ENDELIG PÅ NORDKAPP!

Publisert av Per Vie den 5. august 2015

Jeg og min kjære Karmann bobil har kommet til Nordkapp! Ja, jeg må innrømme at det er et sterkt øyeblikk for en følsom sjel som meg å komme til kuppelen, parkere bilen og gå ut til globusen på platået - selve symbolet på Nordkapp. Og jeg er ikke sein om å få en fransk familiefar til å glemme sine egne barn for et lite øyeblikk, og ta bilder og en liten filmsnutt av begivenheten. 

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen til Nordkapp nederst i artikkelen.

Dagen før parkerer jeg for natta på Nordkapp Camping, noen kilometer nord for Honningsvåg. Og jeg legger meg med en fornemmelse av at turen i morgen blir så mye mer enn å bare reise "fra Lindesnes til Nordkapp"...

Nordkapp 1

Campingplassen ligger en halv times kjøretur fra platået på Nordkapp, og med nyvaska bil og med noen små sommerfugler i magen reiser jeg nordover...

Nordkapp 3Nordkapp 4Nordkapp 5

Jeg har ikke kjørt lenge før skodda kommer sigende...

Nordkapp 6

Og da jeg kommer til kuppelen på Nordkapp blåser det kraftig, og skodda kommer og går...

Nordkapp 10

På Nordkapp! Vel blåst, Per!

Jeg smører meg med tålmodighet, og går ut på platået så fort sikten er bedre. Jeg filmer og tar bilder mens jeg går mot platået, og ser at en barnefamilie holder på rundt globusen. Jeg går besluttsomt mot målet, og opp på platået. Barna nærmest spretter høflig unna, og jeg får til og med deres kjære pappa til å ta bilder og film av meg, der jeg står, stolt og glad - som om jeg skulle gått over Nordpolen eller besteget Mount Everest. For en følelse!

Nordkapp 11

Fullstendig satt ut av dette øyeblikket får jeg etterhvert summet meg og tatt flere bilder og filmopptak.

Nordkapp 8

Nordkapp 9

Nordkapp 15Det tar en stund før jeg forstår at dette stedet er et komplett opplevelsessenter, med underjordiske tunneler, butikker, kaféer, barer, restauranter, kinosaler, muséer og monumenter.

Les mer på Visit Nordkapp ved å klikke her.

Jeg er her for oppleve å komme til Nordkapp og stå på platået, og ikke noe annet. Så jeg setter meg i bilen og kjører nedover igjen, storfornøyd - og totalt utladet. Og jeg smiler meg gjennom tåkehavet og ut i sola...

Nordkapp 16Nordkapp 17

Etter knappe 15 kilometers kjøring kjenner jeg at jeg ikke orker å reise så langt idag. Jeg svinger innover mot Skarsvåg, og ser også et skilt til Kirkeporten. Allerede etter 20 minutters biltur fra Nordkapp, og fortsatt i høystemt åndelig modus etter dagens opplevelser, kjenner jeg at jeg skal bli her i natt.

Nordkapp 19

Dette lille tettstedet sjarmerer meg. Jeg ser på et skilt av dette er verdens nordligste fiskevær, og jeg vil vite mer om Skarsvåg.

Nordkapp 21

Jeg parkerer ved et hus som tydeligvis er en slag kafé, og jeg går inn til en verden jeg ikke er forberedt på. For her inne lukter det deilige nystekte vafler, og det er pyntet til jul!

Nordkapp 27

Julehuset i Skarsvåg - for sommergjester i julestemning

Nordkapp 22Jeg har kommet til Julehuset, drevet av Heidi Ingebrigtsen. Hun forteller at hun begynte for 15 år siden.
- Da var huset mindre, og jeg hadde kun plass til 20 gjester, som måtte sitte blant alle souvernirene, ler Heidi. Og for fire år siden bygget hun dette tilbygget, og nå i sommer kledte hun inn terrassen i glass.

Heidi forteller at det kun er 40 mennesker igjen her i Skarsvåg, et fiskevær som en gang i tiden hadde 250 fastboende.
- Vi hadde filétfabrikk og rekefabrikk her, og det var mye liv og røre. Det er de siste 15 årene at fraflyttinga har skjedd, forklarer Heidi, som holder åpent hver søndag hele året for alle de lokale. Da baker hun kaker, og byr også på middag. Heidi har en mann som er fisker, så om sommeren serverer hun mye kongekrabbe.

- Og sommersesongen for Julehuset er fra midten av mai til midten av august, forklarer Heidi. Og turistene elsker hennes julesouvernirer.
- Ja, de vil til og med høre julemusikk mens de er her!

Nordkapp 24

Og i det jeg skal forlate Julehuset kommer en reinsdyrflokk løpende forbi terrassen. Helt naturlig, det!

Nordkapp 37

Les mer om Julehuset ved å klikke her.

Jeg sier takk til Heidi for en god prat, god vaffel og god kaffe, og kjører den korte turen bort til Kirkeporten Camping.

Kirkeporten Camping - din basecamp før Nordkapp

Jeg finner meg en perfekt plass med "panoramadøra" på bobilen vendt mot Storvannet. Sola varmer godt, og jeg setter meg ned og tar inn dagens opplevelser.

Nordkapp 29

Nordkapp 28Så rusler jeg bort til kaféen for å ta en prat med Per Thomassen, som eier og driver denne fine plassen. Per er selv fra Skarsvåg, og jobber i Honningsvåg når han ikke jobber her på campingen. Per forteller at de har en begrenset sesong, fra 20 mai til 15. september. Og det er Nordkappturismen Per satser på, folk med mange timers biltur foran seg, som trenger å strekke på beina og bli over, før de reiser videre. Alle nasjonaliteter er gjester her.

- Denne plassen driver seg nærmest selv uten markedsføring sier Per, som er sikker på at det handler om geografi, natur og omgivelser. For hit kommer turistene uansett. Og Nordkapp forsvinner ikke.

- Dette er den nordligste campingplassen, og vi har faktisk også fått status som basecamp. Mange av gjestene våre kommer fordi de har blitt anbefalt plassen, sier Per.

De to siste årene har Per gjort mange oppgraderinger, blant annet skiftet ut det elektriske anlegget, og organisert driften mye bedre. Så er han så heldig å ha gode medarbeidere som har vært her i flere år.

Per forteller at han har totalt har 85 sengeplasser i hyttene sine, og 30 plasser med strømuttak for bobiler. Og det som tiltaler meg er at plassen er romslig og naturlig organisert. Det vil si at det ikke finnes noen form for plassmoduler, noe som gir en følelse av å være mer i ett med naturen og omgivelsene rundt her. Meget bra, spør du meg!

Nordkapp 31

- Ja, vi får veldig god respons. Folk kommer hit, sier Per fornøyd.

Litt senere på kvelden setter jeg meg i kaféen her på campingplassen for å unne meg en rett av reinsdyr fra Pers kjøkken i anledning dagen. Det smaker fortreffelig!

Les mer om Kirkeporten Camping ved å klikke her.

Nordkapp 30

Det samme gjør noen edle feiringsdråper fra polet i Honningsvåg. For en dag!

Se filmklipp fra turen til og fra Nordkapp...

I morgen reiser jeg sydover mot Lakselv, for så å sette kursen nordover igjen mot Ilfjord om et par dager...

Klikk her og følg reiseruta til Nordkapp!
Klikk her og følg reiseruta fra Nordkapp!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler