Fra skogdrama i Monchique til mektige klipper og surfestrender i Sagres

Publisert av Per Vie den 29. november 2018

Etter den overraskende opplevelsen på restaurant Grisen ved demningen Monte da Rocha går bobilturen videre mot Monchique. Og det skal vise seg at det dukker opp flere overraskelser på denne jomfruturen min med bobil i Portugal. Først oppover mot Foia-fjellet, og så når Odd Arne og jeg kommer til Kapp St. Vincent i Sagres, Europas sørvestligste punkt. Dette er overveldende! 

Av Per Vie

Se film fra turen til Monchique og Sagres her: 


Idag forlater jeg Monte da Rocha etter en av mitt livs aller største matoverraskelser.

IMG_2309

Maria og Manuel på restaurant Grisen serverte verdens beste kylling i går kveld, med pommes frites av en annen verden, og en salat fra himmelen. Helt klart en annerledesopplevelse for livet!

Sagres 3

Monchique neste!

Jeg henger meg på bakhjula til Odd Arne, min gode reiseguide for et par dager. Og målet er å kjøre til Monchique og fjelltoppen Foia. Håpet er at det gode været skal holde seg, så vi får se den fantastiske utsikten jeg har hørt så mye om.

Sagres 41 

Etterhvert er vi igang med klatringen, og dette er artige veier å kjøre på! Jeg fryder meg stort over det frodige landskapet og de krappe svingene. Gøy!
 Sagres 42

Sagres 11

Veldig snart skal det også vise seg en annen virkelighet, mens vi krabber oppover. Jeg fornemmer en lukt av noe brent, og trærne som omkranser veien forteller at det har skjedd katastrofale ting i distriktet her.

Sagres 44 

Vi tar en stans i bakken for å nyte utsikten, men opplevelsen får en bismak når vi ser på trærne rundt oss. Odd Arne forteller om brannen som herjet i flere uker her i sommer. Og grunnen til at brannen ble så omfattende og eksplosiv er eukalyptustrærne som er plantet her. De tilhører ikke Portugal i det hele tatt, men er plantet her fordi de er hurtigvoksende og brukes til å produsere papir. Problemet er at det er mye olje i dem, og når de blir antent sprer flammene seg med en eksplosiv fart.

Sagres 58

To lokale i Monchique ser hvordan flammene raser rett utenfor byen. FOTO: CARLOS COSTA / AFP

24 mennesker ble skadd, men heldigvis gikk det ikke liv tapt i området her. Mange mistet hjemmene sine i den voldsomme brannen.

Sagres 12

Vi kjører videre, og jeg både nyter den vakre utsikten og får frysninger og blir trist når jeg ser hva brannen har etterlatt seg. Denne turen får plutselig et annet fokus enn det som er planen.

Sagres 45

En absurd blanding av vakkert og forbrent landskap.

Verre gikk det i juni i fjor i en tilsvarende skogbrann i Pedrago Grande-området. Da omkom 64 mennesker da hovedveien de kjørte på plutselig ble omsluttet av den eksplosive brannen.

Forby planting av eukalyptustrær, tenker jeg. Vekk med dem!!!

Sagres 46 

Fjellet som er kjent for spektakulær utsikt byr på tåke idag.

Vi nærmer oss den lille byen Monchique, men skjønner at tåka er på vei, og skal vi rekke å få med oss utsikten fra toppen må vi bare passere byen og håpe på at det er klarvær oppe på Foia. Og vi snirkler oss gjennom en småbysjarm jeg gjerne skulle sett mer av.

Sagres 19-1

Vi skjønner fort at tåka allerede har lagt seg som en topplue over Foia.

Sagres 48

På veien stopper vi ved den hellige kilde, og slurper i oss hver vår håndfull med hellige dråper, før vi kjører det siste stykket opp i tåkeheimen. Men de hellige dråpene klarer ikke å fjerne tåka. 

Sagres 49

Vi snur umiddelbart, kjører nedover igjen og rett under tåkelokket aner vi hvilken utsikt det kan være herfra.

Sagres 14

Vi stopper for litt mat på pizzarestauranten O Rei do Piri-Piri. Her er det en brukbar utsikt sørøstover, selv om vi skulle ønske den var enda klarere når vi først er her.

Sagres 15

Sagres 16

Bedre er derimot sardinene til Odd Arne og hvittingen jeg blir servert. Så da nyter vi en pust i nedoverbakken, før turen går mot dagens endelige reisemål – Sagres og Kapp St. Vincent. 

Sagres 52

Sagres 20

Det bærer nedover svingene i det etterhvert så vakre, frodig landskapet, når de vonde bildene av de brente trærne er lagt bak oss.

Sagres 54

Plutselig er vi på flatmark igjen, og vi kruser mot Sagres.

Sagres 21

Måler er å nå frem til festningen på Europas mest sørvestlige punkt, Kapp St. Vincent, før det blir mørkt. 

Endelig Sagres og Kapp St. Vincent!

Før mørket kommer parkerer vi bobilene ytterst der ute ved de ville stupbratte klippene.

Sagres Per Vie

Vi rusler litt rundt ytterst på klippekantene, og jeg helt klart med hjertet i halsen. Har høydeskrekk så det holder! For her er det ingen sikkerhetsgjerder, og turister og lokale fiskere plasserer føttene bare noen centimeter innenfor kanten på klippene som rager 80 meter opp fra vannmassene der nede. Uæææ!

Sagres 24 

Ja, det er mennesker du ser ytterst der ute på stupkanten på bildet over!

Sagres 29

Den blå skumringstimen gjør opplevelsen enda mer dramatisk og storslått!

Sagres 30

Odd Arne tenker på hjemveien tilbake til Vale Rabelho, og jeg sier hjertelig takk for følget og fantastiske opplevelser vi har hatt sammen i to fine dager. Du er god, Odd Arne!

Sagres 32 

Jeg fricamper natta over like i nærheten, og våkner til regnvær.

Sagres 33

Men jeg kan kunsten å kose meg i dårlig vær. Først i bobilen med litt jobbing noen timer, og så på surfekafé for å nyte en bedre salat.

Sagres 34 

En ny dag og sola skinner! Jeg hiver meg i bilen og tar turen utover mot festningen igjen.

Sagres 35

Her parkerer jeg ved denne stranda, Praia do Beliche. Wow! Praktfullt. Jeg nyter øyeblikket og surfeaktivitetene en times tid, før jeg kjører den lille stubben ut på Kapp St. Vincent igjen for å se festningen og klippene i solskinn, før jeg setter bobilsnuta nordover langs kysten.

Sagres 37

Sagres 59

Lille meg og den vesle bobilen min. Mektig!  Og lurer du fortsatt på om du skal ta deg en bobilferie til Portugal? Gjør det!

Men nå er jeg klar for å reise videre nordover langs kysten Så får vi se hvor jeg stopper. Slå følge!

Se oppdatert kart over kjøreruta til Portugal

Og i mellomtiden kan du lese reisebrevene min fra noen av mine andre turer gjennom Europa her:

Last ned Pers beste reisetips til bobilferie i Europa

Kategori: Europaturer

Relaterte artikler