for senteret her.
- Og ellers er vi veldig mye på farten med bobilen, forteller Birger, som nå har sin fjerde Dethleffs.

- Øst-Europa er topp å reise til med bobil, sier Birger. Han og fruen har planer om tur til Kroatia neste år. Birger forteller at han nå har fått et spesialfeste for motorsykkel til bobilen sin. Løsningen kan bare tas av da han ikke vil ha den der. Send meg gjerne et bilde av løsningen, Birger!

Om jeg vil være med hjem på middag? Ja takk, Trond!

Narvik-Tromso 47.jpg

Og så Trond da, avdelingslederen her. Han og hans trivelige kone Maria inviteter meg like gjerne hjem på middag etter at senteret stenger for dagen.

Narvik-Tromso 51.jpg

Veien hjem til Maria og Trond er ikke lang - men vanvittig vakker!

Narvik-Tromso 51B.jpg

Jeg rygger mitt rullende gjesterom inn foran bobilen til Maria og Trond, og rigger meg til med strøm. Maria disker opp med fanastisk deilig mat, og Trond tryller frem en flaske med russisk (!) rødvin. 

Narvik-Tromso 52.jpg

Og for en kveld det blir! 

Narvik-Tromso 53.jpg

Frokosten idag blir inntatt ute i t-skjorta i minst 17 varmegrader. Og vi skriver 1. oktober! Det fine været her oppe i nord nekter å gi seg. Og takk for det, for nå går turen min videre mot Nordens Paris. 

Hjertelig takk for meg, Maria og Trond!

Ekteparet Skøld anbefaler meg å kjøre en liten omvei langs Malangen. Et meeeget godt tips...

Narvik-Tromso 54.jpg

Narvik-Tromso 56.jpg

Narvik-Tromso 57.jpg

Narvik-Tromso 58.jpg

Narvik-Tromso 60.jpg

Vel fremme i Tromsø velger jeg Tromsø Camping for et par netter framover. Her bodde jeg også på min tur rundt i Norge sommeren 2015. Og i litt overraskende sur vind rusler jeg tilbake forbi Ishavskatedralen og over brua inn til byen for å få meg litt mat. 

Narvik-Tromso 61.jpg

Skarven er et naturlig førstevalg. Og siden jeg nå skal ha et par jobbedager i bilen - og jeg har vært i Tromsø før - blir middagen idag årets store Tromsø-opplevelse.

Narvik-Tromso 62.jpg

Og lutefisken - som faktisk ble lansert idag kl 15.30 - smakte himmelsk. Jeg var den første som ble servert årets lutefisk her på Arctandria restaurant i Skarven-huset. Tror det er den beste utgaven jeg har smakt noensinne av favorittretten min

Les om bobilturen min til Tromsø sommeren 2015 her.

Neste stopp blir Harstad, men først om et par dager. Så følg med!

Se film fra turen til Narvik, Bjerkvik, Nordkjosbotn og Tromsø her...


 

 

 

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler