Fra sør til nord for å treffe ferdafolk. Og jeg får se lyset!

Publisert av Per Vie den 26. september 2017

Bildet er tatt fra bobildøra på Innhavet i Hamarøy, og tårene triller. Sterkt. Ikke bare fordi jeg opplever nordlyset for første gang, men også menneskemøtene her oppe. For rett før jeg ser dette fantastiske lyset banker det på bobildøra mi, og etter et snaut minutts prat inviterer en trivelig nordlending meg hjem på middag! Han spør til og med om jeg vil ha den nyfiska ueren stekt eller kokt! Tettere på sterke opplevelser kommer man ikke...

Av Per Vie, Bobilturer 2017.
Se video fra turen til Nord-Norge HER eller lenger ned i reisebrevet.

Da jeg reiser fra Oslo har jeg ingen forhåndstanker om hva som venter meg om noen dager der oppe i nord. Men minnene fra bobilturen Norge rundt for et par år siden skaper forventninger allikevel. Turen min rundt i Norge begynner i Sverige denne gangen fordi jeg vil komme meg raskest mulig til Nord-Norge. Og i følge Google Maps sparer jeg over to timers kjøretid på å kjøre nordover gjennom Sverige.

OsloInnhavet 1-1.jpg

Globia, min faste reisepartner, er selvfølgelig med meg også på denne turen...

OsloInnhavet 3.jpg

Og første stopp blir Ferdas avdeling på Jessheim. Her er nesten hele staben "hjemme" da jeg kommer innom.

OsloInnhavet 4.jpg

På jakt etter folk som elsker livet på veien.

Det jeg ønsker meg er at jeg kan treffe flest mulig ekte bobilentusiaster som brenner for livet i bobil på turen, og nettverket til Ferda er gull verdt. Gode tips om ferdafolk med gode historier mottas med takk. Og tipsene raser på allerede!

Som for eksempel Sverre. Da jeg var på Caravanmessen på Lillestrøm kom en trivelig kar bort til meg som fortalte at han med stor iver så filmene fra turene mine. Vi avtalte å møtes på Ferda på Jessheim, siden han hadde kjøpt en Knaus bybobil der i sommer. Hans første bobil, faktisk.

- Hvorfor bobil? Det er det å være på veien, da.!

OsloInnhavet 6.jpg

Sverre Aaser har funnet bobilen som passer han og samboeren perfekt, og vi tar en prat om det ferske livet i bobil.

- Joda, det var litt camping da jeg var mindre, men det var mer telt i skauen. Så det med bobil har kommet mer og mer etter at jeg så filmene dine, forteller Sverre, som for mange år siden var mye på veien da han jobbet med lys- og lydanlegg for band på turné. 

Sverres bobil.jpg

- Jeg husker at det å være på veien var ganske kult, og lysten til å reise rundt ble vekket igjen gjennom dine filmer, forklarer Sverre, og kikker fornøyd bort på bobilen sin. Han og kona reiste også litt rundt i Norge i sommer. Godt å høre at turene mine har inspirert deg, Sverre. Og takk for prate for denne gangen. 

Også Tove og Geir nyter friheten med sin nye bobil...

OsloInnhavet 34.jpg

Bobilen gir oss frihet til å oppleve det vi har lyst til!

- Nå som vi har blitt pensjonister og er friske og rørlige, så realiserer vi det vi i alle år har hatt lyst til å gjøre, sier Tove og Geir Breiland fra Mosjøen, som ganske nylig kjøpte seg en ny Carthago hos Ferda på Jessheim. 

Så forlater jeg jessheim og reiser mot det store utland - Sverige.

Särna i Dalarna - svensk idyll for en natt.

Neste stopp er Särna i Dalarna, og i typisk høstvær kruser jeg inn i nabolandet og mot nord i rundt tre og en halv time.

OsloInnhavet 7.jpg 

Resepsjonen på Särna Camping er stengt for kvelden. Etter avtale finner jeg nøkkelen til strømmen og en kode til santitærhuset i postkassa utenfor. Jeg parkerer ytterst på kanten av plassen med utsikt mot vakre Särnasjön. 

OsloInnhavet 8.jpg

Jeg er helt alene som gjest her, og jeg nyter første kvelden på denne vakre plassen. Og etter en behagelig natt våkner jeg som kongen på haugen til sol og blå himmel. Jeg er klar for neste etappe.

OsloInnhavet 9.jpg 

OsloInnhavet 11.jpg

Seks timer ligger foran meg før neste stopp, som blir Doro Camp i Lappland. Jeg kommer til campingplassen etter at det har blitt mørkt, og får ikke noe spesielt inntrykk av stedet. Så det er bare å komme seg avgårde igjen neste morgen.

OsloInnhavet 10.jpg 

Til Nordland for å oppleve det igjen!

Jeg husker det fra bobilturen min Norge rundt i 2015. Vakkert lavland, stupbratte dramatiske fjell rett i havet og rause nordlendinger med grenseløs gjestfrihet. Gleder meg! Og etter nærmere syv timer kommer jeg til grensa og stuper ned Junkerdal til E6’en, fra regnvær i Sverige til strålende sol i Norge. Herlig å være i vidunderlige Nordland igjen!

OsloInnhavet 13.jpg 

OsloInnhavet 14.jpg

Da Globia og jeg kommer til Fauske finner vi oss en plass på bobilparkeringen nede ved sjøkanten, bare 700 meter unna sentrum. Kraftig vind gjør at vi holder oss innendørs i hjemmets lune arne. 

OsloInnhavet 15.jpg

Utover ettermiddagen kommer det stadig flere bobiler, og snart er plassen nesten full. Litt overraskende, men det skyldes sikkert køntrihelgen på hotellet.

IÓsloinnvannet 34.jpg

Country Weekend - og nesten full bobilcamp!

Det blir litt enkel mat i bobilen før jeg rusler bort til hotellet. Ikke akkurat min musikk, men jeg er nysgjerrig på stemningen. Og den står i taket!

OsloInnhavet 20.jpg

Unge og eldre fra fjernt og nært storkoser seg til kjente westernsvisker. Mest eldre, forresten. Og jeg forlater festen i fornuftig tid og tar meg heller en ufornuftig tur innom puben Kaptein Larsen. 

"Velkommen til Ferda-dagene!"

Jeg sier ja takk, spiser en bedre frokost i bilen og tar turen til Ferdas avdeling på Fauske for å vise filmer fra turene mine og prate med besøkende bobilentusiaster.

OsloInnhavet 16.jpg

Her møter jeg trivelige ferdafolk med bankende hjerter for livet i bobil. Blant annet denne mannen...

- Feriebolig og arbeidsbolig i ett. Selvfølgelig!

Kurt Inge Kristiansen forteller at han jobber som landbruksvikar for bønder som trenger ekstra hjelp eller rammes av sykdom, og han har virkelig behov for bobilen i jobben sin.

OsloInnhavet 17.jpg

Han er utdannet agronom og stiller opp på timen der det trengs. Kurt overtar driften av fjøs og stall i prekære situasjoner. Og bobilen gjør alt såre enkelt. Han rykker ut der det er behov, og har med seg sin egen arbeidsbolig. Genialt, tenker jeg.

- Med bobilen føler jeg at jeg er litt på ferie også, selv om jeg jobber, smiler Kurt, tydelig fornøyd med løsningen. Han kan også fortelle at han og hans samboer også driver med utleie av bobiler.  

Vi tar oss en tur ut til en av kundene hans, og den trivelige bonden forteller at Kurts tjenester er gull verdt.
- Og det fine er at han kommer i bobil og klarer seg selv hundre prosent under oppholdet på gården, sier den fornøyde bonden.

Osloinnhavet 21.jpg

- Joda, når bonden ringer er jeg på plass på gården hans nesten før han rekker å legge på, smiler Kurt.

At dette er en løsning for mange yrkesgrupper er jeg overbevis om. Jeg bruker jo selv bobilen som kontor og arbeidsplass. 

Erfarne ferdafolk med tanker om ny bobil.

Laila og Robin Andreassen bor i Bjerkvik, men passerte Fauske og fant ut at de ville svinge innom arrangementet her på Ferda. 

OsloInnhavet 19.jpg

- Så fikk vi også hilse på ferdamannen, smiler Robin lurt til meg.

Det engasjerte ekteparet forteller at de har kjørt bobil i mange år, og at de trives best med å ta turer rundt her oppe i nord. Nå vurderer de å bytte til en ny Rapido med automatgir og 150 hesterkrefter. 

- Nå har vi prøvekjørt en ny Rapido, og den står absolutt opp til de forventningene som vi ble forepeilet. Så det var hyggelig. Så da er det ikke umulig at det kan bli kjøp, nikker Robin, som sikkert vil fintenke litt sammen med Laila.

 

Innhavet i Hamarøy neste!

På ettermiddagen reiser jeg videre nordover, og etter et hett tips sikter jeg meg inn på Innhavet i Hamarøy. Det skal visstnok være en veldig bra bobilparkering der. Og det viser seg å være helt korrekt!

OsloInnhavet 22.jpg 

I fantastisk vær går turen gjennom et like fantastisk landskap.

OsloInnhavet 24.jpg

OsloInnhavet 23.jpg

OsloInnhavet 25.jpg

Det er lørdag og nesten fullt av bobiler da jeg kommer til Innehavet Bobilparkering, som ligger nydelig til nede ved sjøkanten, med vidunderlig utsikt utover Straumsnesvika og Sagfjorden.

OsloInnhavet 26.jpg 

Jeg finner meg en plass på øverste platået og nyter kvelden og solnedgangen.

OsloInnhavet 27.jpg

Dagen etter reiser de fleste hjem eller videre. Sikkert fordi det er søndag. Jeg får dermed stjerneplassen ned mot sjøen. Herlig!

OsloInnhavet 28.jpg

Det er praktfullt vær, og T-skjortetemperatur i solveggen, og jeg nyter tilværelsen på den vakre plassen sammen med Globia.

OsloInnhavet 29.jpg

OsloInnhavet A-1.jpg

- Hei! Jeg heter Anders. Vil du spise middag i lag med mæ?

Utpå ettermiddagen banker det på bobildøra, og en blid nordlending vil gjerne vite hva Ferda er og hva slags blogg jeg lager. Jeg forteller villig vekk, og vi har ikke snakket sammen mange sekundene før han inviterer meg hjem til seg for å spise uer. Han spør meg til og med om jeg vil ha den stekt eller kokt!

For et raust menneske, tenker jeg. Typisk for folket her oppe i nord. Og han inviterer meg atpå til på båttur dagen etter, hvis jeg har lyst. Han vil vise meg den fantastiske skjærgården her ute og bruke noen timer av sin tid på meg!

Det går en halv time, så blir jeg hentet av Anders. Det viser seg at han er en av de nærmeste naboene til bobilpassen, og vi fyrer opp et bål for å gjøre det ekstra lunt å sitte ute i hagestua hans.

OsloInnhavet 30.jpg 

Anders forteller at han bor her ute fra april til oktober, og at han ellers bor i Fauske. Her ute trives han som fisken i vannet - og nå er fisken klar!

OsloInnhavet 31.jpg 

Nam-nam! Uer er overraskende godt! Ja, helt ærlig, dette er en av de beste fiskemåltidene jeg noensinne har smakt, servet enkelt og uformelt på papptallerken av en trivelig nordlending som har jobbet som kokk i mange år, blant annet på Nordsjøen.

Og det må jeg si - hvis dette er typisk for nordlendinger er det bare å reise til Nordland hurtigst mulig, folkens. For dette er sterkt og rørende for en kar som setter pris på sånne som Anders, som er vant med å ha litt småskeptiske og avmålte søringer rundt meg hjemme i Oslo.

Og skulle du svinge innom Innhavet på din ferd skal du ikke se bort fra at en blid kar med topplue kommer ruslende bort til deg for å slå av en prat. Det er ganske sikkert hedersmannen Anders. Han har masse virkelig spennende å fortelle, så sett av god tid. Og hils han fra meg!

Yesss! Jeg har sett lyset! 

En magisk dag er slutt, og jeg skal bare ut for å trekke litt frisk luft før jeg køyer, da dette åpenbarer seg for meg i bobildøra...

Nordlys 1.jpg

Wow! Jeg har drømt om å oppleve nordlyset en gang i livet mitt, og nå er det her! Jeg spretter rundt og fomler etter kameraet for å rekke og ta noen bilder før magien forsvinner igjen. Og med campingstolen som stativ og 10 sekunders eksponerigstid klarer jeg å fange litt naturmirakelet.

Nordlys 2.jpg 

Nordlys 3.jpg

For en knallstart på turen min her oppe i nord. Og i morgen skal jeg på båttur med Anders før jeg reiser videre nordover. Bli med du også. I neste reisebrev.

Se film fra turen nordover til Nordland her...


 

Se kart over reiseruta underveis her!

 

 

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler