Fra seteridyll i Alvdal til fjellmagi over Rondane

Publisert av Per Vie den 1. september 2015

Fra Røros går turen til Alvdal, Kjell Aukrusts rike. Ja, jeg skal selvfølgelig innom Aukrustsenteret, men det er først og fremst sauebøndene Mariann og Ketil jeg skal besøke. Og det blir også en tur opp på setra og sauene med nistekurven full av skjørost, seterrømme og spekemat. For en opplevelse for en bygutt som meg!

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen til Alvdal, Rondane og Gudbrandsdalen nederst i artikkelen.

Etter bare kort tid på veien fra Røros er jeg plutselig i Hedmark Fylke, og jeg tenker at jeg nesten er hjemme. Røros ligger nemlig litt nord for grensa mellom Sør-Trøndelag og Hedmark. Men nei, jeg skal ikke hjem, men til Alvdal.

Alvdal- Gudbrandsdalen 1

Alvdal- Gudbrandsdalen 2

Alvdal- Gudbrandsdalen 3

Alvdal- Gudbrandsdalen 4

Alvdal- Gudbrandsdalen 6

Alvdal- Gudbrandsdalen 7

Og før jeg vet ordet av det er jeg på tunet hos Mariann og Ketil, og møtes med velkomstbrek av denne tassen idet jeg stiger ut av bilen.

Alvdal - Gudrnadsdalen 14

Alvdal- Gudbrandsdalen 9

Mariann Streitlien og Ketil Plassgaard bor på dette sjarmerende gårdsbruket sammen med en katt og et kopplam. Sauene er på sommerbeite på fjellet. Jeg kjenner Ketil fra tiden han bodde sørpå, men etter at Mariann overtok gårdsdriften etter sine foreldre har Alvdal vært hjemmeadressen for begge to. Ved siden av sauedriften jobber Mariann som sekretær i Hedmark Fylkeskommune, og Ketil som Art Director og freelance fotograf. De lever et godt liv her i Alvdal, med dyr og fantastisk natur rundt seg.

Mariann er på jobb da jeg kommer, men så fort hun kommer hjem pakkes nistekurven, og vi reiser opp på setra, der sauene er på sommerbeite.

Alvdal - Gudbrandsdalen 36

Seterdrømmen jeg hadde i hodet åpenbarer seg foran meg, og jeg blir fullstendig betatt. For et sted! En seter akkurat som den skal være!

Alvdal - Gudbrandsdalen 37

Her er det mange som er glade for å se oss, og Ketil henter mel til sauene i et av husene på setertunet, mens Mariann ordner istand litt mat til oss inne på det gamle hovedhuset på setra.

Alvdal - Gudbrandsdalen 33

Alvdal - Gudrnadsdalen 13

Da er det servert. Skjørost, som jeg aldri i mitt liv har smakt, med seterrømme, flatbrød og spekemat. Og det smaker himmelsk! Jeg storkoser meg på denne setra, mens regnet plasker ned. Perfekt stemning.

Alvdal - Gudbrandsdalen 34

Dagen etter blir jeg vekket av lammebrek i bobildøra. Så her i Alvdal er det ikke hanen som tar seg av den typen morgenrutiner.

Alvdal - Gudrnadsdalen 15

Dagen etter tar Ketil og jeg oss en tur innom Aukrustsenteret. Bygdas store sønn ble hedret med dette senteret i 1996, og inneholder blant annet mange av hans arbeider, men også aktiviteter til å fryde seg over.

Aukrustsenteret og Flåklypatoppen

Aukrustsenteret er åpent hver dag frem til 11. oktober. I ukedagene er kun Aukrustsenteret åpent, mens i helgene er Flåklypatoppen klar for nye astronauter og rakettoppskytinger. Åpningstider frem til 11. oktober er fra kl 10.00 - 16.00 hver dag. Så da er det bare å ta seg en tur til en spektakulær opplevelse i Kjell Aukrusts fantasifulle verden.

Les mer om Aukrustsenteret ved å klikke her.

Så reiser Ketil og jeg mot Tronfjellet, som ruver mot øst 1665 meter over havet. Vi bestemmer oss for å bestige Tron med bobilen, selv om toppen er dekket av et skylag idet vi reiser oppover fjellveien.

Alvdal - Gudrnadsdalen 17

Vi passerer noen vakre setere og en flokk med nysgjerrige sauer på veien oppover...

Alvdal - Gudbrandsdalen 32

Alvdal - Gudrnadsdalen 18

Vi kommer oss ikke helt opp, men såpass høy at vi får denne utsikten. Her oppe er det fantastisk utsikt over bygda og videre vestover mot Rondane og Dovrefjell, og kanskje enda litt lenger. Skyene kommer og går, og rammer dramatisk inn utsikten. Og da vi reiser nedover igjen kjører vi fra tett tåke med nærmest ingen sikt til klarvær og sol på noen meter. Magisk!

Jeg kjører Ketil hjem til gården, og takket pent for meg. Det har vært en stor opplevelse å være sammen med dem, og ikke minst oppleve turen til setra med skjørost, spekemat og ekte gammeldags seterstemning.

Så går turen min videre mot Rondane...

Alvdal - Gudrnadsdalen 21

Alvdal - Gudrnadsdalen 24

Alvdal - Gudrnadsdalen 25

Alvdal - Gudrnadsdalen 26

Alvdal - Gudrnadsdalen 27

Etter en magisk tur gjennom Rondane Nasjonalpark kommer jeg til Trabelia Hyttegrend & Camping, rett nord for Ringebu. Jeg er i Gudbrandsdalen.

Alvdal - Gudrnadsdalen 28

Jeg parkerer bilen, og bruker noen timer på mac'en og bloggen før jeg faller til ro for natta.

Trabelia Hyttegrend & Camping mot høyfjellet i Ringebu, i hjertet av Norge.

Alvdal - Gudrnadsdalen 29Dagen etter får jeg en prat med Lars Lundbakken, som eier og driver denne plassen sammen med sin kone Else. Lars forteller at familien  hadde et gardsbruk nede i bygda, og da var dette en setereiendom. Det var kuer her til 1966, og foreldrene til Lars startet campingen i 1969.

- Vi overtok driften i 1985, og dette har blitt mer en livsstil enn en jobb, for vi bor her også, sier Lars, som forteller at han har 40 fastboende campere, og ca 15 plasser til gjennomreisende som meg. Else og Lars har 11 hytter med høy standard og alt du trenger. Så har de seterhuset som også kan leies, uten vann og toalett.

- Vi har mange faste gjester som kommer igjen. Og det er veldig trivelig, men vi ønsker oss også enda flere nye gjester, smiler Lars, som nå i september venter på flere faste gjester som vil ha vogna her i vinter for å nyte vineteren og skilivet her oppe.

- Bobiler øker kraftig, ingen tvil om det. Vi har hatt en dobling i antall bobilbesøk fra i fjor til i år, sier Lars, og kommer til å legge enda bedre til rette for flere bobiler.

- Vi trives godt med dette livet. Vi treffer mange fine mennesker, og det er gøy å se at folk trives hos oss og kommer igjen, fra mange forskjellige nasjonaliteter, avslutter Lars fornøyd, og hiver seg ut i dagens mange gjøremål.

Godt å være her, kjenner jeg. Det er som å komme hjem.

Les mer om Trabelia Hyttegrend & Camping ved å klikke her.

I morgen skal jeg reise videre mot Jotunheimen. Og ja, jeg gleder meg!

Se filmklipp fra turen til Alvdal, Rondane og Gudrandsdalen her...

Klikk her og følg reiseruta til Nordkapp!
Klikk her og følg reiseruta fra Nordkapp!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler