Eventyrøya Senja - Torsken, trollet og Kråkeslottet

Publisert av Per Vie den 25. juli 2015

Bare halvannen time etter at vi vinket farvel til Andøya nærmer vi oss Senja, Norges nest største øy. Innseilingen til Gryllefjord er praktfull, og kameraene rundt oss klikker som lyden av hakkespett, helt til vi må forlate dekket og gå til bilene. Vi ser på hverandre og ler. Er det mulig? Eventyret bare fortsetter...

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen på Senja nederst i artikkelen.

Senja 1 Senja i det fjerne...
 
Senja 2 En praktfull innseiling til Gryllefjord...
 

Vi kjører i land i Gryllefjord, usikre på hvor første campingplass er. Etter noen minutter står det Torsken på et skilt som peker mot høyre. Og siden torsk er min absolutte favorittfisk på matfatet må vi bare dit! Litt klatrekjøring opp på fjellet og ned igjen på den andre siden - og vi kommer til Torsken og Torskenkrogen.

Senja 5

"Hjertelig velkommen til Torskenkrogen!"

Det første vi legger merke til er skiltet over inngangen. Torskenkrogen 0 meter. Vi smiler og skjønner at vi har kommet helt fram, og til folk med sans for både detaljer og humor. Vi finner oss en plass helt nede ved vannkanten, og legger merke til fiskeskøyta som ligger på svai midt i fjorden foran oss. Perfekt fotomotiv og utsikt, spør du meg!

Senja 4

Jeg rusler opp til hovedhuset og tar en prat med Mette Skogstrøm, som eier og driver denne plassen sammen med sin mann Sven-Arne. Og jeg hører umiddelbart at disse to ikke er herfra.
- Sven-Arne levde sine 15 første år på Andenes, så han har den nordnorske humoren inne, ler Mette, som forteller at hun selv kommer fra Stovner i Oslo. Men hvordan havnet de her i Torsken?

Senja 9 På brygga har Sven-Arne gjort ekstra stas på deg som har lyst til å fiske, med gamle gode Stressless-stoler..

- Sven-Arne kjøpte stedet usett (!) i 2009, og vi åpnet campingplassen 1. mai 2010. For noen år siden var det et slags brakkehotell her, som Norlandia drev. Hyttene og hovedhuset har stått her siden da, men stedet lå brakk i 10 år før vi overtok, forteller Mette, som sammen med sin mann virkelig har klart å sette sitt personlige preg på campingplassen.

- Grunnen til at det er så hjemmekoseling her er at vi har samlet herfra og derfra. Blant annet er stolene du sitter og spiser på fra Regjeringsbygget, og sofaene fra moren til Sven-Arne, sier Mette, og ler, tydelig fornøyd med hva Sven-Arne finner på av rariteter hele tiden. Og mer skal det bli. Men bor de her?

- Vi bor i underetasjen her nå om sommeren, men ellers bor vi i Bardufoss. Lokalbefolkningen er glade for at vi har åpnet her igjen, og spesielt den fine ungdommen rundt her kommer ofte innom. Og kommer du fredag eller lørdag har vi åpent til halv tre om natta.

Ikke dårlig. En hjemmekoselig, liten nattklubb her i Torsken.

Senja 7 To ganger så vi havørn sveve over vannet her...
 

- Og ellers gjør vi alt selv. Vi vasker hyttene, holder ting vedlike og lager all maten. Og Mari, datteren vår, er kjempeflink, spesielt til å lage pizza. Gjestene skryter veldig av pizzaen hennes, sier mamma fornøyd.

Mette forteller at fiskebåten der ute er deres, og at Sven-Arne har planer om å bruke den til turer med gjester som har lyst til å komme seg ut på havet med fiskestanga.

Lykke til, Mette og Sven-Arne, med videreutviklingen av denne deilig uformelle perlen på Senja. At gjestene trives er det ingen tvil om, så stå på. En mer personlig campingplass skal du lete lenge etter. Tipp topp!

Nå gleder vi oss til i morgen. Senja skal utforskes...

Senja 10

Senja 11

Vi svinger innom praktfulle Hamn i Senja - en ferie- og aktivitetsresort som ligger der som en perle, der du nå også kan kjøpe deg et eget fritidshus. Les mer om Hamn i Senja ved å klikke her.

Verdens største troll og trollkjerring!

Vi reiser videre, og tar en lite stopp for å se Senjatrollet og Hulderheimen på Finnsæter. Her finner du to store troll som rommer mange overraskelser. Sesamtoget, galleri, kafé, stor suvenirbutikk, lekeplass og mye mer. Les mer om Senjatrollet ved å klikke her.

Senja 14 Disse to søte trollene møtte oss ved inngangen...
 

Senja 12

Og disse fant vi i ei hylle inne på kaféen... Og disse fant vi i ei hylle inne på kaféen...
 

Da er vi klare for å kjøre til stedet vi hadde bestemt oss for å besøke - Kråkeslottet på Bøvær.

Senja 16 Stranda ved Kråkeslottet på Bøvær...
 

Senja 17

Kråkeslottet - en kulturinstitusjon på pæler i havet

Her ute på slottet møter vi Emilie og Viktor Blichfeldt, datter og sønn av Georg, som eier stedet. Og etter en deilig, varm og hjemmelaget suppe på terrassen tar vi en prat med Viktor.

Senja 19

- Huset ble bygget i 1899 som fiskebruk, og det var fiskebruk fram til 60-tallet. Og etter det sto det tomt i flere år, frem til Ulf Willgohs Knudsen, den første og eneste kongen av Kråkeslottet, kjøpte det på 70-tallet, pusset det opp, og startet med flere kulturelle begivenheter i huset, forteller Viktor. Blant annet den kjente teatergruppa Rabalder, som også turnerte rundt i Nord-Norge. Ulf ville skape et kulturlott, og hadde i flere år mange konserter med kjente artister her ute.

Senja 18 Utenfor Kråkeslottet ser du flere installasjoner i alle slags materialer...
 

- Så møtte Ulf min far på 70-tallet, da pappa var 18 år gammel. De ble gode venner, og da Ulf døde i 1996 arvet pappa huset. Da bodde vi her en stund, sier Viktor. Ja, tenk deg det, å bo her ute i et eget kråkeslott!

- Vi arrangerer den utrolig populære Kråkeslottfestivalen, som er en musikkfestival fra slutten av mai og ut juni. Og i år var Ole Paus her, og Pål Moddi Knutsen, som startet sin musikalske karriere her ute. Dette huset er jo huset Moddi synger om i låta ”House by the sea”, forteller Viktor.

Pia og jeg ser på hverandre og ler godt. For hva snakket vi om mens vi spiste Emilies deilige linsesuppe? Favorittlåta vår med Moddi, "House by the sea". Og det er dette huset låta handler om! Fantastisk. Her er videoen. Nyt!

- Nå har vi hatt kunstfestivalen "ArtiJuli" fem år på rad, og all drift er basert på frivillig innsats, der mange bare kommer innom for å hjelpe til, bruke ferien til å jobbe her for oss, sier Viktor ydmyk og stolt. Ja, han har virkelig grunn til å være stolt av denne kulturskatten han skal videreføre sammen med sin søster. For dette er enestående!

Før vi forlater slottet spør jeg om hvilken rolle selveste slottseieren pappa Georg har her ute idag.
- Han er degradert til å drive med brødbakst, smiler Viktor lurt.

Senja 20 Du kan også oppleve fotokunst, tegninger, performance og film...

Vi ser på hele utstillingen før vi ruslet tilbake til bilen. Mange spennende uttrykksformer. Anbefales på det sterkeste!
Les mer om Kråkeslottet ved å klikke her.
Les mer om ArtiJuli 2015 ved å klikke her.
Besøk Kråkeslottets Facebook-side her.

Neste mål på Senja er helt åpent, og vi bare kjører etter intuisjon og innfall, spent på hva eventyrøya viser oss underveis...

Senja 15Senja 21Senja 22Senja 24

Vi ender faktisk med å kjøre helt til fergeleiet mellom Botnhamn og Brensholmen. Hvor det ble av tiden vet vi ikke, og vi bestemmer oss for å ta fergen over til Kvaløya for å finne oss et sted for natta, før vi reiser til Tromsø.

Vi tenker på alt vi ikke fikk sett av Senja denne gangen. Vi skal tilbake!

Se filmklipp fra turen vår på Senja...

Klikk her og følg reiseruta på kartet!

 

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler