Fra landets vakreste by til århundrets byggverk i Norge

Publisert av Per Vie den 1. juli 2015

Etter en natt "unplugged" der ute i ville havgapet reiser vi tilbake fra Kråkenes Fyr til fast land og videre i retning Norges vakreste by. Møre og Romsdal - here we come!

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.

1 Alesund - Kristiansund Veien tilbake til fastlandet fra Kråkenes Fyr
 

Ved hjelp av et par ferger passerer vi de flotte tettstedene Larsnes, Ulstein og Hareid på veien. Vi formelig raser inn i Møre og Romsdals 15.121 kvadratkilometer og ankommer jugendstilbyen Ålesund utpå ettermiddagen. Vi bestemmer oss for å se den fantastiske byen dagen etter, og stopper på Volsdalen Camping for natta.

Utsikten fra hyttene på Volsdalen Camping Utsikten fra hyttene på Volsdalen Camping
 

4 Alesund - KristiansundHer finner vi oss en plass like ved resepsjonsbygget, og ser at dette er en annerledes plass enn andre vi har besøkt. Nysgjerrig på å vite mer møter jeg bestyrer Hans Langeland for en prat.

- Som du ser har vi mange forskjellige typer gjester her, også folk via sosialtjenesten som trenger en plass å bo i en vanskelig livssituasjon. Da tar vi imot dem, sier Hans, som har jobbet her i 10 år.

Volsdalen Camping er en NAF-drevet campingplass. Hans forteller at plassen har eksistert siden 1964, og at hyttene også ble satt opp da. Dette er Ålesunds eneste campingplass, og mange gjester kommer igjen år etter år. Hans forteller at de har planer om videreutvikling av campingplassen, men at de dessverre møter mye motstand hos grunneieren Ålesund kommune i forhold til sine utviklingsplaner. Lykke til med planene, Hans!
Les mer om Volsdalen Camping ved å klikke her.

Norges vakreste by? Enig - etter dette...

Snart er vi igang med alle de tunge trappetrinnene opp mot toppen av fjellet. Tungpusta og svette når vi den ene avsatsen etter den andre, og vi aner underveis hva som venter oss på toppen...

5 Alesund - Kristiansund Ålesund som du så mange ganger har sett byen, men denne gangen via mitt kamera.
 
Color Line Stadion ligger fint til ved sjøkanten Color Line Stadion ligger brukbart til ved sjøkanten.
 

Vi tenker at vi har sett Ålesund fra himmelen, og tilbake på jorda roer vi oss ned og setter kursen mot Molde. Vi stopper i Åndalsnes, og etterhvert finner vi oss en fin plass på Åndalsnes Camping ved foten av mektige Romsdalseggen.

10 Alesund - Kristiansund Kveldssola streifer innom Romsdalseggen
 

En fin plass ved elvebredden til Rauma, med solide Romsdalsfjell rundt oss på alle kanter. Kort vei til både Trollstigen og Trollveggen. Les mer om Åndalsnes Camping her på deres hjemmesider.

Rosenes by

Så går turen videre innom Molde, byen med panoramautsikt mot 222 fjelltopper!

12 Alesund - Kristiansund Byen har utsikt til 222 fjelltopper på sørsiden av Moldefjorden
 

Atlanterhavsveien - århundrets byggverk i Norge

Så er vi klare for den enestående Atlanterhavsveien mot Kristiansund! Veien går helt ytterst ut i havgapet der landet ender og storhavet begynner. Veiforbindelsen ble nylig kåret til Århundrets Byggverk i Norge.
Snurr film, og se filmklipp fra turen til Ålesund, videre til Åndalsnes, innom Molde, og så utover Atlanterhavsveien...

Rett på den andre siden av Storseisundbrua kommer vil til et sted vi spontant får lyst til å besøke. Atlanterhavsveien Sjøstuer.

14 Alesund - KristiansundHer treffer vi eieren Morten Holen, som forteller at han åpnet stedet med de flotte sjøstuene i 2007. Morten har selv bygget hyttene på en tomt han kjøpte for noen år siden, som da var full av skog.

- Og plassen dere står på med bobilen ble ferdig ifjor, sier Morten stolt. For oss er dette helt perfekt. Med utsikt til veien og bruene vi kom fra kan det ikke bli bedre!

13 Alesund - Kristiansund

Morten forteller at hyttene leies ut hele året, og om vinteren er det en del arbeidsfolk som bor her. Vi skryter av både plassen hans og den spektakulære veien vi har kjørt for å komme hit.

- Atlanterhavsveien er fantastisk, men mange synes den er litt for kort, flirer Morten. Og det kan vi være enige i, for tiden går utrolig fort når man har det artig.

Se denne utrolige dronefilmen Morten fikk av en fornøyd gjest...

Les mer om Atlanterhavsveien Sjøstuer her på Mortens hjemmesider.

Kristiansund - pyntet for dagen

Dagen etter reiser vi inn til Kristiansund. En trivelig liten by bestående av flere små øyer med bruer mellom. Vi rusler rundt og finner oss den sedvanlige softisen. Ingen bystopp uten softis, og med softis i handa blir alle byer ekstra fine.

15 Alesund - Kristiansund Kristiansund har pyntet seg for oss!
 
Vi overnatter på Atlanten turistsenter, og Pia må forlate ekspedisjonen noen dager for å ordne ting i Oslo.

For meg går turen videre mot Trondheim. Alene.

Klikk her og følg reiseruta på kartet!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler