Dekk og felg på bobil

Publisert av Marie Rosenborg Moen den 12. desember 2012

 

Riktig lasteindeks. På bobiler er det viktig og få dekk med riktig lasteindeks. Det brukes dekk med indeks C som er et 8-lags dekk. Disse har større lastekapasistet en personbildekk som har 4 til 6 lag. I og med at bobiler som regel er godt lastet, kan kjøring med feil dekk være direkte livsfarlig. På grunn av at det er 8 lag i C-dekk blir disse noe dyrere enn personbildekk.Viktige data om dekk og felg finnes i vognkortet.

Vinterdekk. Du velger selv om du vil ha piggdekk eller piggfrie dekk, men det er viktig å være klar over at piggdekk er forbudt i mange land og byer på kontinentet.Vinterdekk (piggfrie) er påbudt i Tyskland på vinterføre. Helårsdekk eller M+S (mud and Snow) anbefales ikke på bobil.

Mønsterdybde. På biler under 3,5 tonn er kravene til mønsterdybde 1,6 mm. Biler over 3,5 tonn må ha en mønsterdybde på 1,0 mm.

Kjettinger. På bobiler over 3,5 tonn er det påbudt med tre kjettinger i bilen. Men dette gjelder kun dersom bobilen benyttes på vinterføre. På bakhjulsdrevet bobil skal to av kjettingene på drivhjul bak og en foran som styrekjetting. På forhjulsdrevet bobil skal to kjettinger foran og en bak.

Felger. Mange ønsker lettmetallfelger til bobilen. Pass på at felgen er godkjent og tåler høyere aksellast, samt at dekket passer i hjulbuen. Lettmetallfelger bruker gjerne andre bolter enn standard stålfelger. Husk på å bruke moment-hjultrekker!

Kategori: Tips og råd

Relaterte artikler