Det er sikkert flere enn oss som har lurt på om bobil er en miljøvennlig ferieform. Miljø er viktig for oss, og det har fokus overalt i samfunnet. Det er umulig å ikke måtte forholde seg til klima og miljøvern i dag. I Norge har vi til og med en egen klima- og miljøminister med tilhørende departement!
Det er egentlig merkelig at miljøvern ikke er enda mer populært sånn rent personlig, med tanke på at miljøvennlig adferd som regel er gratis og gjerne enda bedre, besparende for deg økonomisk i norske kroner og øre: Dersom du ikke gjør noe, ikke drar noe sted og ikke kjøper noe, da slipper du ikke ut klimagasser og samtidig bruker du ikke penger.
Alternativet til sistnevnte er det vi nordmenn er aller best til; vi er i verdenstoppen når det gjelder både bruttonasjonalprodukt- og klimagassutslipp per innbygger.
Vi bruker masse penger og slipper ut masse klimagasser.
Forbedringspotensialet er stort, og som miljøverstinger har vi nordmenn heldigvis de beste mulighetene til å både leve og feriere mer miljøvennlig i fremtiden. Og da er vi glad for å kunne slå fast at den ferieformen vi liker aller best, bobilferie, er blant de mest miljøvennlige ferieformene!
Norsk institutt for bærekraftforskning (tidligere Østfoldforskning) utførte i 2018 en rapport for Norges Caravanbransjeforbund (NCB). Rapporten omhandler blant annet ulike ferieformers klimagassutslipp.
"Bobilen kommer godt ut som feriekonsept sammenliknet med både cruise‑, charter- og storby- og motorbåtferie når vi ser på klimagassutslippene knyttet til feriekonseptene"- Mona Nilsen, Østfoldforskning
I følge rapporten er bobil en miljøvennlig ferieform sammenliknet med chartertur til Syden, storbyferie med fly, tur langs norskekysten med båt og cruiseferie, målt i estimerte klimagassutslipp. Campingvogn- og hytteferie ved sjøen er på cirka samme nivå som bobil, mens campingferie med bil og telt kommer noe bedre ut, og best og mest miljøvennlig av alt er naturligvis hjemmeferie.
Les også: Kasper Høglund solgte leiligheten og flyttet inn i bilen
Som ferie- og fritidskonsept er bobilen mer skånsom mot miljøet enn f. eks. cruiseferie, storbyferie og motorbåtferie langs Norskekysten. (Illustrasjon Østfoldforskning)
Hovedfunn i undersøkelsen
- En bobilferie har litt større klimagassutslipp enn en tur til hytte ved sjøen. Mesteparten av utslippet er knyttet til kjøring med bobilen.
- Til sammen gir én uke med bobilferie et utslipp på rett i underkant av 300 kg CO2 per person. Det er mye mindre enn det en typisk storbyferie gir.
- For en storbyferie er transporten det aller viktigste, på grunn av flyreisen, men det er også betydelige klimagassutslipp knyttet til overnatting. Det skyldes at hoteller i storbyer ofte har høy energibruk per overnattingsdøgn, og at energikilden i de respektive landene har høye klimagassutslipp.
- En båtferie langs norskekysten med motorbåt bidrar til enda litt større klimagassutslipp enn en storbyferie. Det er avhengig av hvor mye man kjører båten, men her er brukt rimelige antakelser om kjørelengde, om enn med en båt av en viss størrelse.
- Den ferieformen som bidrar til suverent mest klimagassutslipp, er cruiseferie. Det gir ni ganger så store utslipp som nestemann på lista: charterferie til Syden.
Les også: Skal du reise rundt i Norge i sommer? Her er 37 gode tips!
Hvordan defienerer vi ferie?
Når vi snakker om ferie, så er det essensielt å definere hva som er ferie er for deg og dine.
For oss er ferie ”en reise med overnatting som fungerer året rundt”.
Det er derfor naturlig å utelate hjemmeferie i sammenlikningen, sammen med båtturer, fottur uten overnatting og campingferie med bil og telt. Sistnevnte har vi vært på mange ganger før, men når sant skal sies så er dette en ferieform som dessverre ikke fungerer året rundt for de fleste barnefamilier, oss inkludert.
Svaret blir derfor (utfra våre premisser); Ja, bobil er en miljøvennlig ferieform. Dette er gode nyheter!
Dra på bobilferie, bli miljøvennli - er det så enkelt?
For går det an å peke på bobilferie som miljøvennlig når vi ser på også mer enn estimerte klimagassutslipp per ferietur? Ja mener vi. Og dette synser vi gjerne litt om..
For eksempel har det ikke vært aktuelt for oss å kjøpe hytte når vi har bobil. Gjennomsnittsstørrelsen for nyoppførte hytter i Norge var 96,2 kvadratmeter i 2019. Klimagassutslippet for oppføring av en hytte, videre oppvarming og drift og transport mellom hytte og hjem er gigantisk per bruksdøgn sammenliknet med en bobil.
Les også: Norgesferie? Dette må du tenke på
Det har heller ikke vært aktuelt for oss å kjøpe ny personbil etter at vi fikk bobil. Klimagassutslippet til kun produksjonen av en ny elbil er like stort som bensinforbruk til gamle fossilbilen vår ila 10 år.
Det vil si at vi kan kjøre den gamle bilen med god samvittighet videre, og flyturer (værstingen) har vi nærmest sluttet med. Før dro vi ofte på 3-4 ferieturer i Europa med fly, leiebil og overnatting med mer.
Vi kunne fortsatt rettferdiggjøringen av bobil som en miljøvennlig ferieform videre, men velger å avslutte blogginnlegget med en liten oppsummering av hvorfor vi mener at bobil er en miljøvennlig ferieform for oss utfra våre egne erfaringer fra våre egne bobilferier.
Derfor er vår bobilferie miljøvennlig:
- vi handler og kaster mindre mat
- vi bruker mindre vann og strøm
- vi vasker mindre klær – derav mindre slitasje og utslipp
- vi har plass til færre ting – derav shopper mindre
- vi får et bevist forhold til forbruk og hva man virkelig trenger
- vi tar godt vare på bobilen – kjøres lite/få kilometer, vedlikeholdes godt og holder i mange år
Hvordan bobilferien påvirker andre forhold i miljøvennlig retning:
- vi flyr ikke
- vi har ikke en personbil nummer to
- vi har ikke båt
- vi har ikke hytte
For oss er bobil både et transportmiddel og en overnattingsform, en bil og en hytte under ett, som samlet sett gir ferieopplevelser med redusert forbruk og klimagassutslipp sammenliknet med andre ferieformer.
- S & M Grimsæth