Finnmark - takk for denne gangen. Og på gjensyn!

Publisert av Per Vie den 16. august 2015

Mens jeg rusler i sanda langs Tanaelva innser jeg at det nærmer seg slutten på mitt besøk i Finnmark. Jeg reiser fra Vadsø til Kirkenes, og videre dagen etter til Karasjok. Så til Kautokeino og videre til Alta - 80 mil! Ingen ting for en finnmarking, men uvant for en østlending, som ikke er sen om å klage på noen minutters forsinkelser i Oslotrafikken. Men for en tur! Og fantastisk fine veien over Finnmarksvidda.

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen til Kirkenes, Karasjok, Kautokeino og Alta nederst i artikkelen.

Da jeg reiser fra Vadsø er det gråvær, som det har vært en stund. Jeg kjører sydover langs Varangerfjorden, samme veien som jeg kjørte nordover dagen før. men allikevel føler jeg at alt er nytt. Alt fra en annen vinkel. og med et annet lys.

Kirkenes:Alta 1Kirkenes:Alta 2Kirkenes:Alta 5

Jeg kommer til Kirkenes, og finner ganske raskt en plass ved Thon-hotellet i byen.

Kirkenes:Alta 10

Litt usikker på hvor jeg kan stå parkert i natt rusler jeg til gågata for å spørre meg frem. Folk jeg treffer sier jeg kan stå ved hotellet, så da slår jeg meg til ro med det. Jeg går innom Rådhuset for å få en prat med ordføreren, men døra er stengt. Sommerlukket rådhus...?

Kirkenes:Alta 6

Kirkenes:Alta 8I gåtata er det nesten ikke folk, bortsett fra noen lunsjere på en hjørnerestaurant og en stand for Arbeiderpartiet i enden av gågata. Jeg tar et par bilder, og en av valgkjemperne fra Arbeiderpartiet kommer bort til meg. Rune Rafaelsen vil gjerne bli ordfører i Sør-Varanger kommune. Og han har mye på hjertet!

- Nå du kommer til Kirkenes møter du Norges geopolitiske destinasjon nummer én. Her møter Norge verden. Ingen ting skjer i Oslo. Det mest dramatiske du kan gjøre i Oslo er å kjøre til Strømstad og kjøpe kjøtt! Her kan du kjøre til Murmansk, den lengtse politiske reisen i Europa. Og du kan til og med kjøre med bobil dit, sier Rune, en meget engasjert ordførerkandidat. Takk for praten, Rune!

Kirkenes:Alta 9At byen er preget av sin kjære nabo er helt sikkert. Jeg hører russiske stemmer der det er folk, og gatenavnene er også tospråkelige.

Jeg tar noen timers arbeidsøkt på nett i resepsjonen på hotellet, og går for å ta meg dagens softis i gågata. Det er lørdag ettermiddag ved femtiden, og jeg er mutters alene. Jeg ser meg litt rundt, og tar tidlig kvelden, etter å ha blitt tipset om Kirkenes Snowhotel. Dit skal jeg i morgen.

Bo på et hotellrom laget av snø og is?

Kirkenes:Alta 46 Foto: Kirkenes Snowhotel´

Kirkenes:Alta 13Jeg kommer til stedet der Kirkenes Snowhotel skal være. Om vinteren! Og jeg blir med Christine Körner på en omvisning rundt på området, innom restauranthuset, de flotte, særegne hyttene, hundegården, lavvoen, og jeg får en innføring i hvordan dette fantastiske hotellet blir bygget hver eneste vinter. Rundt oppblåste digre ballonger kjører store gravemaskiner på mengder med snø, og etter et døgn kan ballongene fjernes, og hotellet står der, klar til å videreforedles til et magisk vinterhotell. 

Kirkenes:Alta 47 Foto: Kirkenes Snowhotel

Les mer om Kirkenes Snowhotell og hva de kan tilby av spennende aktiviteter ved å klikke her.

Så går turen videre mot Karasjok...

Kirkenes:Alta 15Kirkenes:Alta 16

Og med den vakre elva Tana som nærmeste nabo i mil etter mil blir det Tanabreddens Ungdom på CD-spilleren...

Kirkenes:Alta 17Kirkenes:Alta 19Kirkenes:Alta 20

Karasjok Camping - fin plass med trivelig vertskap

Kirkenes:Alta 24

Jeg kommer til Karasjok Camping, finner meg en fin plass, snekrer sammen en enkel middag, og går opp i lavvo-teltet for å hilse på hun som driver denne plassen. Jeg møter Silje Halonen og hennes pappa Magnus.

