Fra dansk idyll i Sønderborg til sild og mord i Fjällbacka

Publisert av Per Vie den 20. juni 2020

Fra Friedrichstadt til Sønderborg er det ikke mer enn 11 mil, og halvannen time etter at Globia og jeg reiser fra ”lille Amsterdam” parkerer vi bobilen på Sønderborg Camping i Danmark. Nesten hjemme! Dagen etter blir det Nyhavn i København før vi krysser svenskegrensa og reiser til Apelviken Camping. Og siste stopp på turen blir Fjällbacka, byen med mord og sild på menyen.

Av Per Vie, Europa 2016.
Se filmklipp fra turen til Sønderborg, København, Apelviken og Fjällbacka her eller lenger ned i reisebrevet.

Da jeg kjører over grensa til Danmark får jeg en følelse av å ha kommet hjem. Danmark er jo like rundt hjørnet for oss nordmenn, men den faktiske avstanden fra grensa og hjem til Oslo er nærmere 100 mil.

Sonderborg - Fjallbacka 1

Men hva er vel det for en som allerede har rundet 1.100 mil så langt på turen?

Sønderborg Camping blir jeg tatt godt imot av Gytte og Bent Christensen, som overtok denne plassen i år sammen med sønnen Steffen. Det trivelige ekteparet har ingen erfaring med campingplassdrift, men det har gått over all forventning.

Sonderborg - Fjallbacka 3

- Dette er nytt for oss, og målet er at Steffen skal overta, sier Gytte, som kan fortelle at det er mange nordmenn og svensker på besøk her. Og når det er ferietid bor mange barnefamilier her, og gjerne i en til to uker.

Sonderborg - Fjallbacka 17 Sonderborg - Fjallbacka 20

Så blir det tur ned til sjøen for å bli kjent, og nede ved havna ser jeg at det er en fantastisk fin gjestehavn her, og rett bortenfor gjestehavna en idyllisk strand. Yacht-klubben driver også en restaurant på brygga.

Sønderborg - en fredfull plass ved havet

Det tar 20 minutter, så er jeg i Sønderborg. Og på veien passerer jeg Sønderborg slott, som har sin opprinnelse fra 1100-tallet.

Sonderborg - Fjallbacka 5 Sonderborg - Fjallbacka 14 Sonderborg - Fjallbacka 6

Med sine 27.000 innbyggere er Sønderborg en liten by, og byen består av både gamle og nye bygninger.

Sonderborg - Fjallbacka 7 Sonderborg - Fjallbacka 8 Sonderborg - Fjallbacka 9 Sonderborg - Fjallbacka 10 Sonderborg - Fjallbacka 11

Sonderborg - Fjallbacka 16 Sonderborg - Fjallbacka 15

Det er stille og rolig i byen, og jeg rusler rundt et par timer, før jeg slår meg ned på stranda sammen med en sosial og selskapssyk måke.

Sonderborg - Fjallbacka 12 Sonderborg - Fjallbacka 13

Sonderborg - Fjallbacka 19

Jeg blir her nede til sola går ned. En fantsatisk fin kveld i go'været.

Sonderborg - Fjallbacka 21

Idag skal jeg til København! Ikke på trass for å bare "svippe innom" nok en storby, men fordi jeg har lyst til å sitte et par timer i Nyhavn. En av mine sitte-stille-og-nyte-livet-og-ikke-gjøre-en-dritt-favorittsteder.

Sonderborg - Fjallbacka 22 Sonderborg - Fjallbacka 23

På veien svinger jeg innom en venn av meg, som er direktør for Sinatur Hotel Storebælt ved byen Nyborg.

Sonderborg - Fjallbacka 24

Jan G. Larsen drev Bokhotellet Lyngørporten i Norge i mange år, før han flyttet hjem igjen til Danmark for tre år siden for å lede videreutviklingen av dette flotte hotellet ved Storebæltbrua.

Sonderborg - Fjallbacka 25

Først en kaffe og en god prat, og så viser Jan meg hotellets lille ”hemmelighet” i underetasjen. Et fantastisk spennende og innholdsrikt skolemuseum! Da de lokale initiativtakerne Tove og Kai Bonde spurte Jan om han kunne tenke seg å etablere et skolemuseum på hotellet var han ikke sein med å si ja. Og her er det.

Sonderborg - Fjallbacka 28

Sonderborg - Fjallbacka 26 Sonderborg - Fjallbacka 27

Jan forteller at disse utstoppede dyrene er skikkelig gamle, og denne fuglen er 148 år gammel! Så er du i nærheten, ta en tur innom!

Da går turen videre over Storebæltbrua.

Sonderborg - Fjallbacka 29

Da jeg kommer til København reiser jeg først til City Camp, men her er det fullt, så det blir Bellahøj Camping. Et ikke særlig bra alternativ, og spesielt pga elendige sanitærforhold.

Sonderborg - Fjallbacka 30

København - mer enn bare Nyhavn, men ikke idag :)

Jeg finner meg en plass, går 10 minutter til bussen, som bruker 15 minutter til Rådhusplassen. Her er det konserter og stor stemning, men målet mitt er Nyhavn, så jeg sandalrusler gjennom Strøget med bestemte skritt. Gleder meg!

Sonderborg - Fjallbacka 32

Sonderborg - Fjallbacka 34Sonderborg - Fjallbacka 33 Sonderborg - Fjallbacka 36 Sonderborg - Fjallbacka 37

Og da jeg kommer til Nyhavn er det mye folk, fantastisk stemning og godt og varmt i ettermiddagssola. Det er to år siden sist jeg var her sammen med Pia, og vi traff våre venner Eva og Harry som tilfeldigvis var her samtidig. Jeg ser etter dem nå i år også, men tror de har vært utro mot Nyhavn denne sommeren.

Så er det bussen hjem til campingplassen. Har storkost meg i kongens by.

Neste stopp blir Apelviken Camping på vestkysten.

Sonderborg - Fjallbacka 38

Globia og jeg tar båten over fra Helsingør til Helsingborg, og snart svinger vi inn på en av de flotteste plassene jeg har vært på til nå. Og det sier ikke så rent lite. Har bodd på over 50 forskjellige steder rundt i Europa disse åtte ukene.

Apelviken Camping - så nær havet du kan komme!

Sonderborg - Fjallbacka 39 Sonderborg - Fjallbacka 41 Sonderborg - Fjallbacka 52

Dette er overbevisende, fra førsteinntrykket i resepsjonen til sanitærbyggene og andre fasiliteter på plassen. Femstjernes plass, har jeg skjønt. Og som vanlig rusler jeg ned på stranda nesten før jeg har skrudd av motoren. Dette er fint!

Sonderborg - Fjallbacka 40

Da jeg våkner dagen etter unner jeg meg en frokost på kaféen på campingplassen. Lenge siden sist jeg har fråtset i en frokostbuffét som dette.

Jeg sitter i bilen og jobber noen timer, før Globia og jeg reiser nordover til idylliske Fjällbacka. Har vært der et par ganger før, men da har jeg kommet sjøveien i seilbåt.

Sonderborg - Fjallbacka 42 Sonderborg - Fjallbacka 43

Fjällbacka - krydret med et par tre mord og litt sild

Jeg finner meg en plass på Fjällbacka Camping, og – som vanlig – tar jeg beina fatt og går til ”sentrum”.

Sonderborg - Fjallbacka 44 Sonderborg - Fjallbacka 45

Her blir det Matjessild og et glass øl, og jeg kliner til med en softis til dessert.

Sonderborg - Fjallbacka 46

I meste laget for magen, så jeg setter meg på Bryggan, strekker ut og nyter ettermiddagssola og tenker på at denne fredelige og idylliske perlen på svenskekysten også har en skummel historie. Flere faktisk, for Fjällbacka er ikke bare en kjent og kjær båthavn for båtfolket, men også kjent for alle mordgåtene som den svenske forfatteren Camilla Läckberg har lagt til lokalmiljøet her. Flere av hennes krimromaner herfra har også blitt filmer, som du kanskje har sett. Men nå får mord være mord. Siste kvelden på Europaturen skal nytes!

Sonderborg - Fjallbacka 47 Sonderborg - Fjallbacka 49

Og midt i nytelsen får jeg etterhvert selskap av trivelige Merete og Gunnar, som er på biltur langs svenskekysten, og bor på Bryggan Hotell akkurat denne kvelden. Artig å prate norsk igjen, etter mange uker uten å bruke mors kjære mål, annet enn på telefonen med Pia.

Sonderborg - Fjallbacka 54

Takk for en finfin siste kveld, Merete og Gunnar. Gleder meg til å treffe dere igjen!

I morgen svinger jeg innom Strømstad, før jeg reiser hjem, der både Pia, barn og barnebarn venter på meg. Blir stas!

Her er filmklipp fra turen til Sønderborg, København, Apelviken og Fjällbacka...

Vi treffes her på bloggen igjen til søndag. 

Her kan du se reiseruta sydover, del 1.

Her kan du se reiseruta nordover, del 2.

Kategori: Blogg, Reisebrev, Turer i Europa