- Med bobilen får jeg en utrolig nærhet til elementene.

Publisert av Per Vie den 31. mars 2020

- Jeg kan parkere på stranda og legge meg nedpå litt etter en lang økt på sjøen. Det er bare helt herlig, sier brettseiler Terje Tuft, som synes at bobil er perfekt for det aktive livet han lever.

Av Per Vie 
Foto: Otto L. Motzke

Terje har holdt på med brettseiling i en evighet, og da han har vært på tur for å surfe har det blitt overnattinger bak i trange varebiler eller på hoteller. Frem til i år.

Terje Tuft 13.jpg

Jeg treffer Terje på Lista en kald, våt og forblåst novemberdag. Brettseileren er her på jakt etter den perfekte bølgen.

Flekkefjord - Lista 25.jpgFoto: Per Vie

Da jeg kommer til Østhasselstranda banker jeg på bobildøra til Terje, men seileren er ikke hjemme. Han er selvfølgelig der han elsker å være - ute på havet! 

Da Terje endelig entrer fastlandet reiser vi litt lenger ut mot fyret for å finne enda bedre vind og seileforhold. For disse windsurfergutta gir seg ikke så lett. Her skal det seiles så lenge vinden er bra.

Terje Tuft 6.jpg

Terje er ikke spesielt fornøyd med vinden, så han legger brett og seil i "garasjen" for dagen. 

Flekkefjord - Lista 40.jpgFoto: Per Vie

Og med en ekstra kraftig haggelskur trommende på bobiltaket, tar Terje seg en velfortjent brødskive, mens vi tar en prat om surfing og livet i bobil.

Flekkefjord - Lista 27.jpgFoto: Per Vie

- Er dere en fast gjeng som reiser hit, Terje?

- Ja, det blir jo de samme gærninga. De beste kompisene mine er jo i dette gamet, sier Terje, mens han titter ut på sjøen og tar en slurk med varm kaffe.

- Så dette har du holdt på med i mange år?

- Ja, jeg har jo det. Det er jo mange gamle gubber i dette miljøet, sier den aktive ungkaren på bare 48 år. 

Flekkefjord - Lista 51.jpg

- Hva gjør du da du ikke surfer, Terje?

- Da driver jeg restaurant XEAST i Nydalen i Oslo. Der er det bånn gass akkurat nå. Og her er jeg, ler Terje, som er strålende fornøyd med at han har fått tak i så bra folk til restauranten. Takket være teknologien kan han være her på Lista og dyrke lidenskapen sin innimellom jobbing i bobilen.

- Men hvordan ble du restaurantmann?

- Jeg tenkte jeg skulle finne på noe nytt og gøyalt. Jeg har jobba en del med restauranter fra markedssiden, men aldri hatt egen restaurant. Og det er gøy! Jeg liker å lage mat selv, men heldigvis har jeg mye bedre folk på kjøkkenet, så jeg kan konsentrerer meg om utvikling av konseptet, forteller Terje.

- Så liker jeg å dra på tur, jeg da. Det samme som deg, virker det som!

Denne mannen har skjønt det.  Vi har mye til felles, han og jeg. Bortsett fra trangen etter å utfordre de ekstreme naturkreftene der ute på havet - landkrabbe som jeg er. 

Terje Tuft 4.jpg

- Og du er ute og surfer så ofte du kan, har jeg skjønt... 

- Ja, ihvertfall hvis det er bra forhold (les: svære bølger). Også om vinteren, sier Terje, som tydeligvis ikke skyr noe som helst for å drive med det han brenner aller mest for her i livet.

- Hva er det beste med å ha bobil?

- Jeg synes det er helt nydelig å sette meg i bilen og kruse avgårde. Det åpner seg nye muligheter med denne bobilen. Jeg kan bare putte stæsjet inn bak og stikke. Og da kan jeg gjerne reise i 5-6 timer. Det gjør meg ingen ting. Her sitter jeg så vanvittig godt. Jeg blir ikke i nærheten av sliten.

Terje Tuft 8.jpg

- Så dette er jo helt topp. Og snart vil flere oppdage det, for det er mange som driver med litt ekstremsport og sånt, som meg.

Terje titter lengselsfullt ut på sjøen.

- Se, der har en kamerat fått seg en fin bølge!

Terje Tuft 11.jpg

Kvelden nærmer seg, og det veksler mellom haggelskurer, kraftig regn og solgløtt.

Flekkefjord - Lista 29.jpgFoto: Per Vie

- Dette er jo utrolig fint da, bare se ut her! Sjekk det lyset! Og akkurat her vi sitter nå er en av mine favorittsteder her nede på Lista. Her har vi hatt det jævlig fett. For en uke siden var det 5-6 meter bølger her. Perfect waves! Har ikke hatt så bra forhold i Australia en gang. Eller på Hawaii. Og solnedganger her er jo magisk!

- Da må du jo ta brettet og dra ut igjen, Terje!

- Nei, det er snart mørkt. Og det var helt allright der nede ved Østhasselstranda, men det var ikke episk der idag, slår Terje fast.

- Hva gjør du hvis vinden driver deg utover?

- Jeg kom meg greit inn idag, men det var folk der ute som måtte svømme innover i en time. Det er alltid greit å komme seg ut, men utfordringa kan være da man skal innover igjen. Greia er at jeg helst skal ha vind fra siden, så jeg kan snu på bølgetoppen, forklarer Terje.

Terje Tuft 1.jpg

- Det er fort gjort at man havner for langt ut, som skjedde meg for et par uker siden. Da knakk jeg masta langt uti der, og da måtte jeg svømme inn. Det tok meg et par timer. Det var uendelig langt. Da var jeg sliten!

- Skikkelig ekstremsport, med andre ord?

- Ja, det er jo litt ekstremt. Har hatt en del skader. Har brukket nesa og fått et surfebrett i øyet en gang, så jeg fikk trøkt inn det ene øyet. Trodde jeg skulle bli blind, men så kom heldigvis både øyet og synet tilbake, forteller den lidenskapelige brettseileren.

- Hva gjør du om vinteren, Terje?

- Da kjører jeg på ski eller snowboard. Jeg er generelt glad i å være ute i naturen, så dette har jeg holdt på med veldig lenge, sier Terje, som veldig gjerne vil at han og jeg skal ta oss et par turer sammen.

- Avtale, Terje. Jeg blir med! Som tilskuer og observatør, vel og merke...

- Det blir fett, Per. Gleder meg!

Her er flere bilder fra turene til Terje...

Terje Tuft 3.jpg

Terje Tuft 9.jpg

Terje Tuft 10.jpg

Terje Tuft 12.jpg 

Se film fra turen innom Terje på Lista her.

Her kan du lese intervjuer med flere ferdafolk som brenner for livet i bobil.

Se vårt utvalg av Carthago bobiler!

 

Kategori: Blogg, Tettere på opplevelsene