Kirkenes:Alta 21

Kirkenes:Alta 23- Jeg kastet inn håndkleet for noen år siden, og Silje var snar om å gripe tak i det, smiler pappa Magnus. Silje forteller at det har vært campingplass her siden 1963, og at det er tredje generasjon som driver plassen nå. Dette ble en helårscamping, da Magnus tok over etter sin svigerfar. Så hyttene ble tatt i bruk i 1993, og er i bruk hver eneste vinter. Nordlysturistene kommer om vinteren, og det arrangereres snøskuterturer. Også folk som skal til Sametinget eller NRK Karasjok.

- Vi bor her på plassen, min mann, sønnen vår og to hunder, sier Silje, som stortrives med dette livet.

Les mer om Karasjok Camping ved å klikke her.

Sametinget i Karasjok - arkitektur i særklasse

Etter frokosten idag går turen innom Sametinget like i nærheten av campingplassen - et imponerende byggverk tegnet av Stein Halvorsen.

Kirkenes:Alta 25

Kirkenes:Alta 26

Så går turen videre mot Kautokeino...

Kirkenes:Alta 28Kirkenes:Alta 30Kirkenes:Alta 32

Og fremme i Kautokeino finner jeg raskt målet mitt for turen - Juhls Silvergallery.

Juhls Silvergallery i Kautokeino - må oppleves "live"!

For en opplevelse! Dette fantastiske stedet med sin særegne arkitektur som ble etablert her mot slutten av 50-tallet.

Kirkenes:Alta 40

Kirkenes:Alta 36

Kautokeino sentrum, sett fra sølvsmia.

Kirkenes:Alta 33Kirkenes:Alta 34Kirkenes:Alta 35

Det ble et lite sølvsmykke på meg. Solhjulet, selvfølgelig.

Les mer om Juhls Silvergallery ved å klikke her.

Før jeg reiser mot Alta rusler jeg ned til elva rett nedenfor sølvsmia..

Kirkenes:Alta 39

Da er Alta neste og siste stopp, både for natta og for turen min i Finnmark.

Kirkenes:Alta 41Kirkenes:Alta 42

Og igjen blir det Alta Strand Camping. Folke Strand, den trivelige eieren av campingplassen, tar hjertelig imot meg. Nok en gang!

Kirkenes:Alta 47

Kirkenes:Alta 43

Rett borte i veien ligger det en Lavvo-pub, og jeg går innom for å ta en matbit og prate med innehaveren Nina Sara fra Kautokeino, som har drevet dette stedet i 13 år sammen med sin svigerinne. Og for en pub! Jeg smelter totalt.

Kirkenes:Alta 51

Kirkenes:Alta 44

- Vi har en veldig kort sesong, fra 15. juni til 15. august, og det er mest de som bor på campingplassene som kommer, pluss turister fra cruisebåtene som kommer hit til Alta. Gjestene våre er alle nasjonaliteter, men mest finner faktisk, da campingplassen over veien drives av folk fra Finland, forklarer Nina, som noen sommeruker har besøk her i Alta av barnebarnet Anna.

Jeg får meg en god prat med denne glade 9 år gamle samejenta fra Kautokeino. En artig jente, som har mye spennende å fortelle. Anna forklarer meg hvordan de lever i Kautokeino, forskjellen på de ulike samekoftene, snøskuterkjøring og livet som same. Så går vi utenfor for å se på reinsdyrkalven og mate et par voksne reinsdyr. Og Anna lærer meg også hvordan jeg kan fange inn reinsdyr med lasso.

Kjempegøy!

Kirkenes:Alta 49

Siden dette er mitt siste døgn i Finnmark mener Folke på campingplassen at det må markeres med et bilde av meg i full samedrakt! Han henter ned sin egen kofte fra utstillingsveggen sin - vips, så er bildet i boks :)

Kirkenes:Alta 48

Jeg kjenner meg hjemme i denne kofta, og kommer til å savne Finnmark, landsdelen som har bergtatt meg i drøye to uker. Jeg kommer tilbake. Ingen tvil om det!

Se filmklipp fra turen til Kirkenes, Karasjok, Kautokeino og Alta her...

Klikk her og følg reiseruta til Nordkapp!
Klikk her og følg reiseruta fra Nordkapp!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler