Bergtatt av vakre Troms. Hva møter meg i mektige Finnmark?

Publisert av Per Vie den 29. juli 2015

Troms! Maken til fantastisk natur, fjorder og fjell! Jeg kjører langs Storfjorden med de snøkledte Lyngsfjellan i horisonten. Og da jeg runder Sørkjosen, og tar en liten avstikker innover i Reisadalen fra Storslett, da skjønner jeg at jeg nærmer meg Finnmark.

Av Per Vie, SommerNorge rundt på 90 dager.
Se filmklipp fra turen mot Finnmark nederst i artikkelen.

Jeg må innrømme at jeg er i overkant ivrig etter å komme meg til Alta og Finnmark, og det blir å campe et par steder til før jeg bryter Finnmarksgrensa. Men hva gjør vel det når alt er kliss nytt for en bobilfersking som meg rundt hver eneste sving?

Troms:Alta 1Troms:Alta 3

Denne turen er noe av det største og beste jeg har opplevd i mitt lange og syndefulle liv. Så hjertelig takk, Sørlandets Caravansenter, for at dette ble mulig. Og bilen dere har stilt til disposisjon, min kjære Karmann Davis, fungerer hundre prosent. Alt går knirkefritt, og det er en fryd å kjøre denne bilen, enten det er langs kronglete fjellveier, trange skogsveier eller på nyasfalterte strekninger i full fres på E6.

Troms:Alta 4

Jeg tenker at jeg har kjørt langt nok for dagen, og svinger av i Rotsund. Campingplassen heter Rotsundelv Camping, og en hyggelig eldre dame tar imot meg. Jeg spør Anne L. Hoaas om hun har internett på plassen.
- Ja, borti hjørnet på campingplassen der borte, sier hun og peker på en sitteguppe ute tvers over veien for sitt eget hus.
- Vi kaller det datahjørnet!

Det holder for meg, og jeg nyter den totale stillheten på denne plassen, litt vekk fra E6.

Troms:Alta 5

Snart kommer det flere på besøk...

Troms:Alta 8

Jan Ørjan Alteren og hans kone Johanne har vært på tur en stund, blant annet i Finnmark, og er på vei hjem igjen til Mo i Rana da jeg treffer dem her på campingplassen. Og det er vel lett å forstå at jeg la merke til dem da de kom!

Troms:Alta 6

Jan Ørjan forteller at dette er en tidligere turbuss som han har innredet selv, med alt de trenger for å kunne dra på tur. Familien på tre pluss en liten hundevalp.

- Jeg kjører buss til daglig, en skolebuss, forteller Jan Ørjan. Bussen er en 95-modell, og familien Alteren har hatt dette rullende fritidshjemmet i fire år.
- Her har vi romslig sengeplass til tre, stort kjøleskap og fryser, kjøkkeninnredning og sofa fra IKEA og TV, og bussen hadde jo en ferdig doløsning fra da den fungerte som turbuss, forklarer Jan Ørjan fornøyd.

God tur videre, og takk for praten!

Troms:Alta 9

Idag reiser jeg videre mot Finnmark, og igjen er målet for dagen helt åpent. Da jeg runder Sørkjosen tar jeg en liten avstikker innover i Reisadalen fra Storslett. Denne dalen ender i Reisa Nasjonalpark. Villt og vakkert.

Troms:Alta 10

Og på veien tilbake fra Reisadalen til E6 måtte jeg i Kjelleren en tur. Må innrømme det :)

Troms:Alta 11

Så over fjellet og innom Gildetun for en vaffel og kaffe - og noen bilder. For se den utsikten! Synd det ikke er enda klarere sikt utover mot Kvænangen og Lopphavet akkurat idag.

Troms:Alta 12

Jeg nærmer meg Finnmark, tror jeg...

Troms:Alta 13

Men før jeg kommer så langt tar jeg kvelden på Arctic FjordCamp i Burfjord.

Troms:Alta 16Troms:Alta 15

En fin plass å komme til, og selv i gråvær er lyset magisk her oppe i nord. Og det beste av alt, det er bare en drøy times kjøretur herfra til Alta. Les mer om Arctic FjordCamp ved å klikke her.

Troms:Alta 17

Jeg reiser videre tidlig på morgenen, passerer den - for meg - magiske Finnmarksgrensa...

Troms:Alta 18

...og dette er de første finnmarkingene jeg møter - vandrende på langs og på tvers av E6 i 90-sone :)

Været blir bedre da jeg kommer til Alta, og jeg velger meg den innerste av tre campingplasser langs Altaelva - Alta Strand Camping & Apartement.

Troms:Alta 20

I resepsjonen møter jeg eieren Folke Strand, og før jeg har fått parkert bilen kommer vi i prat om utviklingen av campingnæringen.

Troms:Alta 24 Folke Strand tar hjertelig imot meg.
 

- Jeg har drevet denne plassen i 30 år, og mye har forandret seg på disse årene. Før var det mye teltturister og behov for enkle hytter. I dag vil folk ha det mer komfortabelt, sier Folke.
Hyttene, som tidligere var firemannshytter, har han bygget om til tomannshytter. Og i dag har han 38 boenheter, fra små enkle hytter til store hytter, til og med en med badstue - og leiligheter med alt du trenger.

Troms:Alta 34
- Og her på plassen har vi også et eget saunahus, sier Folke stolt. Han bor på campingplassen selv, så han har kort vei til jobben. Men hva med fritid da, Folke?
- Jeg har gode medarbeidere, så jeg tar meg litt fri innimellom, smiler han fornøyd.

Den trivelige campingplasseieren forteller at det siste året har vært spesielt i forhold til campingutviklingen, da dette med bobiler nå har distansert seg veldig i forhold til campingvogner. Og ser man på statistikkene de siste årene ser man at gjennomsnittsalderen på bobilkjøpere går ned. Det vil si at det er stadig yngre mennesker som anskaffer seg egen bobil. Folke har også merket seg at nærmere 70% av alle hans bobilgjester kommer i en leid bil for ferien.
- Juni, juli og august står for halvparten av omsetningen vår, så vi har betydelig med trafikk hele året. Og stadig flere spreke pensjonister har lyst til å oppleve Norge på ulike tider av året, tror Folke.

Troms:Alta 21

Jeg storkoser meg på denne plassen, og jeg får meg også en tur langs Altaelven.
- Kiosken her er oppe til elleve hver kveld, og her kan du få kjøpt det du kanskje mangler for kvelden, smiler Folke, i det jeg trekker meg tilbake til bobilen for natta.

Les mer om Alta Strand Camping & Apartement ved å klikke her.

I morgen skal jeg innom Nordlyskatedralen i Alta før jeg reiser videre nordover i denne fascinerende landsdelen. Finnmark, størst i landet i areale, men minst i folketall. God plass for magiske opplevelser for kropp, sinn og sjel, med andre ord...

Se filmklipp fra turen fra Troms til Finnmark...

Før jeg forlater Alta for denne gangen - for jeg skal hit igjen på vei sydover om noen dager - svinger jeg innom denne fantastiske katedralen i Alta.

Troms:Alta 37

For et praktverk av en arkitektur! Og for et monument å ha med seg på sinnet på veien videre nordover, oppover - mot nye høyder.

Klikk her og følg reiseruta på kartet!

Kategori: Norges-turer

Relaterte artikler