Fra Zorbas landsby Stoupa til vår egen strand i Preveza. Takk for oss, Hellas!

Publisert av Per Vie den 28. juli 2019

Med bildet «kelner i solnedgang», fotografert i Stoupa, hyller vi livet her i Hellas, mens vi kruser videre fra denne vidunderlige lille byen til Preveza med «Zorbas dans» på full guffe på radioen. Dagene med bobil rundt i dette praktfulle landet har vært et eneste stort eventyr. Og kjære bobilvenner - det er lov å kopiere reiseruta vår! Nå står Italias østkyst for tur.

Av Per Vie

Fra drømmestranda på Elafonisos går turen videre nordover langs kysten. Og lite vet vi om hva som møter oss. Ingen ting, faktisk, for sånn funker det spontane livet i bobil, uten særlig forhåndsforskning på steder å besøke. Vi lever nok mer etter prinsippet «det som kommer, det kommer». 

Stoupa - Preveza 2

Stoupa - Preveza 72

Vi kjører en stund langs sjøen, før vi beveger vi oss litt innover i det vakre landskapet og gjennom noen små, sjarmerende landsbyer.

Stoupa - Preveza 80

Stoupa - Preveza 3

Stoupa - Preveza 4

Vi passerer det ene appelsintreet etter det andre, inntil det kommer fra Pia: «Stooopp!» Ned med vinduet, og erfarne epleslanghender griper om et par oransje fristelser. 

Stoupa - Preveza 5

Og vips, så er appelsinene våre. Hehe! Gode var de også. Så kruser vi videre, spente på hva som dukker opp rundt neste sving. 

Stoupa - Preveza 82

Stoupa - Preveza 6

Alltid overraskelser i dette landet. Etter hvert kommer vi til stupbratte fjell og veier à la Trollstigen...

Stoupa - Preveza 9

...og vi kommer til et område der bortimot samtlige hus er bygget i stein. Tydelig nye og moderne hus, basert på eldgammel byggeskikk fra romertiden.

Stoupa - Preveza 81

Vi passerer Agios Nikonas, med sine kapeller og tradisjonelle steinhus. Se på dette!

Stoupa - Preveza 11

Stoupa - Preveza 10

Sjarmerende så det holder, med sitt pittoreske uttrykk skapt for evigheten.

Stoupa - Preveza 13

Stoupa - Preveza 16

Stoupa - Preveza 14

Vi nærmer oss campingplassen vi fant på nettet, men vi vet ingen verdens ting om hva som møter oss.

Stoupa - Preveza 17

Så stuper vi ned fra høyden mot reisemålet for dagen.

Stoupa - Preveza 18

En strålende kar tar hjertelig imot oss i resepsjonen her på Camping Kalogria, og han forteller at det var bestefar Andreas som startet denne plassen i 1978. 40-årsjubileum i fjor, med andre ord. Og nærmest hele slekta er med på å føre tradisjonen videre etter bestefar. Bli bedre kjent med George etter hvert.

Stoupa - Preveza 19

Vi finner oss en praktplass mellom oliventrærne, med utsikt ned til Kalogria Beach, og er ikke seine med å komme oss ned på stranda.

Stoupa - Preveza 22

Akkurat idag er denne lille, intime stranda nærmest okkupert av lokalbefolkningen, men vi finner oss til rette på hver vår solseng, og nyter nok en ettermiddag ved vannkanten i den intense varmen.

Zorbas lille landsby

Etterhvert går det opp for oss at det er en personlighet som preger denne byen. Et par navn går igjen på skilt og restauranter. En av dem er selveste Zorba, som de fleste av oss kjenner via den erkegreske «Zorbas dans» og den klassiske filmen «Zorba, the Greek» fra 1964 med Anthony Quinn i hovedrollen. 

Stoupa - Preveza 71

Det viser seg at Nikos Kazantzakis, forfatteren av boka som denne klassiske filmen er basert på, bodde her i Stoupa samtidig med gruvearbeideren George Zorbas. Byens to store sønner, med andre ord. Spennende, for dette visste vi ingenting om før vi kom hit.

På tide å se landsbyen, så vi rusler like rett rundt hjørnet for campingplassen.

Stoupa - Preveza 28

Vi ser vi på hverandre og gliser. Er det mulig?! Dette hadde vi ikke ventet oss!

Stoupa - Preveza 27

Stoupa - Preveza 30

Vi er bergtatt og mildt sagt overrasket, begge to, og vi blir selvfølgelig her utover kvelden. Vi koser oss litt ekstra på Patriko café. Og her er det ren skjær livsglede som utspiller seg i solnedgangen, også blant dem som serverer oss på strandpromenaden denne herlige kvelden.

Kelner i solnedgang

Stoupa - Preveza 31-1

En av de glade kelnerne hiver serveringsbrettet til himmels, tar det elegant imot igjen og sjonglerer brettet på én finger, til applaus fra spesielt to av gjestene – Pia og meg.

Stoupa - Preveza 32

Det ble et blinkskudd til. Joda, vi må innrømme det, vi har blitt dødsforelsket i nok en liten by i Hellas. Og det herlige er at det går an å reise hit til akkurat denne fredelige perlen med charterfly. Kan ikke sammenlignes med bobil, selvfølgelig, men en skarve hotellseng kan sikkert duge i nødstilfeller. 

Vi hører faktisk flere norske stemmer på stranda idag.

Stoupa - Preveza 33

En ny dag her i denne vidunderlige landsbyen. Og sultne blir vi også, midt i byforelskelsen.

Stoupa - Preveza 35

Stoupa - Preveza 36

Stoupa - Preveza 38

Stoupa - Preveza 39

Det blir god mat og enda mer soling og bading, før vi rusler tilbake til campingplassen for å prate litt med George, Dimitris og eldstemann i huset, Tanos, som er far til Dimitris og onkelen til George.

Stoupa - Preveza 20

Denne herlige banden serverer oss sin egen variant av tzatziki, med deres egenproduserte olivenolje, som vi selvfølgelig kjøper med oss en liten kanne av. Må jo ha med oss smaken av Stoupa hjem til Norge. Selvfølgelig!

- Husk å ta den fantastiske sykkelveien som går fra Stoupa før dere drar, sier George ivrig. 

Stoupa - Preveza 21

Nordmenn med bobil - kom igjen!

Nå ønsker denne engasjerte familien seg besøk av flere nordmenn her på campingplassen. Så kom igjen, kjære venner. Dere vil garantert stortrives! 

Stoupa - Preveza 42

Når kvelden nærmer seg er vi på plass på stranda igjen. Og fra den høytsvevende Bar 360 nærmest himmelen nyter vi utsikten, og vi er klare for nok en praktfull solnedgang.

Stoupa - Preveza 44

Her er det badeliv, barbeinte rusleturer og andre aktiviteter til solar går ned.

Stoupa - Preveza 43

Stoupa - Preveza 45

Også månen vil ha et ord med i laget.

«ευχαριστώ για μας!» - som betyr «Takk for oss!»

Stoupa - Preveza 46

Det er ikke lett å forlate denne campingplassen, som mange kaller den triveligste i hele Hellas. Dette har ganske enkelt vært en fornøyelse!

Ta en titt på dette! Kalogria og Stoupa Beaches fra vinteren 2018:

Preveza neste. Det skal være en flyplass der.

Nå setter vi snuta nordover til Preveza, da Pia skal ta flyet hjem derfra om et par dager. 

Stoupa - Preveza 47

Stoupa - Preveza 48

Stoupa - Preveza 73

Seks timer senere svinger vi inn på denne plassen, Kalamitsi Beach Camping Village, som visstnok drives av et eldre ektepar. Hun fra Italia og han fra selveste Albania.

Stoupa - Preveza 49-1

Her på denne plassen er det stille og rolig, bortsett fra den intense skarpe lyden fra de gresshoppelignende dyra oppe i trærne. Hvordan det låter? Se og hør lyden i filmen!

Stoupa - Preveza 61

Det er nesten ikke folk, men en og annen svale nyter en dukkert i det praktfulle bassenget.

Stoupa - Preveza 52

Vi finner oss til rette med bilen og rusler ned mot stranda, gjennom en avkjølingstunnel laget av bambus.

Stoupa - Preveza 53

Stoupa - Preveza 54

Her er vi alene! Vi har stranda for oss selv. Behagelig.

Stoupa - Preveza 55

Utpå kvelden blir det en tur til campingplassens restaurant, som inviterer til italiensk pizzakveld.

Stoupa - Preveza 56

Stoupa - Preveza 57

Godt var det. Og gode og pizzamette kryper vi til køys.

Dagen har kommet. Pia skal hjem.

Stoupa - Preveza 58

Idag trår Pia til med egg og bacon til frokost. En slags avskjedsgave? Hehe. En virkelig god eggløsning på morgenkvisten, synes nå jeg. Smaker himmelsk - på eksklusiv papp!

Stoupa - Preveza 59

Stoupa - Preveza 60

Vi nyter noen timer på stranda, før vi rusler opp til heimen og oppsummerer den delen av turen Pia har vært med på, fra Kroatia, til Monenergo, gjennom Albania og så endelig til Hellas. Se praten i filmen, med lurvelevenet fra de små krypene oppe i trærne som «bakgrunnsmusikk».

Stoupa - Preveza 62

Takk for følget, Pia! Det har vært herlig å ha deg med. Det blir rart å fortsette uten deg.

Nå skal jeg til Igoumenitsa for å kjøre båt!

Stoupa - Preveza 64

Stoupa - Preveza 74

Så reiser Globia og jeg til Igoumenitsa, og vi kommer til en knallfin og sjarmerende campingplass, Camping Kalami, ganske tett på kaia der båten går fra i morgen tidlig.

Stoupa - Preveza 65

Stoupa - Preveza 66

Stoupa - Preveza 67

Dette blir en siste smak av deilige Hellas for denne gangen. Nå blir det båt over til Brindisi, og så videre nordover langs østkysten av Italia. Jeg er spent.

Stoupa - Preveza 69

Stoupa - Preveza 70

Vi passerer øya Korfu på veien, og ni timer senere på blikk stille hav flyter vi i havn i Brindisi. Hvordan det går videre? Følg med!

Se film fra turen til Spouta og Preveza her...

 

Se alle reisebrevene her!

Se kart over reiseruta til og fra Hellas!

Tidligere turer

Jeg har besøkt Sverige, Danmark, Tyskland, Østerrike, Italia, Frankrike, England, Wales, Skottland, Spania, Portugal, Belgia, Nederland, Estland, Latvia, Litauen, Polen – og selvfølgelig noen turer i Norge. Her kan du laste ned alle mine reisebrev fra turene rundt i Europa til nå, før denne turen til Hellas:

Last ned Pers beste reisetips til bobilferie i Europa

 

Kategori: Europaturer

Relaterte artikler